Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Completarea și depunerea situațiilor financiare aferente anului 2015

Ordinul privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice reglementează modul de întocmire, completare și depunere a situațiilor financiare anuale pentru anul 2015.

Consultați actul normativ aici!

Reglementările sunt aplicabile atât pentru entitățile ce au exercițiul financiar anul calendaristic, cât și pentru entitățile ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.

Reglementările sunt aplicabile atât pentru entitățile ce au exercițiul financiar anul calendaristic, cât și pentru entitățile ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.

Se supun prezentelor proceduri atât entitățile ce conduc contabilitatea conformă cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cât și cele ce conduc contabilitatea conform cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS.

În ce termene se depun situațiile financiare ale anului 2015?

Pentru societăți, ca și regulă generală, termenul este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 mai 2016, pentru acele societăți ce au anul calendaristic exercițiul financiar.

Organizațiile fără scop patrimonial (asociații, fundații), depun situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 aprilie 2016.

Entitățile ce nu au desfășurat activitate de la înființare, depun o declarație pe propria răspundere, în termen de 60 de zile de la finele exercițiului, respectiv până pe data de 29 februarie 2016.

Situațiile financiare sunt adaptate „mărimii” entității, depunându-se următoarele tipuri de situații:

 * bilanț prescurtat și cont prescurtat de profit și pierdere, depus de către microentități, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

-  totalul activelor: 1.500.000 lei;

-  cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;

-  numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.

 * bilanț prescurtat, cont de profit și pierdere și note explicative la situațiile financiare anuale, depus de către entitățile mici, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu se încadreazã în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

- numărul mediu de salariați în cursul exerciþiului financiar: 50.

Opțional, aceste entități pot întocmi situația modificării capitalului propriu și/sau situația fluxurilor de trezorerie.

 * bilanț, cont de profit și pierdere, situația modificărilor capitalului propriu, situația fluxurilor de trezorerie și notele explicative la situațiile financiare anuale, depuse de către entitățile mijlocii și mari, respectiv de către entitățile care la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Sunt supuse auditului situațiile financiare anuale ale entităților care depășesc pentru doi ani consecutivi, cel puțin două din următoarele criterii:

a) totalul activelor : 16.000.000 lei;

b) cifra de afaceri netă : 32.000.000 lei;

c) numărul mediu de salariați : 50.

De asemenea, sunt supuse auditului situațiile financiare ale entităților de interes public, indiferent de valoarea acestor parametri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult