Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Contraatacul lui Cioloș: „Fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea!”

Premierul Dacian Cioloș a reacționat într-o postare pe Facebook la atacul președintelui PSD, Liviu Dragea, care a afirmat că se teme de o posibilă fraudare a alegerilor din 11 decembrie și că dacă PSD va câştiga alegerile, va fi dus la îndeplinire sloganul USL, „Dreptate până la capăt", iar cei pe care îi consideră vinovați de greșeli - între care președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș - vor trebui să „plătească”.

„Domnule Dragnea,

Constat că aveți tendința să sădiți teama și îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă cățărați apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abțin să interpretez declarațiile dumneavoastră despre „dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiția să-și facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-și mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred ca a venit vremea ca, în loc de teamă și ură, liderii acestei țări să sădească încredere și optimism că se poate și altfel: fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea”, a scris premierul Dacian Cioloș.

Postarea premierului Dacian Cioloș:

„Am înțeles că domnul Liviu Dragnea este îngrijorat de posibila fraudare a alegerilor parlamentare. Știu că dumnealui este un om cu experiență în organizarea alegerilor și mai știu că, în trecut, nu totul a mers bine din acest punct de vedere.

Vreau să-i asigur pe români de următoarele:

• Da, acest guvern face tot ce-i stă în putere pentru a limita la maxim posibilitățile de fraudare a procesului electoral.

• Da, acest guvern a implementat deja cu succes la alegerile locale un sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot, prin care se depistează cu ușurință tentativele de vot multiplu. Același sistem va fi folosit și la alegerile parlamentare.

• Da, acest guvern a decis supravegherea video a secțiilor de vot după închiderea urnelor, pentru a ne asigura că numărarea voturilor la alegerile parlamentare se desfășoară corect.

• Da, acest guvern a decis sigilarea ștampilelor de vot imediat după finalizarea procesului de votare, astfel încât să ne asigurăm că ele nu mai circulă după închiderea urnelor.

• Da, acest guvern a decis să deschidă mai multe secții de vot în afara granițelor, pentru a ne asigura că românii din diaspora nu mai stau la coadă cu orele pentru a-și exercita un drept fundamental.

Ne-am asumat responsabilitatea de a organiza alegeri corecte și o vom face.

Ministerul Afacerilor Interne a invitat deja partidele să-și trimită reprezentanți care să asiste la toate pregătirile pentru alegerile parlamentare. Invitația e în continuare valabilă. Am acționat și vom continua să acționăm transparent.

Autoritatea Electorală Permanentă este în subordinea Parlamentului, nu a Guvernului. De aceea, dacă domnul Dragnea este preocupat de stabilitatea acestei instituții, are posibilitatea de a-și mobiliza partidul pentru a face o nouă numire la Președinția AEP. Dacă are suspiciuni în legătură cu softul de numărare a voturilor, poate solicita Parlamentului să lămurească aceste lucruri direct cu conducerea AEP.

Domnule Dragnea,

Constat ca aveți tendința să sădiți teama și îndoiala în sufletul oamenilor, ca să vă cățărați apoi pe fricile lor în bătălia electorală. Mă abțin să interpretez declarațiile dumneavoastră despre „dreptate până la capăt”. Vă asigur însă că acest guvern sprijină Justiția să-și facă treaba, tocmai pentru ca tentativele de intimidare să nu-și mai aibă locul într-o campanie electorală. Eu cred ca a venit vremea ca, în loc de teamă și ură, liderii acestei țări să sădească încredere și optimism că se poate și altfel: fără minciună, fără populism, fără corupție. Îndrăzniți să credeți și dumneavoastră, domnule Dragnea”, a scris premierul Dacian Cioloș pe contul său de Facebook.

Este a doua oară când șeful Guvernului îi dă replica președintelui PSD. În septembrie, Liviu Dragnea l-a atacat pe premierul Dacian Cioloș, după acesta a prezentat în plenul reunit al Parlamentului raportul despre starea economiei. „Dl. Cioloș nu a vorbit în limba română, ci în limba tehnocraților, o limbă străină și ruptă de realitate”, a spus atunci Dragnea. „Pentru mine, patriotismul înseamnă să ai bun simț, să nu minți, să îți ții cuvântul, să fii judecat după fapte”, i-a răspuns atunci premierul Cioloș. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Îmi vine să spun: Îndrăznește să crezi în oameni, nu în fantome... îndrăznește să crezi în țară nu în partid... îndrăznește să crezi că binele supraviețuiește... dar cine sunt eu să completez ori să comentez? unul care s-a cam înșelat! :)) mereu am votat cu cei cu șanse puține...
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Dacian Cioloş ar fi trebuit să meargă cu PNL încă din start. Chestia asta stârneşte confuzie.
  • Like 0
 • Pe scurt, hotul striga ca este furat.
  • Like 0
 • Din pacate premierul este acum batul tare de vant si dupa 11 dec va fi simpla istorie, ca multi alti "fosti", asa ca degeaba isi incordeaza muschii (pe facebook?!). Premierul nu a jucat bine cartea din mana si nu a profitat de pozitia de premier (mediatizare gratis, pozitie de comanda in executiv, bani si relatii in UE etc) pentru a-si atrage sprijinul popular si a conduce la victorie un partid. Ideea asta cu "voi continua daca insistati", dar nu ma inscriu intr-un partid este de tot rasul. Fereala asta de PNL si de o ideologie clara este o mare prostie, asa ca am ramas la mana PSD , care abia asteapta sa se legitimeze prin alegeri, ca vointa a natiunii! Si asa vom avea in decembrie o premiera: prima femeie prim ministru in Romania, si anume de la PSD. Ce nu a mers in America cu femeie presedinte, va merge in Romania cu prim minstru femeia comisar de la PSD!
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Deci până la urmă PNL+USR=Love? Sau măcar = băieţi buni... Chiar nu mai înţeleg politica...
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Păi la începutul competiţiei toată lumea avea o problemă cu toată clasa politică, acum anumite părţi din clasa politică s-au împăcat, sau cel puţin nu adoptă o anumită retorică. Complicată politica asta... tare complicată...
  • Like 0
 • check icon
  E greu să nu faci populism în politică, adică este imposibil. Fără să intru în istoria populismului, excelent redată prin zicala latinească „panem et circenses”, într-o traducere largă „pîine și circ”, adică mîncare și distracție, populismul face parte din jocul politic, exemple recente campania lui Trump ori campania pro Brexit, exemplificată – mai ales – prin domnii Nigel și Boris (ultimul, cu figura lui haioasă, te îndeamnă să-l inviți la o halbă de ale, nu să discuți politică externă, darmite a Regatului Unit). Nu mai vorbesc de populismul lui Băsescu, prea bine cunoscut pentru a mai fi și analizat ori de populismul lui Vadim, acum uitat. Cioloș are dreptate, Dragnea face populism, adică face ceea ce face orice politician în campanie electorală: minte. Campania anti-EU din UK a fost marcată prin minciuni evidente, a avut succes. Ca atare, ceea ce îi cere Cioloș lui Dragnea este imposibil. Și Cioloș face populism, dar mai subtil. Nu știu ce succes va avea. Nu voi vota PSD-ul, nu am făcut-o niciodată, dar nici USR-ul, un avorton marca Nicușor și, teamă îmi este, nici actualul PNL, un ghiveci ideologic bălăcărit de Iohannis și de structuri. Qjuid plura?
  Eu cred, în acord cu cei care urlă împotriva Parlamentului, instituția tipică a democrației de tip liberal, că nu mai trebuie să facem alegeri: se adună șefii SRI, SIE și care or mai fi și-l aleg pe președinte și numesc guvernul. Ce să mai pierdem vremea cu alegeri? Bani cheltuiți, e scumpă democrația. O vizită la tov. Kim și vă spune el cum se face.
  • Like 0
  • @
   ...esti destept, ce sa zic... nu un avorton că Nicusor... stii si limbi straine...
   • Like 0
  • @ John Samihaian
   Valentin check icon
   Nu mai bine îşi făcea Dacian Cioloş un partid politic? Era mai simplu...
   • Like 0
  • @ John Samihaian
   check icon
   Mulțumesc, mi-am notat în carnețel. Aștept continuarea. Stimă.
   • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Era prea simplu, cînd sînt mai mulți, lumea e bulibășită și nu știe cu cine să voteze, unii cu USR, alții cu PNL, alții cu... și așa ia PSD 40 % și face guvernul, nu e simplu? Ah, nu te-ai prins, nu? Tot jocul este ca PSD să iasă PE PRIMUL LOC, prietene. Na, iaca nu mai folosii citate în limbi străine. Mulțumit?
   • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   Că PSD poate beneficia de situaţie e clar, dar că PSD "face" acest joc nu mi se pare clar... Nu are cum.
   • Like 0
  • @
   Valentin check icon
   N-are ce continuare să mai fie pentru că schimbarea de macaz s-a făcut brusc. Înainte era USR contra tuturor, acum e PNL+USR=prietenie.
   • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Și PD și PSD sînt derivatele ACELUIAȘI partid (neo) comunist numit FSN. Cum o dai, cum o întorci, unul dintre ele ori ambele sînt la putere. În spatele lor se află același grup de putere.
   • Like 0
 • Valentin check icon
  Înţeleg că toate partidele îl susţin pe Dacian Cioloş sau numai anumite partide? Şi nu e mai simplu ca partidele care îl susţin să se unească într-o coaliţie? Mi se pare mai simplu...
  • Like 0
  • @ Valentin
   check icon
   Eu cred că e mai bine să nu mai facem alegeri deloc! Ce să mai pierdem timpul? Banii... Entuziasmul... Nu zicea tov. Iliescu prin 1990 că vom face o democrație originală? E momentul.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult