Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cei 33 pe care românii îi trimit la Bruxelles: mulți sinecuriști, oportuniști, chiulangii, exilați și exaltați, puțini profesioniști care chiar au treabă la Parlamentul European

Foto: Colaj Inquam Photos / Virgil Simonescu & Malina Norocea & Sabin Cirstoveanu

Foto: Colaj Inquam Photos / Virgil Simonescu & Malina Norocea & Sabin Cirstoveanu

Trimitem o nouă garnitură de eurodeputați în Parlamentul European. Din cei 33 sunt mulți sinecuriști, unii trimiși de partid în exil ca să nu mai deranjeze, alții ca sunt profund incompetenți, câțiva chiulangii din mandatul trecut și unii care i-au mințit voit pe alegători în campanie pentru a le câștiga votul.  

În ordinea numerelor de pe tricou, aceștia sunt:

De la alianța PSD-PNL:

 • Mihai Tudose
 • Rareș Bogdan
 • Gabriela Firea
 • Dan Motreanu
 • Claudiu Manda
 • Adina Vălean
 • Victor Negrescu
 • Vasile Dîncu
 • Daniel Buda
 • Maria Grapini
 • Gheorghe Cârciu
 • Siegfried Mureșan
 • Dragoș Benea
 • Mircea Hava
 • Dan Nica
 • Gheorghe Falcă
 • Ștefan Mușoiu
 • Roxana Mânzatu
 • Virgil Popescu

De la AUR:

 • Cristian Terheș
 • Claudiu Târziu
 • Gheorghe Piperea
 • Georgiana Teodorescu
 • Adrian George Axinia
 • Șerban Dimitrie Sturdza

De la Alianța Dreapta Unită:

 • Dan Barna
 • Vlad Voiculescu
 • Eugen Tomac

De la UDMR:

 • Iuliu Winkler
 • Lorant Vincze

De la SOS România:

 • Diana Șoșoacă
 • Luis Lazarus

Și independentul Nicu Ștefănuță. 

Aleșii noștri

Trebuie spus că Diana Șoșoacă și Luis Lazarus vor încasa în următorii cinci ani peste 7.500 de euro net pe lună ca eurodeputați + o o diurnă de 350 euro pe zi atunci când se vor afla la Parlamentul European în activitate oficială. De banii ăștia, la fel ca delegația AUR condusă de Terheș, Târziu și Piperea, vor înjura UE și vor propaga în spațiul public tot felul de conspirații antieuropene și dezinformări menite să vulnerabilizeze percepția românilor despre ce se întâmplă în Europa. Curentul suveranist nu dispare, ci se amplifică în anii următori prin astfel de indivizi.

Independentul Nicu Ștefănuță a demonstrat că dacă tragi la firul ierbii poți să-ți atingi scopul. Firește, pe ultima sută de metri a arătat că scopul scuză mijloacele și s-a lăudat cu faptul că e susținut de interpretul de manele Florin Salam, cercetat de autorități sub acuzațiile de înșelăciune și agresiune asupra unei tinere de 24 de ani. Nicu Ștefănuță va trebui de aici înainte să livreze și ceea ce a promis în campanie, căci are un electorat sensibil (tinerii) care va cere reforme rapide. Va fi interesant de văzut cum se va descurca ca eurodeputat independent, având în vedere că familia politică din care face parte, adică Verzii, au pierdut din influență și din locuri la aceste alegeri. 

PSD și PNL pleacă în echipă la Bruxelles, dar o iau pe drumuri diferite după ce coboară din avion. Fac parte din grupuri politice diferite în Parlamentul European (PPE și S&D) și nu de puține ori vor apărea dosare unde pozițiile lor vor fi extrem de diferite, la fel și voturile. Vor exista unii ca Falcă, Manda, Firea, Rareș Bogdan, Tudose sau Gheorghe Cârciu care vor fi „prea obosiți” să facă treabă concretă pentru cetățenii români și europeni, dincolo de discursurile populiste rosite de la tribună ca să rămână relevanți în peisajul politic dâmbovițean. Maria Grapini prinde și dânsa încă un mandat de cinci ani în care va vorbi din nou doar ca să se audă pe dânsa. Lista e salvată de Mureșan, Negrescu, Mânzatu și Vălean, care știu cu ce se mănâncă politica UE. Să vedem însă cât de mult vor putea să iasă din limitele impuse de centrala de la București.

USR trimite doi oameni în Parlamentul European. Pe Barna și Vlad Voiculescu. Cei doi ar fi avut potențial să miște lucruri dacă ar fi făcut parte dintr-o delegație mai mare. Dar cel mai mult „au șanse” să nu facă nimic, pentru că doar ei doi sunt eurodeputații români care merg în Renew Europe. Plus că acasă au probleme cu partidul, aflat într-un moment de răscruce: fie se reformează, fie moare. Mai mult, mandatul lui Barna pare și o sinecură de lux, cât să nu mai apară în planul central al partidului și să nu mai tragă după el și mai multă antipatie publică. Colegul lor de alianță, Eugen Tomac de la PMP, obține și el o sinecură de lux pentru încă cinci ani. Poate acum va reuși să ne arate că e capabil să negocieze și niște dosare, nu doar să ridice mâna și să adere la pozițiile PPE din reflex.

Pe de altă parte, UDMR își menține garnitura politică obișnuită. Iuliu Winkler și Lorant Vincze primesc încă cinci ani de muncă ca activiști ai PPE pe holurile Parlamentului European.

Cei 33 de eurodeputați care ne vor reprezenta în următorii 5 ani la Bruxelles și Strasbourg au misiunea de a lucra pentru Europa de mâine, adică aia care își propune să devină neutră din punct de vedere climatic, să aibă o autonomie strategică din punct de vedere militar, care vrea să își consolideze capacitatea de a inova și care vrea să rupă dependența comercială de China. Problema e că mulți dintre cei 33 de eurodeputați au arătat până acum, date fiind pozițiile publice pe care le-au mai ocupat, că nu prea știu să gândească soluții românești la problemele europene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ziceti 33 si respirati adanc! Iti iei aer in plamani, respiri cat poti de bine si apoi expiri hotarat, cu teama in suflet: e totul bine, doctore? Doctorul te priveste doua secunde si apoi iti da asigurari ca esti foarte bine, sa nu-ti faci griji, dar tu stii ca nu e chiar asa, stii ca nu ti-e bine deloc. Urmeaza reteta, medicamentele, recomandarile si un „mergi sanatos!”.

  Cam atat, daca mori peste niste saptamani sau luni, asta-i alta treaba.

  Cam asa si cu astia 33. Un 33 de spital, sectia tuberculoza. Incerci tratamente, medicamente. Inutil. E ceva ce nu se mai vindeca cu adevarat niciodata.
  Politica romaneasca e de nivelul tuberculozei: te chinuie, fara rezolvare. Te urmareste si cand crezi ca ti-e mai bine, atunci te loveste din nou.

  Pentru romani, europarlamentarele au ajuns un fel de groapa de gunoi. E inadmisibil ca tot felul de insi cu probleme legate de lege, morala, fara educatie, cu probleme mintale sa ajunga acolo. Si e valabil si pentru alegerile interne. Propunerile pentru alegerile locale si pentru cele parlamentare ce vor urma, propunerile pentru presedinte sunt la un nivel extrem de jos. E o bataie de joc. Nu discut despre extremisti. E vorba de marele partid PSD-PNL care se sacrifica in fiecare moment pentru tarisoara. E preocupat zi si noapte de tarisoara.

  In rest, probabil ca Sosoaca cu Lazarus vor fi ca Irina Loghin cu Dolanescu, cand cautau toaleta.
  Cine pierde? Noi pentru ca nu suntem responsabili si nici macar informati.

  In rest, e multa tristete. In Romania anului 2024, secolul XXI, mileniul 3, Europa, avem scene greu de imaginat. Greu de imaginat e procentul mare al acestor oameni ce se regasesc in toata tara.

  „Mai ceva ca în piesele lui Caragiale: aşa a arătat ziua alegerilor europarlamentare în comuna teleormăneană Ciuperceni. În mijlocul zilei, când votul era în toi, pereţii exteriori ai secţiei de votare erau încă plini de afişe electorale. Asta nu i-a deranjat prea tare pe localnici, mai ales că unii nici nu ştiau ce se votează.

  În faţa camerelor, reprezentanţii secţiei încercau să înlăture afişele:
  - Nici nu pot să le dezlipesc!

  - Au votat oamenii?
  - Au votat. Da.
  - Şi la afişe nu s-au mai uitat?
  - E... s-au mai uitat? Ei s-au uitat demult. Credeţi că se mai uită acum?
  - Păi şi atunci de ce le mai dezlipiţi?
  - Păi, fiindcă venirăţi dumneavoastră!
  - De frica noastră?
  - Eeee... de frica voastră... Fiindcă trebuiau dezlipite!

  900 de oameni sunt înscrişi pe listele din această comună. Deşi nu sunt la primul scrutin, unii dintre ei nu cunoşteau procedura de votare:

  - Bre, intră înăuntru!
  - Deci unde să pun?
  - Deci nu mă uit! În chenarele astea, bre, pui! Ai înţeles?
  - Staţi! Nu vă supăraţi! Am zis că nu se pune aici?
  - Uite, aici! Aici! Deci în chenar, în pătratul ăla pui! (...)
  - N-aţi mai votat şi în trecut? Cum de n-aţi ştiut?
  - Am uitat. Babele uită!

  Dacă unii nu ştiau cum se votează, alţii nu aveau habar pentru ce votează:

  - Pentru ce aţi votat? Nu cu partid. Pentru ce funcţie?
  - Aproape că nici nu ştiu! Dacă nu ştiu carte? Păi dacă nu ştiu.
  - Păi şi atunci cum aţi pus ştampila?
  - Am pus şi eu pe unul acolo! (...)
  - La anii ăştia nici nu mai trebuia să votăm... la 80 de ani...

  În curtea secţiei de votare, acuzaţiile au aprins spiritele. Oamenii spun că se face turism electoral intens, în timp ce alegătorii transportaţi argumentează că nu au cum să circule de la distanţe mari:

  - Obiceiurile astea, domnule! Domnule, să nu mai care, domnule! Nu le e ruşine! Furăm! Până când furăm voturi?
  - Eu sunt vai de mama mea... Dacă nu aveam căruţă cu ce veneam? Trebuie să aducă omul!

  În comuna Ciuperceni, la referendumul din 2012, 90 de persoane decedate apăreau că ar fi votat. Procurorii cercetează şi acum cazul”. - https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/video-vot-a-la-caragiale-in-ciuperceni-teleorman-satenii-nu-stiu-pentru-ce-voteaza-si-nici-cum-sa-puna-stampila-247664

  Europa! Pazea, ca venim! Stati sa vedeti cand vor vota generatiile anilor 2010 - si urmatorii.
  • Like 1
 • Ștefănuță e azi la fel de "independent"...
  ...ca EBA la vremea ei.

  Cât despre cei 33, competenți sau nu, toți au un singur lucru în comun: legături mai mult sau mai puțin directe cu "serviciile".
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   RazvanP check icon
   L-am auzit la emisiunea lui Striblea, politrucul de stil nou "ieuropian" cum scrie la carte, pro-elgebetexyz, pro-verde, pro-imigranți.
   Numai pro-români nu!
   • Like 0
 • Marius check icon
  Unul si unul. In proportie de peste 50% se vor duce acolo ca sa aiba de unde veni. Nici macar nu vor intelege ce se discuta, ce se voteaza si de ce! A nu se uita ca pe lista sunt 2 chiulangii notorii (top 5 UE) de la comasati plus un parlamentar care este foarte extremist (primul pe lista la un anumit partid).Ca sa nu mai vorbim de cuplul media al politicii romanesti, care vor face politica live pe facebook ...
  • Like 1
  • @ Marius
   Exact ca EBA la vremea ei!
   • Like 0
 • Mulți liberali și pesediști primesc aceste sinecuri votați de acest curios partid psdpnl, un fel de pcr văzut de Iliescu. Nu pot comenta despre trimișii în parlementul european a acestor curiozițăți umane del aaur și sosoacă. Ar trebui să cobor prea jos. dar, evident, asta au vrut românii asta avem.
  • Like 3
 • Mihai check icon
  Pentru romani valorile europene sunt altele decat cele care apar prea des pe tapet, adica cele woke, si au votat in consecinta. Nu este nevoie ca respectivii europarlamentari sa se descurce la Bruxelles ci este de ajuns sa voteze cu familia europeana din care fac parte. Astfel ca cei de la AUR daca voteaza ce le spune Meloni, si-au inteplinit misiunea in fata electoratului. Cetatenii vor cresterea nivelului de trai nu ineptii ca Green Deal, net zero, armata europeana in paralel cu NATO si alte baliverne woke.
  • Like 1
 • Valentin check icon
  Partea cea mai simpatică e că avem parlamentari europeni... antieuropeni! Cu salariu, și un salariu frumos din partea UE. O despărțire de UE ar însemna și pierderea acestor posturi frumoase. Sunt foarte, foarte, foarte curios să văd ce se va întâmpla.
  • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult