Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cinci lucruri care mi-au plăcut mai mult în Moldova decât în România

Conor Clyne, Moldova

Vinul

Moldova este o țară de producători de vin și nu doar comerciali. Este foarte comun ca familiile să își facă acasă propriul vin într-o măsura atât de mare încât vinul produs comercial este destinat în principal exportului.

Din acest motiv am vrut să îmi axez vlogul de călătorie din Moldova pe vin, fiindcă cred că este o calitate specială a acestei țări. De asemenea, oamenii din Moldova sunt foarte mândri de tradițiile lor viticole. 

Există subtitrări atât în română, cât și în engleză pe care le puteți activa din setările de YouTube.

Printre producătorii celebri de vin se numără Purcari, Cricova și Milești Mici, ultimele două având crame subterane de lungimi remarcabile: Cricova are mai mult de 70 de kilometri de galerii cu sticle, în timp ce cele din Milești Mici sunt chiar mai lungi de atât (au ajuns și în Cartea Recordurilor). Am vizitat Cricova în timpul celei mai recente călătorii - este un loc remarcabil.

Fete frumoase

Când am făcut primul meu video în România anul trecut, despre impresiile celorlalți europeni despre România, unul dintre comentariile pozitive pe care le auzeam regulat era acela că româncele sunt frumoase. Chiar dacă acest lucru este adevărat, trebuie să mergeți la Chișinău.

Amestecul între moștenirea românească și cea rusă/ucraineană a țării se vede în trăsăturile oamenilor de aici și este în mod cert reflectată în frumusețea lor. Când vă gândiți la frumusețea moldovenească, gândiți-vă la Xenia Deli!

Bilingvismul

Un alt punct tare al Moldovei pe care l-am subliniat în video este natura multilingvistică a vieții de aici. Ca o moștenire a timpului petrecut de Moldova ca parte a Uniunii Sovietice, atât româna cât și rusa sunt omniprezente. Poate o conversație începe în română și se termină în rusă sau invers, de vreme ce mulți moldoveni sunt confortabili în a le vorbi pe amândouă. 

Mai mult decât atât, statuturi oficiale sunt date limbii găgăuze, o limbă turcică vorbită de grupul etnic găgăuz și ucraineana (doar în Transnistria)

Pentru mine, care sunt pasionat de învățarea limbilor străine, să vorbesc mai multe limbi în același loc, cu mai mulți oameni este întotdeauna un plus.

Prietenia

Românilor le place să creadă despre ei că sunt prietenoși, dar după ce ai petrecut un timp în București nu există nicio comparație cu deschiderea pe care o simte cineva din partea oamenilor din Moldova. Sunt cu adevărat prietenoși cu vizitatorii și, de vreme ce este una dintre cel mai puțin vizitate țări din Europa, te vei simți extra-special acolo. 

Muzica pop

Ați auzit vreodată de „Dragostea din tei” de la O-Zone și „Sub pielea mea” de la Carla’s Dreams? Cu siguranță că da și la fel au făcut-o majoritatea oamenilor din Europa și America de Nord, dar știați că acest export de muzică în limba română provine de fapt din Moldova?

În timp ce România o are pe Inna pe post de divă pop internațională, ea cântă rareori în română, în timp ce acești artiști moldoveni au demonstrat că poți cânta într-o limbă mai puțin cunoscută și poți avea un succes fenomenal. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citind articolul imi vine in minte piesa "Wine, women and song" by Rare Earth.
  • Like 0
 • Victor66 check icon
  Ce ma deranjeaza la platforma aceasta cel mai mult, este ca te obliga sa iti scrii numele adevarat, in loc sa scrii sub pseudonim. Este normal asa? Vreau si eu sa scriu, dar pot sa mi-o iau pe strada, daca nu este cineva de acord cu mine.
  • Like 0
 • Victor66 check icon
  Imi place la nebunie ca, si la romani si la moldoveni, strainilor le place acelasi lucru: sa faca sex cu femeile noastre.
  • Like 0
  • @ Victor66
   Chiar nu-mi dau seama de ce te temi că „ți-o iei pe stradă” dacă publici cu nume real. :)))))))
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Victor66 check icon
   Adica?
   • Like 0
 • Victor66 check icon
  Imi place la nebunie ca, si la romani si la moldoveni, strainilor le place acelasi lucru: sa faca sex cu femeile noastre.
  • Like 0
 • În 63 de ani de viață și de reacție alergică la alcoolici, am învățat să descopăr imediat un „siropar„ (așa se mai spune la cei la care le place să...soarbă alcool). La cei ca irlandezul nostru îl dă de gol gura, forma buzelor (să nu râdeți dar nu am dat greș niciodată). De asta este mai interesată Moldova : se bea mai mult și mai liber ca în România.
  • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Omu' s-a dus in Moldova pentru sex si alcool,. numa' ca nu putea sa-ti spuna asta chiar asa pe sleau..
   • Like 2
 • Ce baza sa pui pe parerea cuiva care crede ca „Dragostea din tei” e muzica buna? Nu ca ar fi ceva de capul pop-ului romanesc sau al pop-ului in general, dar "Maiahihi" a facut inconjurul lumii ca meme, de care oamenii radeau.

  Acum luate la rand, cel putin Purcari si Cricova se importa si se beau si la noi, romanii de cunosc: sunt in general bune fata de nivelul pietei, dar nu nemaipomenite.

  Fete frumoase? serios? asta e motiv de mandrie nationala? Da, stim, slavele, mai ales cele cu par blond si ochi albastri se incadreaza bine in standardele de frumusete. Si da, stim, femeile din tarile estice se ocupa activ de aspectul lor fizic, ceea ce le diferentiaza de vestice.

  Ce numeste autorul bilingvism altii ar numi rusizare si aia nu e un lucru bun.

  Prietenia sau ospitalitatea (ca romanii mai mult cu ospitalitatea se lauda) fata de vizitatori straini sunt iarasi caracteristici ale statelor sarace. Si daca te uiti dincolo de lauda si poleiala (vezi realitatile turismului romanesc) intelegi ca e doar ceva gol de continut. PROTIP: moldovenii (si romanii) vor doar banii tai ca turist, care esti mai bogat decat ei.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Tehnic, nu a scris că e muzică bună, ci doar că e mai de succes decât cea românească, fiind practic aceeași limbă.
   • Like 0
  • @ Adrian Cornel
   Tehnic, este listat ca unul dintre cele cinci lucruri care i-au placut. De unde si dubiile asupra calitatii evaluatorului.
   • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   În Banat se vorbesc poate 10 limbi diferite - după standardul tău asta e o catastrofă.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Nu, numai rusa e catastrofa pentru ca le-a fost bagata oamenilor pe gat cu forta. Documenteaza-te despre cum a fost rusizata Republica Moldova.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult