Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un exotic de coșmar

Costinești - foto Dan Mihai Bălănescu

Foto: Dan MIhai Bălănescu

Depășisem orașul cu 20 de kilometri, dar trebuia să ne întoarcem. Prietenii noștri reușiseră performanța să își perforeze dintr-un foc două cauciucuri pe un un drum de țară, în plină pustietate.

Mașina le era înconjurată de oameni goi pușcă, dar care, foarte binevoitori, se agitau vrând să ajute. O imagine suprarealistă...

Cauciucurile trebuiau să ajungă totuși la o vulcanizare în oraș și pentru asta era nevoie de ajutorul meu. Gândul că aș putea păți și eu la fel nu-mi dădea pace.

În oraș oameni cu ten bronzat peste tot. Principala alee comercială era plină până la refuz, și cu greu îți făceai loc la ora prânzului. Bicicletele și trotinetele făceau slalom prin mulțime, aducând un plus de haos. De fapt, nu aveau ce căuta acolo.

Chioșcurile perete în perete pline cu nimicuri, kitsch-uri, îmbrăcăminte și articole de plajă, îngustau teribil promenada. Terase, restaurante și fast food-uri la tot pasul. Mirosul de mâncare se amesteca cu miasmele greu de suportat ale resturilor aruncate lângă coșurile de gunoi ce își atinseseră capacitatea maximă și nu fuseseră golite.

O gură de canal înfundat bolborosea, revărsându-se și formând un pârâu lung de 10 metri pe principala promenadă a orașului. Mirosurile erau pe măsură. În final, pârâul se scurgea în nisipul plajei.

Costinești (Foto: Hotnews)

Cățele fără stăpân, gestante, se plimbau liber așteptând să dea naștere unei noi generații de câini vagabonzi care să cutreiere prin oraș și printre mulțimile de oameni. Imaginea era a unei administrații locale despre care nu știi la ce folosește banii pe care îi ia din chiriile pe plaje, pe miile de prăvălii și terase care împânzesc orașul, din taxele pe care le plătesc zecile de mii de turiști prezenți, ca să nu mai vorbim de localnici.

Pentru că în afară de drumuri asfaltate care se opresc în mijlocul câmpurilor pustii, banii ar trebui să meargă spre curățenie, spre o canalizare funcțională, spre parcări organizate și spre un turism civilizat, care să ne aducă aminte de Europa.

Costineștiul are tot dreptul la așa ceva!

Articol publicat pe blogul autorului

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cazarea este asa.pentru ca se da salteaua acasa.Se string banii multi pe litoral.dovada este ca se dezvolta.Sezonul scurt preturi mari.In orice caz este frumos cu toate mizeriile.
  • Like 0
 • Sitoate acestea pentru sansa de a obtine un cancer de piele ... .
  • Like 0
 • Cri check icon
  Primarii nu au in vedere si civilizarea localitatilor pe care le pastoresc. O dovada in acest sens o constituie chiar Capitala; primaria Bucurestiului,chiar daca dispune de sume colosale in raport cu restul oraselor tarii, nu face nimic pentru cresterea gradului de civilizatie citadina: strazi si trotuare murdare, lipsa unui numar suficient de cosuri de gunoi, haosul din traficul rutier, permisiunea data biciclistilor de a pedala pe trotuare printre pietoni ( precum in tarile subdezvoltate din Asia sau Africa ).
  Neputand sa creeze civilizatie, d-na Firea ne ofera in contra-partida marete planuri de viitor, precum se intampla pe vremuri la congresele comuniste; mai mult, d-na Firea cheltuie o gramada de bani pe serbari, aniversari, cantari si chermeze publice.
  Poate ca ar fi timpul ca Parlamentul sa emita o lege prin care toti cei care sunt doritori sa ocupe functii de conducere publice ( ministri, primari, etc ) sa fie in mod obligatoriu absolventii unei scoli de administratie publica; asa se intampla in Franta, de exemplu.
  Nu poti sa devii primar sau ministru doar pentru ca te-a recomandat partidul; ar trebui sa ai si cunostinte de administratie publica si finante.
  Din pacate, in tara noastra singurul criteriu pentru accederea la o functie publica este recomandarea partidului. Plus votul naiv sau fanatic al populatiei.
  • Like 0
 • Deci din 2012 nu s-a schimbat nimic...asta am vrut sa aud...
  • Like 0
 • cata tristete :( nici nu pot termina articolul, este deadreptul incalificabil ce a ajuns locul ala:(( trist.... foarte trist......
  • Like 0
 • Doruțu check icon
  Costineștiul nu e deloc exotic, ci e pur românesc. Cum e turcu' și pistolul. Sacul și petecul. Până și televiziunile se jenează să-l menținoneze, de parcă ar fi (Ei, parcă!) ca un furuncul pe o gaură de ...
  Stațiunea tineretului cu un primar de 71 de ani, al cărui unic scop în viață a fost să parceleze fiecare petec de iarbă cu destinația licitațiilor cu dedicaț... cu vânzare pe bază de oferte în plic.
  Costineștiul - o navă fantomă ce trăiește doar din nostalgii, un obelisc lăbărțat de la 4/3 la 16/9, chintesența mafiei șezlongurilor și umbreluțelor fără chitanță, un bâlci al deșertului fără de nisip pe plajă, un stabilopod împotriva progresului, cu un „patron” al plajei ajuns ștab la OPC-ul pe județ, cu un centru „cultural-artistic” grotesc controlat de clanul țigănesc al Mihăileștilor (știe dumnealui, tov. Năstase), un coșmar al logisticii administrative care a găsit soluția salvatoare - neimplicare totală, un studiu de caz pentru kitschul ajuns la rang de estetica urâtului funcțional, singurul loc unde un hotel sau complex turistic cu 60-70-100 de camere de cazare nu are niciun loc de parcare, unde manelele asurzitoare difuzate de terasele insalubre constituie un subiect de distracție, unde la sosirea trenului în haltă (cca. de 30 de ori pe zi) se paralizează drumurile pe o rază de 1 km, unde îți pui viața în pericol dacă vrei să virezi spre Mangalia odată ajuns la intersecția cu DN29, unde hamsia prăjită cu tot cu mațe în ulei rânced e considerată delicatesă, unde samsarii cu cazarea stau pe băncuțe pe trotuare nestingheriți de nimeni (autorități locale, fisc, poliție) alternând cu samsarii de tricilete mai ceva ca samsarii de șezlonguri și umbrele pe plajă... o localitate de 3000 de locuitori care e nevoită să absoarbă în fiecare weekend 50.000 - 60.000 de turiști (cât Vama și Mamaia însumate), unde sună sirena salvării de 10-20 de ori pe zi, unde pentru aceleași facilități, de 3-4 stele, se plătește de 2-3 ori mai puțin...unde fetele devin femei, unde-și spală banii toți bișnițarii ajunși brusc investitori păstrându-și năravurile...
  • Like 12
  • @ Doruțu
   Bine scris.
   • Like 1
  • @ Sergiu Mureșan
   chiar mai bine decât articolul însuși... :-)
   • Like 2
 • Din ce stiu costinestiul are un primar. Si mai are si un nr de asistati social. Primarul are dreptul sa solicite ore de munca. Cu 10-20 ore pe luna de munca in folosul comunitatii in cele 3 luni estivale, orasul ar putea fi curatat si ajunge din secolul 18 in secolul 20, iar asistatii social se vor tria: surpriza altor orase e ca 1/3 erau fals asistati social, si au renuntat la ajutorul social.
  • Like 2
 • check icon
  Am constatat că o vacanță la Mamaia este mai scumpă decât una în ... Bali! Poate părea ciudat și sunt convins că nu credeți, dar în paradisul terestru din Indonezia, la cinci stele ai chiar cinci stele și sub prețul „vârfului de sezon” de la Mamaia! Așadar, cine vrea mizeria și țigănia celor ce încearcă în trei patru luni să câștige cât pentru un an întreg?
  Cine vrea asta, să nu se plângă!
  Ceilalți, nu se duc „pe litoralul NOSTRU”
  • Like 6
  • @
   DanielD check icon
   Mamaia este buna ca destinatie de weekend, cel putin pentru bucuresteni.
   • Like 1
 • Este în continuare o eroare să mergi în vacanță pe litoralul românesc!
  În text este vorba despre Costinești, însă imaginile degringoladei din acest loc seamănă cu ceea ce întâlnești peste tot, spre exemplu la Mamaia: mirosuri grele de mâncare, coșuri de gunoi pline, înconjurate cu alte resturi, gherete cu mărfuri de prost gust, muzică stridentă de peste tot..., praf, nisip, servicii mizerabile...
  • Like 2
 • Am fost la Costinesti, in iunie 2017. M-am cazat la o pensiune cu comfort de hotel, 40 ron pe noapte.Am fost singura. M-am aprovizionat de unde doream, inclusiv de la supermarket-ul de langa gara, preturi un pic mai mari sau chiar mai mici decat in supermarket-urile din orasul meu natal, Craiova. N-am vazut ceva iesit din comun, in sens rau, gunoiul este strans, deoarece la aglomeratia care a fost si este, s-ar forma munti e mar altitudine. Am fost super-multumita!
  • Like 1


Îți recomandăm

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult

Carmen Dan Centenar

Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Medici chirurgi

„Trebuie să schimbi toată infrastructura, numai cu salariul nu merge. Mie mi-e frică de această acțiune de a crește salariul, toate părțile celelalte, infrastructura și alte calități de care avem nevoie în sistemul de stat vor suferi și vor fi salarii mai mari, mentalitate neschimbată a medicilor, ciubucurile vor rămâne în continuare”, crede Wargha Enayati, cardiologul care a fondat rețeaua Regina Maria. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult