Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cei 30 la sută dintre noi care pot schimba România

Oameni la mall

Foto: Virgil Simonescu/ Inquam Photos

Dragnea, Giuliani, chiar și Trump, miliardarul de la TV. Tăriceanu, Cioloș și o aroganță de-a lui Putin. Politica, corupția, pesta porcină, reacțiile benigne ale ambasadei SUA, nunta fiului și diferenta de vârstă între noră și soție. Mama nu a fost invitata... Jandarmii și extratereștrii. Procuratura salveaza țara cât timp nu este confiscată de jigodii. Două avioane rusești interceptate de britanici deasupra Mării Negre. Chinezii tac si fac. Conflictul din Siria s-a stins pentru presă. Cine știe cine l-a câștigat? Dar cui îi pasă în definitiv?

Cred că lumea în general se împarte în două: nu în tineri și bătrâni, nu în gulere albe sau gri, nu în populiști și liberali, ci în cei care se uită la televiziunile transmise prin cablu și cei care nu o mai fac. Categoria din urmă se uită la Netflix, HBO Go și alți broadcast-eri de conținut video. Copiii lor se joacă pe PS4 și smart phone-uri, se uită la YouTube-eri și comunică prin Snapchat și Instagram.

Facebook se apropie ca nivel de calitate de televiziunile mai sus menționate. A decăzut în rândurile noii generații. E învechit și populat cu conținut comercial. Bleah! Stai și te intrebi: oare cum or putea trăi acești împătimiți ai viitorului fără contact cu tragediile politice? Cum or putea exista fără ca mintea lor sa conțină imaginea zâmbetului lui Dragnea cu dinții puțin stricați ițindu-se pe sub mustață?

În urmă cu două decenii eram în plin avânt dot com. Internetul demola construcții solide și le înlocuia cu o realitate virtuală. Companiile inovative își mutau modelul de business în on-line și tot ce era tradițional părea a fi învechit. Au apărut atunci voci ce păreau autorizate clamând că așa zisa strategie este de acum istorie. Nu mai există reguli și tot ceea ce contează este viteza. Cine se mișcă repede câștigă. Michael E Porter însă, ca un adevarat părinte al teoriei strategiei, a intervenit și i-a contrazis pe toți. Nimic din ceea ce este nou nu schimbă contextul strategic. Cei care gandesc pe termen mediu și lung sunt mult mai înclinați să reușească, mult mai susceptibili să asimileze turbulențele apărute pe parcurs și să le pună la treabă în favoarea concurenței reale, îmbogățite de noile tendințe ale lumii noastre.

Tresărirea timidă a ONG-urilor noastre se înscrie in tendința mondială. Se construiește puterea civică a clasei de mijloc. România este încă la început. Doar aproximativ 25%-30% din populație reprezintă clasa de mijloc românească astăzi, în timp ce Statele Unite are 59% clasă de mijloc, iar în Europa clasa mijlocie variază între 64% în Spania și 80% în Danemarca. Și totul are legatură cu strategia sau lipsa ei. În viața personală și în afaceri. Nimic nu este absolut, totul este relativ. Exista unii oameni care, fără o strategie explicită, pun pasiune în ceea ce fac și mai devreme sau mai târziu au succes, așa cum există în același timp teoreticieni ai strategiei care, fără să pună un strop de pasiune în ceea ce fac, rămân numai cu tehnica desăvârșită, în timp ce practica e la pământ. Astăzi, trăim un nou val tehnologic, iar succesiunea acestor valuri pare a fi din ce în ce mai rapidă. Aparent, se adânceste prăpastia între ignoranți și cei conectați la nou. Însă cei conectați îngroașă pătura celor bine plătiți și în consecință nevoile primare sunt acoperite. Ne găsim din nou în situația în care cu fiecare nou val, strategia pare învechită și absolut totul depinde de inteligența artificială. Este adevărat, conceptele strategice se schimbă, îmbracă alte și alte forme: avantajul strategic nu mai este sustenabil decât în măsura în care este reînnoit permanent, acoperirea strategică depășește granițele naționale, iar scopul strategic devine mult mai larg geografic, dar mult mai specializat decât înainte. În general, lumea se specializează din ce în ce mai mult și fiecare individ are locul lui din ce în ce mai bine definit. O să mai treacă o vreme în care inginerul electronist o să mai facă construcții, iar arhitectul o să mai facă retail, însă vremurile acestea se apropie de sfârșit. Rămâne o concluzie la care trebuie să reflectăm: trăim în așa fel încât lumea politică ne influențează viețile? Sau chiar noi suntem cei care ne croim lumea politică din jurul nostru? Este o chestiune de perspectivă. Iar pe termen mediu și lung avem nevoie de o strategie care să nu țină cont de lucruri vremelnice. Clasa de mijloc își reglează velele astfel încât să păstreze cursul, navigând cu viteza evoluției lumii. Mai mare sau mai mică. Nu depinde de noi să fim parte a clasei de mijloc. Dar dacă suntem, depinde de noi să sperăm.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Exprimarea pragmatica si realista: Just good enough, adica doar suficient de bun, garantie a succesului in orice domeniu. Realitate dovedita cu prisosinta in razboi la fel in vreme de pace. Asa se regleaza corect velele .
    • Like 0
  • Cand vad ce se-ntampla la varf in Romania, ma doare neputiinta atator oameni inteligenti(uite, chiar si de pe acest forum al Republicii), de parca li se pune ceva in macare, ei negasind solutii sa propuna pentru schimbarea mai rapida a lucrurilor la noi. Pana la urma, daca s-ar fi propus un efort urias al oamenilor din justitie(intelegand aici si o atentie deosebita asupra acestora sa-si faca treaba si sa nu amane NEJUSTIFICAT dosarele), ar fi trebuit sa se rezolve dosarele atator corupti si hoti si nu am fi si acum inca in discutii amare si in nerezolvari de o mare importanta pentru mersul inainte al societatii...Daca s-ar infiinta o organizatie formata din oameni luati dintre jurnalisti la care sa se adauge si alti oameni din public care vor sa participe, si acest grup sa urmareasca dosarele gestionand ce s-a intamplat cu ele, ce termene au, care sunt problemele si sa impulsioneze pe cei care se ocupa de ele, in asa fel incat nici-un dosar important sa nu fie dosit !!! O alta comisie de oameni integri si activi ar trebui sa gestioneze afirmatiile din mass media si sa ceara explicatii de cate ori se spun minciuni sau lucruri nedovedite.
    O alta organizatie ar trebui sa gestioneze baza de date cu oamenii din Romania in care sa se inregistreze ce stie fiecare sa faca si ce face de fapt, iar acestia sa semnaleze cati oameni sunt in somaj si cate locuri de munca asteapta sa fie ocupate, cauzele care mentin oameni fara joburi si fara orizont si zone defavorizate care trebuie impulsionate...Si asa mai departe. Noi toti nu mai facem fata complexitatii si vorba ardeleanului,' la lucru mult numai cu odihna-i dai de cap'!...Coplesiti fiind de prea multe probleme ale societatii multi dintre noi abandonam sa fim activi. Aici cred ca rezida sanse bune de a face lucrurile sa mearga spre bine: in a ne organiza pe preocupari, pe domenii ! Toti acesti oameni care nu sunt indiferenti la tragediile politice au o energie care poate fi folosita si directionata pe cateva domenii. Si aceste mici organizatii pot fi initiate de catre partidele de opozitie. Numai astfel oamenii pot fi atrasi chiar sa devina membri ai acestor partide, daca se pun pe tapet acele comisii la care se pot inscrie...Gasind acolo alti oameni ca si ei, care vor SA FACA CEVA, pot misca Romania! Alfel suntem o masa amorfa de mii si mii de creiere care se agita fara sa poata sintetiza idei PE DOMENII. Amestecand toate domeniile ne pierdem energiile ajungand coplesiti de propriul entuziasm. Nu mai vorbesc ca tentatia lumii virtuale ii alieneaza pe atatia!
    • Like 0
  • Sigur ca lumea politica ne influenteaza vietile. Iar noi, simpli cetateni, o croim cand punem stampila pe buletinele de vot. Sau cel putin traim cu aceasta iluzie in tanara si a noastra in pericol democratie.
    • Like 0
  • Confuzie specifica generației ”millennials”:cei care utilizează mijloacele oferite de către tehnologia informației și comunicațiilor sunt superiori celorlalți, iar spațiul virtual este viața reala. Utilizarea oricărei tehnologii avansate pentru o anumită etapă istorică a creat un sentiment de superioritate pentru cei care au folosit-o. Dar spațiul virtual a creat și creează cea mai profundă alienare a ființei umane. Un fapt devenit banal pentru utilizatorii tehnologiei moderne:comanda online a prânzului creează falsa idee că prânzul este o creație proprie spațiului virtual, singura relaționare umană pasageră fiind aceea dintre cel care a lansat comanda și curier. Nu există nici cel mai vag gând către cei care au produs materia primă pentru prepararea prânzului și către cei care au preparat prânzul, oricum aceștia sunt niște ființe inferioare care nu merită atenția celor din ”millennias”. Același lucru se poate spune despre cei care au produs mijloacele folosite de către cei din generația ”millennias” ( ca să produci un computer sunt necesari mineri care asigură materia primă necesară componentelor necesare, prelucrători ai materiilor prime furnizate de către mineri,etc.). Cum toți cei aflați pe treptele primare a ciclurilor tehnologice sunt și prost plătiți atunci ”merită” a fi ignorați total, iar cei care sunt pe treptele finale ale ciclului tehnologic, mult mai bine plătiți, ”merită” să se erijeze în lideri de opinie și educatori pentru toți ceilalți.
    • Like 1
  • Nici eu nu sunt de acord ca acesti 15-30% vor schimba ceva , cum nici nu pling pe umarul paturii de jos mai ales de cind suntem in UE si fiecare are posibilitatea sa mearga si sa munceasca onorabil ( daca este capabil).
    Cred ca in Romania se va schimba ceva cind patura de jos va progresa si nu in materie de salariu, ci in materie de mentalitate.
    Traim intr-o vreme in care cu mici exceptii , toata lumea are acces la EDUCATIE si ca unii aleg sa fie asistati si altii sa faca munci grele si prost remunerate, este numai consecinta actiunilor si nazuintelor lor.
    Deci daca o sa ne frectionam cu Cosbuc si Zaharia Stancu in 2020, atunci probabil ca nimeni nu ne va putea scoate din buimaceala mentala in care plutim de la revolutie incoace.
    Problema este ca partidul ne vrea saraci si prosti, pentru ca asa ne tin dependenti si in loc sa faca ceva pentru patura de jos in materie de formare educationala , da cu ajutoare sociale in ei .
    Asta nu se va schimba...
    Deci credinta mea este ca migratia romanilor in UE este cel mai bun lucru care se poate intimpla , pentru ca produce o schimbare de mentalitate a celor care pleaca si ii obliga pe toti cersetorii moderni gen: bugetari , asistati , pensionari la 40 de ani samd ... sa-si revizuiasca viitorul.
    In momentul asta patura asta de 15-30% plus diaspora care trimite bani in tara cu nemiluita , tine tara asta de cu 60% bugetari , asistati , pensionari samd...
    Intr-un climat politic normal , oamenii astia ar avea o sansa pentru ca sunt convins ca aceasta majoritate nu este rea, ci este inraita de o clasa politica care o vrea asa.
    PSD si cei asemenea chiar daca vor pleca de la putere , nu vor pleca de la butoane si cit timp va fi asa, nimic nu se va schimba esential. Singura sansa este falimentul acestui model . Falimentul apare cind "afacerea" nu mai poate fi finantata.
    • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      Ai acces la educație ? La noi copii din mediul rural merg la şcoală pe jos prin pădure . Ce vorbim ? In rest şabloane ...psd, asistați ...bugetari ...faliment....adică nimic.
      • Like 3
    • @ Radu Bogdan
      E foarte mult de comentat la ce ati spus, dar eu ma leg de 2 lucruri: 1)Atat Cosbuc cat si Zaharia Stancu pot fi inca mentinuti, daca se extrage de la ei esenta valoroasa pentru educarea copilului de roman la ora actuala;2)Ati spus bine 'ca partidul ne vrea saraci si prosti', pai oamenii inteligenti si responsabili ar trebui sa lupte cu totii pentru educarea maselor defavorizate, pentru ca EXACT ele sunt cele care ar trebui sa fie facute sa inteleaga ca trebuie sa protesteze pentru o viata mai buna SI TOCMAI ELE n-o fac , pentru ca sunt manipulate(prin posturi transformate in trambitele puterii mafiote) sa aduleze exact pe cine nu trebuie!!! Acesti fosti profitori de comunism si copiii lor au ajuns sa invete masele sa aplaude exact hotia, in loc sa invete sa-si doreasca cu ardoare sa evolueze, sa devina mai educate si sa castige salarii mai mari, la nivelul tarilor civilizate pe care la ora actuala sunt pacalite sa le urasca !!!
      • Like 0
    • @ Adrian Adrian
      Cred ca cei la care te referi nu constituie majoritatea , dar sunt de acord sunt cazuri reale . Eu sa stii ca am mers 2 ore pe zi toata copilaria si tineretea mea ca sa ajung la scoala prin zone "urbane" mai periculoase decit orice padure . Si s-a putut. Nici pe departe sa fi fost un erou dar am avut niste parinti fara posibilitati dar preocupati de educatia mea.
      Faptul ca suntem cum suntem nu are nici o legatura cu accesul fizic la educatie , are legatura cu calitatea noastra si cel mai important cu lipsa de strategie la nivel guvernamental de a crea oameni cu meserii.
      Atitudinea majoritatii fata de educatie este oglindita in toleranta aceptarii clasei politice de azi.
      Daca-mi spui ca toata liota de asistati si bugetari angajati pe cumetrii se intimpla din cauza ca trebuiau sa mearga prin padure la scoala , nu o sa te cred.
      Ca sa fiu mai exact, atit timp cit societatea va cultiva statul acasa pe ajutor social si cariere pe cumetrii , poti sa vii sa-i iei cu Mercedesul de la poarta si tot nu se va rezolva nimic.
      • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Foarte corect . Intrebarea este , ce e de facut ? Oamenii inteligenti si "responsabili" sunt preocupati ori de alte chestii ( dupa principiul strutului) ori incearca sa se lupe cu morile de vint precum Don Quijote. Imi doresc din tot sufletul sa gresec, dar eu nu cred ca sunt solutii pe termen scurt la problemele romanesti.
      Cred ca raspunsul il vom avea la urmatorul scrutin electoral daca nu ne incaleca astia total.
      • Like 0
  • Clasa medie in România nu depăşeşte 15 % din populație doar in Bucureşti atinge 30-35 % pentru că aici sunt sediile multinaționalelor restul fiind săraci cu moț sau doar săraci. Diferența majoră intre vest şi noi e că in vest cu salariul mediu te incadrezi in clasa de mijloc iar la noi eşti sărac lipit. Ăsta e de fapt şi motivul emigrării in masă ,in vest doar necalificații sunt săraci dar dacă ai o calificare venitul îți permite să faci parte din clasa de mijloc. Despre inteligență ,artificială sau nu ,nu are rost să vorbim ,nu există din păcate pe suprafața scumpei noastre patrii ,nu se observă ,nivelul maxim atins la noi e să ajungi a 15000 roată intr-o multinațională şi să scapi de foamea de acasă şi să o arzi finutz cu o bere ( doar una) prin centrul vechi.
    • Like 3
  • florin check icon
    Imi displace total ideea ca lumea se imparte in doua. Iar clasa de mijloc ce vrea sa fie? Scolitii care slugaresc bogatii biciuindu-i pe saraci! Nu va place definitia? Adevarul ustura. In timp ce corporatistul savureaza un cockteil in Tailanda, muncitorul roman cu casca si bocanci in picioare la 35 de grade celsius trage de el sa construiasca scolitilor apartamente pentru ca el va face naveta zilnic sculandu-se la 4 dimineata si neavand niciodata sansa in fata ofiterului bancar sa obtina un credit pentru o garsoniera in campul Bucurestiului.
    Voi stiti ca muncitorul calificat occidental castiga aproape cat un birocrat? Aici acelasi muncitor nu intra in restaurant de 28 de ani iar concediul este o injuratura grava la adresa patronului.
    • Like 4
    • @ florin
      Corect . O să rămână in țară doar ăştia cu Netflix-ul.
      • Like 1
    • @ florin
      Corina check icon
      Aveți dreptate. E în articolul ăsta un anume rasism social pe criterii tehnologice, de familiaritate cu tehnologia modernă. Se formează caste, văd. Măcar dacă membrii lor ar avea și bun-simț, omenie și o educație mai cuprinzătoare.
      • Like 3
    • @ Corina
      Dacă aveau ,,bun-simț, omenie și o educație mai cuprinzătoare." nu aveau un asemenea punt de vedere .
      • Like 0
    • @ florin
      CristiD check icon
      Cam multe idei preconcepute..."scolitii" (oameni care au muncit pentru a se forma, cred ca stiti ca nu e usor) asimilati arendasilor de pe vremuri, slugarindu-i (da, cum altfel?) pe "bogati" (clar, nu poti fi bogat decat daca ai facut ceva necurat) oprimand saracii (saraci pentru ca sunt cinstiti si oprimati, adica). Si apropo, casca si bocancii sunt parte a echipamentului de protectie, meseria e meserie si daca trebuie sa iti desfasori activitatea la 35 de grade, iti desfasori activitatea la 35 de grade, mai important e sa iti placa. Muncitorul calificat roman castiga mai bine decat muncitorul necalificat roman (asta daca nu e plecat din tara) iar termenul de birocrat nu inteleg de ce il folositi, nu prea stiu sa fie birocrati prin santiere. In fine, lumea se imparte in fel si chip (citeste clasifica), depinde de criterii, cred ca pe undeva ne surade conceptul de "clasa de mijloc" pentru ca acestia sunt mai greu de impartit, pe undeva mai liberi. Dar trebuie in primul rand sa invatam sa fim asa (exact, educatie).
      • Like 0
    • @ CristiD
      Se referea la nivelul salarizării ,in vest un muncitor calificat câştigă bine ,nu e un amărât cât despre cei ,,şcoliți " ei reflectă nivelul şcolii româneşti ,90% ciurucuri cu diplomă şi ăsta e motivul pentru care ,,şcoliții" de la noi nu depăşesc nivelul de arendaş la boierul străin . Noi de unde boieri cu o şcoală vai mama ei. Apropo de nivelul actual al şcolii româneşti ,un profesor de matematică de la lotul olimpic făcea un studiu comparativ al subiectelor de la examene in ultimii 30 de ani şi a observat că nivelul de dificultate a tot scăzut iar un 10 din 2016 e echivalentul unui 6-7 din 1989. Ăsta e nivelul actual al ,,şcoliților " din România iar puținii elevi foarte buni ( excepții bazate pe calități native) pleacă la studii in vest ,mai ales SUA şi Anglia iar la noi rămân ciurucurile ,cu efecte vizibile la nivelul societății. La noi ,,scolitul" standard e un tip semicalificat , semidoct ,romglezit ,un tip care nu poate depăşi standardul de arendaş pe la o multinațională ,nu poate avea creativitate ,nu poate crea el plusvaloare . Sunt desigur şi excepții dar prea puține ca să conteze.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult