Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia
Codul Muncii a fost modificat, iar angajații vor avea mai multe drepturi, între care și concediul de îngrijitor. În Monitorul Oficial nr. 1013 din 19 octombrie 2022 a fost publicată Legea nr. 283 din 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ
Actul normativ analizat astăzi modifică structural Codul muncii și transpune în legislația națională mai multe reglementări din mai multe directive ale Uniunii Europene.
În esență, această reglementare nu aduce reglementări fiscale, ci vine să suplimenteze și să garanteze drepturile salariaților când aceștia se află într-o situație de potențial conflict cu angajatorul.
Unele modificări sunt structurale, altele punctuale și trebuie analizate în contextul celorlalte modificări.
Să parcurgem câteva dintre noile prevederi:
1) În cazul în care salariații sau reprezentanții salariaților inițiază angajatorului o plângere, aceștia beneficiază de protecție împotriva oricărui tratament advers din partea angajatorului. Salariatul care se consideră victima unui tratament advers din partea angajatorului se poate adresa instanței de judecată cu o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare;
2) În momentul în care se decide efectuarea unei angajări există obligația informării salariatului cu privire la elemente cum sunt locul muncii, salariul, durata normală a muncii etc. În ipoteza în care angajatorul decontează asigurări medicale private, contribuții la pensii facultative sau ocupaționale, și acestea fac obiectul informării salariatului;
3) În situația în care angajatorul nu informează salariatul cu privire la toate elementele prevăzute de Codul muncii, salariatul poate sesiza inspecția muncii;
4) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator în baza unor contracte de muncă fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător fiecărui contract;
5) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioada de incapacitate temporară de muncă, concediul de maternitate, paternal, pentru îngrijirea copilului și perioada absenței de la locul de muncă se consideră activitate prestată;
6) Se instituie concediul de îngrijitor, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, ce se acordă salariatului ce acordă un sprijin personal către o rudă sau o persoană din aceeași gospodărie, când aceasta are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave;
Perioada concediului de îngrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
7) Salariatul are dreptul la absențe de la locul de muncă într-o durată de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic. Absențele sunt determinate de o urgență familială generată de boală sau accident cu condiția informării prealabile a angajatorului și cu obligația de recuperare a perioadei în care a absentat.
Există și alte multiple modificări punctuale și, desigur, pentru nerespectarea obligațiilor stabilite de prezenta lege sunt prevăzute sancțiuni contravenționale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Funcționarii publici pot lucra şi în regim de telemuncă, de acasă. Însă durata nu poate depăşi cinci zile pe lună şi se poate aproba „pentru funcţionarii publici care au copii cu vârsta de până la 11 ani, care acordă îngrijire unei rude, au o stare de sănătate care nu le permite deplasarea sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice”.
A cata oara functionarii publici sunt favorizati intr-un mod nesimtit? Practic pe langa concediul de odihna se adauga cele 5 zile libere pe an + alte 10 zile libere tot pe an + zilele de sarbatoare libere + cele 5 zile pe luna. Se ajunge la un numar urias de zile libere din totalul celor 365. E clar ca toata lumea va profita si isi va lua aceste zile.
La o firma privata nu stiu cat se vor acorda cele 5 plus cele 10, dar la stat sigur nu va zice nimeni nimic.
Cei de la stat vor avea lunar o vacanta de 5 zile, fara probleme. Cine va lucra si ce va lucra de acasa? Cine va verifica ce s-a lucrat acasa? Nimeni.
Cine va sta riguros cu hartiile in fata, conectat la calculatorul pus pe masa din sufragerie, nadusind de atata munca? Nimeni.
Cate reportaje nu s-au facut cu tema "statul la stat"? Acum sigur vor munci si de acasa pe branci.
Stim foarte bine cate persoane sunt bagate in tot felul de structuri, mii de angajati cu pile si relatii care practic nu fac nimic. Probabil ca legea asta si doreste, sa nu-i mai puna pe saracii oameni degeaba pe drum si macar o saptamana pe luna sa-i scuteasca de calvarul de a se mai prezenta la birou.
Trai neneaca pe banii prostilor.
Imi place formula asta: "... sau desfăşoară activităţi dintre cele stabilite de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice”. Mai vag de atat nu se putea tocmai pentru a ramane totul in ceata si a se profita din plin.
Cunoste cineva pe cineva care sa-mi faca si mie rost de un job la stat?