Foto Guliver/Getty Images
Noua decadă începe cum nu se putea mai prost! După lichidarea generalului iranian Soleimani, forțele militare iraniene au lansat un atac cu rachete balistice asupra bazelor militare SUA din Irak. Probabil conflicul va escalada și vor urma noi atacuri ... poate chiar o conflagrație regională cu Irakul la mijloc.
Iată câteva dintre efectele economice ale accelerării conflictului militar. Creșterea prețului aurului cu aproape 5% în prima săptămână a acestui an, precum si depășirea pragului de 70 USD a barilului de petrol, ori aprecierea unor monede considerate sigure nu sunt deloc surprinzătoare. Problema de fond este alta: contextul global în care avem aceste tensiuni!
1. Piețele de capital sunt supraevaluate și avem foarte multe semnale ale apropierii unei recesiuni. Indicele Dow Jones (reprezentativ pentru piața de capital din SUA) ajunge la maximul istoric (peste 28.000), de 4 ori peste minimul din aprilie 2009. Creșterea fără precedent a pieței de capital nu are o susținere proporțională în fundamente, în condițiile în care datoria globală a crescut de 3 ori, iar firmele americane au datorii mai mari cu 60% acumulate în ultimul deceniu. De peste 6 luni deja, trezoreria SUA se împrumută mai scump pe termen scurt (3 luni) decât maturitățile pe termen lung (10 ani). Inversarea curbelor de randament este o anomalie, fiind cauzată de scăderea gradului de încredere al investitorilor pe termen mediu-lung. Întotdeauna când s-a întâmplat acest fenomen, recesiunea a lovit în maxim un an.
2. Avem deja un război comercial SUA – China, iar principalele economii din UE au mari probleme din cauza producției industriale care înregistrează cel mai slab rezultat al ultimului deceniu. BREXIT-ul complică și mai mult lucrurile. Relansarea economiei prin stimularea investițiilor este foarte dificilă, deoarece dobânzile sunt foarte mici și încrederea nu mai are nevoie de bani ieftini. Are nevoie de stabilitate.
Principalele implicații pentru România? Ce avem noi de făcut? Responsabilitate fiscală. În acest context, piețele nu vor fi dispuse să finanțeze țări emergente cu derapaje fiscale și dezechilibre populiste în creștere. Cu temperarea creșterii economice și cheltuielile explozive cauzate de majorarea pensiilor și alocațiilor copiilor, nu văd în momentul de față cum ne putem încadra într-un deficit fiscal mai mic de 4%! Este necesar și obligatoriu să reușim, altfel riscăm un downgrade în junk și, de acolo, potopul ...
(clic pe imagine pentru a mări)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.