Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Comoda complicitate a „minților”: când intelectualii români dezbat sexul îngerilor, țara pierde bătălie după bătălie

Studenți

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O mare parte dintre intelectualii români pe care îi cunosc ca fiind activi pe rețelele sociale (uneori nu mă exclud dintre ei), precum și unele dintre figurile cele mai proeminente ale sferei publice românești participă cu un entuziasm greu de înțeles la discutarea până la epuizare a unor subiecte care se întind pe o gamă ce duce de la can-can, până la inadecvarea cea mai dramatică.

Din ce putem citi zilnic, mulți oameni par infinit mai preocupați de ce se predă într-o universitate americană sau de un articol publicat într-un ziar oarecare decât de actualitatea arzătoare a societății noastre și a meseriei acestor oameni.

Găsesc că această formă de dezinteres față de ce se întâmplă în jurul nostru, pentru a ne agăța ca printr-un fel de cârlig de dezbateri îndepărtate este pe undeva o formă de iresponsabilitate publică.

Bunăoară, am văzut o energie uriașă consacrată discutării (e un eufemism „discutare”, mai potrivit ar fi înșiruire de adevăruri) despre predarea studiilor de gen în SUA sau în România, când avem, după părerea mea, o agendă copleșitoare de care trebuie să ne ocupăm cu maximă urgență și cu toată responsabilitate.

Foarte pe scurt, mi-aș dori să-i văd pe toți marii intelectuali luptători ai României cum se angajează, trup și suflet, în câteva bătălii de a căror soartă depinde chiar soarta României de mâine.

Astfel, în ce privește Universitatea însăși, să vedem zi de zi profesori și cercetători care se întreabă:

- Cum putem să instaurăm mecanisme care să asigure integritatea academică și să reducă la maximum plagiatul, furtul, frauda, nepotismul și hărțuirea în universități?

- Cum putem să contribuim la formarea de profesori competenți și responsabili pentru învățământul preuniversitar pentru a diminua procentul catastrofal de 42% de analfabeți funcționali?

- Cum putem să ameliorăm calitatea actului predării și adaptarea lui la noile condiții sanitare și sociale, ținând cont mai ales de dificultățile pe care le întâlnesc atât de mulți studenți?

Cercetarea:

- Cum putem să ne batem împreună pentru a obține finanțări decente pentru cea mai subfinanțată dintre cercetările europene?

- Cum putem valorifica – adică promova, răsplăti și recunoaște – inovarea și creativitatea, astfel încât să contribuim la dezvoltarea echilibrată și justă a țării?

- Cum putem îmbunătăți rata de participare și de succes a cercetătorilor români în proiectele europene și internaționale, unde suntem, din nou, codași?

Iar dacă tot vrem să promovăm niște teme de dezbatere, eu zic că ar fi infinit mai util să încercăm să răspundem la aceste întrebări:

- Cum să stârnim din nou curiozitatea copiilor pentru cunoașterea științifică?

- Cum putem contribui, prin cercetările noastre, prin luările noastre publice de poziție, la reducerea sărăciei și a inegalității, la descurajarea discriminării, a excluderii și a urii față de unii dintre concetățenii noștri?

- Cum putem contribui prin ceea ce scriem și rostim public la răspândirea în societate a respectului pentru adevărul științific și pentru oamenii de știință?

Nu avem de ce să fim guru în căutare disperată de like-uri. Nici ideologi purtând inutile stindarde politice. Dacă școala și cercetarea din România sunt azi în această postură catastrofală, trebuie să fim conștienți că măcar pe jumătate responsabilitatea pentru această situație ne aparține. Și nu vom repara nimic inventând sterile bătălii planetare sau alungând demoni imaginari, ci adoptând o modestie necesară pentru a pune osul la treabă aici și acum.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule Mihali , puneti prea multe intrebari serioase intr-un singur articol . Cred ca o abordare sanatoasa si pragmatica ,ar fi sa selectam prima intrebare din fiecare grup : integritatea academica , finantarea cercetarii . Daca am lucra la astea cam 10 ani cu succes cred ca ar putea incepe sa apara de la sine si raspunsurile la celelalte intrebari.
    Sa mergem la prima intrebare . Putem schimba metehnele existente ? Raspunsul este probabil NU. Deci precum transfuzia pentru un bolnav de leucemie ,singurul leac este de a veni cu sange proaspat de calitate. Cum ? Cu cateva proiecte foarte simple:
    - obligativitatea noilor profesori sa aiba un doctorat la una din primele 500 de universitati din lume pe disciplina de doctorat.
    - Atragerea si implicarea in mediul academic a antreprenorilor de success.
    - Atragerea romanilor din strainatate care lucreza in mediul academic sau in tehnologii de varf .
    Orice s-ar face, trebuie pornit de la baza , pentru ca la varf "intelectualii" romani sunt de fapt in majoritatea lor niste mediocri plictisiti si multumiti de sine.
    Ei nu sunt reformabili.
    Despre cercetare este mai complicat . Cercetarea fara aplicare este la fel de inutila precum frectia la un picior de lemn.
    Nici in vest acest ciclu nu se inchide corespunzator , majoritatea proiectelor sunt un fel de " noi ne facem ca muncim si ei se fac ca ne platesc" . Si in vest in multe cazuri este o coniventa puternica intre guvern, academie si anumite companii si cercetarea ramane la nivel de gaura in bugetul contribuabililor.
    Dar se pot face lucruri serioase, daca mediul antreprenorial este implicat intr-o ecuatie reciproc avantajoasa. Romania pe langa probleme are un avantaj enorm este tabula rasa , in multe domenii deci lucrurile pot fi facute foarte usor cu un proiect inteligent.
    • Like 0
  • Liberty check icon
    studentii nu au viitor...
    inainte de 1990 erau repartizati haotic si aiurea, erau perpetuu descalificati, invatasera degeaba...
    dupa 1990 tara gemea de ingineri si avocati, de doctori si profesori si somitati savante de renume mondial...!
    astazi tara geme de capsunari cu case renovate si masini de second hand...
    astazi, tara geme de fosti chelneri ajunsi politicieni...
    astazi, tara geme de restaurante si infrastructura publica cu patronaj SECU... sau SRI...

    https://mediastandard.ro/enigma-statului-paralel-sua-vs-romania/
    • Like 0
  • Pentru tineri si o parte importanta dintre adultii activi nu mai conteaza cine a fost de vina in esuare “vaporului” Romania; important este sa se salveze personal si familial. Cine mai are speranta ca se poate oprii hemoragia numita emigrare este naiv sau minte. Teoretic se poate, practic nu exista nici un plan politic si fara politica adecvata totul este numai gargara.
    • Like 0
  • Multe comentarii pe tema unei noi educatii.
    Pentru toti, vedeti raspunsul la postarea domnului Victorin Borsciov.
    • Like 1
  • E o boala raspindita.
    Nu doar intelectualii sunt deviati de la obiectivele fundamentale, pentru tot felul de gogorite.
    Vedeti si in Parlament ce legi se adopta, in loc de ce este necesar.
    Cred ca este o deviere intentionata,
    Opinia publica -si nu numai- este intens controlata si directionata gresit.
    Oare de cine?
    • Like 2
  • Daca vreti alta societate incepeti prin ai educa frumos pe cei mici. Cand visezi sa traiesti in alt gen de societate este bine sa intelegi ca pentru asta trebuie sa fac ceva, asta impreuna cu alti oameni. If not, te plasezi sub incidenta proverbului cu prostul care moare de grija altuia. Buna sau proasta calitate a materialului uman face diferenta. Ori societatea romaneasca este varza la toate capitolele. In final se dovedeste inca o data, o societate fara moral si printipuri va sa zica ca nu le are. In absenta moralei si principiilor se formeaza mentalitatea paguboasa romaneasca. De cate ori sa gaseste cineva care se opune unei cacanarii romanesti strigatoare la cer mentalitatea romaneasca il pune jos. Asa ca in final omul acela se da si el cu lumea ori emigreaza. Nimeni nu este atat de tampit incat sa se lupte cu morile de vant ale plaiului mioritic. Asa sa ajuns, majoritatea vede ce se intampla in jur, nu face nimic sau barfeste vrute si nevrute in timp ce in jur totul se duce de rapa in mod convenabil din cauza altora, U.E, rusi, americani, extraterestri sau biserica.
    • Like 4
    • @ Victorin Borsciov
      Degeaba ai oameni educati, daca puterea e detinuta de lichele; cand vor deveni adulti, acesti oameni, bine educati, vor fi preschimbati in lichele, ca sa fie asimilati puterii; daca nu se vor schimba, vor fi respinsi; e atit de simplu...
      Cand pestele de la cap se'mpute, taiati capul si schimbati-l. Nu incepeti curatenia de la coada...
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Când cei bine intenționați s-au lovit cu capul de zid încercând să schimbe ceva, la un moment dat au constatat că structurile sunt atât de înțepenite, în posturi-cheie sunt niște neaveniți numiți politic, că schimbarea e practic imposibilă. Și atunci discută despre ce a mai rămas, inclusiv teoriile de gen.
    Altă mare problemă e ca des oamenii nu văd prioritățile.
    Și în fine, unii au de-a dreptul interes să dezbată lucruri minore pentru a abate atenția de la cele esențiale. Pe care le doresc așa, neschimbate.
    Totuși unele din aceste studii au rostul lor atunci când politrucii sfertodocți a tot știutori dau legi aberante fără a ține cont de realitate. Au rolul de a pune în lumină -a câta oară- clasa politică legislativă incompetentă.
    • Like 3
  • satanae check icon
    Teoretic, ar fi adevărat ce spuneți d-voastră, dar problema este că tocmai dezbaterea despre aceste probleme ar fi similar cu a discuta despre sexul îngerilor. Asta pentru că remedierea oricăreia din problemele din educație ar presupune schimbări enorme în modul de a gândi al oamenilor de la noi, în modul de alocare al resurselor bugetare, în tot ce suntem și am fost de mai bine de 160 de ani încoace, schimbări care sunt imposibile, în momentul de față. Pe scurt, e mult prea târziu și, conștient sau nu, toată lumea își dă seama de asta. Așa că mai bine toată lumea se ocupă de altceva
    • Like 1
  • Da, trist, nimic din ceea ce ati enumerat nu s-a intamplat in niciun guverrn inclusiv cel actual, si ce ati enumerat este doar o mica parte din lista de intrebari care ar trebui puse pentru a gasi raspunsuri si a repara o tara. Nu vad decat o lupta dupa voturi si acaparare a surselor de bani din bugetul statului catre firmele partidelor. Si da, educatia stiintifica ar trebui sa fie accentuata si promovata. Nu ar trebui sa existe ora de religie in scoli, religia nu este o stiinta in sine, ci doar parte din istorie, si invatata ca atare la ora de istorie si atat. Ar trebui introdusa ora de stiinta. Numai natiile care sunt avansate tehnologic si vor avansa tehnologic in continuare vor rezista si vor conta, iar Romania este tare in urma.
    • Like 4


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult