Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cea mai frumoasă școală din țară?... La țară

Școală frumoasă

Am descoperit ieri niște fotografii cu o școală foarte colorată, extrem de creativă, care vine să încununeze, într-un fel, ideea pe care campania mea „Dă culoare școlii tale!”, lansată în urmă cu câțiva ani, a adus-o în România - aceea de a transforma, de a reinventa spațiul școlii, prin intervenții care dau culoare claselor, coridoarelor, băilor, pereților exteriori sau curții școlii.

Am o mare satisfacție când privesc aceste fotografii ale unei școli care are un design modern și un concept de amenajare de bun gust, cum nu am mai văzut decât în străinătate. Dar și mai mare este satisfacția de a vedea unde se află această școală. Unde credeți, dragii mei? Într-o comună din Ialomița, la Perieți. Nu în centrul Bucureștiului, nu în Cluj sau în Iași. În Perieți. O comună despre care nu știa nimeni nimic, dar care, de ieri, a devenit una foarte cunoscută în România, datorită școlii pe care o are.

Această școală, dar și multe altele de la noi (sunt AICI, pe această pagină de facebook) pot fi exemple pentru alte instituții de a se transforma și reforma la firul ierbii, prin eforturi proprii și împreună cu toată comunitatea în care se află.

Multe școli de la noi și din multe alte părți par încremenite într-un model de educație depășit de nevoile societății în care trăim. Lumea s-a schimbat, școlile prea puțin sau deloc. Ruptura dintre ce oferă școala și interesele și preocupările tinerilor este tot mai mare. Clădirile, organizarea și modul în care se predă sunt de multe ori la fel ca cele de care au avut parte și generațiile trecute. E timpul unei școli altfel, mai creativă și mai dinamică, mai pusă pe schimbare și mai adaptată vremurilor, o școală mai de secolul 21.

În multele proiecte în care am lucrat, am lansat idei de transformare a școlilor în locuri în care copiii să se simtă bine și în care învățarea să fie o bucurie. Mi-a făcut plăcere să văd că multe au fost preluate și puse în practică, fie că e vorba de „schimbarea la față” a spațiului, de transformare a modului de funcționare a școlii și a procesului de învățare, de relația cu părinții sau de implicarea copiilor în activități și proiecte inovatoare, care să le dezvolte abilități precum gândirea critică, creativitatea, spiritul civic, comunicarea și lucrul în echipă sau potențialul socio-emoțional.

Cred că Școala din Perieți este în acest moment cea mai frumoasă școală din România, le întrece și pe cele private de la noi. Am acceptat invitația de azi a doamnei directoare Cristina Costea de a vizita școala și voi ajunge acolo în curând. Până atunci, sper să îi iau un interviu în zilele următaore, pentru a afla cum a reușit să facă așa ceva într-o comună oarecare din Ialomița. România mereu surprinzătoare.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Suficient de interesanta este si Colina Learning School, Babutiu, Cluj.
    • Like 0
  • splendid ! nu stiu al cui e meritul, dar pare foaaarte moderna si frumoasa
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Anca Tîrcă/ voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon