Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Contele Tibor Kalnoky, despre elite: „Dacă vorbim despre elita care are banii și puterea, e una. Dacă vorbim de cea a altor valori decât cele materiale, atunci rolul acesteia ar fi mai degrabă identitar, cultural și comunitar”

Tibor Kalnoky

Muzica se ascultă mai bine la lumina lumânărilor. Asta am constatat de curând la Micloșoara, la castelul Kalnoky, acolo unde contele Tibor Kalnoky i-a întâmpinat personal pe cei care au venit să se bucure de un eveniment special: un concert la lumina lumânărilor. Desfășurat într-o atmosferă de basm, mi-a schimbat starea și m-a făcut să mă gândesc că viața ar trebui, poate, trăită mai pe îndelete…

Am stat de vorbă cu contele după concert și m-am bucurat de eleganța unei discuții, o eleganță de care avem atâta nevoie, în general…

Domnule conte, ce vă doriți de la acest tip de eveniment? De la aceste concerte la lumina lumânărilor din pivinița castelului Kalnoky?

Până acum, în acest castel care are 400 de ani, am avut un muzeu prin care am vrut să arătăm cum era viața în secolele trecute. Fiecare sală din castel are un stil diferit: de la renascentist la Biedermeier sau chiar la stilul eclectic de la sfârșitul anilor 1800. Dar nu a fost suficient pentru publicul mare și nici nu era ceva dinamic, pentru că un „muzeu al vieții” este ceva paradoxal. Un muzeu nu este ceva viu.

Și atunci m-am consultat cu fiii mei și am ajuns la concluzia că am putea face altceva care să intereseze publicul larg, așa că am inventat „Concertele la lumina lumânărilor”, un amestec între muzica contemporană și cea clasică, într-o atmosferă foarte relaxată, inedită, așa cum oferă pivnița noastră… În plus, e de basm ceea ce facem noi aici într-o oră și jumătate.


Aveți nostalgia acelui tip de viață despre care vorbiți? Cum era ea acum 2-300 de ani?

Nu am o nostalgie, ci mai degrabă respect față de valorile de atunci, o dorință de a reînvia aceste valori care au dispărut.

Ce valori?

O viață trăită mai încet, mai simplu, într-o armonie perfectă cu mediul înconjurător și cu arhitectura. Contează foarte mult cum trăiți și în ce fel de mediu, iar arhitectura este foarte importantă. Nu știu cum se poate trăi mai mulți ani într-un bloc, de pildă. E foarte depresiv. Și eu am trăit așa la Sf Gheorghe, când copiii au fost la școală. Nu mi-a plăcut, pentru că nu am avut legătură cu natura, am fost deconectat de ea și asta m-a făcut să nu mă simt bine.

Dar, dintre toate locurile de pe Pământ unde ați fi putut trăi, de ce ați ales Micloșoara?

E cel mai frumos loc, care este problema?

Nu știu, poate exista altă zonă în Sudul Franței, în America sau în Marea Britanie, în fond sunteți prietenul Regelui Charles!

De ce să mă duc eu acolo, că vine Regele la mine!:) Noi avem aici ceva care nu se prea mai găsește… O istorie vie, cu care nu încetez să mă conectez și pe care o promovez în mod constant. Dacă mergeți într-o altă țară, să știți că vă veți simți mai mult un consumator și mai puțin un om…

Rolul nostru este identitar și cultural

Ce aduce comunității locale ceea ce faceți aici?

Creăm locuri de muncă, aducem aici mulți străini, folosim Micloșoara ca o fereastră deschisă către România adevărată și sper că facem parte și noi, ca familie și istorie, din motivele de mândrie pentru comunitatea locală.

Faceți parte dintr-o elită din care mare parte a fost exterminată de-a lungul a celor 50 de ani de comunism, dar care iată, renaște ușor, ușor din propria cenușă. Atât cât și cum poate… Mai credeți că elitele vor avea din nou un rol social în viitor? Care va fi acesta?

Despre care elite vorbim? Dacă vorbim despre elita care are banii și puterea, e una. Dacă vorbim de cea a altor valori decât cele materiale, atunci rolul acesteia ar fi mai degrabă identitar, cultural și comunitar. Reprezentăm valorile perene.

Ce dă sens vieții dvs?

Familia. În cazul aristocraților, familia este foarte importată pentru că duce mai departe numele, vorbim de o dinastie, nu-i așa? Fără urmași nu are sens. Noi suntem fericiți că avem 3 băieți care sunt lângă noi, cel mai mic dintre ei va prelua, la anul, chiar managementul companiei.

Ce vi se pare de prost gust, în general vorbind, în societate?

Eu nu sunt aici pentru a critica ceva sau pe cineva, nu am nicio problemă cu gusturile nimănui. Dar nu mă simt bine acolo unde nu mă pot conecta. Poporul român are o mentalitate mai extrovertită, care în anumite momente poate degenera în aspecte ușor penibile, dar marea majoritate a societății este frumoasă, mai ales dacă o vedem prin tradițiile sale. Kitsch-ul e ceva mai modern, să știți, și observ că modernitatea și tehnologia aduc mai multe probleme decât calitate.

Turismul bine gândit este o soluție pentru comunitățile locale

Sunteți a 24-a generație a familiei dvs și copiii dvs, a 25-a. Vă cunoașteți absolut toți strămoșii?

Da, toată istoria familiei este documentată.

Cu cine semănați dintre ei?

Trebuie să veniți peste doi ani când vom fi gata cu celălalt castel, unde va fi o galerie cu portrete vechi și se va vedea cu cine semăn.

Dar pe care dintre ei îl simțiți mai aproape de stilul dvs?

Pe bunicul, eu cred că el este persoana pe care o simt cel mai aproape de mine. S-a născut în 1900 și închipuiți-vă ce viață a avut! A murit la 55 de ani de cancer din cauza depresiei și a durerii. A avut 14 ani când a izbucnit Primul Război Mondial, era în plină tinerețe când a venit Al Doilea Război, apoi comuniștii, a pierdut tot ce-a avut… Nu a avut o viață ușoară. Deloc.

Ce reprezintă banii pentru dvs?

Un instrument. Nu am fost niciodată motivat de bani. Am făcut, ce-i drept o carieră scurtă în lumea banilor, dar nu am găsit nicio motivație în ea. De aceea am venit aici cu toate proiectele comunitare și de mediu de care sunt pasionat, dar pasiunea mea nu are legătură cu banii.

De unde vă vine bucuria?

Din estetică. Dacă văd ceva frumos sau aud ceva frumos sunt fericit.

Mediu înconjurător din această zonă este foarte frumos. Din păcate, pădurile au cam dispărut, spațiile de locuit s-au extins și pământul a fost furat naturii…

Da, anii 90 au fost foarte răi, pentru că nu au fost bani și toată lumea a avut nevoie de un câștig rapid. Din această cauză am pierdut multe păduri și multe valori naturale. Acum sunt mult mai multe arii naturale protejate și situația este mai bună. Oamenii au înțeles că, dacă protejează mediul, fac de fapt o investiție pe termen lung, fiindcă ajută turismului care s-a dezvoltat destul de mult în ultima perioadă. Turismul bine gândit este o soluție pentru comunitățile locale. Asta încercăm și noi să facem aici.

Articol publicat pe site-ul autoarei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult