Foto: Juan Barreto/ AFP/ Profimedia
Marea contraofensivă a Ucrainei continuă. Potrivit informațiilor furnizate de statul major al armatei ucrainene, câteva zeci de orașe au fost deja eliberate. La acțiune ia parte un tânăr în vârstă de 33 de ani, adjunct al comandantului de batalion. A ajutat la eliberarea regiunii Sumi de inamic, a participat la contraofensiva către Izium și acum luptă în regiunea Donețk.
Într-un interviu acordat Onet.pl, el a povestit despre starea de spirit a armatei ucrainene în timpul contraofensivei și cum se schimbă strategia inamicului.
- Prima dată a venit pe front în 2015, când a luat parte la luptele de la periferia aeroportului Donețk. Ulterior, tânărul de 33 de ani a devenit civil, dar s-a întors în armată a doua zi după începerea invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei. Luptă ca parte a Brigăzii 93 „Kholodny Jar”
- Cei care au așteptat armata ucraineană ne întâlnesc cu lacrimi în ochi. Dar cei care au ajutat inamicul, și există și astfel de oameni, au avut literalmente câteva ore să se adune și să plece, relatează el
- S-a observat imediat că erau confuzi. Mașina lor de propagandă a schimbat de mai multe ori agenda știrilor, spune el despre ruși.
Mariia Tsiptsiura, Onet: Întreaga lume urmărește acum contraofensiva rapidă a Ucrainei. Care este starea de spirit în batalion?
Mă bucur că acțiunile armatei noastre au atras atenția întregii lumi. Mulți dintre prietenii mei străini mi-au scris și au comentat cu entuziasm aceste evenimente, spunând că nu pot crede într-un succes atât de rapid al armatei ucrainene.
În ceea ce privește starea de spirit din batalion, „suflul de aer proaspăt” a fost informația despre ruperea cu succes a liniilor inamice. Unitatea noastră a lucrat în această direcție și a depus mult efort pentru a opri atacul inamicului, așa că regiunea Harkiv, și mai ales zona Izium, sunt foarte aproape de noi. Cantitatea de echipament a ocupantului, pe care am reușit să o distrugem, este greu de numărat, iar o parte din echipamentele confiscate ne ajută acum în atacul nostru.
Suntem obosiți și se vede după mai bine de 200 de zile de război. Dar acțiunile contraofensive au dat o puternică încărcătură emoțională și au devenit un factor motivant în lupta împotriva inamicului.
Nu o dată am văzut și chiar am simțit că în timpul discuției despre contraofensivă curgeau lacrimi, dar acum erau lacrimi de bucurie. Mai pot spune că într-o zi a contraofensivei am reușit să distrugem o parte semnificativă a forțelor inamice, precum și să distrugem mai multe unități de echipament greu. Eliberarea Oblastului Harkiv a declanșat o avalanșă de acțiuni de succes ale forțelor armate și în alte zone.
Cum vă salută locuitorii teritoriilor eliberate? Cum decurge contraofensiva Ucrainei?
Cei care au așteptat cu adevărat armata ucraineană ne întâlnesc cu lacrimi în ochi. Dar cei care au ajutat inamicul, și există așa, au avut literalmente câteva ore să se adune și să scape. Prietenii au spus că în Wowczańsk colaboratorii au lăsat literalmente totul, au luat cele mai necesare lucruri și s-au îndreptat spre Rusia.
Îmi amintesc cum ne-au întâlnit localnicii în timpul eliberării orașului Sumy. A fost minunat. Oamenii s-au îmbrățișat, au plâns, au încercat să ne împărtășească totul.
Odată, am reușit să evacuăm o familie din ocupație. Două femei și trei copii. Le-am luat prin pădure din zona ocupată, iar apoi cu mașina aproximativ 60 km în direcția Ochtyrka. Eram sub foc și racheta inamică a căzut la 80 de metri de noi. Am avut trei copii mici pe banchetele din spate, unul dintre ei este un bebeluș. În acel moment, am simțit că erau propriii mei copii. Ne-am întors, am părăsit drumul și am așteptat să treacă bombardamentele. Când am ieșit, toată lumea ne-a îmbrățișat mult timp, spunând că se vor ruga pentru noi pentru tot restul vieții.
O altă poveste: după eliberarea unui sat, localnicilor nu le venea să creadă multă vreme că suntem forțe ucrainene. Au întrebat: ești al nostru? Ești sigur că ești al nostru?
Ai vorbit vreodată cu un soldat rus pe care l-ai capturat? Ce spune el atunci?
Dușmanii sunt diferiți, dar aceiași în același timp. Toți au același lucru în comun – o înțelegere falsă a ceea ce se întâmplă aici și, mai ales, a ceea ce se întâmplă în țara lor. Am vorbit cu diverși ruși: voluntari, bătrâni soldați și chiar cu cei care își ispășeau pedeapsa și au acceptat să lupte cu promisiunea amnistiei.
Sunt de obicei oameni din cele mai de jos pături sociale care sunt ușor de manipulat. Unii au împrumuturi mari și vor să câștige bani în plus din război, alții vor să-și recapete libertatea și să reducă pedepsele, dar sunt și cei care cred cu tărie în propaganda care îi inundă 24 de ore pe zi. pe zi.
Unul dintre ultimii capturați a fost Volodya. El ispășește o pedeapsă pentru crimă și mai mult de 90 de persoane – ca și el – au fost eliberate din închisoare pentru a lupta.
Care credeți că a fost cheia unei astfel de contraofensive a Ucrainei de succes? Cum apreciați strategia actuală?
Cheia este analizarea comportamentului inamicului și a resurselor disponibile. Disponibilitatea de ajutor și sprijin din partea partenerilor noștri, politica de informare și forțele necesare. Dar ofensiva noastră reușește datorită motivației, curajului și profesionalismului. Este obișnuit să spunem cel mai mult despre cei care au planificat și au gestionat această acțiune – precum Zalujni sau Oleksandr Syrski. Dar îmi doresc foarte mult să nu uite de soldații obișnuiți care urmează direct ordinele, pentru că chiar și o zi în tranșee sub foc constant are un impact asupra sănătății noastre. Trăim în astfel de condiții de peste șase luni.
Este foarte important pentru mine ca acțiunile soldaților noștri să fie apreciate, mai ales că unii dintre ei sunt deja morți și și-au dat viața pentru Ucraina.
S-a schimbat strategia Rusiei odată când a fost declanșată contraofensiva Ucrainei?
S-a observat imediat că erau confuzi. Mașina lor de propagandă a schimbat de mai multe ori agenda știrilor. Odată au spus că își transferă forțele pentru a apăra direcția Balaklya-Izium, apoi că se vor retrage în Kupiansk. Acum te poți aștepta cu adevărat la orice situație. Cred că poate că vor arunca forța în anumite regiuni doar pentru a-și vinde cetățenilor veștile despre victorie.
Cum e viața ta acum?
Viața de infanterist nu este ușoară. Pe lângă operațiunile de luptă, înseamnă și muncă continuă cu lopata. De asemenea, începe să plouă, așa că noroiul care se lipește de haine este garantat. Într-o astfel de perioadă, tot ce îți dorești este pace. Și bem mult ceai fierbinte pentru a ne încălzi.
Ce vei face mai întâi după ce va câștiga Ucraina?
Îmi doresc foarte mult să-mi văd fiul și să petrec cât mai mult timp cu el. Înțeleg că nu vom putea compensa ceea ce a trecut deja, dar măcar să încercăm să compensăm timpul în care am fost despărțiți.
Articol publicat inițial pe project-e.ro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.