Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Conflictul SUA - Iran. Efectele economice ale accelerării tensiunilor militare. Principalele implicații pentru România

Donald Trump - Iran

Foto Guliver/Getty Images

Noua decadă începe cum nu se putea mai prost! După lichidarea generalului iranian Soleimani, forțele militare iraniene au lansat un atac cu rachete balistice asupra bazelor militare SUA din Irak. Probabil conflicul va escalada și vor urma noi atacuri ... poate chiar o conflagrație regională cu Irakul la mijloc. 

Iată câteva dintre efectele economice ale accelerării conflictului militar. Creșterea prețului aurului cu aproape 5% în prima săptămână a acestui an, precum si depășirea pragului de 70 USD a barilului de petrol, ori aprecierea unor monede considerate sigure nu sunt deloc surprinzătoare. Problema de fond este alta: contextul global în care avem aceste tensiuni!

1. Piețele de capital sunt supraevaluate și avem foarte multe semnale ale apropierii unei recesiuni. Indicele Dow Jones (reprezentativ pentru piața de capital din SUA) ajunge la maximul istoric (peste 28.000), de 4 ori peste minimul din aprilie 2009. Creșterea fără precedent a pieței de capital nu are o susținere proporțională în fundamente, în condițiile în care datoria globală a crescut de 3 ori, iar firmele americane au datorii mai mari cu 60% acumulate în ultimul deceniu. De peste 6 luni deja, trezoreria SUA se împrumută mai scump pe termen scurt (3 luni) decât maturitățile pe termen lung (10 ani). Inversarea curbelor de randament este o anomalie, fiind cauzată de scăderea gradului de încredere al investitorilor pe termen mediu-lung. Întotdeauna când s-a întâmplat acest fenomen, recesiunea a lovit în maxim un an.

2. Avem deja un război comercial SUA – China, iar principalele economii din UE au mari probleme din cauza producției industriale care înregistrează cel mai slab rezultat al ultimului deceniu. BREXIT-ul complică și mai mult lucrurile. Relansarea economiei prin stimularea investițiilor este foarte dificilă, deoarece dobânzile sunt foarte mici și încrederea nu mai are nevoie de bani ieftini. Are nevoie de stabilitate.

Principalele implicații pentru România? Ce avem noi de făcut? Responsabilitate fiscală. În acest context, piețele nu vor fi dispuse să finanțeze țări emergente cu derapaje fiscale și dezechilibre populiste în creștere. Cu temperarea creșterii economice și cheltuielile explozive cauzate de majorarea pensiilor și alocațiilor copiilor, nu văd în momentul de față cum ne putem încadra într-un deficit fiscal mai mic de 4%! Este necesar și obligatoriu să reușim, altfel riscăm un downgrade în junk și, de acolo, potopul ... 

(clic pe imagine pentru a mări)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marele "IF" : America angajata pe mai multe fronturi ( economic sau militar ) dar daca va iesi invingatoare pentru Romania intr-adevar va curge lapte si miere desigur daca ea va stii sa-si joace "cartea"....dar daca nu ?.cumva pa romanski ? dilema desigur....
  • Like 0
 • Excelent articolul, scris de cineva care știe cum se mișcă economia. Am urmărit și interviul de la Digi24 din seara asta. Păcat că sunt prea puțini oamenii care să citească și mai ales să înțeleagă lucrurile astea. Aparțin generației decrețeilor și mă sperie perspectiva de viitor a sistemului de pensii din țara asta. În altă ordine de idei, eu activez în mediul privat, unde nimeni nu te plătește dacă nu-ți faci treaba cum se cuvine. De ce nu există criteriul ăsta de retribuire și la stat? De ce trebuie să plătim polițiști impotenți, doctori care mai mult ne omoară decât ne vindecă, profesori care scot idioți cu diplomă pe bandă rulantă?
  • Like 1
 • Domnule Guda Iancu, va urmaresc si va respect opiniile financiare. Dar sincer sa emiteti niste pareri, cele despre conflictul USA-Iran, care va depasesc. Vorbiti de conflagratii si alte prapastii si apoi treceti la pretul barilului de petrol enuntand niste cifre ( 70 USD). In spirit constructiv va spun ca energia din petrol, adica pretul barilului, are 2 cotatii, WTI si Brent. Adica 2 burse implicite, cea americana si cea europeana, ca sa nu intru in tehnicitate. Primul indicator este situat acum la valoarea de 59,69 USD iar cel de-al doilea la 65.66 USD. Nu contest ca Brent-ul nu a cotat pt o perioada scurta de timp 71 USD, circa 2-3 ore. De aici si pana a face ravagii pe burse e o cale foarte lunga. Inca odata doresc sa fiu constructiv si am rugamintea de a ramane la cifre financiare. Aici este expertiza dumneavoastra si de aici am asteptari in a citi lucruri credibile. Altfel esfodajul dumneavoastra de finantist se poate degrada prin subrezirea increderii.
  • Like 0
 • Cand spuneti "decada" va referiti asa... la un interval generic de 10 ani? Care poate incepe in fiecare an?
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult