Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cheltuielile statului cu personalul angajat s-au dublat în ultimii patru ani. Voi resimțiți o dublare a calității serviciilor publice?

oameni pe strada - Getty Images

 (Foto Guliver/Getty Images)

Cheltuielile statului pentru personalul bugetar se ridică la 42,8 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, în creștere cu aproape 25% față de aceeași perioadă din anul trecut.

Practic, cheltuielile statului cu personalul angajat s-au dublat doar în ultimii patru ani, ritmul de creștere a salariilor din sectorul public fiind dublu comparativ cu mediul privat.

În acest ritm, cheltuielile statului cu personalul public o să depășească 10% din PIB în anul 2019, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu al României, precum și cea mai mare pondere din PIB comparativ cu țările din UE.

În primele cinci luni din acest an, deficitul public s-a ridicat la 14,7 miliarde de lei, în creștere cu 81% față de aceeași perioadă a anului anterior. Această creștere reprezintă cel mai ridicat nivel din România în ultimul deceniu, precum și cel mai mare deficit raportat la PIB din UE.  

Veniturile au crescut cu 11,6%, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 16,3%. Cele mai mari creșteri ale cheltuielilor se observă la următoarele categorii: personalul bugetar (+24,6%), asistență socială (+15%), dobânzile pentru creditele contractate (+13,7%). Aceste trei componente reprezintă 70% din totalul cheltuielilor publice. Din păcate nu mai rămân bani pentru investițiile publice, acestea din urmă reprezentând doar 4,5% din totalul cheltuielilor publice.

Închid printr-o întrebare (retorică): voi resimțiți o dublare a calității serviciilor publice în ultimii patru ani?

cheltuieli cu bugetari - infografic

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inca nu se simte dublarea calitatii serviciilor publice dar o vom simti probabil in
    curand .
    Pana acum statul " s-a descurcat " cu finantarea acestor cheltuieli . A luat tot de la investitii si i-a bagat in salarii , a imprumutat tot ce s-a putut imprumuta si in orice conditii si i-a bagat in aceleasi salarii , pensii speciale , prime , vouchere , etc .
    Mai departe pt ca s-a cam ajuns la saturatie ( adica la fundul sacului ) si cu investitiile si cu imprumuturile , se va trece la dublarea calitatii serviciilor .
    Adica se vor dubla controalele ANAF , ITM , Sanepid , Pompieri , etc , se vor dubla amenzile , taxele , accizele .... Si uite asa se va dubla calitatea !
    Sa nu uit ! Probabil se vor dubla si ghioagele pe spate de la " Ordinea Publica " !
    • Like 0
  • Da, e mai bine, chiar am avut treabă pe la niște instituții ale statului în aprilie și am fost surprins de servicii dar a mai rămas o mare gaură neagră, fiscul, dacă ai o treabă la ANAF te ia dracul, nu s-a reformat deloc, tot o instituție catastrofală a rămas.
    • Like 0
  • check icon
    Tocmai l-am ascultat pe dl Cristian Diaconescu (singurul PSD-ist, pe vremea cînd era psd-ist, pe care îl respectam și îl ascultam cu atenție chiar și în acele vremuri!) vorbind despre ”pensiile speciale”.
    M-a uimit o parte din părerea domnei sale și anume că ar exista și specialiști bugetari (îndeosebi din MAE, dar și de aiurea) care, fiind privați prin ”fișa postului” de alte acțiuni pe care le-ar putea întreprinde (eu citesc aici: investiții, de orice fel), ar fi îndreptățiți să primească o pensie calculată după alte formule (deci, ”specială”). Adevărat, dumnealui nu găsea vreo noimă pentru VÎRSTA ”specială” (care însoțește cel mai adesea ”pensia specială”).
    In ce mă privește, la apariția ideii de ”pensie specială” (care, dacă nu mă înșel, îi viza STRICT pe magistrați - și nici măcar nu-s sigur că pe TOȚI aceștia!), eu gîndeam că e vorba de o (altă) înșelătorie a statului român: adică: ”ești judecător al statului român care a emis LEGE privind ”principul contributivitățiii” către fondul de pensii, dar cum statul român nu își permite să te plătească corespunzător astfel încît, aplicînd formula UNICĂ, tu să poți beneficia de o pensie corespunzătoare, iacă fac eu, statul, o lege ”specială” pentru tine. Mai pe scurt, n-am bani să te plătesc azi, dar îți voi da cu dobîndă la pensie!
    Ce s-a schimbat de atunci și pînă astăzi?
    Păi, s-au schimbat cel puțin 3 lucruri:
    1. Salariile în sistemul de justiție au crescut. Suficient de mult încît un magistrat, contribuind la sistemul de pensii după formula standard n-ar mai avea o pensie mizeră. Sigur, o formulă de compensare pentru anii ”dinainte de majorările salariale” încă ar fi necesară, însă cu trecerea anilor aceasta ar fi devenit lipsită de obiect, iar ideea principală (aceea de a avea pensii proprționale cu contribuția avută către fondul de pensii pe tot parcursul activității. ar fi devenit regula fără excepții. Pe bună dreptate, cineva ar putea spune ”hei, dar profesorii (mai ales) și doctorii (nici ei nu aveau, pe atunci, salarii pe măsura statului), nu merită nici ei pensii de mizerie avînd salarii de mizerie!”. E cinic, dar astea-s prioritățile actualului stat român! A avut grijă (mare!) de magistrați, apoi de doctori și deloc de educatori.
    2. Guvernele psd-iste ,deși au mărit substanțial salariile magistraților (și ale medicilor - dar ei nu sunt în ”chestiunea pensiilor speciale”) nu numai că n-au produs legi care să conducă spre extincția ideei de ”pensie specială” (deși, iată, ar fi putut!) dar, mai mult, au creat NOI categorii profesionale care au devenit ”super-cetățeni”: parlamentari, angajați ai MAI, unii funcționari din administrația internă. Și, bomboana pe colivă: dreptul acestora de a ieși la pensie după vreo 20 de ani de activitate!
    3. ”Pensiile speciale” au început să fie mai mult decît ”speciale”! În mod absolut de neînțeles, s-a întrodus și o clauză prin care s-a creat noțiunea de ”cetățean superior”, acela care se poate pensiona la 45 de ani! Și, ghițiți ce?, vorbim aici fix de cetățeniii de la pct 1 și 2!
    Taică-miu, fost profesor gradul I (sau ăla care-i mai mare, că nu le pot ține minte) are după 45+ de ani de activitate o pensie de apx 2.000 lei. O cunoștință, angajat al MAI (fără nicio funcție) a ieșit la pensie la 44 de ani (vreo 25 de ani activitate) cu apx. 4500 lei! Judecați voi ce dreptate e asta.
    Părerea mea e că TOATĂ lumea trebuie să se supună egal, în fiecare aspect anume, ACELEAȘI legi, aceleași reguli (cui crede că asta nu se poate, îi spun doar că aceasta este cu siguranță posibil: să ilustreze un caz concret iar.eu, simplu cetățean, pot imagina măcar o soluție!)
    Și, dacă tot am ajuns aici: este absolut necesar să existe un sait (finanțat de stat) unde TOATE legile în vigoare să poată fi consultate.
    Știu că asta ar răni afacerile unor ”băieți deștepți” (care oferă aceste informații contra cost). Ei bine, NU! Cîtă vreme statul ne cere nouă, cetățenilor, să cunoaștem legile (necunoașterea legii nu este acceptată nici măcar ca ”probă” atenuantă în justiție!) este absolut normal ca statul să ofere o cale spre cunoașterea acestora! Mă abțin să mai comentez și despre ”limbajul” în care acestea sunt scrise.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Simțim din păcate numai o dublare a: Mărlăniei,Tupeului și Incompetenței bugetarilor.
    • Like 2
  • Acum zece ani a trebuit sa imi reinnoiesc buletinul. A trebuit sa duc o valiza de acte, "copie si original" si in plus pe soacra-mea in al carei spatiu am domiciliul. Dupa o gramada de zile au reusit sa il produca iar cand l-am luat, plin de nervi dupa zeci de minute de stat la coada nu am stat sa il verific. Am vazut dupa ceva timp ca indicativul blocului era gresit. De sila de-a avea de a face cu birocratii incompetenti nu m-am mai dus sa anunt schimbarea, nu-mi doream sa car iar valiza cu " copie si original" si in plus, pe soacra-mea! Anul acesta a trebuit sa imi schimb din nou buletinul. Toate actele din nou " copie si original" de parca nu ajungea sa vada ca aveam deja un buletin valabil emis. Am dus actele " copie si original" si fireste, pe soacra-mea (doar in original). "Sunteti divortat da? Asa se vede in sistem!" "Da, sunt daca asa zice sistemul" (E fosta sotie, am divortat de 12 ani...!) "Unde e sentinta?" "Care sentinta?" "De la divort!" "Cu ce va ajuta, ce va privesc fostele mele probleme?" "Nu ma intereseaza, trebuie la dosar. Copie si original" Am noroc ca ma aflu in relatii bune cu fosta sotie, mi-a trimis o copie legalizata dupa sentinta. Cu "copii si originale" plus soacra-mea m-am prezentat din nou la spclep. Au răsfoit in sila hartiile si.... Acum nu era bine ca nu aveam "originalul domnule, originalul" dupa sentinta. Pana la urma au acceptat ca poate fi ok. M-au programat peste zece zile. Astăzi m-am dus sa imi iau buletinul pentru care faceam deja al treilea drum. L-am luat. Avea adresa greșită! Desi ii atrasesem boului de la ghiseu atentia la greseala de data trecuta. L-am returnat si i-am spus ca acum il astept sa imi aduca buletinul. El! Mi-a râs in nas "N-ai sa vezi!" Sunt ardelean si cumpatat iar in momentele de criza raman lucid. Altfel ma urcam cu picioarele pe el si pe ciumpalacul de paznic. Paznicul, fost paznic comunal actual politist local, a vrut sa ma traga afara cu forta, ca " de ce strigi?" Pai cum sa nu ridic vocea cand vad ca niste ghertoi platiti din banii mei sa imi faca documentele nu sa ma trateze cu insolentama trateaza in bataie de joc???. Daca ar fi fost angajatii mei, ar fi zburat din servicii in secunda doi. Dar la stat este permis sa iti bati joc de contribuabili, bugetarii sunt mici Dumnezei ce trebuiesc respectati iar noi suntem prostimea de care ei isi bat joc. Bugetarii? Niste incapabili si niste frustrati, buni de nimic!
    • Like 4
  • Ar fi corecta intrebarea daca am fi in comuna primitiva in care forta bratelor era singura importanta ca mijloc de productie. Dar, in 2019, cind bugetarul platit bine si cel platit prost sunt la capatul unui sistem informatic cu un soft ce merge prost, cu baze de date care nu comunica intre ele si cu legislatie aiurea....este o intrebare viciata. Cresterile de salarii in lipsa investitiei in tehnologie nu se justifica decat prin dorinta de a face domeniile respective atractive. Altfel autocarele pentru Spania si Italia ar fi fost si mai pline....
    • Like 3
    • @ Florian Berghea
      Alien check icon
      Foarte bun comentariul! Toate lumea se blocheaza mental pe salarii, insa nimeni nu pune problema performantei aparatului administrativ, sau cand o fac o fac la modul "bugetarii sunt prosti si lenesi". Nu e chiar asa, intr-un aparat prost organizat, cu procese, formalitati si legaturi ierarhice stupide, cand iti trebuie 10 aprobari si note justificative interne pentru orice stampila si un mediu de lucru toxic poti avea oameni oricat de inteligent si de harnici si tot nu vor reusi mare lucru.
      • Like 0
  • Eficienta de orice fel si tip este persona non grata in Romania. Si daca a face o scobitoare din stejarul cel mai falnic, la noi, se considera o mare reusita.........a vorbi despre calitate marita ar inseamna sa jignim o categorie minoritara a populatiei, genul de oameni corecti si cinstiti care isi fac datoria cat de bine pot in conditiile date indiferent de nivelul venitului. Dumnezeu sa-i aiba in paza.
    • Like 2
  • Ionel check icon
    Ma surprinde ca un analist de talia dvs pune asa simplist problema ! Intrebarea, retorica, o intelg daca ar fi pusa de un politician in cautare de voturi. De ce nu raportati ponderea cheltuiellilor cu salariile bugetarilor la PIB prin comparatie cu media din tarile UE sau cu tari al caror PIB este la nivelul nostru !? S-a creat un curent antibugetari in tara noastra folosit in scop politic. Cu siguranta ca sunt bugetari care nu se ridica la nivelul salariilor si o reformare in acest domeniu este strict necesara, dar de aici si pana la genera astfel de curente este cale lunga. Si eu am nemultumirile mele vis a vis de politica salariala in domeniul bugetar (apropo, lucrez in privat), dar prima data dai si apoi ceri.
    • Like 3
    • @ Ionel
      Poate la privatul de "stat"; la privatul privat, ordinea este exact invers !
      • Like 1
    • @ Mircea Florian
      Salariile bugetarilor ar trebui raportate la eficienta si profesionalismul lor. Daca ar fi asa ar fi perfect, 99% dintre ei ar muri de foame.
      • Like 2
    • @ Ionel
      check icon
      Nu, nu, greșit!
      Ever, for ever, prima dată CERI, și după aia dai!
      Ce a făcut PSD în sistemul de sănătate este,un excelent caz ”de manual” despre ”cum o reformă în domeniul sanitar poate fi ratată pentru următorii 10 ani”.
      Despre justiție, MAI, nu mai zic nimic, căci în aceste domenii lucrurile trec de orice închipuire!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult