Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Recomandările unui vlogger irlandez pentru străini: „Centrul Vechi din București e o capcană turistică”

Vlogger-ul de călătorii britanic/irlandez Conor Clyne le vorbește străinilor, pe canalul său de YouTube Language Tsar, despre România reală.

Călin: Salut, Conor! Canalul tău YouTube, Language Tsar, care se axează pe călătorii și limbi străine, are deja câteva videouri despre România. Devine țara noastră o temă pentru vlogurile tale de călătorie?

Conor: Cu siguranță! Deși mai multe dintre videourile mele sunt filmate în Ucraina, numărul vizitatorilor pentru vlogurile de călătorie despre România a crescut constant. Străinii devin din ce în ce mai curioși în legătură cu România și de cum ar fi să călătorească aici.

Călin: De ce crezi că a existat o asemena creștere a interesului străinilor de a vizita România?

Conor: Disponibilitatea zborurilor ieftine din Europa de Vest spre România a crescut semnificativ în ultimii ani (cu aproximativ 10% pe an din cifrele pe care le-am văzut). La origini, aceste zboruri se adresau românilor care voiau să plece în Vest. Firește, aceste zboruri îi aduc pe români acasă, așa că străinii profită de oportunitățile mai ieftine de a vizita România.

Călin: Se schimbă imaginea României în bine? Dacă așa stau lucrurile, ce crezi că generează această imagine mai bună?

Conor: Titlul celui mai recent vlog filmat de mine în România arată că am intenționat să răspund prin el la o întrebare care mi se pune adesea despre vizitele în România. Este București un oraș sigur? Media britanice în special au zugrăvit o imagine selectivă și părtinitoare despre România, pe care au descris-o drept o țară de hoți și de cerșetori. Deși există și câțiva dintre aceștia în București, nu e mai nesigur decât este să călătorești în general în Europa. Trebuie, în mod clar, lucrat la imaginea României în străinătate, dar, cu cât mai mulți străini întâlnesc români în viața reală sau vizitează România, cu atât este mai ușor să comunici o imagine mai exactă a țării. 

Călin: Cel mai nou vlog de călătorie pe care l-ai făcut este despre București. care sunt locurile din Capitală în care îți place să îți petreci timpul atunci când vii aici?

Conor: În mod normal, merg în niște locuri care îmi plac lângă Centrul Vechi, dar nu în el. Centrul Vechi a devenit, din păcate, unul din locurile în care îmi face cel mai puțin plăcere să îmi petrec timpul. Acum e foarte turistic și calitatea barurilor, restaurantelor, cafenelelor a scăzut dramatic. Multe localuri drăguțe s-au mutat din Centrul Vechi în ultimii ani. „Capcane turistice” cu fast food și cluburi dubioase de striptease, asta e impresia mea generală, deși există și excepții notabile, precum Caru’ cu Bere, unde îmi place încă să merg din când în când. Îmi place să alerg diminețile în parcul Herăstrău, iar zona Floreasca/Dorobanți are restaurante mai bune și mai multă atmosferă locală decât Centrul Vechi, dar petrec destul timp lângă Universitate, lucrând la laptop în cafenelele de acolo.

Călin: În ce orașe și regiuni ai făcut până acum vloguri și ce va urma?

Conor: În ultimul an, am filmat în București, Constanța. Bucovina și Transilvania, dar acesta este doar începutul… Maramureș, Delta Dunării și Timișoara sunt toate pe lista mea de vlogging. Sunt în mod special intrigat de Deltă, este o parte unică a Europei și am fost doar într-o scurtă vizită, în afara sezonului, pe partea ucraineană. Deocamdată, Delta are conexiuni slabe cu un aeroport internațional, ceea ce face accesul dificil, dar cu cea mai mare biodiversitate din Europa este pentru mine un loc care trebuie neapărat văzut. Cum cea mai mare parte a ei se află în România, sunt foarte nerăbdător să merg acolo în jur de o săptămână la începutul acestei veri. Totodată, Gura Portiței pare un loc frumos în care să filmezi. 

Călin: Văd că ai un video foarte popular pe canalul tău de YouTube despre ucrainencele din Odessa. Româncele sunt, de asemenea, vestite în Europa pentru frumusețea lor. Cum se face că nu ai făcut niciun video despre ele?

Conor: Da, acel video de la Odessa este cel mai popular de pe canalul meu. Din acest motiv, voi face o serie de videouri pe aceeași temă la începutul verii în Europa de Est, inclusiv în România, desigur!

Așa că fiți pe fază! Voi face câteva videouri și aici pe această temă și nu vă faceți griji… dragostea mea pentru România este de abia la început. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ne promovăm ca bordel ,super şi nu ştiu de unde atitudinea asta de ,,peşte" a jurnalistului român ,din păcate foarte des întâlnită ,cum întâlneşte un occidental chiar şi pe scara avionului la coborâre să-l întrebe dacă-i plac româncele ,parcă şi auzi continuarea ,,am unele bune şi ieftine". Deseori am văzut străinezul jenat de aşa intrebare (ce ar putea şă răspundă ,aveți femei naşparlii) in contradicție cu elanul tâmp al jurnalistului .
  • Like 3
  • @ Adi Adrian
   Corect, "ieftinim" si fetele noastre. Norocul nostru este ca domnul irlandez, cu vremea trista de acasa, e la inceput de dragoste fata de Romania. Poate ii trece repede.
   • Like 1
 • John check icon
  “Româncele sunt, de asemenea, vestite în Europa pentru frumusețea lor. Cum se face că nu ai făcut niciun video despre ele?” Pai asta o sa fie perceputa in strainatate ca si obiectificarea femeii, o sa arate mai degraba ca Romaia e o tara inapoiata, ceea ce si e daca promoveaza asa ceva. Asta o sa atraga sex turism, mizerabil, gen tailanda. Altfel, bun vlog si bun articol.
  • Like 2


Îți recomandăm

Andrei Gheorghe

Jurnalistul Andrei Gheorghe a murit luni la locuința sa din Voluntari. Avea 56 de ani, un umor sclipitor, un spirit mereu curios și mereu gata să răspundă, lumii sau celui aflat în fața sa, cu inteligență și cu ironie. (Foto: Bogdan Adrian Trandafir)

Citește mai mult

George Costin

„- Așa nu putem continua. Așteptăm să iasă doamna din sală și voi relua acest moment. Nu că aș fi eu foarte bun, dar e scris prea bine textul! Îmi doresc să-l ascultați fără a fi întrerupți.” (Foto credit: Grand Adriana)

Citește mai mult