Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Crahul City Insurance. Salariile capilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară, numiți de stat, sunt enorme, pe potriva răspunderii lor. Răspundere care înseamnă să fii vigilent și să previi din fașă astfel de falimente

mașini - trafic

Foto: Inquam Photos / George Călin

Falimentul City Insurance este neplăcut pentru clienții care au crezut într-un sistem reglementat și supravegheat de stat. Polițele de răspundere civilă au devenit demult apanajul statului, fiind obligatorii.

Statul, și nu piața, este cel care trebuie să asigure cetățenii că sistemul pe care îl patronează în numele nostru nu se transformă într-o mare țeapă. Că asiguratorul ce are forța statului în spate nu ia banii de la noi și fuge cu ei în altă parte. 

Asigurările de tip RCA, fiind obligatorii, diferă prin natura lor de economisiri. Sunt mai departe de piață și mai aproape de stat ca produse financiare. Ca la Pilonul 2. Grija statului trebuie să fie mult mai mare, iar cei care închid ochii să fie aspru sancționați, de la mare la mic.

Salariile capilor din ASF, numiți de stat nu de piață, sunt enorme, pe potriva răspunderii lor. Răspundere care înseamnă să fii vigilent și să previi din fașă astfel de falimente. Pentru că oamenii sunt obligați să participe la această schemă de stat.

Închei prin concluzia că falimentul City Insurance ține mai puțin de capitalism și mai mult de stat și mecanismele lui de intervenție. Și, ca de obicei, sancționarea celor vinovați se va face ca la stat, nu ca în capitalism: fără prizonieri, nu cu prizonieri!

Mereu piața și capitalismul sunt vinovații de serviciu. Mai ales când nu sunt. Statul e mereu imaculat și populat cu îngeri.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema de fond este că în instituțiile de stat salariul merge înainte și în sus, imperturbabil, indiferent de implicarea „amploiaților”.
    Că doar e dreptul lor inalienabil, nu-i așa?
    • Like 0
  • Nume check icon
    Tind sa fiu de acord cu Dvs.. Iar aici trebuie verificat cum de a ajuns City Insurance in aceasta situatie, cum au derulat verificarile care trebuiau sa impiedice acest lucru si alte diligente necesare. Iar, cine nu si-a facut treaba sa plateasca.
    P.S. Cred ca visez cu ochii deschisi. Asa ceva in Romania nu se va intampla nicioadata!
    • Like 2
  • "Angajatii" asf, cu predilectie conducerea, sunt niste bugetari de lux impotenti, fosti politicieni, cu rang inalt, iesiti, chipurile, din politica, pusi acolo de "marile partide", pentru a avea un venit nemeritat de mare, pentru a le merge vechimea in vederea unor pensii enorme. Un vacaroiu senil, un sarbu, un grindeanu caricatural. La ce te poti astepta de la ei daca pe vremea cand ocupau functii "inate" in stat nu au facut nimic bun? Doar au distrus economia tarii. Nici legile nu le permit sa intervina. Doar la bisnitarii de duzina. In rest, toata activitatea lor, este "un foc de paie". Asf - una dintre multele institutii parazitare dintr-un stat, de mult, falimentar. Avem un stat tributar interlopilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult