Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Companiile ale căror procese operaționale depind de fabricile din China fac presiuni pentru ca acestea să fie redeschise

coronavirus - GettyImages

Foto Guliver/Getty Images

China, cunoscută drept fabrică mondială, joacă un rol crucial în lanțul de aprovizionare global și în economia mondială privită în ansamblu.

În prezent, companiile ale căror procese operaționale depind de fabricile din China fac presiuni pentru ca acestea să fie redeschise, începând cu 10 februarie, însă acesta este un termen nerealist, având în vedere numărul celor 37000 de cazuri de persoane infectate cu coronavirusul Wuhan, la momentul actual, pe teritoriul Chinei. Numărul celor decedați se apropie de 800 de persoane.

Din cauza sistării producției la fabricile din China, cauzată de criza coronavirusului, companiile au început să se confrunte cu dificultăți în procesele operaționale, din cauza scăderii stocurilor, iar în unele cazuri producția s-a oprit în totalitate. În această situație se află cel de-al cincilea producător mondial de autoturisme, Hyundai, care a sistat operațiunile la fabricile din Coreea de Sud.

De asemenea, Apple poate avea reale dificultăți, întrucât doi dintre furnizorii săi principali, Foxconn si Pegatron, își au sediul în China. Compania americană și-a închis birourile și magazinele deținute în această țară. Dacă producția din China nu va reporni, marile companii, începând cu producătorii auto până la firmele din domeniul tehnologiei, vor avea reale dificultăți în a-și continua activitatea, atât în China, dar și în țările de origine.

Peste 37% dintre autoturismele Hyundai se produc în Coreea de Sud. Volkswagen se află, de asemenea, într-o situație dificilă. Numărul de angajați ai VW, în China, este de 100 mii, iar în statul asiatic își desfășoară operațiunile peste 40 de companii germane din domeniul automotive, incluzând atât producătorii auto, dar și cei de piese.

Stocurile de piese și echipamente, de bunuri în general, se reduc la nivel mondial, din cauza sistării pe scară largă a facilităților de producție din China. S-a ajuns până la punctul în care ambalajele necesare împachetării produselor farmaceutice să fie produse în fabrici din această țară, iar medicamentele nu pot fi ambalate, întrucât nu mai există stocuri de ambalaje, iar fabrica unde se produc acestea este oprită.

Această situație este cauzată atât de criza declanșată în China, de coronavirus, dar și de incompetența, lăcomia companiilor ce si-au pus toate "ouăle în același coș", o expresie utilizată des cu ocazia a diferite cursuri, pentru a scoate în evidență că trebuie să ne diversificăm investițiile, dar și riscurile pentru a nu fi vulnerabili în cazul unor crize. Mulți dintre cei ce ne vorbesc cu un aer superior despre strategii globale și moduri inteligente de plasare a banilor, dar și de investiții în care cheltuielile companiilor sunt net inferioare profiturilor obținute au dat greș, iar companiile care și-au pus toții banii pe aceeași carte se află în situația în care furnizorul principal nu mai poate efectua livrări și nici produce bunuri.

Companii din domeniul media, al modei, din domeniul auto, al turismului, al producției de mobilă, chiar și al băuturilor răcoritoare sau al sectorului alimentar și terminând cu domeniul transporturilor sunt afectate de ceea ce se întâmplă în China. Magnitudinea nivelului crizei va depinde de momentul în care activitatea economică va reporni.

De asemenea, guvernul chinez, care se pare că a secretizat datele legate de modul în care coronavirusul s-a răspândit, va trebui să ia în considerare dacă își asumă unul dintre cele două efecte negative pe care oricare dintre propriile acțiuni le va avea. În cazul în care activitatea industrială va fi repornită, numărul de cazuri de infectare cu coronoavirusul Wuhan va exploda. În cazul în care activitatea economică nu va fi repornită, întreaga economie mondială se va confrunta cu o frânare bruscă a activității, efectul propagat la nivel mondial fiind cel al majorării prețurilor bunurilor, de șomaj și de scădere a profiturilor companiilor.

Unele dintre aceste companii dețin în continuare facilități de producție și în țările de origine, însă părți componente ale produsului final provin din China. Iar un automobil fără volan, plăcuțe de frână sau scaune nu poate fi comercializat, nu-i așa? De asemenea, ați cumpăra o pereche de pantofi sport fără șireturi? Dar medicamente la bucată, într-o pungă? Iar dacă doreați să vă înlocuiți telefonul achiziționat anul trecut, nu mai așteptați, schimbați-l acum, până când prețul nu va fi majorat și stocurile epuizate.

Dar nu este niciun fel de problemă, stați liniștiți, pe mapamond au loc ședințe cu multe capete luminate, unde se prezintă diverse analize în power point, frumos aranjate, care vor face o excelentă impresie, dar care nu vor reloca peste noapte producția din China, căci o prezentare se poate realiza, însă lipsa de viziune nu poate fi compensată de incompetența frumos împachetată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E firesc, pentru ca isteria cu coronavirusul pare exagerata. De ce spun asta? Procentual (la 100.000 locuitori), in China au murit mai putini oameni de coronavirus decat in Romania de gripa. Inteleg ca sunt o multime de nuante, detalii si particularitati, , dar tot isterie mediatica avem.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult