Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cioloș: „Ideea de a transforma creşterea economică în creşterea salariilor este un lucru necesar, dar dacă se face populist şi electoralist, riscăm viitorul oamenilor”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la şedinţa Consiliului Naţional al PNL, că transferul creşterii economice în creşteri salariale nu trebuie să se facă în mod populist, doar prin creşteri procentuale, ci prin tratarea disfuncţionalităţilor din sistemul de salarizare al angajaţilor din sectorul public, în caz contrar fiind periclitat viitorul României.

„Ideea de a mări salariile, de a transforma creşterea economică în creşterea salariilor este un lucru necesar, dar dacă asta se face populist şi electoralist, riscăm viitorul oamenilor şi al României”, a declarat Dacian Cioloş, potrivit news.ro.

Premierul Dacian Cioloș a estimat impactul bugetar al pomenilor electorale votate de parlamentari în ultimele luni, inclusiv majorările de salarii pentru anumite categorii de bugetari votate luni seara în comisii de către deputați, la peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni seara, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd majorarea salariilor mai multor categorii de personal, potrivit Agerpres. Astfel deputații au votat luni solicitarea Sanitas prin care sporurile personalului tehnic vor fi calculate la nivelul salariului de bază. Pe de altă parte, salariile angajaților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) se majorează din decembrie cu 25% față de nivelul acordat pentru luna august 2016, iar lefurile personalului din învățământ cresc cu 15%.

Prezent la ședința comisiilor reunite din Camera Deputaților, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a încercat să le explice parlamentarilor că bugetul de stat nu poate susține creșterile salariale votate. 

„Eu am crezut totuși că în România anului 2016 suntem un pic mai evoluați. Nu mă așteptam ca toți să fie sfinți în campania electorală, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar mă așteptam la un pic de decență. Dar nu s-a învățat nimic, nimic. Acestea sunt gălețile, sunt puii, este exact același lucru la o altă scară. Este cumpărare de voturi în prag de alegeri, prin niște deal-uri pe care tu aproape că știi sigur că nu poți să le livrezi", a rezumat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

Într-o declarație acordată Republica.ro, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat dur, acuzându-i pe parlamentarii români că se ocupă, în prag de alegeri, cu „mituirea" diverselor categorii de electorat „pentru cumpărarea votului oamenilor”.

„Mecanismul este simplu: i-ați văzut mai tăcuți în ultimele săptămâni ... a fost pentru că își negociau locurile pe listele propriilor partide. Acum au trecut la ce știu de asemenea bine: la salarii și sporuri înainte de alegeri pentru cumpărarea votului oamenilor. Nimic altceva decât gălețile care se dădeau nu cu mult timp în urmă. Sigur, cu alt impact bugetar și pentru alt tip de electorat, dar cu aceeași intenție, cu același calcul cinic la bază. Nu îi vezi așa de eficienți decât atunci când își votează propriile pensii și beneficii”, a declarat pentru Republica.ro ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Se poate face populist cat si ca mita electorala, dar cresterea are nevoie de baze reale. Punerea economiei pe butuci pe principiul dau acum si vad eu de unde pun inapoi mai incolo e principiul pe care s-au bazat si cei care au luat imprumuturi fara numar iar acum asteapta sa fie salvati de cine stie ce legi. Inca nu am ajuns la maturitate politica si economica si nu am invatat ca micile ciupeli si mita nu construiesc decat un castel de nisip care isi asteapta valul
    • Like 0
  • Asa este.... dar ce facem cu javrele disperate din parlament??? Nu putem să le facem nimic iar ei stiu asta.......
    • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult