Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine face pușcărie în cazul în care companiile de stat nu își plătesc taxele la stat?

Eugen Teodorovici - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Referitor la măsura propusă la Ministerul Finanțelor Publice privind pedeapsa cu închisoarea pentru companiile care nu își plătesc taxele și impunerile decise de ANAF, am și eu câteva întrebări.

 • cum se face că suntem atât de exigenți acum, după o perioadă de amnistie rar întâlnită în istoria noastră, în care foarte multor „jmekeri de partid” / „baroni”) li s-au iertat datoriile fiscale?
 • cine face pușcărie la companiile de stat care nu își plătesc taxele la stat? Dacă nu face nimeni, atunci această dublă măsură nu este corectă! 
 •  ce se întâmplă cu firmele care nu plătesc taxele la stat deoarece statul nu le plătește TVA-ul de recuperat (vezi situația din decembrie 2018)? Sau subvențiile din agricultură (vezi dezastrul APIA din 2018)? Sau contribuțiile pentru personalul medical?
 • ce se întâmplă cu firmele care demonstrează în instanță că impunerile / recalculările decise de ANAF nu sunt corecte? Dacă administratorul a făcut închisoare în timpul procesului, cine îi dă anii înapoi? Face închisoare agentul ANAF care a stabilit impunerea eronată?
 • ce se întâmplă cu închisoarea cauzată de efectul sistemic? Exemplu: o companie nu plătește taxele, iar administratorul intră în pușcărie! Persoana respectivă era cheie în companie, firma este decredibilizată și situația acesteia se deteriorează masiv (pierde clienți, trece pe pierdere etc). Furnizorii firmei respective nu își mai încasează facturile și, la rândul lor, nu plătesc taxele la stat din cauza problemei de cash flow! Deci, fac și ei pușcărie .. pentru aceeași problemă! Credeți că efectul de domino e mic? Vă înșelați, deoarece suma tururor creanțelor tuturor firmelor din România este de 371 mld RON la finalul anului 2018, de 3 ori peste întreg creditul bancar și dublu față de acum un deceniu. Termenul mediu de încasare a facturilor din businessul românesc este de 110 zile, cel mai mare din Europa! Deci firmele de la noi sunt mai interconectate ca niciodată ...

În fine, ceea ce vreau să spun este că: dacă aplici legi nemțești, într-o țară românească, rezultă DEZASTRU! Ai pretenții, oferă tu mai întâi! Vrei să impui toleranță zero la indisciplină fiscală, atunci privește în oglindă mai întâi. Rezolvă problema companiilor de stat, plătește la termen obligațiile statului către mediul de afaceri, redu riscul sistemic din business prin dezvoltarea pieței de capital ca și sursa de finanțare alternativă, tehnologizează / depolitizează / debirocratizează ANAF și investește în resursa umană, astfel încât inspectorii fiscali să fie cu adevărat profesioniști ... și apoi ... poți să le tai capul tuturor celor care fură de la acest popor prin neplata taxelor! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Perfect valabile punctele de vedere din articol. Oricum Teodorovici e o mare bovina de partid, un pupincurist inrait numai sa-si tina scaunul sub fund.... Asa a fost mereu, asa va muri (da Doamne mai repede!). Profesionalism = 0, Moralitate = 0, corectitudine = 0. Asta e ministrul de finante al Romaniei.
  • Like 0
 • Daca Hotzlando ar fi stiut sa faca ceva (profesional vorbind) atunci ar fi fost tehnocrat. Si stie tot poporu ca de tehnocrati trebuie sa ne fie frica sau cel putin scarba.
  Sa lasam in continuare politicieni pafaristi, inconjurati de plutoane de consilieri pe probleme de dat cu parerea sa se catere in functii de unde pot lua la tinta putinele lucruri care mai merg cat de cat in tara asta si sa le repare ei.
  • Like 0
 • Asta nu e lege nemțească, boss, e haiducie dîmbovițeană... nu-i bai, între timp a retras-o hoțlando, pe modelul gârbovan, deși mă aștept s-o țină la îndemînă sub mapă, că nu se știe!
  • Like 0
 • Eu, cred că dacă tov. discotecă nu a făcut pușcărie după ce a anunțat, în direct, că a primit diploma ”la poartă”, fără niciun fel de studii, niciun rău platnic nu poate fi condamnat, în condițiile în care tocmai au fost iertați cei cu datorii... nu-i discriminare?! adică, doar clienții de partid au drepturi?!
  • Like 1


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult