Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că autoritățile sunt cu două săptămâni în urma pandemiei: „ Noi lăsăm epidemia să câștige momentul. Această masă uriașă de infectări va fi foarte greu de oprit”

Octavian Jurma

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția, într-un interviu pentru Europa Liberă, că autoritățile acționează cu întârziere în gestionarea pandemiei, deși datele pe care le au le-ar permite să intervină, iar acest lucru duce la creșterea numărului de cazuri de coronavirus.

Potrivit medicului, folosirea unui indicator lent, rata de incidență a cazurilor la 14 zile, face ca măsurile de limitare a răspândirii infecției să fie luate tardiv. 

„Este un indicator în primul rând tardiv, pentru că abia peste 14 zile încep să adune suficiente date. Și, doi, este lent. Inerția lui este mare. Chiar am urmărit și am și un grafic pe care nu l-am publicat încă. Dar am și un indicator pe termen scurt, care se uită la evoluția pe trei zile, care urcă și coboară în interiorul în interiorul săptămânii, în funcție de numărul de teste și arată curba cazurilor: sus-jos, sus-jos. Miercuri-joi avem vârfurile. Acum nu mai avem coborârea aceea pe care o aveam în weekend, ceea ce arată clar că nu mai au unde să se ducă cazurile. Ei au cam întins cazurile pe săptămână cum întinzi untul pe felie să nu fie chiar așa vârfuri mari, dar la un moment dat nu mai ai unde să le pui că s-au umplut și, practic, dispar coborârile acelea la care ne așteptam noi în weekend. Și asta a fost și o caracteristică și a valorii din iulie. Adică am început să avem acele recorduri unul după altul: la început numai miercuri și joi, după aceea miercuri, joi și vineri. Iar acum mă uit: săptămâna trecută au fost patru recorduri consecutive, nu trei, și atunci săptămâna aceasta mă aștept să fie chiar mai dramatică decât cea care a trecut. Acest indicator pe termen scurt a fost mereu pe roșu. În timp ce indicatorul pe termen lung, această incidență la o mie sau la o sută de mii, cum e folosită în UE și SUA, s-a menținut în jurul a 0,9 sau 90 mult timp. Asta, și datorită faptului că noi am avut un platou de teste. Din păcate, noi nu am mărit capacitatea de testare, cum au procedat celelalte țări în care incidența e mult mai mare decât la noi, dar ați văzut că mortalitatea e mică. Explicația e mai simplă, că medicii la noi își fac la fel de bine treaba”, a declarat medicul pentru Europa Liberă.

Autoritățile de la București așteaptă ca rata de incidență la 14 zile să ajungă în București la 3 la mie, pentru ca să poată impune restricții mai dure. Însă acest lucru este o greșeală, în opinia cercetătorului. 

„Dacă știu săptămâna asta că săptămâna viitoare voi avea indicatorul 3, din punctul meu de vedere ar trebui să acționăm săptămâna asta ca și cum indicatorul ar fi deja 3, pentru că săptămâna viitoare doar îl detectăm. El este real, doar că avem o întârziere cu sistemul nostru de detecție, în care durează o săptămână până se adună toate cazurile astea. Timp în care indicatorii pe termen scurt sunt deja prin tavan”, spune Jurma.

Mai mult decât atât, crede el, având în vedere că încă se testează insuficient, iar numărul de cazuri este mult mai mare, în Capitală a fost deja depășit pragul de 3 la mie „Pe teren este depășită deja rata de incidență de 3. De fapt, dacă chiar vrem să facem calcule, corect este să spunem că asta este rata măsurată. Noi din testele pe care le facem depistăm 3 pozitiv la fiecare mie de teste în București. Dar, noi știm de fapt că pe lângă cei trei depistați sunt cel puțin încă 10 infectați pe care nu-i depistăm. Practic, în București la fiecare o mie de oameni sunt cel puțin 30 de infectați acum, care au fost infectați în ultimele 14 zile. Păi, dacă faci o socoteală, înseamnă că fiecare în cercul nostru de prieteni avem cu siguranță o persoană infectată, care nu știe că e infectată. Asta e problema cu răspândirea comunitară.”

De profesie medic, specializat în neuroștiințe, este unul dintre fondatorii grupului pentru studiul formal al sistemelor vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. De la începutul pandemiei, acesta a făcut o serie de predicții în ceea ce privește evoluția numărului de cazuri care s-au dovedit corecte.

Însă realitatea începe să depășească predicțiile sale „pesimiste”. „De miercuri ( 7 octombrie 2020 n.r.) încoace, numerele reale depășesc curba mea pesimistă. Deci acele 4.000 de cazuri de săptămâna viitoare de care mă speriam... realitatea începe să fugă mai repede, cu 5% peste. Nu sună mult. Dar 10% la 4.000 de cazuri sunt 400 de cazuri. Și atunci aceasta e problema, că toate sunt cumulate.

Mai este un motiv pentru care am spus că se reacționează cu întârziere: acești indicatori se publică săptămânal. Abia luni vom afla valoarea de duminică. INSP și Grupul de Comunicare Strategică vor raporta valoarea pentru București. Acum se publică zilnic, dar nu știu dacă se iau decizii zilnic, din ce spunea prefectul, ei se uită săptămânal, în București cel puțin. Asta înseamnă că se vor uita la valorile de luni, iar dacă luni este 2.29, atunci ei vor spune, ok, nu e trei. Prin urmare vom aștepta încă o săptămână și când o să ni se prezinte lunea viitoare că e 4 vom striga aoleu, ce ne facem. Hai să luăm decizia care trebuia luată la 3”, declară medicul.

O altă problemă pe care o remarcă este felul în care este numărată populația unui oraș, rata de incidență a cazurilor depinzând de numărul de locuitori. „Chiar acum pot să vă spun că, din punctul acesta de vedere, populația estimată din București era în data de 9 de 2.341.228 de locuitori, iar astăzi este cu 1.33% mai mare (sâmbătă, 11 octombrie 2020 – n.r.), adică 2.372.000. Este o diferență de 221. 000 față de populația de referință din ianuarie, care a fost anunțată tot de o instituție a statului, Institutul Național de Statistică. Și eu mă așteptam să vină Iohannis și să ne spună că „atâta e metrul”, atâta e populația din București, pentru că a fost întrebat în ultima conferință de presă și a spus că o să se intereseze personal. Eu tot aștept să ne spună cât e metrul ca să putem măsura epidemia. (...)În Vaslui, unde avem negaționiști chiar în fruntea județului, populația a crescut și mai dramatic. De ieri până astăzi (de vineri până sâmbătă – 9-10 octombrie 2020) a crescut populația cu 10%. De la 532.000 la 586.000. Dar tot nu au reușit să vâre sub 1,5 indicatorul. Politizându-se indicatorul pot să văd cum pot să trag un pic de el. Mai punem un pic de populație să-l diluăm. În Iași, la fel, a crescut cu 5% populația”, spune Octavian Jurma.

Acesta atrage atenția că orice măsură de limitare a pandemiei își arată eficiența abia după un interval de 2-4 săptămâni, timp în care populația o să considere că acestea nu au niciun efect.

Citiți interviul integral pe Europa Liberă

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este deja absolut penibila ignoranta de care dau dovada majoritatea comentatorilor din massmedia,politicienilor, dar si a unor medici care ori sunt lipsiti de logica ori ignora normativele emise de INSP ori sunt rauvoitori!Procedurile de testare, de la inceputul epidemiei ,se fac pe baza unei evaluari de caz la pacient si a contactilor unui bolnav pozitiv.Deci e clar de ce testele difera de la zi la zi in functie de infectati declarati de catre medici si epidemiologi,iar unele cazuri mai rare, apar de la testele la cerere!Azi a aparut o noua definire a situatiilor de caz in care vor fi testate persoanele care se incadreaza simptomatic,e o situație la care poate face fata Romania!Altfel bani aruncati de madama Firea care a testat mii de bucuresteni voluntari pe bani si a descoperit 4( patru) cazuri!Iar banutii contribuabililor ,pe care nu i-a intrebat nimeni daca vor sa-i dea,s-au dus la firmele de casa,iar acum se mira de ce nu a fost realeasa! https://m.mediafax.ro/social/insp-a-actualizat-definitiile-de-caz-pentru-covid-19-19663110
    • Like 0
  • De la jumătatea lui august, fix acum 2 luni, rata de infectați la numărul de teste s-a dublat.
    Rata internaților ATI raportată la totalul de infectați a scăzut cu 43%.
    Rata deceselor raportată la totalul de internați la ATI a crescut de la 9% la 10%, deci pare că n-au apărut tratamente mai eficiente.
    Rata SĂPTĂMÂNALĂ a deceselor raportată la totalul de infectați a scăzut cu 26,6%. Raportul per grupe de vârstă este același.
    Odată ce tratamentele nu sunt mai eficiente ca acum 2 luni, cred că virusul se îmblânzește.
    https://stirioficiale.ro/informatii/buletin-de-presa-14-august-2020-ora-13-00?fbclid=IwAR2YswmWhgD94fSqqZGHcIN2OeFzc5Tpr0Kt0j728-4LL5Vcaz286nyawWo
    • Like 0
  • Deci sa inteleg strict dupa titlu ca sunteti ( jurnalistii ) in cautare de "urmatoarea vedeta" medico-prevestitoare si a-tot stiutoare ?. cazul Alexandru Rafila expirand ca o basica politica in fata celor care-l credeau IMUNOLOGUL ROMANIEI. Oricum nu tot ce apare la televizior sau in presa scrisa timp de doua saptamani consecutiv trebuie sa aiba si culoare politica pentru niste oameni cu scaun la cap in cazul multora curtati imbatati de faima si putere cu siguranta DA.
    ( obiceiuri pagane domn`le acolo sus intodeauna este o paine de mancat )
    • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Predicțiile dlui Jurma sunt demult cunoscute, eu le urmăresc de câteva luni deja. Ce mă mir, nu sunt luate în seamă, cu toate că le nimerește. " Vedetă prevestitoare "? N-aș spune, predicțiile sunt bazate pe statistică, o știință exactă. În locul guvernului i-aș fi cerut demult sprijinul, e clar că indicatorii oficiali sunt prea lenți. 2 săptămâni e enorm, perioada maximă de incubație. Toate țările unde cât de cât s-a reușit, folosesc indicatori mai fini, mai rapizi. Alegerile sunt vitale dar și viețile care ar fi salvate sunt importante. Aici nu știu cine, ori nu vrea, ori se împotrivește.
      • Like 2
    • @ Delia MC
      Corina check icon
      O părere similară are și psihiatrul Gabriel Diaconu, referindu-se la jocul cu cifrele Bucureștiului pentru a amâna măsuri nepopulare. Eu înțeleg că-i greu să te bați când cu BOR, când cu alții, afectați economic sau la nevoia de socializare. Dar când e vorba de viață și moarte! Îmi place să cred că dacă nu erau alegeri la orizont ar fi fost mai fermi. Nu au scuză, oricum. Și pe Diaconu l-au retras repede de pe prima pagină, semn că viziunea aceasta realistă și intransigentă nu e încurajată deocamdată.

      adevarul.ro/news/societate/psihiatrul-gabrieldiaconu-despre-schimbarea-ratelor-infectare-pix-calculam-epidemia-buletine-saula-oamenin-1_5f86b4755163ec4271dcdbfd/index.html
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Doamna vorbiti exact ca un "doctor" desi nu sunteti. Probabil privind prin "stroboscop" ( aluzie la o academiciana de serviciu ) ati scos din context mesajul care reiesea din comment-ul meu dandu-i o nota relativa de implicare pe partea dv desi repet daca mai lecturati odata va veti da seama ca target-ul batea in alta parte in mod aluziv. Si inca ceva stimata doamna nu mai veniti cu echipe de psihiatri postaci la unison ei fiind buni la alta categorie de mameluci respectiv generatia tanara romaneasca "linge" si generatia pensionara "pupa"....icoane....sefi....epoleti....politicieni etc. Scrie logic si citet romaneste.
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Se pare că știți mai bine ca mine ce sunt eu ori nu. Cuiva atât de sigur pe sine în a-i caracteriza pe alții ar fi păcat să-i zdruncin convingerile....:)))
      PS: Nu cumva era giroscop???
      • Like 1
  • Corina check icon
    Are dreptate omul. Mai nou, dacă miercuri-joi ies la iveală evoluții îngrijorătoare, apare Orban și zice că luni probabil se va decide o nouă restricție în ședința periodică a instituției responsabile. Și până atunci, activitățile-sursă a problemei continuă cu avânt. Nu are simțul urgenței, nu pare să conștientizeze că e tragic deja.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult