Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Oamenii după Blaj: „Vă rog eu să spuneți la televizor cum a arătat Câmpia Libertății după ce au plecat zecile de mii de pelerini”

După Blaj

- Sunteți domnu Florin de la televizor?

Stau pe una dintre băncile lungi de lemn din Catedrala greco-catolică din Blaj, cu capul în palme.

Repetă întrebarea și se prezintă:

- Eu am venit din Maramureș. Vă rog și eu când mai apăreți la televizor să ziceți ceva. Să ziceți că mă bucur că ne-am europenizat și noi în sfârșit.

Zâmbesc către femeia micuță, care așteaptă de mai bine de 70 de ani europenizarea:

- Cum așa?

- Păi dumneavoastră n-ați văzut cum o arătat Câmpia Libertății după ce au plecat oamenii de pe ea? Niciun căpețel de hârtie n-a mai rămas.

Îmi zic „Știi că femeia asta are dreptate”? După zecile de mii de oameni care au participat la ceremonia de beatificare pe Câmpia Libertății din Blaj a rămas un gazon verde și curat lacrimă.

O invit să se așeze pe bancă lângă mine. Îmi mulțumește, dar îmi zice că se grăbește să ajungă acasă, că mai are drum lung înainte. Îmi șoptește că, după Papă, urmează o altă vizită importantă, pe care și-a trecut-o cu roșu în calendarul personal:

- Băiatul meu se întoarce acasă. De șapte ani e plecat în America.

Vine doar pentru 3 săptămâni, dar - cine știe - poate se va întâmpla ceva și n-o să mai plece, oftează femeia.

- Poate rămâne și se face ziarist, glumește doamna și pleacă.

În biserică e lume puțină și răcoare. Peste Blaj s-a lăsat liniștea. Apare părintele greco-catolic. Îi povestesc întâmplarea și îl întreb dacă și lui i se pare un lucru incredibil că nimeni n-a lăsat gunoi după el pe Câmpie.

- Apăi cum să facă asta? E rușine!

Și dintr-o dată, fără cuvinte complicate, părintele îmi dă un sens al prezenței Bisericii în lumea de azi: oamenii cu rușine în fața lui Dumnezeu respectă mult mai fidel legile oamenilor. Zecile de mii de oameni de la Blaj au strâns după ei, pentru că ei cred în curățenie, nu pentru că s-au temut că vor lua vreo amendă.

Suntem fericiți la televizor că „s-au schimbat lucrurile” și că „românii au arătat altfel” în cele 3 zile în care Papa Francisc ne-a vizitat țara. Aici, în Ardeal, simt, mai mult decât oriunde, că cheia noastră de interpretare e greșită. Doamna din biserică și părintele îmi confirmă asta. Eu nu cred că ne-am schimbat brusc, între două duminici. Schimbarea la față a României a început demult, doar că noi n-am avut decât rareori lentila potrivită ca să o vedem. Magia pe care a făcut-o acest om bun care a venit pe la noi a fost să ne dea oglinda corectă în care să ne privim ca țară. Până acum, grație conducătorilor noștri, culminând cu Ultimul, ne-am privit țara și poporul în oglinzi de bâlci, din acelea care deformează, măresc sau micșorează iar omul apare hidos. România civilizată, europeană, cu „rușine” era și înainte de 26 mai. Iar ea era și la București, și la Iași, și la Blaj, și la Șumuleu - chiar și fără autostradă, Papa Francisc a reușit în doar 3 zile să unească regiunile istorice și să le arate românilor că sunt mai buni și mai uniți decât credeau.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu vad nimic deosebit fata de Iasi . Si nu a mai scris nimeni articole ca in Iasi a fost curat , ca a ramas curat . Normalitate de fapt . Sau care-i ideea acestui articol ?
  • Like 0
 • Eu cred că este un cerc vicios: conducătorii noștri sunt oglinda poporului din rândul căruia s-au ridicat, iar poporul urmează conducătorii în calitatea lor de modele. Papa Francisc, venit din afară, a rupt pentru trei zile cercul.
  • Like 0
 • Unirea Țărilor Române a avut loc din nou sub oblăduirea Papei Francisc indrumat de Dumnezeul tuturor Creștinilor. Doamne ajuta.
  • Like 5
 • Când oamenii, inclusiv românii, au de urmat un model real, empatic și fără scopuri absconse, se comportă absolut normal și civilizat. Să nu credeți că printre cei care s-au alăturat pelerinajului papal au fost numai din categoria „români civilizați”, anti psd, în acest cortegiu au fost oameni reali, valorizați de mesajele pozitive, incluzive și empatice ale papei, asta așteaptă orice om întreg la minte de la cei care se vor în fruntea bucatelor.
  • Like 9
 • raimond check icon
  Nu prea inteleg unde bate autorul. Tin minte clar ce ramanea dupa mitingurile PSD.
  Altceva decat ca exista doua Romanii, una mai civilizata si una mai putin, nu vad.
  • Like 4
  • @ raimond
   Nu. Nu exista doua Românii. Este aceeasi,unica Romanie. Oamenii care traiesc in aceasta Romanie sunt diferiti. In functie de caracter,educatie si conjunctura. De ce conjunctura? Pentru ca multi dintre cei care au fost la Blaj au fost si la mitinguri PSD sau sunt votanti/sustinatori PSD. Constiinta exista la orice om doar ca unii au nevoie si de exemple pe care sa le urmeze pentru a-si arata bunatatea si buna crestere. La un miting politic,mai ales al PSD,la care esti prezent mai mult pentru ca trebuie si mai putin pentru ca vrei ,ce exemplu poti urma?
   • Like 3
  • @ Iustin Grama
   raimond check icon
   Doua Romanii e un fel de-a spune.
   Cei care scuipa seminte si arunca gunoaiele pe jos la miting, isi arata adevarata lor fata (chiar daca la Blaj fiind le e rusine si nu mai fac asa). Sa nu-mi spuneti ca arunca gunoaiele doar pentru ca asa vad in jurul lor. Cine e civilizat, e civilizat in orice imprejurare.

   • Like 1
  • @ raimond
   Aveti dreptate dar eu as merge pe cealalta varianta:la Blaj nu au aruncat gunoaiele pe jos pentru ca nimeni nu o facea in jurul lor. Asta inseamna puterea exemplului. Pe de alta parte,la Blaj nu au mers chiar cei mai "profesionisti" mancatori de seminte. Ideea este ca cele doua Romanii despre care vorbiti(am inteles perfect ce spuneati) sunt populate de aceeasi oameni care se manifesta(marea majoritate) in functie de Romania in care se afla la un moment dat. Sunt convins ca intelegeti ce vreau sa spun.
   • Like 1


Îți recomandăm

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult