Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cele patru scenarii în care s-ar putea sfârși războiul Rusiei în Ucraina

Ukraine - Harkov

În imagine, un salvator examinează distrugerile în urma unei lovituri cu rachete în cel de-al doilea mare oraș ucrainean Harkov, pe 4 septembrie 2022, pe fondul invaziei ruse a Ucrainei./ Foto: Sergey Bobok/ AFP / Profimedia

Analiștii serviciilor de informații americane și occidentale nu credeau că Ucraina va rezista în fața invaziei la scară largă a Rusiei. În interiorul administrației Biden, oficialii dezbăteau deja aprins modul în care (sau dacă) ar putea sprijini legal o rezistență ucraineană condusă din vestul țării în cazul în care Kievul ar cădea.

Dar multe lucruri se pot schimba în doar șase luni

În condițiile în care campania militară a Rusiei pare că stagnează, dar este încă periculoasă, iar liniile de luptă de pe front s-au mișcat foarte puțin în ultimele două luni, ambele părți se confruntă cu o uzură semnificativă. Rezultatul războiului, despre care odată se credea că va fi o înfrângere completă a Ucrainei în câteva ore, este departe de a fi clar.

Foreign Policy a discutat cu o serie de experți din Statele Unite și Europa pentru a afla încotro se îndreaptă războiul din Ucraina, care a captat atenția lumii în cea mai mare parte a anului 2022.

Aceștia au descris scenarii care au variat de la un colaps militar complet al Rusiei, la un atac nuclear și până la un conflict înghețat după modelul celui din Georgia, atacată de Rusia în 2008.

Unul dintre scenarii este o extrapolare liniară în care forțele armate ruse și ucrainene se uzează treptat una pe cealaltă și ambele armate se epuizează și ajung la un acord. „Nu cred că acest lucru este probabil”, a declarat Michael Ryan, un fost oficial al Departamentului american al Apărării. „Cred că ceea ce este mai probabil este a doua opțiune – ca poziția rusă să se prăbușească”.

Patru scenarii în care s-ar putea sfârși războiul Rusiei în Ucraina

Ofensive, urmate de contraofensive

Deși experții sunt aproape unanim de acord că armata rusă se află într-un punct unic de vulnerabilitate, neavând suficiente trupe pentru a cuceri noi teritorii și se confruntă cu atacuri ucrainene susținute de sisteme avansate de lansare de rachete multiple, furnizate de SUA și de Occident, cum ar fi HIMARS, un conflict prelungit rămâne cel mai probabil rezultat.

„Probabil că vom asista la un punct de inflexiune în acest război și este posibil să existe o contraofensivă ucraineană. Doar că nu este clar care sunt șansele sale de succes”, a declarat Michael Kofman, expert în ceea ce privește forțele armate ale Federației Ruse. „Oricum ar fi, se pare din ce în ce mai mult că acesta va fi un conflict prelungit”.

De săptămâni întregi, oficialii ucraineni au promis că vor lua cu asalt Herson, provincia din sudul Ucrainei, care a fost ocupată de Rusia în primele zile ale războiului, lansând lovituri pregătitoare de amploare pentru a lovi bazele militare rusești și punctele de aprovizionare din Peninsula Crimeea. Dar armata rusă nu se prăbușește încă.

„O contraofensivă pe care ar putea să o declanșeze ucrainenii nu va arăta ca ceva desprins de la Hollywood”, a declarat Jim Townsend, fost adjunct al secretarului adjunct american al apărării pentru Europa și NATO în timpul administrației Obama.

„Nu va fi o împingere masivă de tip El Alamein împotriva [feldmareșalului german Erwin] Rommel”, a adăugat el, referindu-se la bătălia decisivă din al Doilea Război Mondial din Africa de Nord. „Va fi un proces un pic mai lent, mai structurat și mai selectiv. Asta se va întâmpla pentru o perioadă lungă de timp”.

Cu excepția cazului în care una dintre părți va reuși să obțină un avantaj numeric major, status quo-ul s-ar putea menține pentru o perioadă de timp, spun experții. „Cred că juriul încă nu a decis”, a declarat Oscar Jonsson, cercetător la Universitatea suedeză de apărare. „Încă nu am văzut pe nimeni să fie capabil să adune un număr decisiv de trupe”. Rusia, au spus experții, va trebui să aștepte pentru un nou impuls, evitând potențialul unei prăbușiri de personal în rândurile trupelor sale, care au fost afectate de un moral șubred.

Scenariul conflictului înghețat

Dar chiar și în timp ce Ucraina devine tot mai încrezătoare cu privire la o posibilă contraofensivă – sau o vede ca pe o necesitate politică pentru a menține Occidentul angajat în conflict – Kremlinul încearcă să ducă războiul în direcția opusă. Un conflict prelungit și înghețat ar putea pune fatal la încercare răbdarea Occidentului. Administrația Biden trebuie acum să se întoarcă în Congres pentru mai multe fonduri pentru armament destinat Ucrainei, după pachetul de ajutor militar istoric de săptămâna trecută.

Pe măsură ce Rusia s-a confruntat cu dificultăți tot mai mari în a recruta mai multe trupe care să se alăture luptei din Ucraina, experții văd din ce în ce mai mult Kievul obținând un avantaj în materie de personal militar, chiar dacă nu neapărat suficient pentru a duce o contraofensivă de succes, în vederea recuperării unei mari porțiuni din teritoriul ocupat de Kremlin.

„Rusia poate îngheța conflictul pentru o vreme, până când vor avea o șansă de a se regenera”, a declarat Dara Massicot, cercetător principal de politici la Rand Corporation, care studiază armata rusă

„Acest lucru le poate permite să mențină linia frontului și să spere că lumea merge mai departe… și să stea acolo timp de un an sau doi până când vor începe să vadă rezultatele”.

Acest lucru ar putea fi asemănător cu strategia militară a Rusiei în Georgia, unde a despărțit două enclave separatiste – Abhazia și Osetia de Sud – după războiul din 2008, sau în Ucraina după confiscarea Crimeei în 2014, unde Kremlinul și-a consolidat câștigurile din Donbas și a continuat să bombardeze intermitent pozițiile ucrainene, dar a obținut puține câștiguri

Massicot a declarat că pierderile Rusiei, pe care oficialii americani le estimează la peste 20.000 de morți pe câmpul de luptă (Ucraina consideră că au fost uciși aproximativ 48000 militari ruși), au epuizat armata rusă. Kremlinul a anunțat joi că va mobiliza încă 137.000 de soldați pentru Forțele Armate Ruse până la începutul anului, iar armata rusă a plasat o comandă de echipamente din epoca sovietică, cum ar fi vehiculul amfibiu BMP-2 din anii 1980, un semn că sancțiunile occidentale și restricțiile la export încep să afecteze capacitatea armeti ruse.

Oficialii de la Pentagon estimează că Rusia a pierdut până la 4.000 de vehicule blindate în Ucraina începând din februarie

Există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora muncitorii lucrează în trei schimbrui la fabricile de rachete pentru a reconstitui rezervele tot mai reduse de arme de precizie ale Rusiei.

Alții văd potențialul pentru un război de frontieră de intensitate mai scăzută dacă luptele se liniștesc, ambele tabere lansând focuri de armă pentru a încerca să cucerească sau să recupereze mai mult teritoriu. „Nu văd un conflict înghețat”, a declarat Townsend. „Nu văd ambele părți stabilindu-se la ceva ca în Georgia, unde stau acolo și din când în când fac câte o incursiune.”

Dezastru economic

Statele Unite și Marea Britanie s-au folosit de Ziua Independenței Ucrainei – marcarea a șase luni de la începerea conflictului – pentru a insista asupra faptului că sunt implicate într-un război pe termen lung. Administrația Biden a promis un ajutor militar suplimentar de 3 miliarde de dolari, din care cea mai mare parte va fi livrată abia peste câteva luni și va necesita o pregătire intensivă și o cooperare militară cu Ucraina.

Premierul britanic demisionar Boris Johnson a făcut încă o călătorie la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Zelenski. Dar Rusia, spun experții, pariază că efectele economice din cauza războiului și a finanțării Ucrainei de către Occident vor deveni prea severe în următoarele luni. Europa este zdrobită de prețurile record la gazele naturale și la electricitate, în mare parte un efect secundar al războiului președintelui rus Vladimir Putin.

„Rusia mizează, mai ales, pe problemele economice ale Occidentului și pe lipsa de determinare”, a declarat Johnson.

Rezervele vaste de gaze naturale ale Rusiei și potențialul de a provoca daune economice împotriva țărilor europene care se bazează pe hidrocarburile rusești ar putea oferi Kremlinului o pârghie asupra unor țări precum Germania în timpul iernii, sufocând industriile grele care se bazează pe acești combustibili

„Cred că Putin își dă seama că are un avantaj economic”, a declarat Dmitri Alperovitch, președinte executiv la Silverado Policy Accelerator. „Jocul gazelor pe care îl joacă cu Europa constă în tăierea lentă a livrărilor de gaze. … S-ar putea să aveți o recesiune profundă, profundă în Germania și în alte părți ale Europei.”

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina nu a fost combătută și respinsă doar cu bombe, rachete și gloanțe. A fost, de asemenea, un teren de testare pentru un tip de război economic unic în secolul XXI, purtat cu sancțiuni dure și controale ale exporturilor împotriva Kremlinului din partea Occidentului și cu presiunea atacurilor rusești împotriva infrastructurii ucrainene. Sancțiunile economice au afectat Moscova, dar atacurile rusești au afectat grav baza industrială de apărare a Ucrainei, una dintre cele mai solide din fosta Uniune Sovietică.

„Baza industrială de apărare a Ucrainei a fost supusă unor atacuri cu rachete și baraje de artilerie în ultimele șase luni”, a declarat Massicot, expert al Rand Corporation

Wall Street Journal a relatat săptămâna aceasta că Ucraina se chinuie chiar să își plătească trupele.

De asemenea, Ucraina are nevoie de ajutor economic pentru a reuși să se descurce. Banca Mondială a estimat că 55% dintre ucraineni vor trăi în sărăcie până la sfârșitul anului viitor, ca urmare a impactului războiului și a strămutării. „Partea rusă încă mai crede că este învingătoare”, a declarat Johnson. „Au distrus cu succes economia Ucrainei”.

Pe de altă parte, a spus Johnson, problemele economice ale Rusiei în urma războiului, inclusiv scăderea investițiilor străine și lipsa accesului la tehnologii avansate, ar putea forța Kremlinul sau publicul larg să reevalueze costul războiului. „Ce fel de economie vor avea?”, a întrebat el.

Scenariul lebedei negre

Deși Rusia încă nu a escaladat conflictul din Ucraina printr-un atac nuclear sau prin utilizarea pe scară largă a armelor chimice, refuzul Kremlinului de a permite inspectorilor ONU să intre în centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a amenințat cu producerea unei explozii nucleare, ceea ce a făcut ca avantajul câmpului de luptă să se îndrepte spre partea rusă. Rusia a deconectat centrala de la rețeaua electrică, ceea ce nu numai că ar putea priva părți din Ucraina de electricitate, dar ar putea pune în pericol și sistemele de răcire ale centralei, riscând o topire.

„Cred că se folosesc de amenințarea unei catastrofe nucleare pentru a crea un motiv pentru a închide centrala și a pretinde că este din motive de siguranță”, a declarat Alperovitch. „Dacă acest lucru se va întâmpla la începutul iernii, va fi pur și simplu devastator pentru ucraineni și pentru capacitatea lor de a produce suficientă energie electrică, chiar și pentru a-și încălzi casele”.

Există unele „lebede negre” pe care Rusia s-ar putea să nu vrea să le vadă de aproape. De exemplu, trimiterea unei rachete rusești pe teritoriul NATO ar declanșa probabil un răspuns occidental viguros

Potrivit oficialilor ucraineni, Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat din partea agenților ruși în primele zile ale conflictului. Unii experți sunt îngrijorați de faptul că o încercare reușită a Kremlinului de a-l captura sau ucide pe Zelenski ar putea diminua moralul ucrainean în ascensiune.

„Dacă îl capturează pe Zelenski, pur și simplu nu-mi pot imagina ce ar declanșa acest lucru în Occident”, a declarat Townsend, fostul oficial al Pentagonului. „Dacă îl vor pune într-o cușcă sau îl vor judeca sau ceva de genul acesta, vreau să spun, vai de capul lui. Sunt unele lucruri care ar putea da un ricoșeu foarte rău la ceea ce se întâmplă.”

Nu toți experții cred în ideea că armata rusă este în pragul colapsului, în ciuda problemelor actuale din Ucraina

Cu toate acestea, o Rusie încolțită, înarmată nuclear, cu o armată slab antrenată, prost echipată și aflată în dificultate, ar putea totuși să provoace o serie de probleme globale, cu atât mai mult cu cât ar putea fi vorba de un posibil atac nuclear sau chimic.

„Cum arată colapsul armatei ruse și, dacă începe să se prăbușească, ce se întâmplă cu așa-numitele guverne din Luhansk și Donețk?”, a declarat Ryan, fost adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Europa și NATO. „Atunci trebuie să ne întrebăm: Ar escalada Putin dacă ar simți că armata sa de pe teren se află într-o poziție nesustenabilă? Se pare că a mers deja cam pe toate fronturile. Atunci începe să devină periculos”.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult