Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cetățenii fac poliția bunului simț în țara în care poliția se face de rușine

Bogdan Despescu si Liviu Vasilescu

Episodul II al explicațiilor oferite de Poliția Română pentru întâlnirea pe care au avut-o șefii cu liderii clanului Duduianu a stârnit valuri de indignare pe pagina de socializare a instituției (foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu).

Comunicatul remis în cursul după-amiezii de sâmbătă este o lecție despre cum să nu comunici în momente de criză.

Festivalul de comentarii la postarea publicată aici arată- fără a avea pretenția că acestea pot fi considerate un sondaj de opinie sau studiu sociologic- imaginea proastă pe care o are instituția, mai ales după această gafă de proporții sistemice pentru MAI.

Cei care au compus comunicatul cu scopul de a răspunde întrebărilor apărute în spațiul public par să pună cap la cap o serie de justificări, unele lipsite de logică, pe alocuri pe un ton patetic.

„În consecință, am ajuns azi să discutăm de ce șeful Poliției Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluție operativă eficientă, pe românește, nu am avut altă soluție care să garanteze succesul operațiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent și a rezolvat problema în 5 ore, și oricum șeful Poliției Române nu era la prima lui "excursie în teren" de la preluarea mandatului). În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experiența necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acționând după "litera manualului" de tactică polițienească, pe care trebuie să-l cunoască orice polițist. (în plus, după cum ați observat, echipa operativă a știut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi)”, explică Poliția Română.

„E bine că le-ați arătat respect Duduienilor. Nu s-ar fi cuvenit să stea de vorbă cu un șef de secție, ar fi fost sub demnitatea lor. Felicitări!!! Nu uitați să actualizați planul de management al instituției dumneavoastră cu noile responsabilități ale șefilor Poliției Române: comunicare eficientă cu membrii clanurillor interlope”, scrie Stefan Andrei Ionescu.


„.... si marmota invelea ciocolata..

se pare ca va exprimati mai bine in scris..jenanta conducerea Politiei Romane!!!!sa nu stea sa raspunda la intrebarile jurnalistilor?!asta denota frica si toate minciunile pe care incercati sa le justificati acum..singurul adevar pe care l-ati spus este ca sunteti descoperiti ca au iesit multi profesionisti la pensie..asta s-a vrut, aici s-a ajuns..RUSINE conducerii Politiei Romane pentru modul de comunicare si actiune in acest caz..daca inmormantarea lui mototolea a ajuns sa fie 'un caz de criza' si ati stat repede sa cititi in managementul crizei..:))))'culegere de informatii ce se aplica si-n alte state cu experienta'..voi nu ati auzit ce v-a spus marele GONGOI?!va credeti FBI sau la Scotlandyard?!:)))))) RUSINOS!!!”, scrie Marius Cristian.


Reprezentanții Poliției Române nu par să se gândească nicio clipă la impactul pe care misiunea reușită- așa cum o numesc ei- a avut-o asupra cetățenilor și imaginii instituției.

Cum cred șefii acestei instituții că ar trebui să privească oamenii de rând sau victimele acestor clanuri de interlopi faptul că ei s-au întâlnit cu liderii Duduienilor pentru a impune, cu chipul în mână și capul plecat, respectarea legii?

Sunt câteva întrebări care domină șirul de reacții venite din partea publicului: de ce interlopii au avut parte de un statut special?/ De ce în interacțiunea cu oamenii simpli, echipajele de poliție se comportă mult mai agresiv/ De ce șefii Poliției Române nu-și dau demisia sau nu sunt demiși după o asemenea ispravă?

Reprezentanții instituției ar înțelege reacțiile cetățenilor dacă ar face câteva exerciții, ca de exemplu să sune la 112 prin sondaj și să vadă cum sunt tratați. Sau poate ar trebui să meargă incognito pe la secțiile de poliție ca să vadă cum decurge relația cu cei care depun plângeri.

Ți-a spart cineva mașina? Nu avem, nu se poate, rămâne AN, mergi dom’le liniștit acasă, crezi că ești singurul?

Ți-a furat cineva bicicleta de pe casa scării? Nu avem nu se poate, mergi, dom’le, acasă că nu avem vreme de bicicleta dumitale. Ia uite câte dosare ne așteaptă aici.

Te-a tâlhărit cineva pe stradă? Ce cauți, dom’le, la ora aia prin oraș? Și ce doreai? Să te păzim noi?

A fost o fată agresată sexual? Păi de ce purta fustă scurtă? Sigur nu i-a dat de înțeles agresorului că e interesată de el?

A dispărut o adolescentă de acasă? Păi poate a fugit cu iubitul și dacă ne faceți să o căutăm degeaba, plătiți intervenția.

Sună o adolescentă la 112 și plânge că a fost răpită, bătută și violată? Asta e. O căutăm cu interlopii locali și o găsim când e cenușă la propriu, după ce analizeazăm ADN-ul.

Se întâlnește un echipaj o fată pe stradă sângerând? Se face că nu vede, noroc că țipă oamenii pe stradă și le cer polițiștilor să intervină.

La finalul acestei mascarade- misiunea și apoi explicațiile de mare rușine- lipsește ceva. Ca în mai toate domeniile și pe toate funcțiile, lipsește onoarea. Statul român și-a pierdut în ultimii ani instituția onorabilă a demisiei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • În sfârșit! Un articol care spune lucrurilor pe nume. Cazul Duduienilor i-a permis autorului o enumerare a celor mai răsunătoare... inacțiuni ale poliției române din ultimul timp. Numai că inacțiune nu-i doar din partea poliției române, ci a autorităților locale și centrale de tot felul. În sectorul 2 pe care îl cunosc foarte bine disoluția autorității puterii executive locală și centrală este totală! Aș putea fi „ghid” voluntar pentru mulți ziariști de investigații prin „muzeul” ilegalităților din jurul primăriei... numitului sector bucureștean.
  Nu neg valoarea opiniilor... „teoretice” ca ale majorității participanților la dezbaterea articolului d-lui Alex Livadaru. Dar este mult mai eficientă și mobilizatoare prezentarea unor cazuri de farniente al autorităților extrem de costisitoare pentru noi.
  • Like 3
 • Dureros de adevarat. Se numeste disolutia statului.
  • Like 0
 • Romanii nu realizeaza ca, daca nu voteaza, de fapt voteaza cu partidul cu cele mai multe voturi. Deci vinovatii pt. halul in care am ajuns sunt cei ce au stat in casa si au votat pasiv psd, urmasii celui mai criminal sistem politic din istoria umana si NU votantii psd-isti, care sunt in numar constant, majoritari din aparatul de stat feudalist mafiot, captivi si idioti utili. Alegerile sunt o cursa cu handicap, in care psd porneste din start cu un numar de minim 2 mil. de voturi. Romanii sunt un popor majoritar de calitate umana slaba, individualist, fatalist, pasiv, infatuat si mandru (!), care niciodata nu a pornit nimic "de jos".
  "Orice naţiune îşi are conducătorii pe care îi merită.",
  "Democratia este sistemul ce nu ne permite sa fim condusi mai bine decat meritam"
  https://www.petreanu.ro/spun-cine-votezi-fapt-votezi/
  • Like 3
  • @ Nicu Cosmin
   Paul check icon
   Îți înțeleg frustrarea, dar dacă din asta rezulta in mod tipic românesc resemnare... suntem romani majoritari.., Aceasta frustrare trebuie sa ducă la hotărârea de a acționa pentru a schimba starea de fapt in bine, iar binele se poate defini pe baza a ceea ce vedem la țările dezvoltate din UE. Restul e furie la adresa clasei politice de după revoluție cu Iliescu, basescu și dragnea in frunte.
   • Like 3
  • @ Paul
   Corect. Ar trebui sa fim pragmatici si sa avem ca tinta redresarea si repararea a tot ce-i defectuos in jurul nostru si in noi insine. Sa ne facem un plan si sa-l urmam pragmatic. Dar nu putem sa facem asa ceva fara a fi uniti.

   Sunt lucruri ce tin de caracterul natiei in totalitatea sa - cu mici exceptii - care se pot repara doar peste mai multe generatii, prin educatie de calitate.

   Da, toata natia Romana are aceleasi hibe, in mai mica sau mai mare masura, (pe principiul bucatele din aceeasi oala se fierb lafel), pentru ca fiecare tara in sine este un ecosistem unic la care oamenii se adapteaza ca sa poata trai. Deci daca, spaga, minciuna, hotia si nepasarea sunt practici des intalnite in acest scosistem, mai devreme sau mai tarziu (si in timp de ordinul generatiilor) asta vor face toti cetatenii acelei tari.

   De ce ?

   Simplu. Si oamenii sunt tot animale ca toate celelalte, si daca lasi destul timp sa curga, orice obicei se transmite, copiaza si rafineaza...


   • Like 0
 • Trebuie să fim lucizi : politia română a acționat în conformitate cu voința ministrului iar acesta ,la rândul său,în conformitate cu voința premierului! Asta e ! Așa consideră ei că își fac datoria față de cetățenii României.
  • Like 1
  • @ Gheorghe Olah
   Paul check icon
   Motiv pentru a nu mai vota cu jegurile imputite si mafiote de la pesede, care prin simpla lor prezenta înnobilează PNL-ul. Soluția e schimbarea clasei politice actuale. Nu mai votați partide cu politicieni din vechea clasa politica!
   • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult