Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Coronalegerile 2020: vârstnicii se tem să iasă la vot, prezența la urne va scădea, creșterea economică se poate transforma în declin. Studiu de caz: alegerile din Statele Unite

Coronavirus USA

Foto: Guliver Getty Images

Bursa, încrederea cumpărătorilor, succesul public și sondajele de opinie sunt foarte vulnerabile la factorii psihologici. Aceștia au și capacitatea de a evolua într-un mod imprevizibil, de multe ori justificat de fapte, dar nu arareori lipsit de logică.

În perioada pe care o traversăm, infecția cu coronavirusul COVID 19, plecată din China centrală și deja prezentă în 103 țări, amenință să schimbe în multe feluri viața și activitatea oamenilor de pe toate continentele locuite.

Între acestea se numără și felul în care se vor desfășura alegerile apropiate, ca și modul în care vor fi influențate rezultatele lor.

Pandemia, surprinzător încă nedeclarată oficial de Organizația Mondială a Sănătății și de ONU, este vizibilă pentru oricine urmărește mersul epidemiei din țările afectate, dintre care unele au introdus deja măsuri drastice de izolare și de limitare a transporturilor.

Efectul economic este inevitabil și industria turismului, transporturile aeriene, croazierele și circulația mărfurilor au atins puncte critice.

Consecințele lor se vor face simțite la toate nivele activității productive, în condițiile unei economii mondiale intens conectate.

Cel mai mare atu al campaniei lui Donald Trump pentru realegerea lui și pentru succesul în alegeri al partidului republican era creșterea economică din ultimii trei ani, acompaniată de scăderea marcată a șomajului, creșterea încrederii cumpărătorilor și un traseu constant ascendent al bursei de acțiuni și de mărfuri.

Toate acestea se pot șterge în săptămânile care urmează și vor progresa la nivele neanticipabile, dacă coșmarul îmbolnăvirilor și deceselor nu va fi stopat în scurt timp.

Schimbarea de la creștere economică la declin poate anihila șansele electorale republicane din noiembrie a.c.

Acum două săptămâni, când erau doar câteva cazuri confirmate în țară, președintele Trump a declarat: „Suntem în control cu Coronavirusul în USA...și bursa mi se pare că arată foarte bine”.

Azi, în Statele Unite, sunt 448 de cazuri de boală și 19 decese prin infecție cu COVID 19, iar cel mai de încredere index de bursă Dow Jones a scăzut cu mai mult de 3.000 de puncte.

Astfel de afirmații, contrazise de realitățile care le urmează în doar câteva zile, pot stârni neîncredrea în autoritățile responsabile și pot favoriza opoziția, care - pentru câștiguri politice - se grăbește să arunce responsabilitatea epidemiei pe guvernul în funcție.

Chiar dacă măsurile excepțional de intense și chiar drastice luate de guvernul chinez vor stăvili progresul epidemiei din țară, este logic să se aștepte o încetinire a ritmului de producție și de creștere al economiei chineze.

O recesiune simultană a celor două cele mai mari economii ale lumii, Statele Unite și China, a fost demult indicată ca una dintre „lebedele negre” care ar putea amenința secolul 21.

Încă din primele săptămâni ale epidemiei cu COVID 19, un număr de deficiențe ale sistemului medical american au fost semnalate: nu sunt destule kit-uri pentru diagnosticarea virusului, până în prezent testarea pentru COVID 19 este îngreunată de numărul redus al laboratoarelor competente, persistă regulamentul care nu permite testarea fără aprobarea autorităților medicale, se anticipează ca la o extensie rapidă a numărului de îmbolnăviri să apară o criza de paturi de spital și de personal de îngrijire.

Astfel de informații pot induce o avalanșă de critici adresate administrației, a căror circulație, accelerată de mediile sociale, poate rezulta într-o blamare repetată zilnic a capacității de protecție a populației a prezentei administrații. Care poate avea un efect devastator în rândurile opiniei publice.

Epidemia de gripă sezonieră de anul acesta nu s-a terminat și - deși mortalitatea globală este mică, 0,1% - în Statele Unite au rezultat deja în acest an peste 20.000 de decese.

Concomitența celor două afecțiuni transmisibile, gripa sezonieră și infecția cu coronavirus, ar putea face să se multiplice efectele negative ale noii boli virale, abia intrate pe teritoriul american.

Frica de contaminare în condițiile aglomerării va afecta prezența la mitingurile electorale și participarea voluntarilor în munca de teren.

Cei mai mulți oameni - și mai ales vârstnicii - au exprimat temerile de a merge la vot în zilele de alegeri.

Autoritățile electorale din mai multe state au declanșat o campanie de convingere a populației că se vor lua toate măsurile pentru protecția sănătății alegătorilor.

Ele au afirmat că vor avea dezinfecții zilnice ale centrelor de votare, că vor steriliza creioanele, pupitrele și suporturile de formulare după fiecare votant și că vor asigura un circuit al alegătorilor care va evita orice aglomerație.

Cu toate acestea, o reducere a prezenței la vot este anticipată de analiștii politici și - ca o regulă generală - absenteismul electoral dezavantajează partidul aflat la putere.

Se fac propuneri pentru extinderea perioadei de votare anticipată și pentru votul prin corespondență.

Invers, o intervenție eficace a guvernului în limitarea epidemiei și în rezolvarea promptă a tuturor efectelor ei, medicale și economice, poate deveni un mecanism de succes, care va mări șansele de realegere ale președintelui și va spori popularitatea partidului republican.

De asemeni, campania de presă intensă legată de pandemia cu coronavirus alimentează antiglobalismul suporterilor lui Trump și reduce creditul politicienilor și organizațiilor care sunt partizanii comerțului internațional neîngrădit.

Până la alegerile din 3 noiembrie 2020 este un drum lung și nu pot fi prezise toate evenimentele și toți factorii care le vor influența.

Dar se poate anticipa că alegerile prezidențiale, legislative și locale vor avea, pe lângă multele influențe demografice, economice și culturale clasice, o nouă dimensiune datorită căreia unii numesc deja votarea din acest an coronalegerile 2020. 

Text apărut inițial pe marginaliaetc

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo check icon
    Faptul că vor ieși la vot mai puțini oameni în vârstă este un câștig pentru societatea românească.
    Spun acest lucru, privind statisticile - pe cine votează aceștia de regulă.
    • Like 2
    • @ Leo
      Parerist check icon
      Unde, in America, sau in Romania?
      • Like 0
    • @ Leo
      Aluzia ta e clara, dar sa stii ca te inseli: NU numai virstnicii voteaza cu cine nu-ti place tie, desi te crezi un Democrat si cu idei europene, dar si tinerii....tot asa cum o groaza de batrinei voteaza cu liberalii, de ex ! oricum, adu-ti minte ce-ti spun acum atunci cind vei fi batrin si nevoile iti vor fi altele si altfel , dar tinerii te vor batjocori !
      • Like 0
    • @ Parerist
      Leo check icon
      America este un continent, România este o țară - nu înțeleg la ce te referi cu întrebarea ta,
      • Like 0
    • @ Popescu Gabriela
      Leo check icon
      Te asigur că nu am făcut nicio aluzie, am exprimat o părere bazată pe date statistice, lăsând în afara ei propriile „plăceri”.
      În România istoria și preferințele exprimate pe parcursul ei ne arată că liberalii au un electorat de maxim 10% deci, chiar dacă - cum bine zici - și bătrâneii votează liberali, numărul celor care o fac este foarte redus.

      PS: liberal înseamnă persoană care îmbrățișează principii liberale, nu persoană care susține pnl, alde sau partide socialiste la care singura legătură cu liberalismul este o parte din denumire.

      PS1: mie până și liberalismul mi se pare anacronic.
      PS2: fiecare doctrină are părți bune.
      PS3: eu nu dau doi bani pe părerile idioților, dar dacă tinerii inteligenți vor considera că merit batjocura lor, îmi voi asuma greșelile pe care le voi fi făcut până când voi fi ajuns bătrân și ori voi lucra împreună cu ei ca să le repar, ori voi renunța să le afectez negativ viețile prin votul meu (atunci când/dacă nu voi mai avea energie să-i ajut).
      • Like 0
    • @ Leo
      Dar nici nu-i de mirare, @Leo , ca se voteaza cu PSD.ul devreme ce ~40% din tara asta traieste la nivel de saracie, iar Imposibilitatea copiilor si tinerilor de a Invata fiind redusa, cu atit mai mult va creste nivelul saraciei ! adu-ti aminte de inchiderea unor scoli din mediul rural , in 2010 si ce-a insemnat asta....cu Cine sa voteze ei ? cu Libelalii a caror deviza este sa Reusesti Prin Tine insuti ? CUM sa faca ei asta ? e tragic , caci NICIUN guvern din '90 incoace Nu s-a preocupat de aceasta problema, desi scolarizarea, cultura si educatia unui popor este Esentiala ptr. progresul lui ! in rest, Oricit crezi acum ca vei reusi sa te menti pe culmile progresului gindirii tale, virsta iti va schimba- in mare parte- optiunile....
      • Like 0
    • @ Popescu Gabriela
      Leo check icon
      Faptul că-i înțeleg pe oameni nu înseamnă că trebuie să le accept acțiunile.
      Dacă odată cu vârsta nu voi ajunge să-mi schimb opțiunile, voi considera că am trăit degeaba.

      PS: eu am considerat corectă închiderea acelor școli, pentru că educația și școlarizarea - cel puțin în România - nu înseamnă același lucru.
      • Like 0
  • Bre, America-i departe si noi suntem aici si avem aceleasi probleme ! Cum le vom rezolva ? suntem pregatiti ? si, apropo de alegerile ce se doresc a fi in primavara- vara asta, vi se pare ca la noi va fi mare inghesuiala la urne ? P.S nici mie nu-mi zimbesteideea globalizarii si-mi pare ca acest virus ne va Obliga sa ne descurcam cu ce producem in plan local, inchizind putintel granitele, ceea ce -mi pare a fi macar un Cistig ptr. economia Ro ....
    • Like 1
  • Parerist check icon
    E clar ca democratii au lansat coronavirusul, ca sa dea in Trump. Pe langa efectele economice, loveste si in batrani, aka votantii lui majoritari ai lui Trump. Conspiratorii stiind si-au vandut actiunile dinainte, vor recumpara cand preturile sunt jos, castig pe toata linia.
    Rusine Soros!
    • Like 3
    • @ Parerist
      Nu le da idei, ca astia nu au discernamint....sau vrei sa fii vedeta pe facebook?
      • Like 1
    • @ Parerist
      DACA e adevarat ce-am citit zilele trecute, cum ca statul chinez a DAT LOVITURA si a acaparat toate firmele ce s-au aciuit prin China , exact pe modelul descris de catre @Parerist, inseamna ca teoria conspiratiei functioneaza !
      • Like 0
  • Asa, incepeti sa gasiti tap ispasitor devreme.
    Nu e idiotul portocaliu, e Covid19, opozitia vicleana, presa toata (mai putin Fox si OAN)....mai inventati citeva alternative, sa fiti siguri.
    PS Gandirea si logica in Cultul Trump: opozitia acuza administratia - in scopuri politice - pentru agravarea epidemiei, dar in acelasi timp admiti ca nu sunt destule kituri, nu sunt destule laboratoare, procedurile sunt greoaie si nu vor fi suficiente paturi de spital. Ori e una ori e alta....daca traiesti in lumea reala. Dar trumpistii nu lasa logica, faptele, realitatea sa le incurce convingerile insamintate de papagalul din Casa Alba.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult