Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Conflictul SUA - Iran. Efectele economice ale accelerării tensiunilor militare. Principalele implicații pentru România

Donald Trump - Iran

Foto Guliver/Getty Images

Noua decadă începe cum nu se putea mai prost! După lichidarea generalului iranian Soleimani, forțele militare iraniene au lansat un atac cu rachete balistice asupra bazelor militare SUA din Irak. Probabil conflicul va escalada și vor urma noi atacuri ... poate chiar o conflagrație regională cu Irakul la mijloc. 

Iată câteva dintre efectele economice ale accelerării conflictului militar. Creșterea prețului aurului cu aproape 5% în prima săptămână a acestui an, precum si depășirea pragului de 70 USD a barilului de petrol, ori aprecierea unor monede considerate sigure nu sunt deloc surprinzătoare. Problema de fond este alta: contextul global în care avem aceste tensiuni!

1. Piețele de capital sunt supraevaluate și avem foarte multe semnale ale apropierii unei recesiuni. Indicele Dow Jones (reprezentativ pentru piața de capital din SUA) ajunge la maximul istoric (peste 28.000), de 4 ori peste minimul din aprilie 2009. Creșterea fără precedent a pieței de capital nu are o susținere proporțională în fundamente, în condițiile în care datoria globală a crescut de 3 ori, iar firmele americane au datorii mai mari cu 60% acumulate în ultimul deceniu. De peste 6 luni deja, trezoreria SUA se împrumută mai scump pe termen scurt (3 luni) decât maturitățile pe termen lung (10 ani). Inversarea curbelor de randament este o anomalie, fiind cauzată de scăderea gradului de încredere al investitorilor pe termen mediu-lung. Întotdeauna când s-a întâmplat acest fenomen, recesiunea a lovit în maxim un an.

2. Avem deja un război comercial SUA – China, iar principalele economii din UE au mari probleme din cauza producției industriale care înregistrează cel mai slab rezultat al ultimului deceniu. BREXIT-ul complică și mai mult lucrurile. Relansarea economiei prin stimularea investițiilor este foarte dificilă, deoarece dobânzile sunt foarte mici și încrederea nu mai are nevoie de bani ieftini. Are nevoie de stabilitate.

Principalele implicații pentru România? Ce avem noi de făcut? Responsabilitate fiscală. În acest context, piețele nu vor fi dispuse să finanțeze țări emergente cu derapaje fiscale și dezechilibre populiste în creștere. Cu temperarea creșterii economice și cheltuielile explozive cauzate de majorarea pensiilor și alocațiilor copiilor, nu văd în momentul de față cum ne putem încadra într-un deficit fiscal mai mic de 4%! Este necesar și obligatoriu să reușim, altfel riscăm un downgrade în junk și, de acolo, potopul ... 

(clic pe imagine pentru a mări)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marele "IF" : America angajata pe mai multe fronturi ( economic sau militar ) dar daca va iesi invingatoare pentru Romania intr-adevar va curge lapte si miere desigur daca ea va stii sa-si joace "cartea"....dar daca nu ?.cumva pa romanski ? dilema desigur....
    • Like 0
  • Excelent articolul, scris de cineva care știe cum se mișcă economia. Am urmărit și interviul de la Digi24 din seara asta. Păcat că sunt prea puțini oamenii care să citească și mai ales să înțeleagă lucrurile astea. Aparțin generației decrețeilor și mă sperie perspectiva de viitor a sistemului de pensii din țara asta. În altă ordine de idei, eu activez în mediul privat, unde nimeni nu te plătește dacă nu-ți faci treaba cum se cuvine. De ce nu există criteriul ăsta de retribuire și la stat? De ce trebuie să plătim polițiști impotenți, doctori care mai mult ne omoară decât ne vindecă, profesori care scot idioți cu diplomă pe bandă rulantă?
    • Like 1
  • Domnule Guda Iancu, va urmaresc si va respect opiniile financiare. Dar sincer sa emiteti niste pareri, cele despre conflictul USA-Iran, care va depasesc. Vorbiti de conflagratii si alte prapastii si apoi treceti la pretul barilului de petrol enuntand niste cifre ( 70 USD). In spirit constructiv va spun ca energia din petrol, adica pretul barilului, are 2 cotatii, WTI si Brent. Adica 2 burse implicite, cea americana si cea europeana, ca sa nu intru in tehnicitate. Primul indicator este situat acum la valoarea de 59,69 USD iar cel de-al doilea la 65.66 USD. Nu contest ca Brent-ul nu a cotat pt o perioada scurta de timp 71 USD, circa 2-3 ore. De aici si pana a face ravagii pe burse e o cale foarte lunga. Inca odata doresc sa fiu constructiv si am rugamintea de a ramane la cifre financiare. Aici este expertiza dumneavoastra si de aici am asteptari in a citi lucruri credibile. Altfel esfodajul dumneavoastra de finantist se poate degrada prin subrezirea increderii.
    • Like 0
  • Cand spuneti "decada" va referiti asa... la un interval generic de 10 ani? Care poate incepe in fiecare an?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult