Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce și cum vom mânca în 2021? O listă a ingredientelor, dar și a alimentelor pe care experții cred că le vor prefera oamenii din întreaga lume

masa aranjata (Foto: Daniel Lozano Gonzalez / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Daniel Lozano Gonzalez / Alamy / Alamy / Profimedia

Anual, compania Kerry, lider mondial în gust și nutriție pentru industria alimentară și a băuturilor, realizează un studiu mondial și stabilește trendurile pentru anul în curs. În acest proiect sunt implicați peste 1000 de oameni de știință și nutriționiști cu înaltă calificare în alimentație și echipe de cercetători de piață care oferă informații pentru a stimula dezvoltarea produselor. Recent, Kerry a publicat Atlasul Gustului pentru 2021. Haideți să-l savurăm!

În 2020 am călătorit prin lume doar cu papilele gustative

Chiar de la începutul raportului, experții de la Kerry pornesc de la analiza anului pandemic 2020. “Restricțiile privind circulația în 2020 au condus la un fenomen unic: consumatorii care călătoresc în lume doar cu papilele gustative, în timp ce tendințele privind sănătatea și bunăstarea au ajuns să fie pe primul loc în rândul consumatorilor”. Și tot în 2020, cei mai mulți dintre noi ne-am întors la gusturile de altădată.


“Se anticipează că tendința către gusturile familiare și nostalgice, care a reapărut în timpul pandemiei Covid-19, va continua în anul următor, pe măsură ce oamenii caută confort în mâncarea și băuturile lor”, menționează în raportul celor de la Kerry. Și dacă stau puțin și analizez anul 2021, eu mă regăsesc în această explicație.

Cum arată 2021 din punctul de vedere al gusturilor

Analiza pe care o veți citi mai jos este făcută special pentru Europa și Rusia. În primul rând au fost împărțite ingredientele anului 2021. Cei peste 1000 de experți consultați de Kerry le-au împărțit în trei mari categorii: funcționale, alternative și multisenzoriale.

În cazul celor funcționale, anul 2021 ar trebui să însemne un avânt pentru turmeric, cacao, gurana, ashwagandga sau Gingseng-ul Indian, cafeaua verde, dar și pentru murături (în cazul României cred că nu mai este cazul de avânt). Dacă ați dat deja click pe poză pentru a o mări veți regăsi și ingredientele alternative și multisenzoriale. Mulți dintre voi deja le folosiți, dar nu uitați că suntem țara în care o mare parte a populației încă mânăncă paste sau cartofi prăjiți cu pâine.

Sursa bucataras.ro

Experții au alcătuit apoi patru mari categorii în cazul preparatelor alimentare și băuturilor: mainstream (de consum am ales eu să traduc), cheie, în creștere, în curs de implementare.

Am ales să mă uit cu atenție doar la categoriile în creștere și în curs de implementare, pentru că vreau să văd dacă în 2021 voi găsi aceste ingrediente în meniurile restaurantelor din România.

În cazul celor care dau savoare vieții, a se citi categoria Savoury, văd că anul 2021 este dedicat ingredientelor asiatice, indiene, dar peștelui, fie el fermentat sau nu, și fructelor de mare. Recunosc că pe litoral restaurantele și cherhanalele cu specific pescăresc au devenit atracție turistică și în extra sezon. Mai puțin când județul sau localitățile au fost în carantină.


În cazul snack-urilor pare că europenii și rușii vor amesteca preparate tradiționale din Grecia (gyros), cu cele italienești, dar și cu avocado și wasabi. Iar la categoria în curs de implementare regăsesc Texas Barbecue. Și pare că aceasta este tendința mai ales că unul dintre cei mai recunoscuți constructori de gratare se pregătește să intre în Romania.

Am ajuns și la dulciuri! Aici recunosc că nu mă pricep, pentru că nu sunt mare amator de dulce. Dar, în cele două categorii studiate de mine și stabilite de mii de experți, regăsesc prunele, vinul fiert, lavanda și Speculass.

Conform wikipedia.org, Speculass sunt un tip de biscuți condimentați cu nucșoară, cardamon, piper, ghimbir și/sau scorțișoară.

foto wikipedia

În cazul băuturilor calde, pare că cicoarea urmează să fie în trend, pentru români cred că este deja de modă veche, iar la băuturile reci pare că vom alege preparate din plante folosite și în medicina alternativă.

Raportul complet al experților de la Ferry îl găsiți AICI.

Articol preluat de pe Funky Travel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cred ca in primul rand vom manca ce vom gasi si mai ales ce ne vom permite.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult