Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pentru cine recrutează compania americană care caută în România manageri IT și oferă venituri la nivel de Silicon Valley, de până la 33.300 de dolari pe lună

Andrew Allen

Salarii la nivel de Silicon Valley, între 16.600 și 33.300 de dolari pe lună, program de muncă flexibil, la distanță, 40 de ore pe săptămână. Așa arată, pe scurt, joburile pentru care Crossover, o companie americană de recrutare IT, și-a propus să găsească cei mai talentați profesioniști români din domeniul tehnologiei și informației, care să lucreze pentru companii internaționale de top.

„România produce ingineri IT foarte talentați, care sunt competitivi la nivel internațional. Acesta este motivul pentru care am decis să ne concentrăm asupra României. Recrutăm oameni din întreaga lume, dar în acest moment am decis la nivel de grup să punem un accent special pe piața din România, datorită calității inginerilor de software. România produce profesioniști IT cu înaltă calificare, care au o rată de succes ridicată în aceste funcții de specialiști seniori pe care le avem disponibile”, spune Andrew Allen, vicepreședinte de marketing la nivel global pentru companie, într-un interviu pentru Republica, într-un material realizat cu sprijinul Crossover. 

Allen vorbește despre o combinație de factori de succes pe care a observat-o la inginerii IT români. „În primul rând, ne referim de abilitățile lor tehnice, fiind capabili să lucreze la soluții și proiecte extrem de complexe. În al doilea rând, abilitățile lor de limbă engleză îi ajută să comunice eficient cu oricine din întreaga lume. În al treilea rând, am observat auto-motivația, capacitatea organizatorică și încrederea de sine în activitatea lor de zi cu zi”, adaugă reprezentantul companiei americane de recrutare.

Andrew Allen lucrează în prezent din Noua Zeelandă. Înainte de a se întoarce acasă în timpul pandemiei, Andrew a petrecut 10 ani lucrând în New York și Londra. A avut o carieră variată, începând cu domeniul bancar, apoi fitness și, cel mai recent, a lucrat pentru cea mai mare agenție de marketing digital de pe Broadway. Când industria divertismentului s-a oprit peste noapte, Andrew a descoperit Crossover și a fost imediat atras de viziunea lor pentru viitorul muncii.

Este România un furnizor de talente atunci când vine vorba de inginerii de software?

Este un da clar. România produce ingineri IT foarte talentați, care sunt competitivi la nivel internațional.

Acesta este motivul pentru care am decis să ne concentrăm asupra României. Recrutăm oameni din întreaga lume, dar în acest moment am decis la nivel de grup să punem un accent special pe piața din România, datorită calității inginerilor de software. România produce profesioniști IT cu înaltă calificare, care au o rată de succes ridicată în aceste funcții de specialiști seniori pe care le avem disponibile.

Crossover caută să recruteze din România, în principal, manageri IT care să fie plătiți între 16.600 de dolari și 33.300 de dolari pe lună (sau între 200.000 și 400.000 de dolari pe an), de câteva ori mai mult decât locurile de muncă disponibile în România la același nivel de expertiză și experienţă. Fondată în 2014, Crossover are scopul de a atrage cei mai buni profesioniști IT din întreaga lume care pot lucra de la distanță, dar care pot fi plătiți la nivel de Silicon Valley.

Este o combinație de factori pe care i-am găsit ca fiind de succes când vine vorba de inginerii IT români. În primul rând, ne referim de abilitățile lor tehnice, fiind capabili să lucreze la soluții și proiecte extrem de complexe. În al doilea rând, abilitățile lor de limbă engleză îi ajută să comunice eficient cu oricine din întreaga lume. În al treilea rând, am observat auto-motivația, capacitatea organizatorică și încrederea de sine în activitatea lor de zi cu zi.

Nu în ultimul rând, pentru o companie care recrutează specialiști la distanță, cu program flexibil și care se bazează pe aplicații cloud, este important pentru noi faptul că România continuă să se remarce în primele trei țări din lume când vine vorba de viteza de descărcare de date.

Care este profilul unui manager IT care poate câștiga mai mult de 200.000 dolari pe an?

Specialiștii IT pe care îi căutăm în România și care pot câștiga între 200.000 și 400.000 de dolari pe an, în primul rând, livrează pe măsura așteptărilor. Ei sunt ingineri seniori cu o capacitate ridicată de rezolvare a problemelor, cu o mentalitate de start-up și care sunt auto-motivați în activitatea lor.

Acești oameni pot atinge cu ușurință echilibrul viață personală-viață profesională datorită politicii noastre privind programul flexibil. Ei sunt liberi să aleagă când anume pe parcursul unei zile vor să muncească. În plus, ei trebuie să bifeze 40 de ore de muncă pe săptămână și, din nou, ei pot decide, dacă lucrează 3 zile sau 5 zile pe săptămână, spre exemplu. Acest lucru este foarte convenabil atât pentru specialiștii mai tineri care doresc să profite la maximum de timpul lor liber, cât și pentru inginerii cu familie și copii.

De asemenea, ei preferă stabilitatea, dar nu se tem de provocări, deoarece se plictisesc cu ușurință. Au o disciplină de lucru care le permite să se auto-gestioneze de la distanță. Sunt buni comunicatori, sunt sinceri și clari, fiind puternic atrași de politica noastră care promovează transparența și simplitatea (inclusiv când vine vorba de plată).

Care este profilul candidaților pe care îi căutați?

Vrem să ne concentrăm în România pe categoria 200.000-400.00 de dolari pe an, așa cum menționam anterior.

În plus, aș putea să adaug că noi ne referim aici la ingineri IT care sunt manageri de proiect competenți și nu ne referim la top management când vorbim despre aceste sume.

De ce a fi profesionist independent este cea mai bună formulă pentru munca la distanță?

Când lucrezi de la distanță, senioritatea și gradul ridicat de responsabilitate sunt esențiale. Acestea se găsesc de obicei la contractori. Oamenii pe care vizăm să-i recrutăm nu necesită tipul de manager care urmărește fiecare mișcare a celor din echipa sa.

În plus, acesta este modelul de business al Crossover, care vizează reducerea birocrației, concentrându-ne în același timp pe simplitate. Pentru aceasta, a trebuit să eliminăm problemele legale de angajare. Pentru o companie globală precum Crossover, care nu are birouri locale în țările din care recrutează, lucrul cu contractanții este cea mai bună soluție atât pentru noi, cât și pentru persoanele pe care le vizăm.

Sunteți un recrutor la nivel mondial pentru sute de companii IT. Vă rugăm să ne dați exemple de clienți din portofoliul dvs.

Crossover recrutează, în prezent, pentru peste 130 de companii de dezvoltare software, în special pentru Trilogy, Aurea, DevFactory, DevGraph și IgniteTech.

Spre exemplu, Trilogy este o platformă de business, care ajută sute de companii de software să devină mai eficiente și mai profitabile prin simplificarea funcțiilor de afaceri de la dezvoltare la managementul produselor, asistență pentru clienți, operațiuni SaaS, finanțe și contabilitate, recrutare, cercetare și dezvoltare.

Aurea oferă un software pentru companii care funcționează precum Netflix: în loc de achiziții unice, toate produsele sunt disponibile într-o bibliotecă în continuă creștere, un concept creat pentru a simplifica și avansa modul în care companiile folosesc tehnologia. Un abonament deblochează fiecare produs Aurea, astfel încât firmele să poată inova și să se poată extinde cu un risc mai mic, mai multă valoare și performanțe competitive.

DevFactory le permite dezvoltatorilor să acceseze aplicații software care necesită muncă intensă și de nivel scăzut, pentru a se concentra pe crearea de soluții software superioare. Astfel, companiile de software își pot reduce radical costurile și cresc nivelul de calitate a soluțiilor dezvoltate.

DevGraph oferă o suită de instrumente integrate de dezvoltare software care oferă o productivitate mai mare și software de calitate mai ridicată prin automatizare și acces la date inteligente. Unele dintre aceste instrumente includ DevCoach, spre exemplu, care este o platformă de coaching pentru dezvoltatori ce stimulează îmbunătățirea productivității și calității codului dezvoltatorilor și CodeFix, un serviciu de curățare a codului care identifică problemele din cod și oferă soluții de înaltă calitate.

Cât de important este timpul, luând în considerare situația pandemiei de pretutindeni și lucrul la distanță?

Este o întrebare foarte bună și esențială, aș putea spune, pentru a înțelege cum funcționează munca la distanță versus programul de lucru hibrid versus munca de la birou.

În Crossover, noi credem în ceea ce numim comunicarea asincronă și muncă profundă. Aceasta înseamnă că acordăm prioritate metodelor de comunicare care nu sunt instantanee.

Zilele noastre de lucru nu sunt niciodată inundate de întâlniri nesfârșite. Putem lucra autonom și ne putem concentra asupra a ceea ce știm să facem cel mai bine. Deci, este ușor să te poți concentra pe o singură sarcină timp de 2-3 ore neîntrerupte. Asta ne face mai eficienți și mai eficace. Întotdeauna vom prefera să scriem un e-mail convingător, decât să organizăm o întâlnire pe Zoom. Acest mod lucru ajută echipele aflate pe fusuri orare diferite să colaboreze și crește productivitatea, deoarece cu mai puține întâlniri, oamenii se pot concentra pe realizarea muncii lor.

În plus, setăm așteptări clare pentru timpii de răspuns în comunicare, care sunt scalabili pe măsură ce se alătură echipei mai mulți specialiști, și stabilim limite la fel de clare pentru timpul de lucru per proiect.

De asemenea, acest model de business este direct dependent de programul de lucru flexibil. Acest lucru se aplică chiar și rolurilor ce includ relaționarea cu clienții finali (customer service), unde oamenii pot alege când să lucreze în timpul zilei, dar li se cere să ia în considerare fusul orar al clientului.

În cazul nostru, motivul pentru care munca la distanță funcționează atât de bine este că, în timp, am făcut eforturi pentru a crea un întreg ecosistem de muncă la distanță, deoarece clienții noștri și clienții clienților noștri au adoptat, la rândul lor, programul flexibil și comunicarea asincronă.

Cum are loc un interviu?

Procesul nostru de recrutare este 100% online. Intri pe site, căuți poziția care pare cea mai potrivită și aplici. Dar atenție, nu ne interesează CV-ul candidaților. Noi am dezvoltat un sistem de teste online care produce o listă scurtă de candidați mult mai fiabilă decât metodele de recrutare învechite, credem noi. și care sunt folosite de majoritatea companiilor.

Se începe cu un test de aptitudini cognitive care evaluează abilitățile de rezolvare a problemelor. Scopul nostru este de a recruta cei mai buni 1% specialiști la nivel global și există cercetări care demonstrează că abilitățile de rezolvare a problemelor sunt direct corelate cu performanța la locul de muncă. În această etapă, sunt analizați mulți parametri, inclusiv vocabular, logică, înțelegerea volumelor și a spațiului, recunoașterea modelelor și formelor etc. După ce ai trecut de acest test, care este unul dificil, poți avansa la testul de limba engleză, ce ne permite să identificăm persoanele care pot comunica și colabora cu ușurință cu alți specialiști de pe glob. Odată ce au trecut și de această evaluare, umătorul test vizează competențele necesare pentru rolul în cauză, fie că este vorba de developer, arhitect de sistem sau contabil. La final, după ce au trecut și ultimul test, există un interviu cu managerul direct, care are loc tot online.

Și un ultim aspect merită menționat. Candidații nu se pot gândi că pot aplica la mai multe poziții în același timp și nu pot lua în calcul nici varianta în care dacă nu trec un test pentru un anume rol, pot să aplice la un alt rol similar. Deci este important să aleagă cu atenție, de la început, ce li se potrivește cel mai bine. În definitiv, noi căutăm cei mai buni 1% profesioniști IT din lume, iar procesul de recrutare este construit în acest sens.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sper că recunoașteți, domnule Livadaru, că acest "articol" este de fapt o reclamă mascată (lucru pe care m-am săturat să îl văd pe Republica, "Advertorialele" măcar sunt prezentate din start ca reclamă).

    De asemenea, poate ar fi bine să vă documentați cu privire la părerile altora care au lucrat la această firmă și să prezentați și alte aspecte ale unui post "atât de bine plătit", sau să întrebați dacă sunt reale următoarele:

    1. Plata la 40 de ore înseamnă 40 de ore lucrate efectiv, contorizate în bucăți de 10 minute prin capturi de ecran și/sau cameră web.

    2. Programul flexibil înseamnă că trebuie să fii disponibil pe parcursul întregii zile, pentru a acoperi mai multe fusuri orare, inclusiv cele din SUA.

    3. Există o normă de lucru care crește semestrial, iar dacă nu o îndeplinești, ești concediat pe loc, fără preaviz, fiind angajat pe perioadă determinată.

    4. Dacă depășești norma de 40 de ore, nu ești plătit în plus. Chiar dacă ți se cere acest lucru.

    Desigur, îi invit și pe cititori să se informeze singuri, veți găsi câteva păreri pe Quora.

    • Like 0
  • Articolul asta e de fapt o reclama pentru compania Crossover.
    Ce nu se spune in articol e cum se lucreaza in remote :
    - trebuie sa instalezi un program pe calculator care te inregistreaza cred o data la 5 minute daca esti in fata calculatorului. Altfel iti taie din timpul lucrat
    - in plus verifica daca stai cu ochii in ecran
    Asa ca de fapt pentru 40 ore pe saptamina lucrezi mult mai multe ore.
    Compania asta crede ca lucratul la calculator inseamna nemiscat si cu ochii in ecran. Ca o dactilografa.

    Sincer cred ca in cartea 1984 de George Orwell sint descrise conditii mai bune de munca.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Intre 200k-400k deja vorbim de job-uri serioase, sigur pozitii de management si cu responsabilitati inalte in structura oricari companii de IT. Asa cum se mentioneaza spre finalul articolului, aceste persoane reprezinta top 1% din specialistii din IT de pe glob, prin urmare este vorba de un club foarte select. As fi si eu curios cate persoane din Romania fac parte din acest club, nu cred ca sunt prea multi. In plus tinand cont de dinamica acestei industrii cred ca multe persoane la acest nivel decid foarte usor sa treaca in antreprenoriat, banuiesc..
    • Like 0
  • Interesantă viziune. Ar fi utile și informații de genul: câți români au aplicat până acum, care este rata de succes ș.a.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult