Sari la continut

Un exotic de coșmar

Costinești - foto Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan MIhai Bălănescu

Depășisem orașul cu 20 de kilometri, dar trebuia să ne întoarcem. Prietenii noștri reușiseră performanța să își perforeze dintr-un foc două cauciucuri pe un un drum de țară, în plină pustietate.

Mașina le era înconjurată de oameni goi pușcă, dar care, foarte binevoitori, se agitau vrând să ajute. O imagine suprarealistă...

Cauciucurile trebuiau să ajungă totuși la o vulcanizare în oraș și pentru asta era nevoie de ajutorul meu. Gândul că aș putea păți și eu la fel nu-mi dădea pace.

În oraș oameni cu ten bronzat peste tot. Principala alee comercială era plină până la refuz, și cu greu îți făceai loc la ora prânzului. Bicicletele și trotinetele făceau slalom prin mulțime, aducând un plus de haos. De fapt, nu aveau ce căuta acolo.

Chioșcurile perete în perete pline cu nimicuri, kitsch-uri, îmbrăcăminte și articole de plajă, îngustau teribil promenada. Terase, restaurante și fast food-uri la tot pasul. Mirosul de mâncare se amesteca cu miasmele greu de suportat ale resturilor aruncate lângă coșurile de gunoi ce își atinseseră capacitatea maximă și nu fuseseră golite.

O gură de canal înfundat bolborosea, revărsându-se și formând un pârâu lung de 10 metri pe principala promenadă a orașului. Mirosurile erau pe măsură. În final, pârâul se scurgea în nisipul plajei.

Costinești (Foto: Hotnews)

Cățele fără stăpân, gestante, se plimbau liber așteptând să dea naștere unei noi generații de câini vagabonzi care să cutreiere prin oraș și printre mulțimile de oameni. Imaginea era a unei administrații locale despre care nu știi la ce folosește banii pe care îi ia din chiriile pe plaje, pe miile de prăvălii și terase care împânzesc orașul, din taxele pe care le plătesc zecile de mii de turiști prezenți, ca să nu mai vorbim de localnici.

Pentru că în afară de drumuri asfaltate care se opresc în mijlocul câmpurilor pustii, banii ar trebui să meargă spre curățenie, spre o canalizare funcțională, spre parcări organizate și spre un turism civilizat, care să ne aducă aminte de Europa.

Costineștiul are tot dreptul la așa ceva!

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deci din 2012 nu s-a schimbat nimic...asta am vrut sa aud...
  • Like 0
  • cata tristete :( nici nu pot termina articolul, este deadreptul incalificabil ce a ajuns locul ala:(( trist.... foarte trist......
   • Like 0
   • Costineștiul nu e deloc exotic, ci e pur românesc. Cum e turcu' și pistolul. Sacul și petecul. Până și televiziunile se jenează să-l menținoneze, de parcă ar fi (Ei, parcă!) ca un furuncul pe o gaură de ...
    Stațiunea tineretului cu un primar de 71 de ani, al cărui unic scop în viață a fost să parceleze fiecare petec de iarbă cu destinația licitațiilor cu dedicaț... cu vânzare pe bază de oferte în plic.
    Costineștiul - o navă fantomă ce trăiește doar din nostalgii, un obelisc lăbărțat de la 4/3 la 16/9, chintesența mafiei șezlongurilor și umbreluțelor fără chitanță, un bâlci al deșertului fără de nisip pe plajă, un stabilopod împotriva progresului, cu un „patron” al plajei ajuns ștab la OPC-ul pe județ, cu un centru „cultural-artistic” grotesc controlat de clanul țigănesc al Mihăileștilor (știe dumnealui, tov. Năstase), un coșmar al logisticii administrative care a găsit soluția salvatoare - neimplicare totală, un studiu de caz pentru kitschul ajuns la rang de estetica urâtului funcțional, singurul loc unde un hotel sau complex turistic cu 60-70-100 de camere de cazare nu are niciun loc de parcare, unde manelele asurzitoare difuzate de terasele insalubre constituie un subiect de distracție, unde la sosirea trenului în haltă (cca. de 30 de ori pe zi) se paralizează drumurile pe o rază de 1 km, unde îți pui viața în pericol dacă vrei să virezi spre Mangalia odată ajuns la intersecția cu DN29, unde hamsia prăjită cu tot cu mațe în ulei rânced e considerată delicatesă, unde samsarii cu cazarea stau pe băncuțe pe trotuare nestingheriți de nimeni (autorități locale, fisc, poliție) alternând cu samsarii de tricilete mai ceva ca samsarii de șezlonguri și umbrele pe plajă... o localitate de 3000 de locuitori care e nevoită să absoarbă în fiecare weekend 50.000 - 60.000 de turiști (cât Vama și Mamaia însumate), unde sună sirena salvării de 10-20 de ori pe zi, unde pentru aceleași facilități, de 3-4 stele, se plătește de 2-3 ori mai puțin...unde fetele devin femei, unde-și spală banii toți bișnițarii ajunși brusc investitori păstrându-și năravurile...
    • Like 9
    • @ Doruțu
     Bine scris.
     • Like 1
    • @ Sergiu Mureșan
     chiar mai bine decât articolul însuși... :-)
     • Like 1
   • Din ce stiu costinestiul are un primar. Si mai are si un nr de asistati social. Primarul are dreptul sa solicite ore de munca. Cu 10-20 ore pe luna de munca in folosul comunitatii in cele 3 luni estivale, orasul ar putea fi curatat si ajunge din secolul 18 in secolul 20, iar asistatii social se vor tria: surpriza altor orase e ca 1/3 erau fals asistati social, si au renuntat la ajutorul social.
    • Like 2
    • Eu Tu
     Am constatat că o vacanță la Mamaia este mai scumpă decât una în ... Bali! Poate părea ciudat și sunt convins că nu credeți, dar în paradisul terestru din Indonezia, la cinci stele ai chiar cinci stele și sub prețul „vârfului de sezon” de la Mamaia! Așadar, cine vrea mizeria și țigănia celor ce încearcă în trei patru luni să câștige cât pentru un an întreg?
     Cine vrea asta, să nu se plângă!
     Ceilalți, nu se duc „pe litoralul NOSTRU”
     • Like 5
     • @ Eu Tu
      Mamaia este buna ca destinatie de weekend, cel putin pentru bucuresteni.
      • Like 1
    • Este în continuare o eroare să mergi în vacanță pe litoralul românesc!
     În text este vorba despre Costinești, însă imaginile degringoladei din acest loc seamănă cu ceea ce întâlnești peste tot, spre exemplu la Mamaia: mirosuri grele de mâncare, coșuri de gunoi pline, înconjurate cu alte resturi, gherete cu mărfuri de prost gust, muzică stridentă de peste tot..., praf, nisip, servicii mizerabile...
     • Like 1
     • Am fost la Costinesti, in iunie 2017. M-am cazat la o pensiune cu comfort de hotel, 40 ron pe noapte.Am fost singura. M-am aprovizionat de unde doream, inclusiv de la supermarket-ul de langa gara, preturi un pic mai mari sau chiar mai mici decat in supermarket-urile din orasul meu natal, Craiova. N-am vazut ceva iesit din comun, in sens rau, gunoiul este strans, deoarece la aglomeratia care a fost si este, s-ar forma munti e mar altitudine. Am fost super-multumita!
      • Like 1
      • Ai dreptate 95%... De exemplu pe straduta unde ai vazut ca refuleaza canalizarea ai vazut si biciclete...ok, dar masinile cu cocalari care circula pe acolo nu ai vazut? Eu is acum la costinesti, am vazut si eu acea canalizare, dar despre chinezeriile de pe acolo, asta se cere, cu mancarea la fel... Romanul vine la mare sa manance bine, sa stea pe plaja, sa fumeze,sa bage chisocul in nisip, sa manance porumb fiert si shaorma, sa asculte manele... Uita, de exemplu acum in miezul noptii, cluburile de manele sunt full... Asta se cere, asta ofera comerciantul... Daca s-ar cere muzica simfonica, comerciantul/patronul de club s-ar comforma... Ps:cu gunoaiele ai dreptate...tomberoanele pline, pe jos plin...
       • Like 1
       • Nu se dezmint! In 94 am ajuns din greseala acolo si detaliul care m-a fascinat prin sordid, era o placuta ruginita in mijlocul gazonului pârlit de soare pe care scria, ramas din alte timpuri:
        La Costinești e interzis sa fi trist!....
        • Like 1
        • Dorel
         Costineștiul nu este deloc exotic, ci e curat românesc.
         E localitatea aia minusculă de care nimeni nu vorbește la televizor, situată la jumătatea distanței dintre Mamaia și Vama Veche, dar care are mai mulți turiști decât cele două la un loc.
         E comuna aia cu 3000 de locuitori permanenți, dar care într-un weekend poate absorbi 50.000-60.000 de turiști, sau cine îi poate număra cu exactitate (dacă mă întrebați pe mine - Nimeni!). S-ar zice că e un coșmar logistic pentru autorități, numai că acestea au găsit o soluție tipic românească a rezolvării problemelor - implicarea zero.
         E acea stațiune care are străzile blocate pe o rază de 1km atunci când intră trenul în haltă (de vreo 30 de ori pe zi), cu o singură intrare-ieșire din DN39, mai proastă decât orice benzinărie (nu are nici măcar benzi de accelerare, iar dacă vrei să virezi spre Mangalia efectiv îți pui viața în pericol. La castelul de apă de după comuna 23August s-a construit în trombă - probabil cineva și-a luat șpaga la timp - un sens giratoriu folositor la intersectarea drumurilor pentru un trafic de zece ori mai mic).
         Străzile principale sunt pline de samsari, trotuarele pline de triciclete și comercianți ambulanți, nu există parcuri sau copaci care să le țină umbră pietonilor în întortocheatele drumuri spre plajă, terasele insalubre, toate construcțiile (hidoase) de pe terenul BTT-lui sunt ilegale, cele din satele adiacente (Schitu + Costinești) sunt niște imense cutii de chibrituri, fără parcări, terasele supraaglomerate, zgomotoase, insalubre, centrul stațiunii acaparat de clanul Mihaileștilor (Să trăiți, tov. Năstase), administratorul plajei ajuns șef OPC la județ (care în urmă cu ceva ani zbiera din spatele badigarzilor la femei „De ce te țipi la mine!?”), plaja însăși fiind cea mai înghesuită de umbrele și șezlonguri
         Stațiunea tineretului cu primar de 71 de ani, care în ultimele 4 mandate s-a nimerit să fie contra partidului de guvernământ, al cărui unic scop în viață a fost să parceleze și ultimul petec de pământ pentru a organiza licitații cu dedicaț... cu vânzare.
         O epavă (și nu mă refer la mormanul de fiare care poluează zona de nord a plajei) care trăiește doar din amintiri.
         Și, totuși, vine lume. Datorită supraofertei. Toți buticarii care au vrut să spele bani construind „hoteluri” aici au cam luat țeapă. Toți regretă că nu s-au orientat spre Vamă ori Mamaia, sau chiar Eforie. La aceleași facilități, prețurile la cazare în Costinești sunt de 2-3 ori mai mici.
         Dacă ar fi să găsesc un cuvânt pentru a caracteriza aspectul general al stațiunii acesta ar fi: un jeg. Dar care se mulează perfect pe felul cum e administrată țara. E ca un furuncul pe o gaură de...
         E exemplificarea clară cum entropia urbanistică a pus stăpânire pe orice fel de rigoare arhitecturală, cum prostul gust s-a completat ca Ying și Yang (că tot e leagănul mișcării lui Bivolaru) cu indolența și incompetența administrativă a aleșilor locali, cum kitsch-ul și grotescul au înlocuit esteticul și frumosul, cum avariția bișnițarilor ajunși acum investitori primează în fața turismului civilizat.


         • Like 1


         Îți recomandăm

         Evaluarea Națională

         Majoritatea discuțiilor dintre câțiva părinți care se întâlnesc ajung, indiferent de unde încep, în același punct: la școală. „Noi o să îl înscriem la școala din cartier de care aparținem. Mi s-a părut cât de cât ok”, zic în treacăt și primesc la schimb o întrebare: „Și ce faci dacă, după aia, ajunge la un liceu din Titan?”. „Păi un liceu din Titan am terminat și eu...”, încerc să parez

         Citește mai mult

         Eugen Teodorovici

         Premierul Mihai Tudose l-a demis pe fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, din funcția de consilier, după ce cu o zi înainte, acesta spusese că un stadion la Teleorman, așa cum vrea ministrul Dezvoltării, „nu se justifică”, și că Biserica ar trebui să plătească impozite.

         Citește mai mult