Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Coronavirusul are o putere fantastică de transmitere, iar mâinile sunt principala cale. Așa că dragi medici, asistente, infirmiere, vă rog să renunțați la bijuterii, la unghii false, la ceasuri

Nu sunt medic, nu sunt specialist, nu sunt nimic de genul ăsta.

Scriu acest text asumându-mi eventuala supărare a unor profesioniști din sănătate, care vor considera că nu au de ce să primească lecții de la cineva care nu e de specialitate. Tocmai de aceea spun de la început că acest text nu se vrea o lecție. E mai mult o rugăminte.

După Colectiv am încercat să aflăm de ce la noi sunt atât de multe infecții nosocomiale? De ce mor anual zeci de mii de oameni din cauza infecțiilor, de ce avem cei mai rezistenți germeni, de ce nu îi putem combate?

Așa am ajuns să aflăm că la noi NU se respectă protocoalele „mâini curate,” cele atât de invocate în ultimele zile. Grav este că aceste protocoale NU sunt respectate de personalul medical (iertare pentru generalizare, dar nivelul nosocomialelor obligă la asta) fie din necunoaștere, fie din lipsă de timp (prea puțin personal pentru numărul de pacienți), fie din neglijență.

Acum este cel mai bun moment sa vorbim despre asta, pentru că acum poate fi grav. Pentru toți.

În ultimii ani am mers mult prin spitale (și publice, și private) și nu există spital în care să fi intrat să nu văd asistente, infirmiere, brancardieri, medici care să nu aibă pe mână bijuterii, verighete, ceasuri, brățări, unghii lungi și lăcuite (lacul de unghii este poros), uneori unghii false.

Toate acestea înseamnă focare de infecții. Nu, nu zic eu asta. O zic specialiștii și aici trebuie să-i mulțumesc Andreei Moldovan, medic infecționist și epidemiolog totodată, cea care a reușit să obțină în 2011 premiul pentru cel mai curat spital din Europa. Andreea mi-a explicat că aceste bijuterii, oricât s-ar spăla pe mâini o persoana sau s-ar dezinfecta, este imposibil să fie perfect curățate, așa că ele sunt adevărate focare de infecții.

Coronavirusul are o putere fantastică de transmitere, iar mâinile sunt principal cale. Așa că dragi medici, asistente, infirmiere, vă rog să renunțați la bijuterii, la unghii, la ceasuri. Și atenție la telefoanele mobile… ele sunt cele mai murdare obiecte pe care fiecare dintre noi le are. Așa cum zicea Andreea, cu mâinile acelea, pe care aveți bijuterii, care pot fi purtătoarele unor virusuri sau bacterii, pregătiți seara, acasă, mâncare copiilor voștri. E despre voi, despre familiile voastre și apoi despre pacienți.

Acesta este un apel, mai ales, către medicii epidemiologi din spitale, pe care îi rog să nu se lase, să se impună, să controleze și să semnaleze nerespectarea protocoalelor. Nu mai e de glumă.

În fotografiile de mai jos puteți vedea culturile de pe inelele unor asistente. Specialiștii înțeleg ce e acolo.

Așa că vă rog, aveți grijă de voi, ca să puteți avea grijă de familiile voastre și de cei bolnavi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Da, si BMW-urile de mana a doua sunt aspiratoare la fel de bune de virus, basca ca ...dar sa nu divagam aiuristic.
  • Like 0
 • Ada check icon
  Nu pot intelege ce placere au unele persoane sa isi creasca unghii lungi si murdare. Si peste ele aplica unghii false si cu modelase si sclipici. Probabil ca doar asa pot trai sa isi vada murdaria. In mintea mea le-as fi taiat unghile cu cutitul sau cu polizorul.
  Si cand te gandesti ca acest coronavirus moare cand te speli pe maini... .
  • Like 0
 • Da-da-da... toți medicii și toate asistentele se vor repezi s-o asculte pe Oana Gheorghiu, din afara „sistemului”.
  • Like 1
 • dupa ani de zile de dezbatut scandalul Colectiv, hexipharma, infectiilor intraspitalicesti, mi se pare crunt ca inca sunt cadre medicale ce nu respecta una din primele reguli invatate in facultatea de medicina/ asistente: unghii scurt, fara oja, fara bijuterii.
  Despre celelalte proceduri care nu sunt asa de evidente - va las sa va ganditi singuri cum le respecta.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Să renunțe la unghii? Specia asta fără unghii nu există încă.
  • Like 2
 • mike mike check icon
  Breaking news: Prostii vor intra in carantina. Izolare totala timp de cateva luni, intr-o camera plina cu carti si fara acces la net.
  • Like 4


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult