Medicul și cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția, într-un interviu pentru Europa Liberă, că autoritățile acționează cu întârziere în gestionarea pandemiei, deși datele pe care le au le-ar permite să intervină, iar acest lucru duce la creșterea numărului de cazuri de coronavirus.
Potrivit medicului, folosirea unui indicator lent, rata de incidență a cazurilor la 14 zile, face ca măsurile de limitare a răspândirii infecției să fie luate tardiv.
„Este un indicator în primul rând tardiv, pentru că abia peste 14 zile încep să adune suficiente date. Și, doi, este lent. Inerția lui este mare. Chiar am urmărit și am și un grafic pe care nu l-am publicat încă. Dar am și un indicator pe termen scurt, care se uită la evoluția pe trei zile, care urcă și coboară în interiorul în interiorul săptămânii, în funcție de numărul de teste și arată curba cazurilor: sus-jos, sus-jos. Miercuri-joi avem vârfurile. Acum nu mai avem coborârea aceea pe care o aveam în weekend, ceea ce arată clar că nu mai au unde să se ducă cazurile. Ei au cam întins cazurile pe săptămână cum întinzi untul pe felie să nu fie chiar așa vârfuri mari, dar la un moment dat nu mai ai unde să le pui că s-au umplut și, practic, dispar coborârile acelea la care ne așteptam noi în weekend. Și asta a fost și o caracteristică și a valorii din iulie. Adică am început să avem acele recorduri unul după altul: la început numai miercuri și joi, după aceea miercuri, joi și vineri. Iar acum mă uit: săptămâna trecută au fost patru recorduri consecutive, nu trei, și atunci săptămâna aceasta mă aștept să fie chiar mai dramatică decât cea care a trecut. Acest indicator pe termen scurt a fost mereu pe roșu. În timp ce indicatorul pe termen lung, această incidență la o mie sau la o sută de mii, cum e folosită în UE și SUA, s-a menținut în jurul a 0,9 sau 90 mult timp. Asta, și datorită faptului că noi am avut un platou de teste. Din păcate, noi nu am mărit capacitatea de testare, cum au procedat celelalte țări în care incidența e mult mai mare decât la noi, dar ați văzut că mortalitatea e mică. Explicația e mai simplă, că medicii la noi își fac la fel de bine treaba”, a declarat medicul pentru Europa Liberă.
Autoritățile de la București așteaptă ca rata de incidență la 14 zile să ajungă în București la 3 la mie, pentru ca să poată impune restricții mai dure. Însă acest lucru este o greșeală, în opinia cercetătorului.
„Dacă știu săptămâna asta că săptămâna viitoare voi avea indicatorul 3, din punctul meu de vedere ar trebui să acționăm săptămâna asta ca și cum indicatorul ar fi deja 3, pentru că săptămâna viitoare doar îl detectăm. El este real, doar că avem o întârziere cu sistemul nostru de detecție, în care durează o săptămână până se adună toate cazurile astea. Timp în care indicatorii pe termen scurt sunt deja prin tavan”, spune Jurma.
Mai mult decât atât, crede el, având în vedere că încă se testează insuficient, iar numărul de cazuri este mult mai mare, în Capitală a fost deja depășit pragul de 3 la mie „Pe teren este depășită deja rata de incidență de 3. De fapt, dacă chiar vrem să facem calcule, corect este să spunem că asta este rata măsurată. Noi din testele pe care le facem depistăm 3 pozitiv la fiecare mie de teste în București. Dar, noi știm de fapt că pe lângă cei trei depistați sunt cel puțin încă 10 infectați pe care nu-i depistăm. Practic, în București la fiecare o mie de oameni sunt cel puțin 30 de infectați acum, care au fost infectați în ultimele 14 zile. Păi, dacă faci o socoteală, înseamnă că fiecare în cercul nostru de prieteni avem cu siguranță o persoană infectată, care nu știe că e infectată. Asta e problema cu răspândirea comunitară.”
De profesie medic, specializat în neuroștiințe, este unul dintre fondatorii grupului pentru studiul formal al sistemelor vii, care încearcă să găsescă modele matematice și să formalizeze fenomenele biologice și sociale. De la începutul pandemiei, acesta a făcut o serie de predicții în ceea ce privește evoluția numărului de cazuri care s-au dovedit corecte.
Însă realitatea începe să depășească predicțiile sale „pesimiste”. „De miercuri ( 7 octombrie 2020 n.r.) încoace, numerele reale depășesc curba mea pesimistă. Deci acele 4.000 de cazuri de săptămâna viitoare de care mă speriam... realitatea începe să fugă mai repede, cu 5% peste. Nu sună mult. Dar 10% la 4.000 de cazuri sunt 400 de cazuri. Și atunci aceasta e problema, că toate sunt cumulate.
Mai este un motiv pentru care am spus că se reacționează cu întârziere: acești indicatori se publică săptămânal. Abia luni vom afla valoarea de duminică. INSP și Grupul de Comunicare Strategică vor raporta valoarea pentru București. Acum se publică zilnic, dar nu știu dacă se iau decizii zilnic, din ce spunea prefectul, ei se uită săptămânal, în București cel puțin. Asta înseamnă că se vor uita la valorile de luni, iar dacă luni este 2.29, atunci ei vor spune, ok, nu e trei. Prin urmare vom aștepta încă o săptămână și când o să ni se prezinte lunea viitoare că e 4 vom striga aoleu, ce ne facem. Hai să luăm decizia care trebuia luată la 3”, declară medicul.
O altă problemă pe care o remarcă este felul în care este numărată populația unui oraș, rata de incidență a cazurilor depinzând de numărul de locuitori. „Chiar acum pot să vă spun că, din punctul acesta de vedere, populația estimată din București era în data de 9 de 2.341.228 de locuitori, iar astăzi este cu 1.33% mai mare (sâmbătă, 11 octombrie 2020 – n.r.), adică 2.372.000. Este o diferență de 221. 000 față de populația de referință din ianuarie, care a fost anunțată tot de o instituție a statului, Institutul Național de Statistică. Și eu mă așteptam să vină Iohannis și să ne spună că „atâta e metrul”, atâta e populația din București, pentru că a fost întrebat în ultima conferință de presă și a spus că o să se intereseze personal. Eu tot aștept să ne spună cât e metrul ca să putem măsura epidemia. (...)În Vaslui, unde avem negaționiști chiar în fruntea județului, populația a crescut și mai dramatic. De ieri până astăzi (de vineri până sâmbătă – 9-10 octombrie 2020) a crescut populația cu 10%. De la 532.000 la 586.000. Dar tot nu au reușit să vâre sub 1,5 indicatorul. Politizându-se indicatorul pot să văd cum pot să trag un pic de el. Mai punem un pic de populație să-l diluăm. În Iași, la fel, a crescut cu 5% populația”, spune Octavian Jurma.
Acesta atrage atenția că orice măsură de limitare a pandemiei își arată eficiența abia după un interval de 2-4 săptămâni, timp în care populația o să considere că acestea nu au niciun efect.
Citiți interviul integral pe Europa Liberă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Rata internaților ATI raportată la totalul de infectați a scăzut cu 43%.
Rata deceselor raportată la totalul de internați la ATI a crescut de la 9% la 10%, deci pare că n-au apărut tratamente mai eficiente.
Rata SĂPTĂMÂNALĂ a deceselor raportată la totalul de infectați a scăzut cu 26,6%. Raportul per grupe de vârstă este același.
Odată ce tratamentele nu sunt mai eficiente ca acum 2 luni, cred că virusul se îmblânzește.
https://stirioficiale.ro/informatii/buletin-de-presa-14-august-2020-ora-13-00?fbclid=IwAR2YswmWhgD94fSqqZGHcIN2OeFzc5Tpr0Kt0j728-4LL5Vcaz286nyawWo
( obiceiuri pagane domn`le acolo sus intodeauna este o paine de mancat )
adevarul.ro/news/societate/psihiatrul-gabrieldiaconu-despre-schimbarea-ratelor-infectare-pix-calculam-epidemia-buletine-saula-oamenin-1_5f86b4755163ec4271dcdbfd/index.html
PS: Nu cumva era giroscop???