(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Dacian Cioloș, președintele Platformei România 100, Ludovic Orban, președintele PNL și Dan Barna, președintele USR s-au întâlnit duminică cu reprezentanții mai multor ONG-uri, întrunirea fiind urmată de o conferință de presă comună, fără precedent. Mesajul a fost acela de unitate a opoziției împotriva „atacului” PSD la adresa legilor justiției. După conferință, cei trei au plecat către Piața Victoriei, la protestul antiguvernamental.
„Nu cred că această coaliție la putere a fost votată și are legitimitate ca să distrugă credibitatea României în exterior și să creeze instabilitate în domeniul economic. Cum să ai bunăstare într-un stat corupt în care cei care sunt la putere interpretează utilizarea acestei puteri abuziv și în interes propriu? Cum să ai bunăstare când nu doar că justiția nu poate lucra independent, dar mai creezi instabilitate și în mediul economic? Cred că avem cocteilul și melanjul suficient care să arunce România în aer, nu pentru că românii ies în stradă să-și pună păsul, ci pentru modul în care e guvernată România”, a spus Dacian Cioloș în conferința de presă comună. Cu câteva ore înainte, într-o întâlnire a membrilor Platformei România 100, Dacian Cioloș a anunțat că își face partid.
Dacian Cioloș: „Cum să ai bunăstare într-un stat corupt în care cei ce sunt la putere interpretează utilizarea acestei puteri abuziv și în interes propriu?”
Declarația lui Dacian Cioloș, la sfârșitul întâlnirii cu liderii opoziției - PNL și USR - și cu organizațiile non-guvernamentale:
„Probabil multă lume se întreabă de ce un parlament nu are voie să modifice legile justiției, atâta vreme cât e rezultat din alegeri democratice. Din punctul nostru de vedere, problema nu e că există intenția de a adapta legi ale justiției, probabil că e nevoie de anumite adaptări. Chiar și noi anul trecut în guvern am făcut câteva modificări, ca rezultat al unor decizii ale Curții Constituționale.
Și multă lume spunea: Dar de ce nu au ieșit oamenii în stradă anul trecut când au fost făcute modificările respective, iar acum toată lumea contestă?
Cred că chiar ar fi bine să ne punem întrebarea asta. De ce anul trecut nu au ieșit oamenii în stradă, iar anul acesta au ieșit?
Pentru că anul trecut toate modificările au fost făcute în urma unor dezbateri deschise, au fost făcute cu avizul instituțiiilor abilitate din sistem, am ținut cont de observațiile instituțiilor abilitate. Modificările au fost făcute chiar preluând din parlament anumite articole care fuseseră dezbătute.
Deci a fost un proces transparent, democratic, fără obiective personale sau de grup restrâns.
Anul acesta s-au încercat modificări rapide, urgente, prin ordonanță de urgență, nu s-a reușit.
A fost acea ieșire a domnului ministru al justiției, care a anunțat că guvernul va propune modificări ale legislației și până la urmă au lăsat-o baltă, au trecut în parlament, au început discuții în parlament fără avizul instituțiilor reprezentative ale justiției, dar împotriva contestațiilor ale unor părti ale magistraților. Asta dovedeste sau că e un autism undeva, sau că interesele sunt altele decât cele de a ameliora funcționarea justiției.
Într-un parlament ales democratic nu cred că în felul acesta se comportă puterea.
Asta e motivul care discreditează complet credibilitatea acestei coaliții la putere.
Nu cred că această coaliție la putere a fost votată și are legitimitate ca să distrugă credibitatea României în exterior și să creeze instabilitate în domeniul economic.
Cum să ai bunăstare într-un stat corupt în care cei ce sunt la putere interpretează utilizarea acestei puteri abuziv și în interes propriu?
Cum să ai bunăstare când nu doar că justiția nu poate lucra independent, dar mai creezi instabilitate și în mediul economic?
Cred că avem cocteilul și melanjul suficient care să arunce România în aer, nu pentru că românii ies în stradă să-și pună păsul, ci pentru modul în care e guvernată România.
Acesta este motivul pentru care și eu, si noi, Platforma România 100, ne-am asociat organizațiilor civice”.
Ludovic Orban, PNL: „Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie”
„România este într-un punct critic, suntem în ceasul al 12-lea (…) De un an de zile, în Parlament, are loc un atac sistematic împotriva drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, în Parlament are loc un atac sistematic împotriva independenţei instituţiilor din România, în special împotriva independenţei puterii judecătoreşti, împotriva independenţei justiţiei. Treptat, PSD capturează statul român, instituţie după instituţie, şi imediat ce capturează aceste instituţii numind conduceri care răspund ordinului de partid, atacă orice cetăţean, orice grup social, orice companie care încearcă să se exprime liber, care încearcă să critice actele puterii şi care încearcă se manifeste aşa cum este normal într-o democraţie”, a spus preşedintele PNL, Ludovic Orban, citat de News.ro.
Dan Barna, USR: Majoritatea politică se comportă ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea
„Se împlineşte un an de când o majoritate nu face decât să destructureze organizat România şi să se comporte ca o casă de avocatură pentru Liviu Dragnea (…) Democraţia unui stat nu este despre dictatura majorităţii, ci despre respectarea regulilor (…) În aceste zile, cel mai consistent mesaj trebuie să fie acela de unitate a opoziţiei (…) Susţinem mişcările civice pentru că vorbim de confiscarea statului de către un Grup Infracţional Organizat”, a declarat, la rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, în cadrul conferinţei de presă comune.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.