În ultimele zile, membrii Guvernului tehnocrat, în frunte cu premierul Dacian Cioloș, au început să răspundă dur, în declarații publice sau în postări pe paginile personale de Facebook, atacurilor lansate de politicieni precum Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiță sau Daniel Constantin.
Acest lucru pare să marcheze o schimbare de strategie în ceea ce privește comunicarea Cabinetului Cioloș care până acum, cu câteva excepții, nu a răspuns atacurilor politicienilor.
Vă prezentăm mai jos luările de poziție ale premierului Dacian Cioloș, ministrului Justiției, Raluca Prună, ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, ministrului Energiei, Victor Grigorescu, și șefului Corpului de Control al Primului ministru, Valentin Mircea, și contextul în care au avut loc acestea.
Joi, premierul Dacian Cioloș lansa un contraatac la Liviu Dragnea, declarând că problemele din Codul fiscal privind impozitele plătite de veterani nu sunt provocate de Guvernul său, ci de cei care l-au elaborat inițial și spunea că nu are nevoie de Liviu Dragnea pentru a ști ce înseamnă respectul pentru veterani. Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind "repararea" unei "greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament", a declarat, joi, pentru Mediafax, premierul Dacian Cioloş. Ulterior, el a avertizat public că nu va mai accepta ca unii "să mineze terenul" şi să pună apoi problemele pe umerii tehnocraţilor.
„Pe scurt, sunt multe inepţii pe care acest guvern a trebuit să le corecteze. Aceasta va fi încă una dintre ele. Am discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu şi vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în Parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor”, a spus Cioloș.
Un tip pe nume VV Ponta mă face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii și cum că aș fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aș fi pus să repete anul
Tot joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, răspundea unui atac al fostului ministru, Daniel Constantin, în prezent co-președinte al ALDE, numindu-l, pe acesta din urmă, într-o postare pe Facebook, „artizanul întârzierii plăților”. „Daniel Constantin continuă sa facă afirmații care nu au niciun sâmbure de adevăr, în speranța ca ar putea face fermierii sa uite ca el este de fapt "artizanul" întârzierii plaților, deși toți fermierii știu acest lucru! De fapt singurele lucruri notabile prin care Daniel Constantin s-a făcut remarcat la Ministerul Agriculturii au fost: dezangajarea sumei de circa 1 miliard euro din fondurile FEADR (AFIR) precum și penalizări de sute de milioane de euro și întârzierea plăților directe pe FEGA (APIA) cu 7 luni de zile.”
Apoi ministrul Justiției, Raluca Prună, anunța într-o postare pe Facebook că îl va da în judecată pentru calomnie pe „un tip pe nume VV Ponta”. Reacția ministrului Justiției, Raluca Prună, vine după ce fostul premier Victor Ponta s-a întrebat ironic, într-un post-scriptum la o postare pe Facebook: „Când o să facem un Memorial al Crimelor Securității și Stalinismului (plus Băsismului) în România putem avea acolo și încăperi cu numele „Monica Macovei" și „Raluca Prună"! Merită tovarășele să nu le uitam ca să nu repetăm ororile acestora!” . „Un tip pe nume VV Ponta mă face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii și cum că aș fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aș fi pus să repete anul. Pentru delir ideologic. Suntem însă în alt joc și el e (încă) în politica mare. Îl anunț public - ca avocat intrat pe bune în profesie, că pentru toate calomniile îl voi invita de azi înainte să probeze în instanță astfel de afirmații. Poate își ia un avocat neintrat pe ușa din dos în barou, ca argumentele formulate de unul singur nu conving oameni raționali, care au silogismul acasă și care cunosc rigorile legii”, a scris Raluca Prună pe pagina personală de Facebook.
Groaznic! Cum să avem o Românie a ONG-urilor - niște fraieri care nu urmăresc profituri uriașe și rapide - în locul României SA-urilor controlate pe ascuns de deputatul Ghiță?
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a răspuns vineri liderului PNL Gorj, Dan Vâlceanu, care îi ceruse demisia, spunând că solicitarea politicianului gorjean a venit într-un moment în care companiile sunt întărite, iar primii care pierd sunt "politicienii conectaţi la ţeava de bani", relatează Mediafax.
"Mi se cere demisia din Gorj! Nu e prima oară şi sunt convins că nu va fi nici ultima oară. De data asta e un lider PNL, până acum mă obişnuisem cu cei de la PSD. Ce-i drept acţiunile transpartinice nu sunt monopolul Capitalei, aşa cum nici afacerile cu companiile statului nu se fac doar la centru. Ce e însă o constantă în aceste afaceri e faptul că statul pierde mereu şi cei care plătesc sunt angajaţii obişnuiţi", scrie, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe contul său de Facebook.
Potrivit postării citate, "liderii politici din Gorj descoperă cu uimire că CEO e într-o situaţie financiară grea". "Sigur că în calitate de afacerişti oneşti care au făcut afaceri colosale cu Complexul Energetic Oltenia nu aveau de ce să se îngrijoreze că propriile lor acte afectează compania şi angajaţii ei. Grija aceasta îi macină doar când îmbracă haina de politician. Ipocrizia îngrijorărilor politice din Gorj îmi aminteşte, ca într-un plagiat simbolic, de sfatul sulfuros de acum câţiva ani prin care ni se cerea să ne <întărim> statul. Ei bine, da, domnilor, ne întărim companiile acum şi primii care pierd de data aceasta sunt politicienii conectaţi la ţeava de bani", mai scrie Grigorescu.
Valentin Mircea, șeful Corpului de Control al primului ministru, a răspuns, tot vineri, într-o postare pe Facebook, atacurilor lansate de Sebastian Ghiță la adresa inițiativei cabinetului Cioloș de a acorda burse IT-iștilor care să se ocupe de eficientizarea administrației publice. „Groaznic! Cum să avem o Românie a ONG-urilor - niște fraieri care nu urmăresc profituri uriașe și rapide - în locul României SA-urilor controlate pe ascuns de deputatul Ghiță?
Și ce idee groaznică sa creezi o funcție ocupată de persoane care știu că softurile nu sunt doar un produs prost și scump, ci instrumente reale de lucru pentru administrație. Unde vom ajunge în ritmul acesta? La nivelul Irlandei sau al Finlandei??”, a scris Mircea după ce GHiță a declarat că, prin inițiativa sa, cabinetului Cioloș Guvernul Cioloş „vrea să desfiinţeze un minister, respectiv MCSI, votat în Parlament, şi să creeze o structură paralelă în Statul român. Acest Chief Information Officer, angajat la Cancelaria Prim-Ministrului Cioloş, va deveni ministru ascuns, iar aparatul său de lucru va fi o asociaţie, un ONG, numit GovITHub, care oferă 10 burse de 2.000 de euro, timp de 6 luni. (...) Experimentul din România cu ONG-urile care conduc o ţară şi se substituie încet-încet Statului român ar trebui să intre deja în preocuparea Direcţiei de Apărare a Constituţiei din SRI”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nu va mai proiectati neputintele si dezamagirile voastre pe cei din jur, ca nu avem nevoie de astfel de "sfaturi" si proiectii.