Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ce și cum vom mânca în 2021? O listă a ingredientelor, dar și a alimentelor pe care experții cred că le vor prefera oamenii din întreaga lume

masa aranjata (Foto: Daniel Lozano Gonzalez / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto: Daniel Lozano Gonzalez / Alamy / Alamy / Profimedia

Anual, compania Kerry, lider mondial în gust și nutriție pentru industria alimentară și a băuturilor, realizează un studiu mondial și stabilește trendurile pentru anul în curs. În acest proiect sunt implicați peste 1000 de oameni de știință și nutriționiști cu înaltă calificare în alimentație și echipe de cercetători de piață care oferă informații pentru a stimula dezvoltarea produselor. Recent, Kerry a publicat Atlasul Gustului pentru 2021. Haideți să-l savurăm!

În 2020 am călătorit prin lume doar cu papilele gustative

Chiar de la începutul raportului, experții de la Kerry pornesc de la analiza anului pandemic 2020. “Restricțiile privind circulația în 2020 au condus la un fenomen unic: consumatorii care călătoresc în lume doar cu papilele gustative, în timp ce tendințele privind sănătatea și bunăstarea au ajuns să fie pe primul loc în rândul consumatorilor”. Și tot în 2020, cei mai mulți dintre noi ne-am întors la gusturile de altădată.


“Se anticipează că tendința către gusturile familiare și nostalgice, care a reapărut în timpul pandemiei Covid-19, va continua în anul următor, pe măsură ce oamenii caută confort în mâncarea și băuturile lor”, menționează în raportul celor de la Kerry. Și dacă stau puțin și analizez anul 2021, eu mă regăsesc în această explicație.

Cum arată 2021 din punctul de vedere al gusturilor

Analiza pe care o veți citi mai jos este făcută special pentru Europa și Rusia. În primul rând au fost împărțite ingredientele anului 2021. Cei peste 1000 de experți consultați de Kerry le-au împărțit în trei mari categorii: funcționale, alternative și multisenzoriale.

În cazul celor funcționale, anul 2021 ar trebui să însemne un avânt pentru turmeric, cacao, gurana, ashwagandga sau Gingseng-ul Indian, cafeaua verde, dar și pentru murături (în cazul României cred că nu mai este cazul de avânt). Dacă ați dat deja click pe poză pentru a o mări veți regăsi și ingredientele alternative și multisenzoriale. Mulți dintre voi deja le folosiți, dar nu uitați că suntem țara în care o mare parte a populației încă mânăncă paste sau cartofi prăjiți cu pâine.

Sursa bucataras.ro

Experții au alcătuit apoi patru mari categorii în cazul preparatelor alimentare și băuturilor: mainstream (de consum am ales eu să traduc), cheie, în creștere, în curs de implementare.

Am ales să mă uit cu atenție doar la categoriile în creștere și în curs de implementare, pentru că vreau să văd dacă în 2021 voi găsi aceste ingrediente în meniurile restaurantelor din România.

În cazul celor care dau savoare vieții, a se citi categoria Savoury, văd că anul 2021 este dedicat ingredientelor asiatice, indiene, dar peștelui, fie el fermentat sau nu, și fructelor de mare. Recunosc că pe litoral restaurantele și cherhanalele cu specific pescăresc au devenit atracție turistică și în extra sezon. Mai puțin când județul sau localitățile au fost în carantină.


În cazul snack-urilor pare că europenii și rușii vor amesteca preparate tradiționale din Grecia (gyros), cu cele italienești, dar și cu avocado și wasabi. Iar la categoria în curs de implementare regăsesc Texas Barbecue. Și pare că aceasta este tendința mai ales că unul dintre cei mai recunoscuți constructori de gratare se pregătește să intre în Romania.

Am ajuns și la dulciuri! Aici recunosc că nu mă pricep, pentru că nu sunt mare amator de dulce. Dar, în cele două categorii studiate de mine și stabilite de mii de experți, regăsesc prunele, vinul fiert, lavanda și Speculass.

Conform wikipedia.org, Speculass sunt un tip de biscuți condimentați cu nucșoară, cardamon, piper, ghimbir și/sau scorțișoară.

foto wikipedia

În cazul băuturilor calde, pare că cicoarea urmează să fie în trend, pentru români cred că este deja de modă veche, iar la băuturile reci pare că vom alege preparate din plante folosite și în medicina alternativă.

Raportul complet al experților de la Ferry îl găsiți AICI.

Articol preluat de pe Funky Travel

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Cred ca in primul rand vom manca ce vom gasi si mai ales ce ne vom permite.
    • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult