Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Coronavirus în România: 9.714 cazuri noi, 121 de decese, 1014 pacienți la ATI. Dr Alexandru Rafila: Trebuie să testăm între 80.000 și 100.000 de persoane zilnic

pat - covid - CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: CTK/Alamy /Alamy /Profimedia

România se apropie de 10.000 de cazuri noi de Covid-19 zilnic. Autoritățile au anunțat azi 9.714 noi infecții cu noul coronavirus și 121 de decese. Un record și în ce privește cazurile grave - 1.014 pacienți la terapie intensivă.

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și candidat pe listele PSD la alegerile parlamentare spune că „funcționarea sistemului de sănătate publică lasă de dorit”. „Nu există o coordonare a direcțiilor de sănătate publică, pentru a se putea identifica toate persoanele infectate, să facă anchetele epidemiologice. Raportăm un număr de laboratoare ce testează tot mai mulți pacienți - aproape 40.000 de teste zilnic. Trebuie să fim siguri că aceste teste care se efectuează sunt de bună calitate”, a spus joi prof dr Alexandru Rafila.    

„Trainingul personalului și verificarea cunoștințelor personalului sunt esențiale. Așa se întâmplă peste tot în lume. Trebuie să se înființeze centre regionale care să coordoneze activitatea de testare. Capacitatea de testare trebuie să crească. Trebuie să testăm între 80.000 și 100.000 de persoane zilnic. Acest lucru trebuie făcut permanent. Există probleme legate de funcționarea unor laboratoare în weekend. Duminică am avut 40% rata de pozitivare, în zilele următoare - 25- 28%”, a spus dr Alexandru Rafila. 

Medicul a dat exemplul Israelului, care, prin testare masivă, a ajuns, de la o situație similară cu cea de la noi, la o rată de pozitivare sub 3%.

„Trebuie să ajungem la o scădere la 3% a testelor pozitive din totalul testelor făcute zilnic. Este o țintă pe care trebuie să ne-o propunem”, a subliniat dr. Rafila.

Medicul a acuzat că în prezent în România DSP-urile sunt „conduse de persoane cu profesiuni care nu au tangență cu profesia medicală”. 

Proiect în Timișoara, pentru momentul în care nu vor mai fi locuri în spital: pacienții vor primi oxigen la domiciliu

În Timișoara, pacienții cu forme medii și severe, care vor avea nevoie de oxigen, dar care nu vor mai putea fi internați în spital, din lipsă de locuri, vor putea fi ajutați la domiciliu, spune dr Virgil Musta, medic epidemiolog, Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.  

„La nivelul primăriei Timișoara lucrăm la un proiect pentru pacienții care nu vor mai avea loc în spital, pacienți cu forme medii și severe, ce totuși necesită oxigen, să le administrăm oxigen la domiciliu și să putem să îi monitorizăm prin sistem de telemedicină, în colaborare cu medicii de familie”, a explicat la Digi24 medicul Virgil Musta, punctând că la această soluție s-ar putea apela în situația în care nu vor mai exista locuri în spitale. 

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos, graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:


Până astăzi, 7.540 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2020 (10:00) – 05.11.2020 (10:00) au fost raportate 121 decese (68 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

112 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu au prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 57 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 5 noiembrie.

Cifrele referitoare la persoanele aflate în carantină și în izolare vor fi transmise ulterior, având în vedere că sunt în curs de actualizare.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.330 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 974 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 8.177 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.065.695 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 7 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Realitatea demonstrează că modelul matematic de răspândire a virusului în progresie geometrică se verifică și că rația este în creștere de la 1,1 la 1,2-1,3 și că măsurile impuse pentru micșorarea acestei rații sunt ineficiente. Dacă vom continua în acest mod până la sfârșitul anului se va contamina majoritatea populației, iar simpla izolare/carantină fără identificarea celor infectați nu va face decât să prelungească cu câteva zile ritmul de infectare.

  Singura soluție viabilă este aceea prin care, în focarele identificate ( localități cu densitate mare de locuitori, transportul în comun și spațiile de lucru închise ), se trece la testarea în masă, izolarea și monitorizarea celor identificați ca fiind infectați cu retestare după 7-8 zile.

  Aici armata, poliția, jandarmeria ar putea interveni punând la dispoziție autobuze și șoferi astfel încât să se asigure transportul în siguranță, fără aglomerări, metroul trebuie subvenționat rapid pentru achiziționarea de rame noi, la fel CFR-ul pentru achiziționarea de vagoane și locomotive, iar transportul pe distanțe mai mari de 100 Km ar putea fi asigurat cu mijloace aeriene.Pentru spațiile de lucru închise ar trebui asigurate ventilatoare cu raze UV-C, la fel în mijloacele de transport în comun și în stațiile de metrou.

  Dacă nu se înființează în regim de urgență un organism independent format din specialiști din domeniul medical care să reprezinte toate specialitățile medicale, asistați de matematicieni reputați, toți componenții fiind făcuți public, cu o infrastructură digitală de culegere și analiză a datelor despre bolnavii din România și care să prezinte săptămânal, public și în Monitorul Oficial propuneri pentru controlul bolilor pe categorii de beneficiari ( personal medical, personal din administrație, populație pe categorii de afecțiuni ), totul se va duce de râpă.
  Politicienii trebuie să ne spună ce măsuri au întreprins pentru implementarea propunerilor acestui organism și să nu mai emită păreri personale în domeniul medical.


  • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult