Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Coronavirusul suferă o mutație. Ce înseamnă asta pentru noi

virus - masca - stiinta

Foto: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Identificarea unei noi tulpini a coronavirusului în sud-estul Marii Britanii, care poate fi cu până la 70% mai transmisibilă decât varianta anterioară dominantă, a determinat mai multe state, printre care și România, să sisteze zborurile către Regatul Unit.

Noua variantă a SARS-CoV-2 își are originea în sud-estul Angliei și a fost identificată în Danemarca, Olanda și Australia, a declarat duminică Maria Van Kerkhove, care conduce grupul tehnic pentru analiza Covid-19, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Înțelegem că această variantă a fost identificată și în Danemarca, în Olanda și că a existat un caz în Australia și nu s-a răspândit mai departe acolo", a spus Maria Van Kerkhove, într-un interviu pentru BBC.

Van Kerkhove a declarat că noua tulpină circulă în sud-estul Angliei „din septembrie”. „Înțelegem că virusul nu provoacă boli mai severe din informațiile preliminare pe care (Regatul Unit) ni le-a împărtășit, deși aceste studii sunt în curs de desfășurare”, a adăugat oficialul OMS.

Medicul Alexandru Rafila: Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă

Medicul Alexandru Rafila a declarat că „teoretic” vaccinurile create ar trebui să acționeze și împotriva noii mutații a virusului, descoperite în Marea Britanie. „Teoretic, da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficienți, dar pentru că este de puţin timp la dispoziţia cercetătorilor rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini", a spus luni dr Rafila, întrebat dacă vaccinul anti-COVID va acoperi şi această nouă tulpină a virusului.

Medicul a spus că tulpina a fost descoperită pe 20 septembrie, când a fost diagnosticat primul pacient cu această tulpină, iar în prezent este cunoscută „destul de bine”. „Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă, pentru că până la urmă asta este problema cu noua ... (tulpină - n.r.)", a spus medicul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Experți britanici: Mutația ar putea face ca virusul să se răspândească mai ușor, fără a provoca boli mai grave

În cadrul unei conferințe de presă organizate sâmbătă, premierul britanic Boris Johnson a spus că noua variantă a virusului pare să se răspândească mai ușor și poate fi cu până la 70% mai transmisibilă decât tipul anterior dominant.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Directorul medical Chris Whitty a declarat sâmbătă că noua variantă este responsabilă pentru 60% din infecțiile din Londra, care aproape s-au dublat în ultima săptămână.

Mai mulți experți în genetică și epidemiologie consideră că mutația ar putea face ca virusul să se răspândească mai ușor, fără a provoca boli mai grave, notează CNN.

Totuși, grupul științific consultativ al guvernului britanic a avertizat, de asemenea, că noua variantă este un „motiv real de îngrijorare” și a solicitat acțiuni urgente. „Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine, dar o acțiune urgentă este acum esențială. Nu există nicio zonă din Marea Britanie și din lume care să nu fie preocupată. La fel ca în multe țări, situația este fragilă", a scris pe Twitter, Jeremy Farrar, membru al grupului științific consultativ al guvernului britanic.

Experții consideră că varianta nouă a virusului a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost „importată” dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului. Mutația a fost găsită la pacienți din Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, și este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei, potrivit BBC.

Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același în majoritatea colțurilor lumii. 

Mutația D614G a apărut în Europa în februarie și a devenit forma dominantă a virusului la nivel global.

O altă variantă, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară petrecute în Spania.

Ce se știe despre noile mutații? O analiză identifică 17 modificări potențial importante. Au existat modificări ale proteinei pe care virusul o folosește pentru a debloca accesul către celulele corpului uman.

Vaccinurile vor funcționa împotriva noii variante? Aproape sigur da, cel puțin deocamdată. Toate cele trei vaccinuri majore dezvoltă un răspuns imun împotriva tulpinii. Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a acestuia a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare, mai notează BBC.

Foto: Grant Falvey/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Va dura ani până când virusul va evolua atât de mult, încât actualele vaccinuri să fie ineficiente 

Anunțul autorităților britanice că virusul ar fi mult mai contagios în noua formă a creat îngrijorare că acesta ar putea evolua și va deveni acum rezistent la vaccinurile create. Însă mai mulți experți consideră că va dura ani până când virusul va evolua atât de mult, încât actualele vaccinuri create să se dovedească ineficiente. 

„Nimeni nu ar trebui să-și facă griji că va exista o singură mutație catastrofală care face brusc inutilă toate metodele de imunizare și anticorpii”, a spus dr. Jesse Bloom, biolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle.

Va fi un proces care va evolua în decurs de mai mulți ani și necesită acumularea de mutații virale multiple, a adăugat el. „Nu va fi precum un comutator pornit-oprit”.

„Cu siguranță aceste mutații se vor răspândi și, cu siguranță, comunitatea științifică trebuie să monitorizeze aceste mutații și trebuie să vedem care dintre acestea au efecte”, a spus dr Bloom, citat de The New York Times.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tulpina asta este deja veche și prezentă în toată Europa,
  UE nu ratează nicio ocazie de a i-o trage lui Boris, deci implicit la UK.
  Cât despre mutație, virusul, ca toate virusurile, a mutat de multe ori în anul ăsta și totdeauna a devenit mai infecțios, c-așa fac toate virusurile, vezi frac-so, SARSul, în 2003-2004.
  Izolarea UK este o minim exagerare, tulpina este peste tot, nu-i exclusiv britanică.
  Și graficele pe țări zic același lucru. Este deja veche, la următoarea se va observa bine mortalitatea scăzută, se pregătește cea nouă.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Nu poate sa insemne altceva decat o crestere semnificativa a numarului de infectari, care o sa fie "ascuns" in cresterea totala care se va datora sarbatoririi "datinilor si traditiilor stramosesti" de Craciun si Revelion: crapeala, alcool si colebil.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult