Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

China, zguduită de proteste ca urmare a lockdown-urilor comuniste

proteste impotriva restrictiilor Covid - China

Foto Yan ZHAO / AFP / Profimedia

Imagini distribuite pe rețelele de socializare din China par să arate noi proteste împotriva restricțiilor Covid, după ce un incendiu într-un bloc de apartamente a ucis 10 persoane.

Demonstranții au fost filmați în timp ce se confruntau cu oficialii, dărâmând o barieră și strigând “puneți capăt carantinei Covid”.

Beijingul continuă să aplice agresiv politica “zero Covid”, în ciuda furiei publice în creștere.

Autoritățile din orașul Urumqi au negat afirmațiile potrivit cărora restricțiile au împiedicat oamenii să scape din incendiul de joi.

Capitala regiunii vestice Xinjiang se află sub carantină de la începutul lunii august. Un rezident a declarat anterior pentru BBC că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicați să își părăsească locuințele.

Acest lucru a fost contestat de presa de stat chineză. Cu toate acestea, autoritățile din Urumqi au emis vineri târziu scuze neobișnuite – promițând să pedepsească pe oricine nu și-a făcut datoria pentru a salva victimele incendiului.

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori, mulți dintre ei cu măști, adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile orașului.

Aceștia au fost văzuți scandând, agitându-se și certându-se cu oficialii. Imaginile suprind un demonstrant ce strigă la megafon. Într-un alt clip, o mulțime sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali care poartă echipament de protecție.

Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate, de asemenea, protestatari adunați pe treptele unei clădiri guvernamentale a orașului.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referințele la protestele din Urumqi au fost în mare parte eliminate până la sâmbătă dimineața.

Presa locală a declarat că incendiul mortal de joi de la blocul de apartamente din Urumqi – în urma căruia au fost rănite și nouă persoane – pare să fi fost cauzat de o defecțiune la o extensie electrică.

Postările online au sugerat că eforturile de stingere a incendiilor au fost îngreunate de restricțiile Covid. Acest lucru a fost negat vineri târziu de către oficialii orașului, care au încercat să dea vina pe vehiculele parcate pentru că au împiedicat accesul pompierilor la clădirea în flăcări.

Protestele sunt rare în China, deși a existat o disidență publică tot mai mare care vizează strategia zero Covid Beijingului.

Strategia zero Covid este ultima politică de acest tip din rândul marilor economii ale lumii și este cauzată de rata relativ scăzută de vaccinare din China și de efortul de a proteja persoanele în vârstă.

Carantinele din China au provocat furie în întreaga țară – iar restricțiile Covid, în general, au declanșat recent proteste violente de la Zhengzhou la Guangzhou.

În ciuda măsurilor stricte, numărul de cazuri din China a atins săptămâna aceasta recorduri istorice de la începutul pandemiei. În regiunea Xinjiang locuiesc mulți uiguri, împotriva cărora guvernul chinez a fost acuzat de comiterea a numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului – lucru pe care îl neagă.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • China foloseste pandemia si ca factor de opresiune asupra minoritatilor, in special a uigurilor
    • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Aoleu, esti chiar mai mult decat naiv, abia acum am observat. Protestele au inceput la fabrica aia de face i-phone-uri. Acolo, inainte de pandemie rata sinuciderilor era prea mare asa ca au pus plase sa nu mai cada chinezii pe asfalt. Muncitorii, majoritatea provinciali, dorm 3 in acelasi pat cu schimbul si au o zi libera pe luna. Minunatul occident nu trage de maneca firma Apple, ipocritii vor cumpara minunatul i-phone pe care vor tasta laude la adresa ucrainienilor care fara ajutorul zecile de mii de mercenari nici n-ar iesi din cazarma.
      China arata occidentului ca se pun cu cine nu trebuie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult