Foto: Inquam Photos / George Călin
Falimentul City Insurance este neplăcut pentru clienții care au crezut într-un sistem reglementat și supravegheat de stat. Polițele de răspundere civilă au devenit demult apanajul statului, fiind obligatorii.
Statul, și nu piața, este cel care trebuie să asigure cetățenii că sistemul pe care îl patronează în numele nostru nu se transformă într-o mare țeapă. Că asiguratorul ce are forța statului în spate nu ia banii de la noi și fuge cu ei în altă parte.
Asigurările de tip RCA, fiind obligatorii, diferă prin natura lor de economisiri. Sunt mai departe de piață și mai aproape de stat ca produse financiare. Ca la Pilonul 2. Grija statului trebuie să fie mult mai mare, iar cei care închid ochii să fie aspru sancționați, de la mare la mic.
Salariile capilor din ASF, numiți de stat nu de piață, sunt enorme, pe potriva răspunderii lor. Răspundere care înseamnă să fii vigilent și să previi din fașă astfel de falimente. Pentru că oamenii sunt obligați să participe la această schemă de stat.
Închei prin concluzia că falimentul City Insurance ține mai puțin de capitalism și mai mult de stat și mecanismele lui de intervenție. Și, ca de obicei, sancționarea celor vinovați se va face ca la stat, nu ca în capitalism: fără prizonieri, nu cu prizonieri!
Mereu piața și capitalismul sunt vinovații de serviciu. Mai ales când nu sunt. Statul e mereu imaculat și populat cu îngeri.
Aflați și:
- Bogdan-Radu Brînzan: Toți străinii care vizitează orașul meu au un șoc: „Cum își permit românii mașinile luxoase pe care doar puțini occidentali cu venituri mari și le iau?!”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Că doar e dreptul lor inalienabil, nu-i așa?
P.S. Cred ca visez cu ochii deschisi. Asa ceva in Romania nu se va intampla nicioadata!