Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Civilizația occidentală se poate distruge, stupid, din interior

sua - protest - Foto; Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Civilizația occidentală se poate distruge, stupid, din interior. A început în America, continuă și în Europa, pentru că probabil răscoalele nu se vor opri aici și se pot transforma în războaie civile. Am atenționat imediat după ce au izbucnit în State că răscoalele au o evoluție a lor care nu mai depinde de elementul declanșator. Martin Luther King spunea că „răscoalele reprezintă vocea celor neauziți”, însă când această voce se transformă în haos generalizat, întreaga structură a societății are de suferit.

Motivele sunt multiple, de durată sau mai recente. Un motiv pe termen scurt este pandemia și carantina care a fost impusă din necesitatea de a lupta cu un virus care trebuia să fie anticipat mai bine de responsabilii publici. Îngrădirea unor libertăți fundamentale cu care populațiile occidentale nu erau obișnuite a creat o mare presiune socială care iese acum la suprafață sub o formă violentă. Să nu uităm că pandemiile au doborât imperii întregi, începând cu cel român. 

Un alt motiv este legat de mișcările revoluționare de stânga, care au construit mult timp în umbră aceste momente pe tipicul urii de clasă, față de miliardari în State și față de bogați (les bourges) în general în Europa de Vest, înveninând populația needucată împotriva „sistemului capitalist”, văzut ca un sistem istoric represiv și inegalitar.

Apoi, populismul de dreapta, cu ura împotriva străinilor, minorităților, imigranților; asta a șubrezit structura socială din interior, creând mult resentiment și intoleranță, fragilizând Uniunea Europeană și provocând Brexit-ul și favorizând ascensiunea unor regimuri anti-democratice în Italia, Polonia sau Ungaria.

Poate asta e însă soarta acestei civilizații, să dispară după câteva secole. Nu ar fi prima. Puțini români își imaginau probabil cu câteva decenii înainte de declin că după Imperiul Român vor urma niște secole întunecate și că se va alege praful de civilizația lor. Edward Gibbon sintetizează acest declin în mod direct și sumbru:

„Declinul Romei a fost efectul natural și inevitabil al măreției imoderate. Prosperitatea a maturizat principiul degradării; cauzele degradării s-au maturizat cu extinderea cuceririlor; și de îndată ce timpul și accidentele au eliminat suportul artificial, țesătura maiestuoasă a cedat presiunii propriei greutăți”

Putem și noi să fim aceleași victime ale acestei miopii istorice. Poate măreția imoderată a civilizației occidentale, având în centru capitalismul american, a construit propriul principiu al degradării, iar „accidentele”, precum pandemiile și schimbările climatice nu fac decât să precipite un declin care nu poate fi evitat?

Dacă acest declin se va întâmpla, ce-i va lua locul civilizației occidentale va produce o iarnă distopiană lungă. La marginea ei se află niște lupi infometați, care nu vor ezita să umple golul (China, Rusia...). Nu mai vrem capitalism, ok, fie, dar să nu trăim cu iluzia că vom primi de la Rusia și China ceva mai bun. Capitalismul, cu toate problemele lui, vine la pachet cu libertăți, democrație, adică idei din astea la care strâmbăm din nas acum, ba că nu ne place cine a ieșit la alegeri, ba că nu ne place ce scrie X pe Twitter și dorim să interzicem, pentru o cauză „bună”.

Dar alternativa nu are în meniu nici libertăți, nici democrație. Interziceri în schimb are de nu le putem duce; nu vă mai faceți probleme cu cine scrie prostii pe Twitter, noile mari puteri au o soluție: nema Twitter. Simplu. Controlul micro al populației este deja introdus, iar protestele sunt întâmpinate la nevoie cu tancuri, nu cu genunchi în pământ.

Așa că în final trebuie să avem grijă de ce ne dorim. Istoria are un mers al ei propriu și erorile pe care le facem acum, din inerție, lipsă de educatie sau prea multe privilegii riscă să nu mai poată fi îndreptate. Dacă nu vom ști să protejăm ce a făcut civilizația occidentală cu adevărat mare, țesătura maiestuoasă va ceda iremediabil și în locul ei pot urma noile secole întunecate. 

Articol preluat de pe notamarginala.substack.com

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot ce are un inceput are si un sfarsit. Iar sfarsitul este incrustat in insusi codul genetic al oamenilor sau civilizatiilor deopotriva. Nu sunt prea multe de facut. Putem intarzia declinul dar nu-l putem evita. Sa nu uitam ca insusi modelul primordial al puterii poporului (demos + cratos), democratia ateniana, a durat vreo 150 de ani, dupa care organizarea statului a virat catre autocratie i.e. dictatura.
    Asa ca, dragi republicani (vorba CTP-ulu)i, atasati-va centurile de siguranta si pregatiti-va pentru impact.
    Nihil nove sub sole!
    • Like 1
  • Nici o pandemie nu a reprezentat CAUZA căderii vreunui imperiu, pandemiile au reprezentat cel mult OCAZIA declanșatoare a schimbărilor sociale.
    În vreme de pandemie, când doamna cu coasa seceră vieți de-a valma, fără a mai ține cont de ierarhiile sociale, oamenii conștientizează mai acut faptul că și cei sus-puși sunt asemenea lor în fața morții și că nici o ordine socială construită de oameni și bazată pe inegalități de tot soiul nu este un „dat divin”.
    În vreme de pandemie devine tot mai acută senzația că nu mai avem nimic de pierdut, condițiile de viață ale majorității devin condiții de supraviețuire, solidaritatea clamată de către cei puțini și bogați este receptată de fapt ca o manevră de prezervare a privilegiilor celor foarte bogați, societatea cu regulile ei devine un imens butoi de pulbere, orice acțiune nesăbuită a autorității devine o capsă detonatoare.
    • Like 2
  • analfabetism functional : unii au citit articolul si nu au concluzionat prin deductie ca e o greseala de tipar, era vorba de Imperiul roman.
    • Like 0
  • România a fost regat, România este republică, dar imperiu nu a fost niciodată.
    • Like 3
    • @ Costin Socianu
      nostim
      • Like 1
    • @ Costin Socianu
      Niciodata nu e prea tarziu pt asa ceva ! :)
      • Like 0
  • Cu miliardarii care isi exibitioneaza bogatia public am si eu ceva. Mai ales cu cei de pe la noi. Stiu ca in urma cu ceva ani impozitele in Suedia urcau pana la 80% in cazul celor bogati. Daca ar fi asa peste tot, asa Da.
    • Like 2
    • @ Tudor Bucur
      Daca au obtinut miliardele alea legal, care e problema? Si de ce sa fie taxati mai mult ca restul populatiei, ma rog?
      • Like 2
    • @ Jonn Jonzz
      Parerist check icon
      "legal" e un criteriu foarte fluid. Și sclavagismul a fost legal. Sau comunismul.
      Se presupune ca legile sunt juste, ceea ce mulți contesta (inclusiv légal :D)
      • Like 1
  • Educatie, educatie, educatie!
    Prostii pot fi manevrati incredibil de usor. De catre unii ca sa-i convinga ca le-ar fi mai buna o schimbare de regim, de catre altii ca sa-i puna la munca si sa-si amaneteze viata pe cate un apartament mic in Militari.
    In esenta e asa: tine-i prosti si ia-le banii!
    Lacomia, autocratia si foamea, un mix din care noi cei traitori la marginea imperiilor vom iesi extrem de sifonati.
    • Like 2
  • Cum poate fi luat în serios un articol în care este menționat „Imperiul Român”? Cine era responsabil de editarea acestui articol nu și-a făcut prea bine treaba...
    • Like 3
    • @ Emma Stefan
      Delia MC Delia MC check icon
      Da, așa e. Dar putem trece peste o eroare de redactare, cel mai probabil printr-o înlocuire automată la scriere așa cum se întâmplă pe unele telefoane și poate și la unele calculatoare. Cum îl setezi așa îl ai. Reversul medaliei. Scrii mai repede însă ai parte de așa ceva.
      • Like 5
    • @ Emma Stefan
      Mie imi place cum suna ! ... cred ca m-am uitat prea mult la razboiul stelelor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult