Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Cum am trăit o epidemie de H1N1 la Londra: Isteria, exagerarea, lipsa de respect față de comunitate, mai contagioase decât virusul

H1N1 Londra

Foto: Guliver/ Getty Images

Ceea ce se întâmplă acum, în cazurile declarate de coronavirus, mă duce cu gândul la prima pandemie de gripă pe care am trăit-o în Marea Britanie în 2009 - 2010 - e vorba de gripa porcină H1N1. În perioada respectivă, în colectivul în care lucram, am participat la punerea la punct a programului de comunicare și asigurarea unui serviciu continuu pentru toate serviciile esențiale, în cazul care personalul ar fi fost afectat sau am fi avut cazuri care ar fi fost în carantină.

Îmi amintesc de faptul că totul era făcut în ordine, structurat, fără emoție sau panică, așezat, gospodărește și gândit până în cel mai mic detaliu. Lucru care, de altfel, ne-a servit și la nivel individual și la nivel comercial, ajutându-ne pe de-o parte să ne protejăm și pe de altă parte, să menținem un serviciu bun pentru clienții noștri. 

Sfaturile de atunci, rămase disponibile pe site-ul guvernamental al departamentului sănătății, sunt valabile și astăzi, în mare parte, și reluate de Organizația Mondială a Sănătății și de anumite guverne și departamente de sănătate. În plus, companiile încep să comunice cu angajații și să le atragă atenția la câteva lucruri esențiale care țin de igiena personală sau igiena în spațiile publice, dar și la călătoriile în afara teritoriului țării și carantinele preventive, autoimpuse, în momentul reîntoarcerii în țară.

Accentul este foarte clar pe respectul de sine și respectul față de ceilalți, de comunitate. Împuternicirea fiecăruia și conștientizarea faptului că suntem parte dintr-un întreg și trebuie să lucrăm împreună pentru ca să ne fie bine tuturor și să scăpăm de gripă cât mai rapid și fără consecințe grave. Toate aceste lucruri sunt facilitate și de o rețea de servicii (de la cumpărături efectuate la domiciliu, la accesul serviciilor medicale online) destul de bine pusă la punct, cel puțin în marile zone urbane. Pentru zonele izolate, intervin sfaturi în legătură cu un minim necesar pentru perioade de 14-28 de zile de carantină și lucrurile de bază pe care fiecare trebuie să le ia în calcul în aceste situații și în funcție de contextul personal (vârstă, condiție de sănătate, etc).

Nu mă pot abține să nu compar aceste detalii cu ceea ce văd în presă, cu tonul alarmist al unor publicații sau comportamentele emoționale ale unor persoane care răspund și reacționează exagerat. Emoția nu este niciodată un bun sfătuitor. Dimpotrivă.

Sănătate și înțelepciune ne doresc.

PS: Între timp, H1N1 a fost inclus în virusurile prevenite de vaccinurile antigripale, lucru la care mă aștept să se întâmple și cu coronavirus, după perioada de testare necesară. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În ceea ce privește România, starea de panică a fost generată de intervențiile alarmiste ale unor televiziuni, dar și de așa-zisele informații ”pe surse” care au invadat rețelele de socializare. De ieri, aceleași televiziuni recomandă să nu intrăm în panică, deoarece au constatat că lucrurile tind să scape de sub control: cozile de la magazine, disperarea cu care se cumpără masiv inclusiv alimente perisabile, năvala asupra spitalelor de urgență pentru simplul fapt că ai fost în nu știu ce zonă aflată la 1000 de km de un sat în care s-au îmbolnăvit câțiva oameni, probabil din cauza virusului ”fatal” etc. Dar, ca de obicei, întâi aruncăm ”bomba” și abia după aceea ne gândim dacă nu cumva am greșit ținta! Sau poate ... nu?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult