Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Contraatacul Guvernului Cioloș. Ce le răspund tehnocrații lui Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiță și Daniel Constantin

În ultimele zile, membrii Guvernului tehnocrat, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, au început să răspundă dur, în declarații publice sau în postări pe paginile personale de Facebook, atacurilor lansate de politicieni precum Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiță sau Daniel Constantin.

Acest lucru pare să marcheze o schimbare de strategie în ceea ce privește comunicarea Cabinetului Cioloș care până acum, cu câteva excepții, nu a răspuns atacurilor politicienilor.

Vă prezentăm mai jos luările de poziție ale premierului Dacian Cioloș, ministrului Justiției, Raluca Prună, ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, ministrului Energiei, Victor Grigorescu, și șefului Corpului de Control al Primului ministru, Valentin Mircea, și contextul în care au avut loc acestea.

Joi, premierul Dacian Cioloș lansa un contraatac la Liviu Dragnea, declarând că problemele din Codul fiscal privind impozitele plătite de veterani nu sunt provocate de Guvernul său, ci de cei care l-au elaborat inițial și spunea că nu are nevoie de Liviu Dragnea pentru a ști ce înseamnă respectul pentru veterani. Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind "repararea" unei "greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament", a declarat, joi, pentru Mediafax, premierul Dacian Cioloş. Ulterior, el a avertizat public că nu va mai accepta ca unii "să mineze terenul" şi să pună apoi problemele pe umerii tehnocraţilor.

„Pe scurt, sunt multe inepţii pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în Parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor”, a spus Cioloș.

Un tip pe nume VV Ponta mă face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii și cum că aș fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aș fi pus să repete anul

Raluca Prună, ministrul Justiției

Tot joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, răspundea unui atac al fostului ministru, Daniel Constantin, în prezent co-președinte al ALDE, numindu-l, pe acesta din urmă, într-o postare pe Facebook, „artizanul întârzierii plăților”. „Daniel Constantin continuă sa facă afirmații care nu au niciun sâmbure de adevăr, în speranța ca ar putea face fermierii sa uite ca el este de fapt "artizanul" întârzierii plaților, deși toți fermierii știu acest lucru! De fapt singurele lucruri notabile prin care Daniel Constantin s-a făcut remarcat la Ministerul Agriculturii au fost: dezangajarea sumei de circa 1 miliard euro din fondurile FEADR (AFIR) precum și penalizări de sute de milioane de euro și întârzierea plăților directe pe FEGA (APIA) cu 7 luni de zile.”

Apoi ministrul Justiției, Raluca Prună, anunța într-o postare pe Facebook că îl va da în judecată pentru calomnie pe „un tip pe nume VV Ponta”. Reacția ministrului Justiției, Raluca Prună, vine după ce fostul premier Victor Ponta s-a întrebat ironic, într-un post-scriptum la o postare pe Facebook: „Când o să facem un Memorial al Crimelor Securității și Stalinismului (plus Băsismului) în România putem avea acolo și încăperi cu numele „Monica Macovei" și „Raluca Prună"! Merită tovarășele să nu le uitam ca să nu repetăm ororile acestora!” . „Un tip pe nume VV Ponta mă face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii și cum că aș fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aș fi pus să repete anul. Pentru delir ideologic. Suntem însă în alt joc și el e (încă) în politica mare. Îl anunț public - ca avocat intrat pe bune în profesie, că pentru toate calomniile îl voi invita de azi înainte să probeze în instanță astfel de afirmații. Poate își ia un avocat neintrat pe ușa din dos în barou, ca argumentele formulate de unul singur nu conving oameni raționali, care au silogismul acasă și care cunosc rigorile legii”, a scris Raluca Prună pe pagina personală de Facebook.

Groaznic! Cum să avem o Românie a ONG-urilor - niște fraieri care nu urmăresc profituri uriașe și rapide - în locul României SA-urilor controlate pe ascuns de deputatul Ghiță?

Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al primului ministru

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a răspuns vineri liderului PNL Gorj, Dan Vâlceanu, care îi ceruse demisia, spunând că solicitarea politicianului gorjean a venit într-un moment în care companiile sunt întărite, iar primii care pierd sunt "politicienii conectaţi la ţeava de bani", relatează Mediafax.

"Mi se cere demisia din Gorj! Nu e prima oară şi sunt convins că nu va fi nici ultima oară. De data asta e un lider PNL, până acum mă obişnuisem cu cei de la PSD. Ce-i drept acţiunile transpartinice nu sunt monopolul Capitalei, aşa cum nici afacerile cu companiile statului nu se fac doar la centru. Ce e însă o constantă în aceste afaceri e faptul că statul pierde mereu şi cei care plătesc sunt angajaţii obişnuiţi", scrie, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul său de Facebook.

Potrivit postării citate, "liderii politici din Gorj descoperă cu uimire că CEO e într-o situaţie financiară grea". "Sigur că în calitate de afacerişti oneşti care au făcut afaceri colosale cu Complexul Energetic Oltenia nu aveau de ce să se îngrijoreze că propriile lor acte afectează compania şi angajaţii ei. Grija aceasta îi macină doar când îmbracă haina de politician. Ipocrizia îngrijorărilor politice din Gorj îmi aminteşte, ca într-un plagiat simbolic, de sfatul sulfuros de acum câţiva ani prin care ni se cerea să ne <întărim> statul. Ei bine, da, domnilor, ne întărim companiile acum şi primii care pierd de data aceasta sunt politicienii conectaţi la ţeava de bani", mai scrie Grigorescu.

Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al primului ministru, a răspuns, tot vineri, într-o postare pe Facebook, atacurilor lansate de Sebastian Ghiță la adresa inițiativei cabinetului Cioloș de a acorda burse IT-iștilor care să se ocupe de eficientizarea administrației publice. „Groaznic! Cum să avem o Românie a ONG-urilor - niște fraieri care nu urmăresc profituri uriașe și rapide - în locul României SA-urilor controlate pe ascuns de deputatul Ghiță?

Și ce idee groaznică sa creezi o funcție ocupată de persoane care știu că softurile nu sunt doar un produs prost și scump, ci instrumente reale de lucru pentru administrație. Unde vom ajunge în ritmul acesta? La nivelul Irlandei sau al Finlandei??”, a scris Mircea după ce GHiță a declarat că, prin inițiativa sa, cabinetului Cioloș Guvernul Cioloş „vrea să desfiinţeze un minister, respectiv MCSI, votat în Parlament, şi să creeze o structură paralelă în Statul român. Acest Chief Information Officer, angajat la Cancelaria Prim-Ministrului Cioloş, va deveni ministru ascuns, iar aparatul său de lucru va fi o asociaţie, un ONG, numit GovITHub, care oferă 10 burse de 2.000 de euro, timp de 6 luni. (...) Experimentul din România cu ONG-urile care conduc o ţară şi se substituie încet-încet Statului român ar trebui să intre deja în preocuparea Direcţiei de Apărare a Constituţiei din SRI”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacā exestā formațiune politicā care propune în postul de prim ministru pe Cioloș
    • Like 0
  • Susțin din toată inima acest guvern.trebuie s-a rămână în continuare pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au început cu 9 luni în urma.Am încredere,și în președintele nostru domnul Klaus Iohaniss.pas cu pas România va ajunge unde îi este locul.Aceste alegeri parlamentare sunt foarte importante pentru viitorul României fără corupție și fără oameni incompetenți, așa cum au fost pana acum.
    • Like 2
    • @ Luiza Oniceanu
      Vrei alegeri parlamentare, adica pe criterii politice dar vrei in continuare un guvern tehnocrat. Esti cam derutata. Ori n-ai citit niciodata Constitutia ori nu te mai intereseaza democratia.
      • Like 0
  • check icon
    Hoții de vază sunt deranjați că sunt puși cât de cât la punct,în condițiile în care o bună parte a hoților de rând i-au votat cu sârg ca să fie în fruntea bucatelor.
    • Like 0
  • Din populism, in speranta ca "prostimea" nu se va prinde, impostorii de la psd, alde si peunere, "singurii capabili sa conduca tara", dupa cum afirma un "postac", au aruncat cu bani catre toti parazitii saciali, fara sa tina cont ca economia tarii, ruinata si cu contributia lor majora. Numai ca "prosfimea" s-a prins. Dna. Pruna nu trebuie sa fie surprinsa de atacurile furibunde ale lui vvponta si ceilalti. Simt ca se strange funia in jurul lor si intra in isterie. In privinta muzeului dorit de ponta,da sa se faca, dar sa apara crimele faptuite de iiliescu, distrugaforul tuturor realizarilor, asa cum au fost ele, si au fost, chiar daca, azi, unii, care le-au elogiat, alta data, le denigreaza. Nu sunt unul care regreta comunismul, dar nu pot sa nu observ diferentele, in defavoarea "democratiei actuhale". Nu aveau niciun drept sa distruga si sa vanda, preferential patrimoniul industrial/economic al tarii, realizat decei care i-au intretinut si pe ei si-i intretin in continuare. La vot si sa facem din acest drept o unealta cu care sa eliminam aceasta clasa politica, in mare parte constituita din hoti si derbedei.
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Cred ca va scapa un lucru : PUNR a fuzionat cu PMP-ul lui Basescu si nu vor mai face aliante cu PSD si ALDE, asa ca nu mai pot sa participe la guvernare decat daca vor face alianta cu PNL, lucru care nu m-ar mira prea tare la de cat de multa verticalitate dau dovada politiceinii nostri.
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Punr este a doua "solutie imorala". Asta ma mira, printre altele la basescu. Eu nu as mai fi discutat cu punr dupa ce m-a tradat, sub coducerea izmenei oprea si a tucalarului ontanu.

      • Like 0
  • Singra solutie prezenta si mai ales viitoare este crearea unui guvern de incredere (din specialisti) paralel si preluarea treptata de catre acesta a administrarii statului
    • Like 3
  • In ritmul asta, guvernul Ciolos va avea nevoie, la un moment dat, de sustinere in strada. Pentru ca sigur se cauta o portita pentru a fi demis - si atunci va trebui sa iesim in strada pentru a ne sustine singurii nostri prieteni din guvern - sper ca vom fi pe faza asa cum am fost cu Raed Arafat, cu Iohanis si cu Colectiv. Doar ca de data asta miza va fi una mult mai mare, pentru ca a avea un guvern de oameni pusi pe treaba si verticali inseamna un viitor pentru copii nostri vs. un viitor pt copii "lor"...
    • Like 3
    • @ Budalah Andrei
      Aiurezi frate ! Cine sa mai vrea sa schimbe guvernul Ciolos cand mai sunt doua luni pana la alegeri.
      • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Cu semnul intrebarii. :-)
      • Like 0
  • Da, am citit si noi stirile zilele trecute. Asteptam cu nerabdare si primul articol!!
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Poate domnul Ciolos nu intelege ca se lupta cu o structura din ministerte infailibila,structura care in unele ministere cuprinde familii intregi ,personaje ajunse in structuri ministeriale datorita 'calitatilor'de rudenie,impostura structurala si profesionala a personajelor care alcatuiesc ....ministerele este ma repet infailibila,este monestenita de la comunisti si perpetuata de toti primii ministrii alesi "democratic"de catre presedintii alesi democratic ,democratia de fapt ducand la cea mai rasata coruptie guvernamentala,politica si sociala.
    • Like 5
    • @ Belcin
      Dar tu de unde stii ca e asa infailibila structura ministerelor ? Ai lucrat in vreun minister ? Ai incercat sa ii gasesti tu puncte slabe ? Ai incercat sa il intaresti ?
      Nu va mai proiectati neputintele si dezamagirile voastre pe cei din jur, ca nu avem nevoie de astfel de "sfaturi" si proiectii.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult