Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit pentru Republica.ro despre birocrația din aparatul guvernamental, a cărei expresie evidentă este mapa de ministru.
„Mapa de ministru este un instrument odios prin care administrația îi ține ocupați pe miniștri, care au impresia că muncesc enorm, dar care nu guvernează, de fapt. Când intri în birou, te așteaptă un teanc de hârtii, toate sunt urgente, toate sunt importante. Trebuie să citești ce vor oamenii ăia acolo și sunt detașări, cereri de concediu. Un om de foarte bună credință, vine, citește toate chestiile astea, pierde o uriașă energie mentală ca să înțeleagă, nu semnează dacă nu înțelege pentru că îi e frică, pleacă epuizat la 12 noaptea și el crede că a muncit. Nu a muncit, nu a făcut nimic”, spune Cristian Ghinea.
Acesta a povestit că el semnează doar acele documente pentru care este necesară semnătură de ministru, delegând responsabilitatea pentru toate celelalte unui om de încredere.
Ministrul Fondurilor Europene crede că mapa de ministru este o modalitate prin care birocrația îi forțează, de fapt, pe oficiali să nu guverneze. „Să fie la putere, să se bucure de privilegii și de aparența de putere, dar, de fapt, să nu aibă niciun fel de putere. Pentru că dacă tu aprobi cereri de concediu, ai putere asupra unor cereri de concediu, nu asupra instituției.”
Cristian Ghinea a mai vorbit și despre proasta comunicare între ministere, dând exemplul unei corespondențe purtate între Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene. La capătul ei, a simțit nevoia să îi scrie o scrisoare ca de la om la om, omologului său de la Muncă. „Am scris ieri o adresă către Dragoș Pâslaru, prietenul meu. Era un dosar prin care ministerele noastre aruncau de la unul la altul cine ar trebui să se ocupe de niște calcule de cost pe niște fonduri europene. Și am încercat să înțeleg și nu mai înțelegeam. Ultima adresă era opinia Ministerului Muncii, scrisă pe câteva pagini, într-un stil infernal, prin care demonstrau ei că Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se ocupe de acea chestiune. Asta după ce cei de aici demonstrau că, tot din punct de vedere juridic, Ministerul Muncii trebuie să se ocupe de ea. Și i-am scris o adresă oficială lui Dragoș Pâslaru, în care i-am scris: „Dragă Dragoș, acest schimb de adrese oficiale e un exemplu de proastă practică, îți propun să îi concediem pe cei care l-au scris și să desemnăm pe cineva de la cabinetele noastre să stea de vorbă față în față, în mod uman, și să găsească o soluție. Cu drag, Cristian. Și am trimis această adresă””, spune Cristian Ghinea.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
http://dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/tehnocrat și http://dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/mucles-toamna
ma tem ca si ministri astia tehnocrati, de atitea bune intentii si bune practici le scapa sa duca pina la capat un proiect. cum ar fi faimoasa comisie de taiat hartii, care a inceput cu mare valva, a strans propuneri si a murit discret fara nici o hartie taiata, initiativa a aceluiasi domn Ghinea