Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cea mai frumoasă școală din țară?... La țară

Școală frumoasă

Am descoperit ieri niște fotografii cu o școală foarte colorată, extrem de creativă, care vine să încununeze, într-un fel, ideea pe care campania mea „Dă culoare școlii tale!”, lansată în urmă cu câțiva ani, a adus-o în România - aceea de a transforma, de a reinventa spațiul școlii, prin intervenții care dau culoare claselor, coridoarelor, băilor, pereților exteriori sau curții școlii.

Am o mare satisfacție când privesc aceste fotografii ale unei școli care are un design modern și un concept de amenajare de bun gust, cum nu am mai văzut decât în străinătate. Dar și mai mare este satisfacția de a vedea unde se află această școală. Unde credeți, dragii mei? Într-o comună din Ialomița, la Perieți. Nu în centrul Bucureștiului, nu în Cluj sau în Iași. În Perieți. O comună despre care nu știa nimeni nimic, dar care, de ieri, a devenit una foarte cunoscută în România, datorită școlii pe care o are.

Această școală, dar și multe altele de la noi (sunt AICI, pe această pagină de facebook) pot fi exemple pentru alte instituții de a se transforma și reforma la firul ierbii, prin eforturi proprii și împreună cu toată comunitatea în care se află.

Multe școli de la noi și din multe alte părți par încremenite într-un model de educație depășit de nevoile societății în care trăim. Lumea s-a schimbat, școlile prea puțin sau deloc. Ruptura dintre ce oferă școala și interesele și preocupările tinerilor este tot mai mare. Clădirile, organizarea și modul în care se predă sunt de multe ori la fel ca cele de care au avut parte și generațiile trecute. E timpul unei școli altfel, mai creativă și mai dinamică, mai pusă pe schimbare și mai adaptată vremurilor, o școală mai de secolul 21.

În multele proiecte în care am lucrat, am lansat idei de transformare a școlilor în locuri în care copiii să se simtă bine și în care învățarea să fie o bucurie. Mi-a făcut plăcere să văd că multe au fost preluate și puse în practică, fie că e vorba de „schimbarea la față” a spațiului, de transformare a modului de funcționare a școlii și a procesului de învățare, de relația cu părinții sau de implicarea copiilor în activități și proiecte inovatoare, care să le dezvolte abilități precum gândirea critică, creativitatea, spiritul civic, comunicarea și lucrul în echipă sau potențialul socio-emoțional.

Cred că Școala din Perieți este în acest moment cea mai frumoasă școală din România, le întrece și pe cele private de la noi. Am acceptat invitația de azi a doamnei directoare Cristina Costea de a vizita școala și voi ajunge acolo în curând. Până atunci, sper să îi iau un interviu în zilele următaore, pentru a afla cum a reușit să facă așa ceva într-o comună oarecare din Ialomița. România mereu surprinzătoare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Suficient de interesanta este si Colina Learning School, Babutiu, Cluj.
    • Like 0
  • splendid ! nu stiu al cui e meritul, dar pare foaaarte moderna si frumoasa
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Anca Tîrcă/ voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon