Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare, în lipsa dozei „booster”

certificat covid - getty

Foto: Getty Images

Cetățenii din statele Uniunii Europene care doresc să călătorească în statele membre vor trebui, din februarie, să fie vaccinați și cu doza „booster”.

Valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson) a fost limitată marți de Comisia Europeană la nouă luni. Motivul este încurajarea vaccinării cu doza a treia - doza „booster” sau de „supra-rapel” -, a anunţat executivul comunitar, potrivit AFP, notează Agerpres.

Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.

Deciziile privind folosirea certificatului verde, pe plan intern, pentru accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente va reveni fiecărui stat membru.

Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) a recomandat administrarea dozei „booster” odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult