Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Copiii „ăștia” plecați care doboară un nou record pentru România: peste 350.000 după două zile de vot, iar vârful este așteptat duminică

Copiii ăștia

Foto: Facebook Sebastian Oancea

Vineri au început să voteze „ăștia”, adică Diaspora. Iar Diaspora își arată atașamentul și dragostea pentru România votând într-un număr impresionant.

Mulți dintre „ăștia” au plecat din țară cu inima frântă, și-au lăsat acasă familiile și copiii, din cauza lipsurilor materiale și au plecat la muncă pe șantierele, câmpurile și serele ori restaurantele Europei. Dar mulți dintre „ăștia” au ajuns și în poziții de top ale companiilor din Vestul Europei. „Ăștia” din urmă au plecat din țară pentru că oportunitățile economice din România au întârziat să apară, iar în Vest au găsit recunoașterea și împlinirea profesională pe care nu le-au primit într-o țară pe care o iubesc, dar care a întârziat să se dezvolte ca urmare a politicilor economico-sociale eșuate.

„Ăștia” au fost catalogați în trecut și „căpșunari”, „curve”, „hoți”, „maneliști” sau „cocalari”, conform celor afirmate de către mulți dintre cei a căror viziune nu depășește nivelul propriului grobianism sau a lipsei de educație. Jignirile aduse Diasporei au fost adresate de la cel mai înalt nivel.

Conform OCDE, un procent de 75% dintre emigranții români din întreaga Uniune Europeană au declarat că principalul motiv pentru care au părăsit țara este legat de găsirea unui loc de muncă. Un procent de 31% a indicat familia drept principal motiv pentru părăsirea țării.

Acest tip de migrație a produs adevărate drame familiale. Familiile românilor plecați au fost rupte în două pentru că unul dintre membrii acesteia a fost nevoit să asigure traiul întregii familii muncind la peste 1500 – 2000 de km depărtare de casă.

În 2017 Diaspora a trimis în țară suma de 2,8 miliarde de euro. În 2018 valoarea remiterilor a atins 3 miliarde de euro. Pentru 2019 se estimează că românii ce muncesc peste hotare vor trimite în țară peste 3,2 miliarde de euro. Suntem pe locul 2 în Europa în ceea ce privește sumele de bani trimise acasă de cetățenii care lucrează în afara granițelor. Diaspora este cel mai mare investitor din România.

„Ăștia” se implică de fiecare dată când sunt alegeri. În 10 noiembrie au votat 675.000 de români în Diaspora. Astăzi, cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, prezența peste hotare, la orele 20:30 este de 356.000 (Sursa). 

Cu siguranță recordul întregistrat în 10 noiembrie va fi depășit și asta se va întâmpla pentru că „ăștia” se implică și doresc să fie parte a unui efort pozitiv. Votul este unul dintre lucrurile ce-i mai leagă pe „ăștia” de țară, iar în străinătate sentimentul de apartenență la România este mai puternic decât atunci când trăiești în țară. Știi că ești român și vrei să arăți asta cu gândul că poate cândva te vei reîntoarce în România, dar și pentru că la vot simți că ești alături de cei din țară.

Cozile din anii trecuți de la secțiile de vot sunt dovada cea mai bună că „ăștia” nu sunt indiferenți la soarta țării și că pot contribui la menținerea României pe drumul său european.

Atunci când simți românește vrei să arăți asta cu mândrie, iar dovezile de atașament față de țară sunt arătate de către români peste tot în secțiile de vot. Cel mai frumos instantaneu al zilei a fost surprins la secția de votare Harrow, Londra, unde românii au arătat nu doar că vor să voteze, dar au încins și o horă  în bunul spirit românesc. Vă imaginați niște germani sau olandezi dansând în secțiile de vot? Românii noștri au arătat că sunt fericiți că pot vota și se întâlnesc într-o atmosferă destinsă, iar acea secție de vot este România lor de peste hotare, locul unde pot socializa, vota și da, unde pot încinge chiar și o horă în jurul urnei de vot.

Peste tot în lume au fost suprinse scene asemănătoare în cursul zilei de sămbătă. Membri ai secțiilor de votare care fac valuri pentru a invita alegătorii, nu sunt cozi, procesul electoral decurge fluent, iar cei ce așteaptă la rând știu că vor avea posibilitatea de a vota.

Un bun prieten plecat din țară de curând îmi spunea că pentru prima data de când votează în străinătate a fost invitat de membrii comisiei să voteze, se întâmpla în Haga (Olanda).

Ce diferență față de alegerile prezidențiale din 2014 sau cele europarlamentare din 26 mai 2019.

Dar să nu uităm că „ăștia” votează pentru că în decembrie 1989, la Revoluție, au murit 1166 de oameni pentru ca noi să ne putem alege liber conducătorii. De la cei ce și-au dat viața în urmă cu 30 de ani am primit cel mai frumos cadou, votul liber.

Aducându-ne aminte de 1989, fără a uita sacrificiul eroilor României, privim spre viitor și mulțumim Diasporei, dar și românilor din țară. Dragi români din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franța, Statele Unite, Canada, români de peste tot din lume, vă mulțumim. România este una singură.

Haideți la vot, să fim cât mai mulți!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asa este, diaspora a trimis enorm de multi bani in Romania. La rude, bineinteles. De aia cretinii de PSD-isti, in frunte cu fostul asa zis Ministru de Finante Teodorovici, doreau din tot sufletul sa le puna piedici, diverse si stupide (ba sa nu ai voie sa muncesti in afar mai mult de 5 ani, ba sa fie impozitati romanii care muncesc afara....) ... pentru ca nu se puteau folosi de banutii diasporei, astia ajungeau direct le beneficiari..... nu puteau sa bage ei si pretenarii lor PSD ceva in buzunarasul lor modest.... de aia a luat-o gura pe dinainte pe maimuta aia cu brosa si le-a zis "astia"....
  • Like 0
 • DE CE credem in iluzii si himere ca si popor ?. Pentru ca ele ne-au conturat o realitate stramba care duce in acelasi punct astfel infaptuindu-se hranirea natiei cu meritele altuia/altora...a si mai jucam si jocuri de societate media sau nu adancindu-ne in minciuna castigului iluzoriu dar injositor ne-adevarat pentru cel/cea vizat/a. Romania neam de corcituri. ( pentru cei care stiu sensul cuvintelor romanesti IN GENERAL )
  • Like 2
  • @ Radu Panaitescu
   Domnu` si nea Radu, va ambalati fara rost. Nu exista realitati distorsionate, ci doar realitatea care va si cuprinde. Bine, poate ca sunteti un contorsionist care va scapa de realitate.
   Nu am reusit sa va duc la capat textul, insa eu nu va cred stabil nervos.
   • Like 0
  • @ Kadâr al Bakâr
   Auzi "bibicule" asa la misto....CE te face sa crezi ca maine voi vota turceste ?
   • Like 3
 • Mîine va fi o zi importanță pentru noi toti . Eu și familia mea vom vota pentru o Românie normală.
  • Like 4
  • @ Liana Bogdan
   #Votez check icon
   Asta-i Romania ta normala ?

   https://m.luju.ro/romania-tradata-de-iohannisti-iata-cutremuratoarea-inregistrare-in-care-premierul-ludovic-orban-a-recunoscut-la-congresul-ppe-din-zagreb-ca-guvernul-dancila-a-fost-dat-jos-pentru-ca-guvernul-meu-sa-asigure-partidului-popular-european-majoritatea-in-parlam
   • Like 0
  • @ #Votez
   Baaaa, dar "documentat" mai ești! Pentru orice ai "un argument", facke din păcate, dar așa este la unitate când domnește disperarea.
   • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult