Sari la continut
Republica
Comunicare

Controversa de la COP28. Cel mai mare summit pe probleme climatice este găzduit în acest an de Emiratele Arabe Unite, mare națiune producătoare de petrol

COP28 - Dubai

Foto: Joshua A. Bickel / AP / Profimedia

Câteva gânduri despre COP28 (cea mai importantă conferință privind schimbările climatice din lume):

- Emiratele Arabe Unite (UAE), al șaptelea mare producător de petrol din lume, găzduiesc cel de-al 28-lea summit al ONU privind schimbările climatice (COP28) la Dubai, în perioada 30 noiembrie - 12 decembrie. Conferința va fi prezidată de Sultan al-Jaber, directorul general al companiei petroliere de stat din Emirate, Adnoc Drilling.

- Având în vedere că combustibilii fosili sunt responsabili pentru aproape 90% din emisiile de dioxid de carbon care determină schimbările climatice, mulți au susținut că există un conflict de interese clar în ceea ce privește faptul că discuțiile despre climă vor fi conduse de producătorii de petrol și gaze.

- De ce un conflict de interese? Pentru că tot mai multe organizații internaționale care se ocupă de protecția mediului și de lupta împotriva crizei climatice presupun că Emiratele Arabe Unite ard mai mult gaz decât raportează și că intenționează să crească producția de petrol de la 3,7 milioane de barili pe zi la 5 milioane până în 2027.

Unii susțin că industria petrolului și a gazelor ar putea pune frână emisiilor de gaze cu efect de seră investind veniturile sale uriașe în eliminarea gazelor de ardere și în injectarea în subteran a carbonului capturat. Dar evaluările independente susțin că industria petrolului va trebui să lase în permanență în subteran cel puțin o parte din rezervele sale recuperabile din punct de vedere comercial pentru a limita încălzirea globală. Nici o țară exportatoare de petrol, cu excepția Columbiei, nu a indicat încă că va face acest lucru.

- Emiratele Arabe Unite au respins criticile conform cărora țara nu este aptă să găzduiască cel mai mare summit climatic din lume, echipa COP28 afirmând pentru CNN că UAE a fost primul stat din Orientul Mijlociu care a stabilit obiective de reducere a emisiilor pentru 2030 și 2050.

- Platforma The Conversation indică faptul că Marea Britanie a fost ridiculizată prin extinderea câmpurilor sale petroliere din Marea Nordului la mai puțin de doi ani după ce a îndemnat lumea să își sporească ambițiile în materie de climă, în calitate de gazdă a summitului COP26. Emiratele Arabe Unite par să aibă o soartă similară, înainte ca discuțiile să fi început.

- Populația în creștere rapidă din Emirate, de 9,9 milioane de locuitori, se situează pe locul al șaselea în topul mondial al statelor cu cele mai mari emisii de CO₂ pe cap de locuitor.

- Cetățenii din emirate sunt obișnuiți să conducă mașini care consumă multă benzină la prețuri mult sub cele de pe piața internațională și să folosească aerul condiționat în cea mai mare parte a anului datorită subvențiilor pentru utilități. Turiștii și participanții la conferințe sunt întâmpinați de spații comerciale răcoroase, piscine și terenuri de golf de lux care depind în întregime de apa desalinizată, care consumă multă energie.

- În ciuda deceniilor de politici menite să diversifice economia țării în afara petrolului, sectorul hidrocarburilor din UAE reprezintă un sfert din PIB, jumătate din exporturile țării și 80% din veniturile guvernului.

- Veniturile din petrol contribuie la asigurarea stabilității socio-economice, de exemplu, prin asigurarea de sinecuri în sectorul public pentru populația locală. Această stare de fapt este un principiu central al contractului social din Golf, în care cetățenii celor șase state din zonă ocupă în mare parte poziții birocratice în sectorul public, administrând o economie bazată pe petrol, cu forță de muncă expatriată care domină sectorul privat non-petrolier.

 Adnoc și alte companii petroliere internaționale mizează pe noi tehnologii pentru a-și păstra modelul de afaceri principal: extragerea de petrol. Adnoc, împreună cu întreaga industrie petrolieră și a gazelor naturale, a investit în capturarea carbonului și în producerea de combustibil pe bază de hidrogen din produsele secundare ale extracției de petrol. Potrivit Grupului interguvernamental de experți ai ONU privind schimbările climatice (IPCC), astfel de măsuri, chiar dacă sunt puse în aplicare în totalitate, vor avea doar un impact redus asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.

- Cu un mediu în care soarele este aproape nelimitat și o bogăție suverană substanțială, UAE ocupă locul 18 la nivel mondial pe cap de locuitor și primul loc între țările OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) în ceea ce privește capacitatea de energie solară.

- În prezent, energia solară acoperă aproximativ 4,5% din cererea de energie electrică a UAE, iar proiectele în curs de realizare vor duce la creșterea producției de la 23 gigawați (GW) în prezent la 50 GW până în 2031.

- Centrala nucleară Barakah (prima din lumea arabă) a început să producă energie electrică în 2020. Deși satisface doar 1% din cererea de energie electrică a țării, atunci când va fi pe deplin operațională, în 2030, aceasta ar putea crește la 25%.

- Sectorul petrolier este în mod esențial un sector cu utilizare intensivă de capital, nu de forță de muncă, astfel încât nu poate oferi suficiente locuri de muncă pentru cetățeni din UAE. Prin urmare, marea provocare pentru emirate constă în faptul că vor trebui să facă tranziția către o economie bazată pe cunoaștere, cu locuri de muncă productive în sectoare care nu sunt legate de extracția resurselor.

- În Emiratele Arabe Unite, fondul suveran de investiții Mubadala are sarcina de a permite această tranziție. Acesta a investit într-o varietate de sectoare de înaltă tehnologie, de la sateliți comerciali la cercetare și dezvoltare în domeniul energiei regenerabile.

Dar chiar dacă Emiratele Arabe Unite ar ajunge la un nivel de emisii net zero pe plan intern, continuarea exportului de petrol la nivel internațional înseamnă că acesta va fi ars undeva și, astfel, criza climatică va continua să se intensifice.

- Fiind deja unul dintre cele mai fierbinți locuri din lume, unele părți ale Orientului Mijlociu ar putea fi prea fierbinți pentru a mai locui în următorii 50 de ani, conform unor previziuni climatice creditate public de oamenii de știință din cadrul ONU.

- La un moment dat, una dintre principalele țări exportatoare de petrol trebuie să anunțe planurile de a lăsa permanent neexploatată o parte din petrolul său recuperabil din punct de vedere comercial. Iar COP28 oferă o platformă ideală pentru un astfel de anunț.

- Experții spun că pentru a exista speranță că lucrurile se schimbă după discuțiile de la Dubai, măcar una dintre țările din regiune care se bazează cel mai mult pe petrol ar trebui să anunțe un astfel de angajament, cu mențiunea că trebuie mai întâi să construiască o infrastructură alimentată cu energie regenerabilă și să revizuiască modelul de afaceri al companiei sale naționale de petrol pentru a deveni unul care furnizează energie regenerabilă, nu combustibil fosil, la nivel global.

- Emiratele Arabe Unite dispun de capitalul privat și de averea suverană necesare pentru a construi o economie post-petrolieră. Dar vor risca să fie primii care iau inițiativa?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum ar putea UAE să devină furnizor global de energie regenerabilă? Energia electrică nu poate fi transportată pe distanțe extrem de mari – a se citi intercontinentale – din cauza pierderilor (teoretic, de 3% la 1000 km). Ar putea ajunge cel mult furnizor regional, mai greu global. Iar energia solară poate fi captată numai o jumătate din zi. Așadar, din punct de vedere economic petrolul are în prezent toate avantajele pe partea de producere și distribuire, aspectul negativ fiind gazele cu efect de seră.
    Pe de altă parte, toate țările din grupul marilor producători de petrol, vor-nu-vor, trebuie să facă schimbarea către alte tehnologii, deoarece petrolul se va termina în aprox. 40 de ani, la media actuală de extragere și dacă nu se descoperă noi zăcăminte (https://www.worldometers.info/).
    Probabil pentru copiii noștri și sigur pentru nepoții noștri, petrolul va deveni istorie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult