Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Priviți acești oameni. Iată ce le-a făcut Soros

N-avem destul un președinte neamț, un prim-ministru ungur… Și… mai vrem și parlamentarii francezi? E o replica a unui cetățan dintr-o filmare-experiment realizată de Casa Jurnalistului, în timpul campaniei electorale. Protagoniștii scenei: un candidat tânăr al unei formațiuni noi ce vrea să intre prima dată în Parlament și un domn din Teleorman care se sprijină de bicicletă. Aveți filmulețul integral la finalul acestui text.

În cazul său, sorosiștilor nu le merge. Și Nicușor Dan ce este? Român? E cu alde Soros, ăstaHai, mă, stai cuminte, spune omul cu o privire aruncată peste umăr. Votantul închide discuția cu un zâmbet de satisfacție totală: știe el ce știe, e bucuros că nu s-a lăsat păcălit.

Se va duce acasă sau la prietenii cu care mai stă la un pahar și va povesti peripețiile sale din piață: Uite, domnule, a fost provocat de satanele astea de străini care vor să ne ia țara. El, vajnic pui de dac, nu numai că nu s-a lăsat dus de nas, dar nici măcar pliantele nu le-a primit și le-a mai trântit și două despre spurcații de oengiști, să vadă ei că nu stau de vorbă cu oricine.

Lor, celor care au păreri atât de clar conturate, lipsite de dubiu, să nu le purtați de grijă: se vor prezenta la vot în număr foarte mare în 11 decembrie. Și nu, nu sunt numai în Teleorman, așa cum vor unii să spună cu răutate punând etichete unei întregi comunități. Sunt în mai toate zonele sărace ale țării, unde discursul împotriva celui mai mare dușman invizibil al țării, George Soros, a avut impact.

Câteva zeci de secunde mai târziu, în același clip, pe care vă recomand să-l priviți, are o durată de 5 minute, iată și contrastul. După o înșiruire de oameni mai limpezi sau mai afectați de ultimul păhărel de țuică, apar copiii. De o sinceritate debordantă: Ne lasă așa, să nu-nvățăm.... Nu avem sală de sport. Întrebați de ce este mizerie în curtea școlii și de ce nu curăță ei la ieșirea de la cursuri, vine și răspunsul: Da, dar sunt oameni care iau ajutor și ar trebui să facă prestație și nu fac (n.r: prestație= muncă în folosul comunității pentru venitul minim garantat).

Fără să știe, elevul din imagine atacă o problemă mare a României, cetățenii care primesc diverse tipuri de ajutoare sociale și nu oferă nimic la schimb. În cazul particular al Teleormanului, ministrul Dragoș Pîslaru observa, într-un interviu acordat Republica faptul că județul acesta are cel mai mare procent de asistați social. „Stă în semnătura ta să ajuți acești oameni, ceea ce devine foarte interesant mai ales în perioade electorale”, spunea Dragoș Pîslaru.

1 Decembrie 2016, municipiul Brăila. Coadă la tradiționala fasole cu ciolan, așa cum se exprimă jurnaliștii când relatează despre evenimentele organizate de primării pentru Ziua Națională. Imaginea a apărut pe mai multe conturi de Facebook și a fost intens dezbătută. 

Rămâne întrebarea: sunt toți acești oameni sub limita sărăciei și cum poate fi aceasta definită? Sunt într-o situație atât de gravă, încât nu-și permit să gătească acasă un blid de fasole cu ceva afumătură? Un prieten cu restaurant îmi dezvăluia zilele trecute că o porție are costuri de producție de aproximativ 1 leu. Un kilogram de fasole este în jur de 6 lei, iar în unele comune din țară chiar și sub 5 lei. O bucată de carne afumată cu os e iarăși, câțiva lei.

Imagini cu cetățeni care se îngrămădesc să-și ia porția de fasole au apărut de asemenea de la Slatina și Iași, însoțite de comentarile ironice ale celor care le postau sau distribuiau. 

Statul la coadă pentru mâncare, mici, pomeni, ar merita un studiu sociologic amănunțit. Iar anul acesta, în plină campanie electorală, ar fi fost oportun un experiment la aceste cozi ale auto-umilinței. Înainte de a primi blidul în care să fie tuflite un polonic cu fasole și o felie de kaizer afumat, stătătorul la coadă să fi fost nevoit să răspundă la o singură întrebare: Pe dumneavoastră, personal, cât de mult v-au afectat relele făcute de Soros în România?

În 2016 am avut prima campanie electorală fără banii negri de la alte alegeri după ce DNA a început să investigheze proveniența fondurilor.

În fața acestei situații inedite, PNL a zăcut inert sub catastrofala conducere a Alinei Gorghiu, USR-ul a alergat cu entuziasmul celui care vrea să intre printre primii la facultate, iar PSD a avut cea mai inspirată strategie: a tăcut ca să nu enerveze și și-a transmis mesajele naționaliste prin sateliții PRU și ALDE. Va fi interesant de investigat- dacă va mai avea cine după 11 decembrie- modul în care au fost adunate semnăturile Partidului România Unită și modul în care s-a finanțat în această campanie.

Și totuși aceste calcule pot fi date total peste cap, iar jocul se poate considera încă deschis dacă prezența urbanului și mai ales a tinerilor din segmentele relevante pentru votul dat lui Klaus Iohannis în 2014 vor veni la urne să se exprime.

Cât despre mesajele anti-sorosiste, anti-multinaționale, anti-oengiste transmise prin televiziunile pe care le controlează cel mai mare partid - acestea au prins foarte de bine. Veți auzi despre străinii care ne fură pământurile, averile, aurul, inginerii, doctorii, Dumnezeul, despre marea conspirație împotriva poporului de sorginte daco-romană. Despre dușmanul invizibil Soros care ne fură de 27 de ani în fiecare zi și pe care trebuie să-l alungăm prin vot din România.

Pe parcursul întregii campanii electorale, România se arată compusă din mici întâmplări izolate, paralele, care par să nu aibă legătură unele cu celelalte, într-un univers nebun, pe alocuri de un umor absurd:

La mănăstirea Pasărea, preotul care slujește acolo a depus plângere la poliție pentru că cineva a intrat în chilie la el cât era la slujbă și a furat 334.000 de lei.

În Hunedoara, un candidat PSD a fost înregistrat în timp ce susținea că a vorbit cu mitropolitul Streza ca să aibă parte de susținere din partea preoților în tot Ardealul, care să-i îndemne pe enoriași să voteze PSD și ALDE, singurele formațiuni care mai pot salva țara.

La Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a tăiat de pe listă persoanele cu probleme penale pentru defilarea de la Arcul de Triumf și recepția de Ziua Națională. De văzut în ce măsură încercările sale de a da semnalul curățirii clasei politice vor avea vreun efect.

În mediul virtual explodează anchetele lui Cătălin Tolontan legate de managerul spitalului Malaxa - Secureanu, care și-a construit și casă din fondurile unității. Cu cei 50 de milioane de euro tocați în ultimii 9 ani, Bucureștiul ar fi putut avea un spital nou, dotat la standarde înalte. Episodul de sâmbătă al investigației dezvăluie cum Secureanu și-a câștigat inscripționarea numelui pe un monument dedicat lui Eminescu în Viena, iar cel de duminică despre cum șefa PSD Viena a ras cu șpaclul, peste noapte, numele Secureanu de pe piatră. Citiți toate detaliile pe tolo.ro.

Cazul managerului de la Malaxa, conferențiar doctor Secureanu, care a topit banii spitalului pe cheltuieli personale și a fost susținut de Sorin Oprescu și Gabriela Vrânceanu Firea arată mafia feudală care afectează administrația, banii publici, învățământul universitar și spitalele.

Investigația cu privire la cheltuielile lui Secureanu de la Malaxa se rostogolește pe rețelele sociale, consilierii generali povestesc despre cum însăși Gabriela Vrânceanu Firea a alocat fonduri acestui spital și celorlalte din subordinea primăriei. La orice încercare de transparentizare a cheltuielilor, spun noii consilieri generali, primărița le-a tăiat microfoanele și a spus că o face pe propria răspundere.

Într-un alt colț de București, un alt șef de feudă, managerul spitalului Sfânta Maria (finanțat, de asemenea, din bugetul Primăriei București), le trimite experților europeni o scrisoare prin care, pe un ton amenințător și arogant, le aduce la cunoștință că nu sunt bine veniți la inspecția anunțată de Vlad Voiculescu. Astfel de șefi uită că acolo sunt fonduri publice investite, că oricare cetățean al țării are dreptul să știe cum s-au cheltuit banii, cât, pe ce aparate, dacă toate funcționează la standarde. Transparența este cel mai mare dușman al decidenților din administrația locală și centrală. În ceea ce privește spitalele care primesc fonduri de la bugetele locale, cazul Malaxa ar trebui să stârnească un val de controale la aceste unități la nivel național. S-ar putea să constatăm că au fost printre cele mai importante surse de bani pentru clientela politică și că din bugetele irosite, România ar fi putut avea, până azi, cel puțin o clinică de nivelul AKH, așa cum dorește să construiască Liviu Dragnea în Capitală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • So Ni So Ni check icon
    Înțelege cineva (şi-mi poate explica şi mie) care-i principiul după care diaspora -o "circumscripţie" cu de două ori mai mulţi potenţiali alegători decât Bucureştiul, nu are alocaţi decât două treimi din numărul de parlamentari pentru care pot vota alegătorii din Judeţul Vaslui?
    • Like 0
  • Sa le dăm pensionarilor din Germania 200 euro pe lună sa vedem cum traiesc....poporul la noi este blajin.
    • Like 1
  • Consider ca si pentru a-ti exprima corect votul ai nevoie de educatie si informatie. Nu poti gandi sanatos cu oiaga de palinca pe masa,cizme de guma-n picioare, mort de foame si somer...
    • Like 0
  • check icon
    27 de ani de tranzitie si inca mai este timp si spatiu catre ... catre cine stie ce ... !
    nu va pare cunoscut : Societatea Fabian este o organizație britanică al cărei scop este acela de a promova principiile socialismului, prin efort gradual și reformator în democrații, mai degrabă decât prin răsturnare revoluționară.
    • Like 0
  • Doriti o gluma buna? Daca DA!,V-0 SPUN:Cred ca acesti oameni ,atat de ordonati stau la rand pt...a vota in continuare saracia ,ci nu chiar pt ca n-ar avea ce manca!Mai cred ca nu sunt [dupa cum[ ,,le spune fata cum le este viata''] atat de flamanzi sau implicit de saraci,ci mai curand dintr-o obisnuinta oportunista.Daca am avea curajul sa le sugeram direct sau indirect alt fel de comportament sunt convins ca o mare parte dintre acestia pe care ii acuzam sau ii scuzam sigur si-ar schimba comportamentul;din pacate sunt f multi si trebuie inckis,,robinetul'' astfel se va curata o parte din tarele societatii existente si care nu-s de azi de ieri. Nu neg ca o contributie consistenta la functionarea acestor,,pomeni'' o au chiar organizatorii ,iar aceste,,sedinte'' de asistenta sociala aduc profit si celor care'' primesc'',dar mai cu seama,celor care ofera.Dumnezeu sa primeasca!
    • Like 0
  • check icon
    Așa oameni,așa țară.
    • Like 0
    • @
      check icon
      as monser, nu e fatalitate, e umor negru !
      frumoasa tara, frumos alcatuita si daruita cu natura, pacat ca specia bipeda a depasit in numar specia mentala, dar poate nici asta nu ar fi o problema, daca umorul negru practicat asiduu nu ar ridica cu obstinenta in fruntea obstei mai multe cazurile descrise de darwin, decat construite de Dumnezeu :)
      • Like 0
  • Marco V. check icon
    Este ceva natural la oameni ca un individ din orice epoca sa refuze persoane straine de clanul lui. Este gandirea bunului simt si al instinctului inascut, data de natura si probata in evolutie un milion de ani, poate unori da gres, dar cu acest instinct au supravietuit oamenii multe milenii. Cu ideile revolutiei franceze nu stiu daca franta va supravietui inca un secol. Dar , istoria ne invata ca oriunde in lume(grecia antica, egipt sau africa coloniala) ca strainii nu au venit chiar mereu cu ganduri bune. Soros desi este un capitalist dur, finanteaza la greu extrema stanga , si chiar unii il acuza ca a finantat parte din invazia refugiatilor. Intr-o tara unde nu avem nici macar un singur partid de extrema stanga, nu inteleg cat de democratic ar fi ca cineva din afara sa finanteze ONG-uri cu profil stangist, ce ati spune daca ar inflori ca ciupercile cu finantare externa ONG-uri de extrema dreapta ?
    • Like 1
  • Cri check icon
    Articolul d-lui Alex Livadaru este bine scris si bine argumentat. Analiza domniei sale, desi se vrea obiectiva, este totusi evident partizana ( sau, ca sa fiu mai exact, reflecta cu prea mare fidelitate opiniile Presedintelui tarii ). Nu e nimic rau sau ilegal in a reflecta sau a impartasi opiniile primului om in Stat, dar eu as fi sperat de la dl. Livadaru un pic mai multa detasare si obiectivitate.
    A devenit o traditie ca unele partide, cu ocazia marilor sarbatori ale natiunii noastre, sa ofere festinuri publice gratuite ( campionul absolut a fost ex-primarul Vanghelie ). Ceea ce ma nemultumeste in articolul d-lui Livadaru este convingerea domniei sale ca in anul de gratie 2016, ca alegatorul roman mai poate fi "cumparat" cu un blid de fasole. Eu cred ca Dl. Livadaru se inseala si ca oamenii care au participat la aceste ospaturi publice si au ingurgitat mancarea oferita, au spus eventual "mersi", dar de votat vor vota conform propriilor lor convingeri si nu in functie de cine le-a dat fasolea.
    Personal nu cred ca Dl. Soros ar organiza ceva uneltiri contra Romaniei, chiar daca domnia sa sponsorizeaza, mai pe fatza sau mai in subteran, ceva partide sau politicieni prin intermediul ONG-urilor sale din Romania. Marota cu Soros e menita sa alarmeze alegatorii mai naivi.
    Habar n-am daca partidul d-lui Nicusor Dan este sau nu controlat de Soros, dar se poate vedea cu usurinta, pentru cine are ochi sa vada si creier sa judece, ca USR nu are nicio doctrina si nicio idee proprie si ca este in serviciul institutiilor de forta ale statului. Mai mult, USR-istii sunt servantii fideli si trompetele domnilor Johannis si Ciolos.
    Eu unul sper ca in Parlament sa nu intre partidulete sau grupari politice care au de executat "teme" si "misiuni" precum USR, PRU, sau gruparea D-lui M. Munteanu. De PRU nu merita sa facem vorbire, iar Dl. Munteanu, desi trambiteaza toata ziua despre "patriotism" si "neamul romanesc", nu a putut explica turnatoriile sale la Securittate. Eu nu vreau sa am in Parlamentul Romaniei "patrioti" care au turnat la Secu.
    PSD a suferit modificari vizibile, aproape radicale, de cand, aflat in parteneriat cu PNL in alianta USL, a fost influentat puternic ( si poate definitiv ) de mentalitatea democratica si profund liberala a lui Crin Antonescu - la acea vreme. Ulterior, in urma santajului si a presiunilor la care a fost supus, Crin Antonescu a ingropat PNL in mocirla pedelista. Dar amprenta liberala si de dreapta pusa de Crin asupra PSD a ramas. Nu am fost si nu voi fi un votant al PSD, dar nu pot sa nu observ ca astazi PSD are o amprenta mai profesionala si mai liberala in politica romaneasca decat "noul" PNL. Si, spre deosebire de noul PNL, social-democratii par sa fie preocupati si de respectarea drepturilor si libertatilor individuale, gratie influentei benefice exercitate asupra lor catre de Crin Antonescu. Cine si-ar fi imaginat, doar cu 2-3 ani in urma, ca PSD-ul, descins din FSN-PCR va critica abuzurile produse de Statul roman asupra cetatenilor, iar liberalii vor ajunge sa fie trompeta procurorilor ?
    Dupa disparitia PNTCD, organizata de Basescu si de servicii, dar cu complicitatea alegatorilor ce erau mai usor de manipulat in anii '90, PNL a ramas singurul partid de la care opinia publica se astepta sa apere drepturile si libertatile individuale si economia libera. Iata insa ca sub presiune si santaj, Antonescu rupe USL, trece pertidul in tabara popularilor si fuzioneaza cu slugile lui Basescu; dupa care, Antonescu iese definitiv din viata politica.
    Plecarea lui Antonescu din viata politica in plina glorie este din punctul meu de vedere dovada concreta a santajului murdar la care Crin nu a avut taria sa se opuna; probabil ca alaturi de disparitia PNL ca partid liberal prin dizolvarea sa in mocirla pedelista condusa de servicii, retragerea din viata politica a fost parte din santaj.
    Astfel a ajuns PNL, partid istoric si cu mare staif democratic, la remorca celor care conduc din umbra Romania; a devenit trompeta procurorilor si a adoptat un alogen care nu are nicio legatura cu partidul pentru functia de prim ministru, dl. Ciolos. Si sa nu uitam ca Basescu a fost cel care l-a lansat pe Ciolos in politica mare. Iar Basescu a fost, este si va fi om de baza al serviciilor secrete.
    A ramas ALDE, un partid mic, creat de Tariceanu din cioburile ramase dupa spargerea adevaratului PNL. Iar Tariceanu, membru fondator al PNL post-decembrist, este astazi vanat de servicii, pentru a se starpi si ultimele resturi liberale din politica romaneasca.
    Cu ALDE neintrat in Parlament si cu Tariceanu varat in malaxorul procurorilor, foarte curand, nu va mai fi nimeni care sa ne aminteasca de abuzurile institutiilor de forta ale Statului, nu ne va mai aminti nimeni ca cetatenul si drepturile si libertatile sale fundamentale trebuie sa fie mai presus de STAT cu ale sale instrumente de represiune. Si atunci Dl. Johannnis va avea si guvernul lui, si partidul lui, si politica lui, dar sub controlul atent al institutiilor de forta ale statului. Ca doar ele l-au instalat presedinte ( prin uriasa manipulare organizata la alegerile prezidentiale ) si tot ele il vor re-alege sau il vor da jos ( cu aceleasi metode ). Doar ca dl. Johannis nu stie inca acest lucru.



    • Like 1
    • @ Cri
      Nu vi se întâmplă niciodată să credeți că doi oameni pot avea aceeași părere? Dar mai mulți oameni? E mai ușor pentru înțelegerea dvs, pentru felul cum funcționați, să credeți că un articol sau o opinie este copy-paste sau o ploconeală (eventual, o comandă plătită?). Cum v-ați simți ca un alt individ să vă conteste fiecare părere pe care o emiteți prin aceea că imitați sau faceți sluj cuiva sus-pus?
      • Like 1
    • @ Cri
      check icon
      naivi dar mulți
      • Like 0
    • @ cristiansirb
      Cri check icon
      1. Milioane de oameni pot impartasi o parere, o idee, un ideal. E in firea lucrurilor.
      2. Este dreptul fiecarui "individ" cum va exprimati Dvs, sa conteste orice. Viata ar fi foarte plicticoasa daca am fi toti de aceeasi parere.
      3. Daca as avea vreo suspiciune ca fondatorii acestui site, ar face "copy-paste" sau ar avea "comenzi platite", ca sa va citez din nou, mi-as exprima public aceasta opinie si nu as mai accesa acest site. Acesti oameni sunt insa niste intelectuali adevarati si mi-am exprimat bunele sentimente fata de dansii in repetate randuri si chiar am polemizat cu cei care le aduceau astfel de acuze.
      4. Cred insa ca nu am reusit sa ma fac bine inteles de catre Dvs, dar va multumesc respectuos pentru timpul pe care ati binevoit sa mi-l acordati cu lectura si apoi raspunsul la elucrubatiile mele; chiar in preambulul replicii mele la articolul D-lui Livadaru scriam ca, desi a scris un articol cu un iz partinic evident, domnia sa are dreptul sa fie oricat de partinic doreste si poate implicit sa sustina orice formatiune politica doreste; e valabil si pentru Dvs, si pentru mine, si pentru orice om care isi afirma, in mod civilizat si politicos si argumentat simpatiile sau antipatiile politice.
      5. Din lectura raspunsului Dvs, deduc ca sunteti o persoana tanara; eu am o varsta, asa ca am trait o buna parte din viata sub dictatura comunistilor si securistilor ( arestare, dare afara din facultate, etc ), astfel ca discursurile si comportamentul politic al USR nu ma pot pacali pentru ca Dictatura mi-a ascutit simturile; nu, desigur ca domniile lor nu sunt comunisti, dar "firele papusarului" care-i manevreaza ( pe ei si pe altii din spectrul actualei puteri politice ) sunt evidente, cel putin pentru mine; in scurt timp vom vedea cine are dreptate, Dvs sau eu. Doar sa avem putintica rabdare...



      • Like 0
  • Candidatul nu a spus nici că 1). sărăcia lor este legată direct de corupție, nici că 2). partidul său va crea vreun sistem care să descurajeze corupția de acum înainte. Mai mult, atitudinea sa pare un pic zeflemitoare. Oamenii sunt convinși că orice conducere va fi coruptă. Pentru ei, Dragnea și PSD-ul, deși or fi corupți, iată, alocă cele mai multe resurse ajutoarelor sociale, lucru binevenit, pentru că ei identifică sărăcia ca fiind principala lor problemă. Comunicarea făcută de USR este jalnică. Ea ar trebui să pornească de la întrebarea: „Vrei să trăiești mai bine?”. ”Păi dacă da, ar trebui să oprim hoția prin sistemul x, propus de noi, să economisim astfel Y miliarde de Euro, cu care să facem: investiții/micșorăm taxele pe muncă/mărim ajutoarele sociale și tu, dragă concetățeanule, vei trăi mai bine decât acum!
    • Like 0
    • @ Octavian Ungureanu
      Am crezut că nu am mai apăsat pe „Trimite”, când colo dura moderarea mai mult! Nici n-am fost cenzurat, nici nu a mai apucat cineva să citească....
      • Like 0
  • "Ei se-mbogatesc (furand, n.b) si ne lasa pe noi in pace"
    Oamenii astia nu sunt eliberati ei insisi. Dezinformarea naste monstri si doamne-dumnezeule...suntem in 2016, cand pana si oile de la stana pot avea acces la informatii corecte.
    Despre proşti numai de bine...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult