Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Coronavirus în România: de ce ar trebui să ne fie cel mai frică

Victor Costache - Raed Arafat - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Tuturor ne este frică, unora mai mult, altora mai puțin, unii aleg să facă ironii, alții se isterizează. Rafturile magazinelor se golesc, oamenii sunt irascibili și agresivi, un chinez a fost scos afară din metrou de niște creiere netede, pătimind pentru că s-a născut. 

Mulți au privit cu spaimă la conferința de presă din miezul-nopții, atunci când doi oficiali - ministrul Sănătății și Raed Arafat - ne-au anunțat că am intrat și noi în rândul lumii lovite de epidemie: aveam primul caz oficial de coronavirus în România (între timp s-au constatat 15 persoane infectate și numărul lor se așteaptă să crească). 

Toți ne sfătuiesc, chiar ne ceartă, să fim calmi, să nu ne panicăm, situația e sub control.

Și nouă continuă să ne fie frică, pentru că avem un simt al pericolului aproape animalic. Simțim miros de moarte. Iar noi știm mai bine ca oricine cum se petrec lucrurile aici, nu suntem pregătiți pentru o epidemie/pandemie de coronavirus. Pe noi nu o să ne omoare virusul ucigaș, ci chiar sistemul nostru de sănătate. La Colectiv toți au spus că sunt pregătiți, iar la final am aflat că victimele au fost infectate chiar în spitalele noastre. 

Noi știm cozile din sălile de așteptare, locuri în care ne amestecăm virușii între noi, știm buzunarele doctorilor și ale asistentelor, că vorba aia, „dacă nu dai, nu se uită la tine”, știm saloanele supra-aglomerate, clădirile vechi, șobolanii și gândacii din bucătărie. Substanțele dezinfectante pe care se cheltuie sume enorme sunt apă de ploaie, medicamente nu sunt, aparatele nu funcționează, mizerie e peste tot. Noi știm toate astea. Cum să-i credem când ne spun să ne liniștim că totul e bine?! Bineînțeles că nu e bine.

Și mai știm că ne-am făcut-o cu mâna noastră, noi i-am cocoțat în funcțiile și demnitățile pe care le au, noi i-am pus în fruntea bucatelor. Somitățile fără onoare iau șpagă în cutii de carton lăsate așa, aiurea, tocmai pe biroul lor. De parcă ar fi prima oară sau prima somitate ce face așa.

Ne-am bătut joc, am făcut bășcălie, am fost autosuficienți și am lăsat pe oricine să facă orice. Am tratat totul în batjocură de 30 de ani, am promovat numai fufe, marțafoi, analfabeți cu facultățile făcute pe genunchi, șmecheri tari în gură, țațe de mahala, oameni fără trecut și fără viitor, necalificați, șomeri, atârnători. La noi, oricine nu are o școală serioasă, o meserie, onoare, ajunge imediat ministru, deputat sau mai știu eu în ce demnitate. Nu contează că a fost nimic, asistat social sau băgător de seamă, i se dau pe mână domenii de care nu a auzit nici el că există și unde se instalează confortabil în fotoliu de șef. În condițiile astea, ce așteptări să avem? 

Oamenii cu expertiză s-au retras, pentru că astăzi e vremea mediocrităților. Priviți doar cum sunt linșați public intelectualii care încearcă să spună adevărul. Ce organizare, ce administrație, ce competențe?! În societate îți trebuie doar tupeu. 

Am fost cu toții spectatori la cele mai vulgare trocuri, vă dau o chiftea la salariu și pensie, dar voi lăsați-mă să devalizez țara. E normal să fim aici unde am ajuns, nici nu merităm mai mult. Atâta timp cât au câștigat alegerile niște infractori cu promisiuni de „vă dăm”, „vă mărim”, tratându-ne ca pe milogi, nu avem cum să așteptăm altceva. Banii de spitale, școli, autostrăzi s-au dus.

Așa că în situația dată nu ne mai rămâne decât să ne fie frică. Domnilor importanți din fruntea țării, lucrul ăsta nu ni-l puteți lua - avem dreptul la frică. Nu mai încercați să ne liniștiți, noi știm foarte bine adevărul, doar locuim aici, ne mințiți.

Lăsați-ne să ne fie frică! Măcar frica nu o să ne omoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O radiografie a indiferentei noastre in toti acesti ani de "democratie originala". Votam ca orbii si surzii, de parca am fi handicapati mintal. Acum culegem roadele "noptii mintii noastre"!
    • Like 1
  • Sunteti penibil si panicard. Cum adica ""o să ne omoare sistemul nostru de sanatate si nu virusul""?? Mai si ganditi cand scrieti sau ganditul e interzis la dvs???
    • Like 0
  • Ada check icon
    Frica de coronavirsu... nu. Dar de dezastrul din spitale, de pile , de neputinta, de dezorganizare... da.Trebuie sa ne fie frica, dar sa incercam o frica constructiva. Sa vedem ce se mai poate face de acum inainte.
    Like la articol.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Dacă ne-ar fi fost frica si la Revolutie asa cum ne este acum, n-ar mai fi cazut regimul comunist. Dacă mi-e teama de ceva, este ca "virusul" comunist sa nu sufere "mutatii" si sa fie mai agresiv a doua oară.
    • Like 4
    • @ mike
      Ada check icon
      Tare ma tem ca "virusul" comunist se adapteaza la orice.
      Vom scapa si de coronavirus ...dar de mentalitatea unor oameni...in veci.
      • Like 3
  • Fain scris. O fresca a 30 de ani de "asa nu"
    • Like 2
  • Poate ne invata frica sa votam altfel. Nu prea cred, dar ce sa zic, speranta moare ultima. Pina atunci, sa ne spalam bine pe miini, zic, sa evitam sa ne molipsim, si daca avem o urma de bun simt, sa nu mintim si sa nu-i molipsim, din nesimtire si nepasare, pe altii. Ce se intimpla acum in Italia, incompetenta autoritatilor si inconstienta unei mari parti a populatiei, ar trebui sa ne fie invatatura de mine.
    • Like 3
  • Iarasi suntem cu totii de vina ca sa nu fie nimeni.
    • Like 2
  • Statistica Italia ieri
    Percentage of deaths by age group:
    90+ years old: 6% of deaths
    80 - 89 years old: 42% of deaths
    70 - 79 years old: 35% of deaths
    60 - 69 years old: 16% of deaths
    Asadar masuri de igiena personala si protejati bunicii! Pentru adultii sanatosi si copii e ca o raceala, no stress!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Așa se întâmplă când iei în considerare numerele pure fără să consideri contextul. Lăsând deoparte cinismul afirmației no stress că mor doar bătrânii, problema epidemiei actuale nu este numărul de decese ci numărul de persoane care au nevoie de îngrijiri în terapie intensivă: cam 10%. Între timp, celelalte patologii nu pleacă în concediu. Câteva zeci de mii, sau poate doar chiar mii, de persoane pozitive pot duce la colaps un sistem de sănătate deja șubred.
      În nordul Italiei, care nu este China, se va ajunge în curând la o problemă etică: se dă prioritate la AT în ordinea sosiri, sau ținând cont de șansele de însănătoșire?
      • Like 3
  • Până și partidul valorilor și o așa zisă speranță pentru o Românie civilizată e condusă de o mediocritate pe nume Barna. Unde or fi ăia valoroși ? Nu prea se văd.
    • Like 5
    • @ Adrian Ionescu
      Domnule Ionescu, unde va situati in comparatie cu mediocrul Barna? Daca peste, va rog in numele bunului simt sa dovediti acest lucru. Iar valorosii partidului se vad acolo unde nu se vede Antena3 sau RTV.
      • Like 3
    • @ Horst Schuller
      Ne spui și nouă cine e Barna profesional vorbind ? Eu nu doresc să ajung premier sau președinte, îmi văd locul așa că menționarea mea nu-și are locul. Parcă a făcut ceva combinații cu fonduri europene împreună cu soră-sa iar asta nu aș trece-o la realizări.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Nu stiu cine e Barna d.p.d.v. profesional si nici nu ma intereseaza atata timp cat vorbim despre politica. Pe de alta parte sunt foarte multe meserii si domenii de activitate in care majoritatea celor din breasla sunt foarte buni fara sa fie cunoscuti. Stiti cine sunt primii trei piloti Tarom sau cei mai buni zece agenti de asigurari din tara? Cel mai bun negustor de cauciucuri?
      Nu stiu cine este Barna profesional si de aceea nu-mi permit sa-l numesc mediocru. Stiu insa ca politic este mult peste media cetatenilor prin simplul fapt ca s-a implicat in politica. Ne place sau nu, fara politica nu exista societate iar calitatea societatii este direct proportionala cu cea a mediului politic.
      Legat de combinatiile cu fonduri europene, parca povestea a aparut in plina campanie electorala, parca o jumatate de an dupa alegerile prezidentiale ea n-a mai fost amintita, parca pe masura ce se apropie urmatoarea campanie elctorala subiectul se redescopera.
      • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult