Foto: Dan MIhai Bălănescu
Depășisem orașul cu 20 de kilometri, dar trebuia să ne întoarcem. Prietenii noștri reușiseră performanța să își perforeze dintr-un foc două cauciucuri pe un un drum de țară, în plină pustietate.
Mașina le era înconjurată de oameni goi pușcă, dar care, foarte binevoitori, se agitau vrând să ajute. O imagine suprarealistă...
Cauciucurile trebuiau să ajungă totuși la o vulcanizare în oraș și pentru asta era nevoie de ajutorul meu. Gândul că aș putea păți și eu la fel nu-mi dădea pace.
În oraș oameni cu ten bronzat peste tot. Principala alee comercială era plină până la refuz, și cu greu îți făceai loc la ora prânzului. Bicicletele și trotinetele făceau slalom prin mulțime, aducând un plus de haos. De fapt, nu aveau ce căuta acolo.
Chioșcurile perete în perete pline cu nimicuri, kitsch-uri, îmbrăcăminte și articole de plajă, îngustau teribil promenada. Terase, restaurante și fast food-uri la tot pasul. Mirosul de mâncare se amesteca cu miasmele greu de suportat ale resturilor aruncate lângă coșurile de gunoi ce își atinseseră capacitatea maximă și nu fuseseră golite.
O gură de canal înfundat bolborosea, revărsându-se și formând un pârâu lung de 10 metri pe principala promenadă a orașului. Mirosurile erau pe măsură. În final, pârâul se scurgea în nisipul plajei.
Cățele fără stăpân, gestante, se plimbau liber așteptând să dea naștere unei noi generații de câini vagabonzi care să cutreiere prin oraș și printre mulțimile de oameni. Imaginea era a unei administrații locale despre care nu știi la ce folosește banii pe care îi ia din chiriile pe plaje, pe miile de prăvălii și terase care împânzesc orașul, din taxele pe care le plătesc zecile de mii de turiști prezenți, ca să nu mai vorbim de localnici.
Pentru că în afară de drumuri asfaltate care se opresc în mijlocul câmpurilor pustii, banii ar trebui să meargă spre curățenie, spre o canalizare funcțională, spre parcări organizate și spre un turism civilizat, care să ne aducă aminte de Europa.
Costineștiul are tot dreptul la așa ceva!
Articol publicat pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Neputand sa creeze civilizatie, d-na Firea ne ofera in contra-partida marete planuri de viitor, precum se intampla pe vremuri la congresele comuniste; mai mult, d-na Firea cheltuie o gramada de bani pe serbari, aniversari, cantari si chermeze publice.
Poate ca ar fi timpul ca Parlamentul sa emita o lege prin care toti cei care sunt doritori sa ocupe functii de conducere publice ( ministri, primari, etc ) sa fie in mod obligatoriu absolventii unei scoli de administratie publica; asa se intampla in Franta, de exemplu.
Nu poti sa devii primar sau ministru doar pentru ca te-a recomandat partidul; ar trebui sa ai si cunostinte de administratie publica si finante.
Din pacate, in tara noastra singurul criteriu pentru accederea la o functie publica este recomandarea partidului. Plus votul naiv sau fanatic al populatiei.