Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

EXCLUSIV. Corespondența dintre doi miniștri ai Cabinetului Cioloș: „Dragă Dragoș, propun să îi concediem...”

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit pentru Republica.ro despre birocrația din aparatul guvernamental, a cărei expresie evidentă este mapa de ministru. 

„Mapa de ministru este un instrument odios prin care administrația îi ține ocupați pe miniștri, care au impresia că muncesc enorm, dar care nu guvernează, de fapt. Când intri în birou, te așteaptă un teanc de hârtii, toate sunt urgente, toate sunt importante. Trebuie să citești ce vor oamenii ăia acolo și sunt detașări, cereri de concediu. Un om de foarte bună credință, vine, citește toate chestiile astea, pierde o uriașă energie mentală ca să înțeleagă, nu semnează dacă nu înțelege pentru că îi e frică, pleacă epuizat la 12 noaptea și el crede că a muncit. Nu a muncit, nu a făcut nimic”, spune Cristian Ghinea.

Acesta a povestit că el semnează doar acele documente pentru care este necesară semnătură de ministru, delegând responsabilitatea pentru toate celelalte unui om de încredere.

Ministrul Fondurilor Europene crede că mapa de ministru este o modalitate prin care birocrația îi forțează, de fapt, pe oficiali să nu guverneze. „Să fie la putere, să se bucure de privilegii și de aparența de putere, dar, de fapt, să nu aibă niciun fel de putere. Pentru că dacă tu aprobi cereri de concediu, ai putere asupra unor cereri de concediu, nu asupra instituției.”

Cristian Ghinea a mai vorbit și despre proasta comunicare între ministere, dând exemplul unei corespondențe purtate între Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene. La capătul ei, a simțit nevoia să îi scrie o scrisoare ca de la om la om, omologului său de la Muncă. „Am scris ieri o adresă către Dragoș Pâslaru, prietenul meu. Era un dosar prin care ministerele noastre aruncau de la unul la altul cine ar trebui să se ocupe de niște calcule de cost pe niște fonduri europene. Și am încercat să înțeleg și nu mai înțelegeam. Ultima adresă era opinia Ministerului Muncii, scrisă pe câteva pagini, într-un stil infernal, prin care demonstrau ei că Ministerul Fondurilor Europene trebuie să se ocupe de acea chestiune. Asta după ce cei de aici demonstrau că, tot din punct de vedere juridic, Ministerul Muncii trebuie să se ocupe de ea. Și i-am scris o adresă oficială lui Dragoș Pâslaru, în care i-am scris: „Dragă Dragoș, acest schimb de adrese oficiale e un exemplu de proastă practică, îți propun să îi concediem pe cei care l-au scris și să desemnăm pe cineva de la cabinetele noastre să stea de vorbă față în față, în mod uman, și să găsească o soluție. Cu drag, Cristian. Și am trimis această adresă””, spune Cristian Ghinea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Mie nu mi-a placut niciodata povestea asta cu HG-ul. Adica Guvernul e un fel de parlament? N-ar trebui sa aiba si povestea asta niste limite?
    • Like 0
  • În sfârşit! Unul care s-a prins: "mapa de ministru este o modalitate prin care birocrația îi forțează, de fapt, pe oficiali să nu guverneze."
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Nu ineleg faza cu scrisoarea. Nu era mai potrivit un telefon? Aud des pe la presedintii astia din afara, ca Obama a avut o convorbire telefonica cu presedintele X sau Y ('omologul sau', imi place expresia). Sa puna si ei la poarta, la avizier, lista cu telefoanele ministrilor.
    • Like 0
  • Da' ministrii astia cand vin la putere nu stiu cum sunt organizate ministerele? Ei vin ca sa se uimeasca in fiecare zi ce birocratic e sistemul? Nu stiu la ce se inhama cand vin la putere? Toti vin sa invete din experienta ca niste interni la multinationala sa poata apoi sa aiba ce povesti la bere!
    • Like 4
    • @ Mihail Andrei Cismaru
      raimond check icon
      Si ma rog de unde vrei sa stie? Exista vreo facultate de ministri? Scoala profesionala ceva? Zi mersi ca unii se uimesc, ba mai mult, vor sa si schimbe ceva...
      • Like 6
    • @ raimond
      MihaiSt check icon
      De obicei ajungi intr-o functie de conducere DUPA un stagiu in functii de executie, deci dupa ce ajungi sa stii cat de cat cum functioneaza sistemul pe care il conduci. In caz contrar esti in situatia celui care vrea sa conduca o masina dar nu stie la ce foloseste ambreiajul. Niciunde in lume nu este normal ca, in calitate de manager (iar un ministru este, in felul lui, un manager), sa te plangi de sarcinile care, in ultima instanta, fac parte din "the job description" (si inca din rutina acestui tip de profesie). De asemenea, delegarea sarcinilor merge pana la un punct - "oamenii de incredere" amintiti sunt buni pana cand se intampla ceva "pe semnatura ta".
      • Like 1
    • @ Mihail Andrei Cismaru
      Ministrul organizează ministerele ca să-şi împlinească programul. El nu "schimbă" nimic. Componentele ministerului sunt aprobate prin lege. Aparatul ministerului e aprobat prin HG. Ghinea s-a prins oarecum. Va avea şi sclipirea de a-l organiza astfel încât să lucreze mai eficient componentele ministerului?
      • Like 0
  • Nu este singurul loc unde se lucrează ca pe vremea conţopiştilor care aveau mânecile suflecate cu o jartea...Nu este o noutate pentru cineva care a mâncat pâine timp de şase ani în Guvern... Acest lucru se întâmplă şi la medici. Timpul care trebuie cosumat cu pacientul, este mâncat de birocraţia înşurubată bine şi neatacabilă, fiindcă medicul trebuie să scrie zilnic 40-50 de foi pentru aş justifica salariu. Diagnosticul pe care îl pune pe foaia pacientului nu interesează pe nimeni de la Casa de Sănătate. Medicul este OM şi nu o maşină de scris. El trebuie să se detaşeze de suferinţa pacientului care se află la consult şi să se concentreze pe foaia de observaţie care-i justifică munca şi implicit salariu. Am dat acest exemplu, deoarece tocmai am fost ieri la un oftalmolog, care a pierdut timp de zece minute să caute în foaia de observaţie ceva ce-mi recomandase cu o lună în urmă...şi aşa mi-am dat seama de birocraţia care omoară pacientul şi-l termină ca specialist şi pe medic.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Si daca vor vorbi cabinet catre cabinet tot vor gasi o solutie. Vor angaja translator :)
    • Like 2
  • Cât timp am fost angajat ( puţin peste 40 de ani) vorbeam cu unii colegi de ai mei despre o tară pe care nu numai ministerul de care aparţineam (Ministerul Educaţiei) nu putea să o elimine ci întreaga structură a sistemului. Era vorba de LIPSA COMUNICĂRII. Limbajul de lemn intra-ministerial, moştenit din sistemul politic de dinaintea anului 1989, a supravieţuit şi , din nefericire, a făcut pui care, la rândul lor, s-au supradimensionat devenind moştri! Privind reglementările de-a lungul anilor pe baza legilor existente, nu poţi să constaţi decât faptul că ambiguităţile (unele lăsate (oarecum voite) din legi se regăsesc în regulamente, ordine şi alte hârtii cu circulaţie internă din instituţiile respective. Ierarhizarea şi împărţirea seacă - şef - subaltern au dus la finisarea unor practici la fiecare categorie în parte, astfel că s-a ajuns la stadiul de a nu ştie stânga ce face dreapta şi invers, finalizându-se cu un formalism înfiorător în relaţiile lor. Evident că, aici, factorul uman a fost decisiv, lăsându-se o sumedenie de portiţe care au dus la angajarea unor indivizi fără nicio legătură cu domeniile respective, indivizi care-şi raportau munca pe care o prestau doar la propriile persoane ridicându-şi (uneori) standardele importanţei la cote total nereale. Toate astea au dus, şi duc încă, la o "baronizare", dacă vreţi, a fiecărui domeniu în parte, la care s-a adugat şi teama permanentă de MODERNIZARE prin schimbarea "uneltelor" de lucru a celor implicaţi. Fiecare minister este construit ( a fost) pe principiul "stat în stat" de unde şi greutatea comunicării între unul şi altul. Ani în şir, de câte ori venea un Ordin "de sus" cu aplicare "imediată", îmi aduceam aminte de "Castelul" lui Kafka! Ministrul C. Ghinea nu a făcut decât să se lovească de acel zid al birocraţiei excesive, care întreţine, pe de o parte inutilităţi, iar pe de altă parte...nulităţi! ( Încă!)
    • Like 0
    • @ Ion Cogan
      Valentin check icon
      Multi confundam comunismul cu birocratia. Comunismul a generat birocratie. Comunismul s-a dus dar birocratia a ramas, pentru ca birocratie nu e o ideologie politica. E ca la un virus informatic: virusul se prinde atat de tare de sistem incat eliminarea lui ar insemna un dezastru pentru ca ar sterge toate datele din computer. In consecinta se folosesc metode mai blande de a elimina virusul, dar sistemul ramane cu sechele mai mari sau mai mici pana se face o instalare noua. De regula cu O ALTA generatie a unui sistem de operare. Pentru ca aici vorbim de generatii. 45 de ani de comunism ar avea nevoie cel putin de 45 de ani in care doar sa fie eliminat virusul cu cat mai putine daune. Eu cred ca vor trece cel putin doua sau trei generatii, deci povestea sare cu mult de 50 de ani. Asta nu inseamna ca trebuie sa stam cu mainile in san, pentru ca noi suntem cei care punem fundatia. E o mare responsabilitate pentru cei care ne vor urma si ne vor judeca. N-ar trebui sa dam dovada de egoism (gen 'eu nu ma bag daca tot nu apuc...')
      • Like 0
    • @ Ion Cogan
      Venom check icon
      Apropos de experiența dvs., două articole, numai bune să completeze atmosfera:
      http://dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/tehnocrat și http://dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/mucles-toamna
      • Like 0
    • @ Valentin
      Stimate domnule Valentin, dacă aţi observat, cuvântul "comunism" nu există în comentariul meu. Apare, însă, Franz Kafka, scriitorul care printre altele critică şi birocraţia imperiului austro-ungar în care a trăit. Aveţi dreptate, în parte, când spuneţi că "vor trece cel puţin două sau trei generaţii"pentru că eliminarea totală a biorcraţiei este imposibilă. Reducerea ei până la un nivel nesemnificativ, însă, da.
      • Like 0
    • @ Ion Cogan
      Valentin check icon
      Nu exista nici in "1984". Totusi noi asociem birocratia cu comunismul. De fapt comunismul este un sistem totalitar, iar birocratia apare in sistemele totalitare si se mentine multa vreme dupa caderea lor.
      • Like 0
  • check icon
    Stai sa vezi ce se va intimpla cind ii vor concedia: (1) se vor duce acasa; (2) se vor duce la tribunal si (3) dupa citiva ani vor cistiga procesele si apoi (4) vor incasa salariul pe perioada cit au frecat menta (unii mai smecherasi si mai pilosi isi vor gasi de munca pe undeva unde vor face la fel). Dupa care vor pleca intr-un binemeritat concediu prin tarile calde pentru ca, nu-i asa, au fost stresati si umiliti!
    • Like 2
  • asa... si? ati publicat povestea inainte s-o terminati? care e finalul? ce-a zis Paslaru? i-au concediat pe aia?
    ma tem ca si ministri astia tehnocrati, de atitea bune intentii si bune practici le scapa sa duca pina la capat un proiect. cum ar fi faimoasa comisie de taiat hartii, care a inceput cu mare valva, a strans propuneri si a murit discret fara nici o hartie taiata, initiativa a aceluiasi domn Ghinea
    • Like 0
  • Venom check icon
    Am citit pe un blog, mesajul unui funcționar dintr-un minister. Omul se gândea cu groază că li se termină mandatul tehnocraților și vin piloşii sau politicienii. Spunea că a fost prima oară de când e la job când merge cu plăcere la serviciu, fiindcă lui și colegilor li se cer părerile și sunt puși să facă și ei ceva.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult