Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

CTP: Acesta nu este un protest al oamenilor. Este o acțiune organizată de partid, de AUR, care dorește să-și crească procentele

Protest AUR

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Protestul de la Palatul Parlamentului nu este o mișcare a oamenilor nemulțumiți, ci este o acțiune de partid, organizată de AUR pentru a-și crește procentele electorale, crede gazetarul Cristian Tudor Popescu. El a mai declarat pentru postul Digi24 că acesta este prețul libertății și că astfel de proteste au loc și în alte țări civilizate.

Cristian Tudor Popescu: „Nu are de ce să ne mire că vedem astfel de evenimente, de acțiuni, după ce indivizii aceia conduși de un ins cu coarne de bizon pe cap au năvălit în Capitoliu, echivalentul clădirii Parlamentului din România în SUA. După ce am văzut acum aproape un an, nu poate să ne mai mire nimic.

Este o consecință a libertății. Înainte de 1989 nu putea avea loc nicio demonstrație în România. Nu putea avea loc nici demonstrația de acum 32 de ani din Piața Universității sau de la Timișoara, încheiate cu uciderea multora dintre manifestanți de către forțele de ordine.

Nu putea avea loc nici demonstrația din anul 2017, împotriva OUG 13, când au ieșit sute de mii de oameni în stradă, și nu putea avea loc nici această manifestare.

Am intrat în regimul libertății și libertatea are un preț. O astfel de manifestare face parte din prețul libertății.

Ce este însă îngrijorător este faptul că adepții, membrii și conducătorii acestei formațiuni numite AUR, formațiune parlamentară - deci este un atac concertat și din afară, și dinăuntrul Parlamentului – sunt înclinați și dedați violenței. Oricând, astfel de personaje – sunt în general oameni tineri, maturi, în putere, viguroși – sunt oameni care oricând pot să producă acte de violență și sunt și pregătiți pentru așa ceva.

Totul depinde de comportamentul forțelor de ordine sub ordinul ministrului de Interne. Să ne amintim ce s-a întâmplat în 10 august 2018. Atunci, la ordinul ministrului de Interne, la ordinul lui Dragnea, la ordinul șefilor Jandarmeriei, ați văzut ce s-a întâmplat. Acum, Ministerul de Interne trebuie să știe să gestioneze în mod neviolent, dar ferm, această manifestare. Nu este nicio greutate să îi împiedici pe acești oameni, fără să-i lovești, fără să-i rănești, fără să-i gazezi. Există procedee pentru forțele de ordine, puse la punct, prin care pot fi ținuți la distanță, pot fi scoși în afara Parlamentului și în niciun caz să pătrundă cineva în Parlament.

Dacă pătrunde unul din acești inși în Parlament, asta nu se poate face decât cu complicitatea forțelor de ordine conduse în anume fel. În mod normal, nu pot pătrunde.

Mai depinde de faptul că la guvernare se găsesc acum PSD și PNL, cele mai mari partide din țară. În felul acesta, AUR se situează într-o opoziție violentă, este prin definiție partidul de opoziție în clipa de față. USR PLUS nu mai contează, a fost la guvernare și a ieșit de acolo. Și atunci, firește că dl Simion și ciracii săi simt momentul să capitalizeze.

Important este cum se comportă PSD și PNL în raport cu această chestiune. Este vorba de certificatul verde, care trebuie votat în Parlament. Deja mi se pare o greșeală faptul că dl prim-ministru Ciucă ar dori să-și asume răspunderea pe certificatul verde în Parlament. După părerea mea, el trebuie votat în plenul Parlamentului, în sesiune normală, pentru a-și asuma atât PSD, cât și PNL această lege a certificatului verde. Există inși, în special la PSD, care au multe conexiuni, afinități cu indivizii aceștia pe care îi vedeți aici, precum și cu cei din Parlament, de la AUR - dacă ar fi să mă gândesc doar la acel bătăuș, luptător de K1 care se află în Parlament în acest moment. Contează foarte mult dacă cele două partide principale aflate în coaliția de guvernare vor avea o atitudine comună de respingere a acestor acțiuni violente ale AUR.

Pentru că acesta nu este un protest al oamenilor, al unei părți dintre români care protestează în mod spontan, cetățeni revoltați. Nu. Este o acțiune organizată de partid, de AUR, care dorește să-și crească procentele și așa destule. Gândiți-vă la indivizii care se află acum în stradă, la câți se înscriu acum în AUR și câți sunt gata să voteze AUR și o să vedeți că nu stăm deloc bine din acest punct de vedere.

Dar este un simptom, nu e scutită nicio țară. Țările civilizate, mari ale lumii nu sunt scutite de așa ceva. E un simptom legat de conspiraționism, antivaccinism, anti-certificatul verde, care se manifestă și în România. Nu putem scăpa de așa ceva. Important este cum vor ști autoritățile și Parlamentul să gestioneze aceste evenimente.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    Intre timp, a fost trecuta pe șest o marire de 10 (zece) ori a taxei parcarilor de reședinta. De la 60 lei (cat era inainte) la 600 lei pentru 1 singur loc de parcare. Marirea taxei pe locurile de parcare din TOATE sectoarele capitalei a fost dictata de Primaria Municipiului Bucuresti, FARA nicio dezbatere publica. Majoritatea posesorilor de contracte de inchiriere habar n-au de acest abuz, vor afla dupa 1 ianuarie 2022 cand vor merge sa achite impozitul pe taxele locale. Dar despre asta nu scrie si nu protesteaza nimeni, caci numai virusul se poate stopa cu urlete inutile..
    • Like 1
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Pe 6 martie 2021, la Focșani, premierul Florin Cîțu a spus că nu se vor introduce noi taxe și nici nu le va majora pe cele existente:
      ”Nu introducem taxe. Să introduci taxe într-o perioadă în care dinamica economiei este sub potențial este sinucigaș. Îți omoară economia. Sau să crești taxele pe care le ai”, a declarat atunci premierul Cîțu.
      • Like 1
    • @ Gabi
      @Gabi
      Costul parcării nu este o taxă propriu zisă. Nimeni nu te obligă să o plătești, este opțiunea ta dacă dorești să parchezi acolo sau nu. Oricum 60 de lei pe an e ridicol. Pentru fumători, două pachete și jumătate. Sau patru beri la terasă în Centrul Vechi. Să fim serioși.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Adi check icon
      Mda. Fostul prim-ministru Florin Citu (PNL), precum si actualul prim-ministru Ciuca (PNL), amandoi au afirmat ca NU au de gand sa creasca taxele.
      Cu toate acestea, actualul primar al capitalei Nicusor Dan (USR) nu are aceeasi parere. Si, uite asa, ne va mari subit taxele pe locurile de parcare rezidentiale; nu odata. Nu de doua ori. Ci de ZECE ORI!
      Pana recent eram un sustinator USR insa, dupa aceast abuz in privinta taxarii majorate "cu-pistolul-la-tampla" nu-l voi mai sustine pe dl. N. Dan. Fiindca a creat un precedent periculos. Odata ce a putut impune doar asa, peste noapte si fara o dezbatere publica o marire de +10x a taxelor pentru contractele de parcare atunci, in viitor, ar putea sa impuna si mariri abuzive pe impozitele datorate pe proprietati sau/si terenuri. Asta se numeste nationalizarea fortata a economiilor si a dreptului de proprietate. Exact asa au inceput si bolsevicii. Apoi a urmat ce a urmat...
      • Like 2
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Amice, hai să nu denaturăm discuţia prin perspectiva partidelor politice. În România, dacă nu-ţi plăteşti impozitele şi taxele, atunci ANAF-ul îţi va bloca contul bancar. Şi nu te va întreba în avans cu cine ai votat la ultimele alegeri.
      Toţi politicienii promit una, apoi fac alta. Pentru că pot şi pentru că orice-ar face politicienii lumea tot o să plătească taxe şi impozite în continuare. Personal, eu n-am crezut niciodată - şi nici la ora actuală nu cred - că nu vor mări taxele indiferent ce au promis ei la început. Aşa ceva nu e posibil într-un stat asistenţial declarat în Constituţie.
      Uită-te la ştiri: la fiecare sfârşit de an toţi cei plătiţi din bani publici se declară „nemulţumiţi” şi ies în stradă. Tu de unde crezi că vor veni acei bani suplimentari ceruţi de ei prin ameninţări-şantaj la greve? Banii ăia vor veni din noile taxe impuse nouă, tuturor. Eu când văd la ştiri ca sindicaliştii cer măriri salariale atunci ştiu că urmează majorări de taxe şi impozite şi că va scădea puterea de cumpărare (inflaţie mărită).
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult