Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un exotic de coșmar

Costinești - foto Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan MIhai Bălănescu

Depășisem orașul cu 20 de kilometri, dar trebuia să ne întoarcem. Prietenii noștri reușiseră performanța să își perforeze dintr-un foc două cauciucuri pe un un drum de țară, în plină pustietate.

Mașina le era înconjurată de oameni goi pușcă, dar care, foarte binevoitori, se agitau vrând să ajute. O imagine suprarealistă...

Cauciucurile trebuiau să ajungă totuși la o vulcanizare în oraș și pentru asta era nevoie de ajutorul meu. Gândul că aș putea păți și eu la fel nu-mi dădea pace.

În oraș oameni cu ten bronzat peste tot. Principala alee comercială era plină până la refuz, și cu greu îți făceai loc la ora prânzului. Bicicletele și trotinetele făceau slalom prin mulțime, aducând un plus de haos. De fapt, nu aveau ce căuta acolo.

Chioșcurile perete în perete pline cu nimicuri, kitsch-uri, îmbrăcăminte și articole de plajă, îngustau teribil promenada. Terase, restaurante și fast food-uri la tot pasul. Mirosul de mâncare se amesteca cu miasmele greu de suportat ale resturilor aruncate lângă coșurile de gunoi ce își atinseseră capacitatea maximă și nu fuseseră golite.

O gură de canal înfundat bolborosea, revărsându-se și formând un pârâu lung de 10 metri pe principala promenadă a orașului. Mirosurile erau pe măsură. În final, pârâul se scurgea în nisipul plajei.

Costinești (Foto: Hotnews)

Cățele fără stăpân, gestante, se plimbau liber așteptând să dea naștere unei noi generații de câini vagabonzi care să cutreiere prin oraș și printre mulțimile de oameni. Imaginea era a unei administrații locale despre care nu știi la ce folosește banii pe care îi ia din chiriile pe plaje, pe miile de prăvălii și terase care împânzesc orașul, din taxele pe care le plătesc zecile de mii de turiști prezenți, ca să nu mai vorbim de localnici.

Pentru că în afară de drumuri asfaltate care se opresc în mijlocul câmpurilor pustii, banii ar trebui să meargă spre curățenie, spre o canalizare funcțională, spre parcări organizate și spre un turism civilizat, care să ne aducă aminte de Europa.

Costineștiul are tot dreptul la așa ceva!

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine mai merge vara in mizeria si ciobaneala Litoralului? Sunt atatea variante pe toate gusturile...in Grecia!
  • Like 0
 • De la o vreme ma cuprinde o greata nesfarsita de insii care nu stiu decat sa se planga de cat de nedreapta e soarta cu niste nepretuiti neintelesi ca ei.
  • Like 1
 • N-am mai fost la Costinesti de prin anii '80 dar ma intreb de unde naiba oameni goi pusca langa o masina ramasa in pana ? Pentru ca oamenii goi pusca nu erau decat pe plajele de la epava si de la Golful Francezului. Ori acolo nu se putea ajunge cu masina. Si nici nu se amestecau cu cei de pe plaja celor in costume de baie, unde se putea ajunge si cu masina, dar nu prea era permis.
  • Like 1
 • Nu stiu cine a adaugat fotografiile la textul de mai sus, dar a facut-o intrun mod excrecabil. Rusinos!!! sa te folosesti de imaginea unor oameni care nu au nimic in comun cu actiunile primariei, cu catelele gestante sau cu muntii de gunoaie a agentilor economici. Daca as fi in locul lor, v-as da in judecata.... sincer! Din secunda asta ma dezabonez de la mizeria asta. Am crezut ca puteti fi altfel, din pacate tot din lada de gunoi a presei online romanesti faceti parte.... adunatori de clickuri. Rusine!!!
  • Like 1
  • @ Calin Andrei
   Cel puțin o eroare evidentă în raționamentul dumneavoastră : oamenii au foarte mare legătură cu munții de gunoaie
   • Like 1
 • Comentariul despre Costinesti, exceptional! Astept unul la zi despre Vama Veche! Succes!
  • Like 1
 • Comentariul despre Costinesti, exceptional! Astept unul la zi despre Vama Veche! Succes!
  • Like 0
 • Comentariul despre Costinesti, exceptional! Astept unul la zi despre Vama Veche! Succes!
  • Like 0
 • Cazarea este asa.pentru ca se da salteaua acasa.Se string banii multi pe litoral.dovada este ca se dezvolta.Sezonul scurt preturi mari.In orice caz este frumos cu toate mizeriile.
  • Like 0
  • @ Pavel Mihai
   E frumos pentru cei care se multumesc cu gunoaiele. Multi dintre acestia fiind parte din gunoaie. Pentru toti ceilalti, asa ceva este inadmisibil.
   • Like 2
 • Sitoate acestea pentru sansa de a obtine un cancer de piele ... .
  • Like 1
 • Cri check icon
  Primarii nu au in vedere si civilizarea localitatilor pe care le pastoresc. O dovada in acest sens o constituie chiar Capitala; primaria Bucurestiului,chiar daca dispune de sume colosale in raport cu restul oraselor tarii, nu face nimic pentru cresterea gradului de civilizatie citadina: strazi si trotuare murdare, lipsa unui numar suficient de cosuri de gunoi, haosul din traficul rutier, permisiunea data biciclistilor de a pedala pe trotuare printre pietoni ( precum in tarile subdezvoltate din Asia sau Africa ).
  Neputand sa creeze civilizatie, d-na Firea ne ofera in contra-partida marete planuri de viitor, precum se intampla pe vremuri la congresele comuniste; mai mult, d-na Firea cheltuie o gramada de bani pe serbari, aniversari, cantari si chermeze publice.
  Poate ca ar fi timpul ca Parlamentul sa emita o lege prin care toti cei care sunt doritori sa ocupe functii de conducere publice ( ministri, primari, etc ) sa fie in mod obligatoriu absolventii unei scoli de administratie publica; asa se intampla in Franta, de exemplu.
  Nu poti sa devii primar sau ministru doar pentru ca te-a recomandat partidul; ar trebui sa ai si cunostinte de administratie publica si finante.
  Din pacate, in tara noastra singurul criteriu pentru accederea la o functie publica este recomandarea partidului. Plus votul naiv sau fanatic al populatiei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult
Text: Radu Crăciun/ Voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon