Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

China, zguduită de proteste ca urmare a lockdown-urilor comuniste

proteste impotriva restrictiilor Covid - China

Foto Yan ZHAO / AFP / Profimedia

Imagini distribuite pe rețelele de socializare din China par să arate noi proteste împotriva restricțiilor Covid, după ce un incendiu într-un bloc de apartamente a ucis 10 persoane.

Demonstranții au fost filmați în timp ce se confruntau cu oficialii, dărâmând o barieră și strigând “puneți capăt carantinei Covid”.

Beijingul continuă să aplice agresiv politica “zero Covid”, în ciuda furiei publice în creștere.

Autoritățile din orașul Urumqi au negat afirmațiile potrivit cărora restricțiile au împiedicat oamenii să scape din incendiul de joi.

Capitala regiunii vestice Xinjiang se află sub carantină de la începutul lunii august. Un rezident a declarat anterior pentru BBC că oamenii care locuiesc în complexul afectat de incendiu au fost în mare parte împiedicați să își părăsească locuințele.

Acest lucru a fost contestat de presa de stat chineză. Cu toate acestea, autoritățile din Urumqi au emis vineri târziu scuze neobișnuite – promițând să pedepsească pe oricine nu și-a făcut datoria pentru a salva victimele incendiului.

Imaginile difuzate vineri seară au arătat locuitori, mulți dintre ei cu măști, adunându-se după lăsarea întunericului pe străzile orașului.

Aceștia au fost văzuți scandând, agitându-se și certându-se cu oficialii. Imaginile suprind un demonstrant ce strigă la megafon. Într-un alt clip, o mulțime sparge o barieră supravegheată de lucrători municipali care poartă echipament de protecție.

Transmisiunile în direct monitorizate de BBC vineri seară păreau să arate, de asemenea, protestatari adunați pe treptele unei clădiri guvernamentale a orașului.

Internetul este puternic cenzurat în China, iar referințele la protestele din Urumqi au fost în mare parte eliminate până la sâmbătă dimineața.

Presa locală a declarat că incendiul mortal de joi de la blocul de apartamente din Urumqi – în urma căruia au fost rănite și nouă persoane – pare să fi fost cauzat de o defecțiune la o extensie electrică.

Postările online au sugerat că eforturile de stingere a incendiilor au fost îngreunate de restricțiile Covid. Acest lucru a fost negat vineri târziu de către oficialii orașului, care au încercat să dea vina pe vehiculele parcate pentru că au împiedicat accesul pompierilor la clădirea în flăcări.

Protestele sunt rare în China, deși a existat o disidență publică tot mai mare care vizează strategia zero Covid Beijingului.

Strategia zero Covid este ultima politică de acest tip din rândul marilor economii ale lumii și este cauzată de rata relativ scăzută de vaccinare din China și de efortul de a proteja persoanele în vârstă.

Carantinele din China au provocat furie în întreaga țară – iar restricțiile Covid, în general, au declanșat recent proteste violente de la Zhengzhou la Guangzhou.

În ciuda măsurilor stricte, numărul de cazuri din China a atins săptămâna aceasta recorduri istorice de la începutul pandemiei. În regiunea Xinjiang locuiesc mulți uiguri, împotriva cărora guvernul chinez a fost acuzat de comiterea a numeroase abuzuri împotriva drepturilor omului – lucru pe care îl neagă.

Articol publicat inițial pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • China foloseste pandemia si ca factor de opresiune asupra minoritatilor, in special a uigurilor
    • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Aoleu, esti chiar mai mult decat naiv, abia acum am observat. Protestele au inceput la fabrica aia de face i-phone-uri. Acolo, inainte de pandemie rata sinuciderilor era prea mare asa ca au pus plase sa nu mai cada chinezii pe asfalt. Muncitorii, majoritatea provinciali, dorm 3 in acelasi pat cu schimbul si au o zi libera pe luna. Minunatul occident nu trage de maneca firma Apple, ipocritii vor cumpara minunatul i-phone pe care vor tasta laude la adresa ucrainienilor care fara ajutorul zecile de mii de mercenari nici n-ar iesi din cazarma.
      China arata occidentului ca se pun cu cine nu trebuie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult