Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Completarea și depunerea situațiilor financiare aferente anului 2015

Ordinul privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice reglementează modul de întocmire, completare și depunere a situațiilor financiare anuale pentru anul 2015.

Consultați actul normativ aici!

Reglementările sunt aplicabile atât pentru entitățile ce au exercițiul financiar anul calendaristic, cât și pentru entitățile ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.

Reglementările sunt aplicabile atât pentru entitățile ce au exercițiul financiar anul calendaristic, cât și pentru entitățile ce au exercițiul financiar diferit de anul calendaristic.

Se supun prezentelor proceduri atât entitățile ce conduc contabilitatea conformă cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cât și cele ce conduc contabilitatea conform cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară – IFRS.

În ce termene se depun situațiile financiare ale anului 2015?

Pentru societăți, ca și regulă generală, termenul este de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 mai 2016, pentru acele societăți ce au anul calendaristic exercițiul financiar.

Organizațiile fără scop patrimonial (asociații, fundații), depun situațiile financiare anuale în termen de 120 de zile de la încheierea exercițiului financiar, respectiv până pe data de 29 aprilie 2016.

Entitățile ce nu au desfășurat activitate de la înființare, depun o declarație pe propria răspundere, în termen de 60 de zile de la finele exercițiului, respectiv până pe data de 29 februarie 2016.

Situațiile financiare sunt adaptate „mărimii” entității, depunându-se următoarele tipuri de situații:

 * bilanț prescurtat și cont prescurtat de profit și pierdere, depus de către microentități, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

-  totalul activelor: 1.500.000 lei;

-  cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;

-  numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 10.

 * bilanț prescurtat, cont de profit și pierdere și note explicative la situațiile financiare anuale, depus de către entitățile mici, respectiv de entitățile care, la data bilanțului, nu se încadreazã în categoria microentităților și care nu depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

- numărul mediu de salariați în cursul exerciþiului financiar: 50.

Opțional, aceste entități pot întocmi situația modificării capitalului propriu și/sau situația fluxurilor de trezorerie.

 * bilanț, cont de profit și pierdere, situația modificărilor capitalului propriu, situația fluxurilor de trezorerie și notele explicative la situațiile financiare anuale, depuse de către entitățile mijlocii și mari, respectiv de către entitățile care la data bilanțului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele trei criterii:

- totalul activelor: 17.500.000 lei;

- cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;

- numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

Sunt supuse auditului situațiile financiare anuale ale entităților care depășesc pentru doi ani consecutivi, cel puțin două din următoarele criterii:

a) totalul activelor : 16.000.000 lei;

b) cifra de afaceri netă : 32.000.000 lei;

c) numărul mediu de salariați : 50.

De asemenea, sunt supuse auditului situațiile financiare ale entităților de interes public, indiferent de valoarea acestor parametri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult