Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cluj și Slatina: în acest weekend, am văzut 2 scene tulburătoare care ne arată fidel unde a ajuns România. „Eroii nu mor când sunt împușcați, ci când urmașii călăilor le batjocoresc visul”

Săptămâna trecută, în Piaţa Unirii din Cluj, asistând la o-ntâmplare în faţa vechii clădiri a Hotelului Continental, am înţeles din nou, în sensul cel mai bun al cuvântului, pentru ce au murit oamenii ăia la Revoluţie. Şi ce dar incredibil ne-au făcut nouă, celor care am rămas în viaţă şi în România de azi.

N-a fost ceva complicat, a fost doar un aproape-final de proiecţie în Piaţă, la TIFF, şi un moment de câteva secunde în care nişte tineri au dansat, pe muzica filmului, în acelaşi loc în care căzuseră oamenii din 1989. Şi dansul lor spăla sângele, alunga întunericul, le aducea (inconştient şi, de aceea, deplin) cel mai bun omagiu celor care, prin moartea lor de demult, l-au făcut posibil.

Mi-a fost întotdeauna drag monumentul, pentru unii atât de greu inteligibil, fiindcă n-are soclu şi nimic pompos, al Stâlpilor împuşcaţi de acolo, de-aproape. În serile astea, când văd câte-un om oprit acolo, uneori chiar rezemat, ca să prindă câte câteva minute din film, îmi dau cu şi mai multă acuitate cât de inspirat a fost, în acest caz, artistul. Dar şi ce povară grea (fiindcă are drept inamic insidios propria noastră uitare-nepăsare) poartă locul.

S-ar fi putut întâmpla aşa (cum, de fapt, e regula în restul Clujului, în România şi mai peste tot în lume): le-am fi putut urca simbolul pe un soclu, ca să trecem pe lângă el cu aerul că, uite, ne-am făcut datoria. Ei au avut naivitatea excesivă ca, fără multe calcule şi vorbe, să fie prezenţi la propria moarte. N-avem noi, azi, de ce să le dăm socoteală; la urma-urmelor, dacă ar fi stat să se gândească şi ar fi știut ce-i aşteaptă de fapt în acea zi, ar fi stat acasă, sau măcar în rândul al cinşpelea al protestului.

Flashmob #indiferețaucide, Cluj, 3 iunie 2018

La colţul Pieţei Unirii, însă, soclul lipseşte. Când ne grăbim tare (sau pur şi simplu fiindcă aşa trebuie şi aşa e firesc), trecem nu pe lângă stâlpi, ci printre ei - cetăţeni printre cetăţeni.

Gloanţele n-au reuşit să-i ucidă. Când nişte oameni de azi sunt fericiţi şi dansează, liberi şi frumoşi (sunt atât de fireşti!) acolo în stradă, eroii, vă asigur, s-au ridicat de pe caldarâm - ca la cel mai bun semn că sacrificiul lor a fost cu folos...

Ce nu ştiu dacă pot vedea, însă, în generozitatea lor naiv-deplină, eroii e că astăzi suntem pe cale să pierdem tocmai libertatea şi firescul pe care gestul lor (şi apoi, deşi nu foarte conştient, ci tot natural, eforturile noastre ale tuturor) le-au făcut posibile.

Alături de dansul mic, întâmplător şi fără miză de la Cluj am avut, tot în aceste zile, dansul mare, organizat (şi, în acest sens, fără ca mulţi dintre protagonişti s-o ştie, silit) a sute de copii în soarele torid de la Slatina* (un alt oraş care mie, personal, din raţiuni tot personale, mi-e extrem de apropiat şi drag).

Foto: dans patriotic, Slatina (captură Digi24)

Ochilor care ştiu să vadă, urechilor capabile să audă, nărilor cât de cât obişnuite să simtă nuanţele vremii (şi, implicit, ale viitorului), dansul acela, gimnastica unui preşcolar pentru amuzamentul unui prim-ministru analfabet, replica unui baron local (pentru conformitate: Marian Oprişan) adresată unui profesionist - „să nu mă mai contrazici niciodată” sau (mai nou, mai ales) deciziile unei Curţi Constituţionale care transformă, obligativ-executoriu, noaptea în zi şi minciuna în adevăr... toate astea şi nenumărate altele ar trebui să ne spună că suntem pe un drum greșit.

Să oprim acest proces e nu doar binele firesc pe care ar trebui să avem luciditatea de a ni-l face nouă înşine, cât nu e totul pierdut; e şi singurul mod posibil de a ne comporta - pentru a evita ştergerea din istorie şi din realitate nu doar a semnificaţiei morţilor, ci şi a dansului de la colţul pieţei, cel de săptămâna trecută şi de oricând/ oriunde, cu sensul lui mic, aparent insignifiant, dar viu şi liber cu tot.

*Notă: VIDEO. Festival de dansuri populare la Slatina ca înainte de 1989. Copii ținuți opt ore în soare: „Capul sus, disciplină, zâmbet!” (Sursa: Digi24

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • (Pana si) aici te-ai fofilat, Vâlcule? Parca erai de stanga, nu te deranjeaza ca portalul e de dreapta neocons/liberal-neoclasica (d-aia cu „stanga ciuma rosie”, „să urâm săracii ca-s săraci”, „odă măreților antreprenori și multinaționalelor”? Indigesta peltea compunerea ta, pacat de prima parte care e cat de cat OK si pe care o strici cu continuarea heirupist-stahanovista, dupa normative. Ajungi din ce in ce mai rau/prost (adverb), ma baiatule... Imi oferi un exemplu de personaj care îmi pare că și-a pierdut nu cumpătul sau discernâmăntul, ci și caracterul în online.
    • Like 0
  • Mie mi-ar place să vorbim despre acei oameni care au murit la Revoluție și nu de oamenii „ăia„ de la Revoluție. Parcă sună mai respectuos față de sacrificiul făcut.

    CAPITÁLĂ, capitale, s. f. 1. Oraș de reședință în care își au sediul organele supreme ale puterii de stat. Doar pentru atât ar trebui ca Bucureștiul nu să merite ci doar să fie capitala României. Un oraș cu trafic și comportament al locuitorilor de junglă, nu poate să fie capitală de țară. Mizeria în toate sensurile predomină în actuala capitală a României. Bine, dar dacă nici nu se poate schimba nimic în bine atunci chiar că trebuie mutată această capitală unde a fost învinsă democrația de magraoni s-au știu eu ce alți șefi de clanuri țigănești.
    • Like 0
  • Victor66 check icon
    Care sunt cele doua scene?!
    • Like 0
  • Patrioții se șterg cu un brusture, ori în lipsă, cu un viezure, apoi halesc o plăcintă de varză călare pe un mînz. Hai Românica!
    • Like 1
  • Libertatea si firescul sau pierdut de mult prin lipsa de cooperare frateasca intre cetatenii acestei tari. Martirii au murit, sangele sa uscat iar restul societatii in tot acest timp a contribuit cu nimic ori prea putin.
    • Like 0
  • Suberb, de cate ori treceam prin centru, locul acela era ca in biserica, era plin de semnificatii, si aveai impresii si impresia ca participi, la revolutie.

    E greu sa intelegi valoarea vietii, pana in momentul cand este in balanta, si aici comunismul a mers prea departe ca au garantat doctrina politica comunista cu viata oamenilor pana acestia s-au saturat.

    Aveam 11 ani la Revolutie si din cand in cand mergeam si ma postam in mijlocul acelor statui, ca sa imi amintesc de sentimentul de la revolutie, cand am ajuns intre oameni, si cu putina teama, dar cu acelasi sentimentul al datoriei, pe care l-am inteles mult mai tarziu, acela de datorie de tara. Felicitari.
    • Like 0
  • Raul check icon
    Ne-ati plictisit la maxim cu gogoasa asta "cluj vs restul traii necivilizate". Mai oameni buni, nu mai incercati sa vopsiti cioara numita cluj, ca provocati o sila in toata tara. Stiu ca se platesc bani buni pentru propaganda asta, dar mai rasfirati-va.
    • Like 1
    • @ Raul
      Tudor check icon
      Curat conspiratie!
      • Like 1
    • @ Raul
      Amice esti un idiot.
      • Like 3
    • @ Raul
      Mai respiră, că faci infarct și or să-ți ducă lipsa la coadă la mici. Sau nu.
      • Like 2
    • @ Raul
      cox check icon
      Amice, dacă știi sigur că se plătesc bani buni, baga repede niște sume ca am terminat banii de la Soros. Și eu și cățelul !
      • Like 2
    • @ Raul
      Probabil nu beneficiați de nici un avantaj că București este capitala unor județe roșii. E vorba doar de un fel de patriotism...„capitalist„.
      • Like 0
    • @ Raul
      aici la cluj nu e propaganda! pe bune! nu merita efortul..
      • Like 0
  • Se vede clar la 28 de ani distanta cine a vrut revolutie si cine nu. Degringolada asta se va sfarsi prost.
    • Like 1


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult