Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Coronavirus demagogia | Corporatistul „Popescu” lucrează de la birou şi citește comunicate cu măsurile luate de guvern. Șefii lui îşi pun pe Facebook poze cu textul „STOP COVID-19” şi haștagul StămAcasă

corporatist - masca - getty

Foto Guliver/Getty Images

Ne-am dori ca zilele acestea să scoată ce este mai bun și mai frumos din oameni, să învățăm să fim mai solidari, mai altruiști, mai empatici, mai deschiși către comunicare și relaționare, chiar și prin distanțarea aceasta socială impusă care nu ne place, dar pe care trebuie să o respectăm.

Din păcate, astfel de vremuri nu ne feresc de greșeli, de minciună, de furt, de ipocrizie. Așa am ajuns să aud de la prieteni care merg încă la serviciu, deși activitatea le-ar permite să lucreze de acasă, că li se cere prezența la locul de muncă de către șefii care stau liniștiți acasă. „Popescu” este real, numele însă nu, din motive obiective. Mi-a explicat foarte clar că nu poate scrie el articolul de teamă să nu-și piardă locul de muncă. Știe că face un mare compromis și că după criză va trebui să ia niște decizii. Zilele acestea am stat de vorbă cu câțiva Popescu și iată ce a ieșit. 

Corporatismul prost înţeles, demagogia înrămată în tot felul de fotografii cu „echipa” fac casă bună cu egoismul şi nepăsarea, cu lipsa de omenie şi de viziunea despre care se discută pompos în tot felul de buletine interne ale multinaţionalelor și nu numai.

Această viziune şi spiritul de echipă, promovate drept valori fundamentale de-a lungul anilor, se dovedesc doar gargară, care nici măcar corporatistă nu poate fi catalogată, este doar lipsa de educaţie şi de omenie.

Altfel nu se poate explica de ce managerii, aceia care discută despre „echipă”, despre „valorile fundamentale ale companiei noastre”, despre „suntem o echipă, uniţi la greu”, lucrează de acasă, în timp ce angajaţilor li se impune să vină la birou, desi există soluţii tehnice care să le permită să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de siguranţă.

Între timp ce angajaţii, da, cei cărora li s-a vorbit ani de zile despre viziune şi echipă, lucrează de la birou şi citesc comunicate interne cu măsurile luate de guvern, şefuleţii lor îşi pun pe Facebook poze cu textul „STOP COVID-19” şi hashtag-ul #StămAcasă.

În timp ce vizionarii conducători de oşti stau acasă, căci valori precum acestea nu merită să se expună inutil, „echipa“ vine la birou. Să sperăm că această criză se va termina cât de curând, iar la final pozele vor fi unele în care angajaţii zâmbesc în faţa acelor tablouri unde se vorbeşte despre solidaritate şi viziune, nu de pe patul spitalului.

În timp unii angajaţi află că o parte dintre colegii lor lucrează din bucătăria casei lor, lucru pe care l-ar putea face mai mulţi membri ai „echipei“, dar nu ai cu cine să discuţi, deoarece dacă vrei să pui problema în mod obiectiv, nu găseşti pe nimeni, iar la telefon, dacă ți se răspunde, primeşti un răspuns jenant prin care eşti anunţat că „firma s-a gândit să aplice cele mai bune procese şi să implementeze procedurile cele mai potrivite pentru ca activitatea să nu fie afectată“.

Deşi până la partea cu cele mai bune procese şi cele mai potrivite proceduri părea doar vorbărie goală corporatistă, partea cu „activitatea să nu fie afectată“ arată nivelul de indiferenţă de care au parte angajaţii.

Dacă șefuleții îşi beau cafeluţa aromată postând sfaturi pe Facebook, ce fac angajaţii? Păi muncesc, unii dintre ei înjură, alţii sunt dezamăgiţi (de obicei, cei mai tineri), cei experimentaţi zâmbesc, fiind rodați deja. Dar angajații ţin legătura cu clienţii şi află că aceştia, deşi activează în acelaşi domeniu de activitate, lucrează de acasă. Bun, atunci te întrebi: este rea voinţă, este nesimţire, este lipsă de solidaritate, vorbim de lipsă de omenie şi de empatie, de frica de a nu pierde controlul?

Câte puţin din fiecare, dar data viitoare, dacă vom fi în echipă completă şi vom trece cu bine prin această criză, avem rugămintea să nu mai daţi sfaturi sforăitoare şi să nu ne mai spuneţi cum se învărte lumea.

Cu toţii sunteţi erori de recrutare, aţi fost numiţi pe poziţii de conducere pentru a conduce, pentru a da un exemplu, nu pentru a vă izola de plebe şi a da sfaturi din bucătărie. Acesta este sclavagismul modern, aşa vă comportaţi şi acţionaţi faţă de oamenii pe care îi forţaţi să se expună inutil, doar pentru că nu vă pasă și pentru că voi nu știți să vă controlați fricile.

Semnează: Popescu, un angajat performant.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Un subiect interesant de analizat si dezbatut este cum sa abordezi situatia in care o parte din angajati trebuie neaparat sa fie prezenti fizic la servici (e.g. lucratori comerciali, intretinere, etc.) si o parte din angajati (sefi. persoane din sediul central sau de suport) pot sa lucreze de acasa?
  Ce faci? Toate lumea la birou in semn de solidaritate cu ceilalti colegi care nu sunt atat de norocosi sa poata lucra de acasa si toata ziua sunt in situatia sa fie expusi de terte persoane sau impartim riscul si trimitem personalul "TESA" acasa?!
  • Like 0
 • Nume check icon
  Daca tipul de activitate te ajuta sa lucrezi la domiciliu, si mai ales daca ai si tehnologia si sa nu o faci inseamna ca ai o mare problema...de aceea sper ca sunt mai multe exceptii decat o regula generala.
  Si aici nu este vorba de valori - care toate sunt bune pentru ca nu am vazut un exemple de valori in care sa minti, inseli, etc. - ci de modul in care acestea sunt implementate si "traite" in fiecare zi. Este mult de discutat aici.
  Si sunt corporatii care stau bine si prost in acelasi timp si firme romanesti mari si mici care se comporta la fel.
  P.S. In acelasi timp folosim atat de des cuvantul acesta de corporatii incat si-a pierdut sensul. Sper ca nu catalogam ca o corporatie o firma mare sau care are un sediu in Romania si inca o tara...
  • Like 0
 • AlexisZ check icon
  Clar, concis și cum nu se poate mai adevărat. Se tot striga pe la noi sloganul "vrem o tara ca afara". Cum ați putut constata, tot ce s'a adus la noi de afara sunt copii, mimetism, imitatii, erzaturi. Incepand de la calitatea unui salam sau a unui detergent și terminand cu firmele care sunt de-afara si si-au creat sucursale sau au externalizat activități la noi. Ei, tot așa sta treaba si cu corporațiile, corporatisti, raporturile lor de munca și relationarea dintre ei. Așa cum funcționează societatea noastra la scara macro, tot așa funcționează și o întreprindere la scara micro, nu vad de ce ar fi altfel. Corporatistii sunt și ei tot oameni, nu sfinti, chiar dacă unora dintre ei le place s-o creada.
  • Like 1


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult