Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Crahul City Insurance. Salariile capilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară, numiți de stat, sunt enorme, pe potriva răspunderii lor. Răspundere care înseamnă să fii vigilent și să previi din fașă astfel de falimente

mașini - trafic

Foto: Inquam Photos / George Călin

Falimentul City Insurance este neplăcut pentru clienții care au crezut într-un sistem reglementat și supravegheat de stat. Polițele de răspundere civilă au devenit demult apanajul statului, fiind obligatorii.

Statul, și nu piața, este cel care trebuie să asigure cetățenii că sistemul pe care îl patronează în numele nostru nu se transformă într-o mare țeapă. Că asiguratorul ce are forța statului în spate nu ia banii de la noi și fuge cu ei în altă parte. 

Asigurările de tip RCA, fiind obligatorii, diferă prin natura lor de economisiri. Sunt mai departe de piață și mai aproape de stat ca produse financiare. Ca la Pilonul 2. Grija statului trebuie să fie mult mai mare, iar cei care închid ochii să fie aspru sancționați, de la mare la mic.

Salariile capilor din ASF, numiți de stat nu de piață, sunt enorme, pe potriva răspunderii lor. Răspundere care înseamnă să fii vigilent și să previi din fașă astfel de falimente. Pentru că oamenii sunt obligați să participe la această schemă de stat.

Închei prin concluzia că falimentul City Insurance ține mai puțin de capitalism și mai mult de stat și mecanismele lui de intervenție. Și, ca de obicei, sancționarea celor vinovați se va face ca la stat, nu ca în capitalism: fără prizonieri, nu cu prizonieri!

Mereu piața și capitalismul sunt vinovații de serviciu. Mai ales când nu sunt. Statul e mereu imaculat și populat cu îngeri.

Aflați și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema de fond este că în instituțiile de stat salariul merge înainte și în sus, imperturbabil, indiferent de implicarea „amploiaților”.
    Că doar e dreptul lor inalienabil, nu-i așa?
    • Like 0
  • Nume check icon
    Tind sa fiu de acord cu Dvs.. Iar aici trebuie verificat cum de a ajuns City Insurance in aceasta situatie, cum au derulat verificarile care trebuiau sa impiedice acest lucru si alte diligente necesare. Iar, cine nu si-a facut treaba sa plateasca.
    P.S. Cred ca visez cu ochii deschisi. Asa ceva in Romania nu se va intampla nicioadata!
    • Like 2
  • "Angajatii" asf, cu predilectie conducerea, sunt niste bugetari de lux impotenti, fosti politicieni, cu rang inalt, iesiti, chipurile, din politica, pusi acolo de "marile partide", pentru a avea un venit nemeritat de mare, pentru a le merge vechimea in vederea unor pensii enorme. Un vacaroiu senil, un sarbu, un grindeanu caricatural. La ce te poti astepta de la ei daca pe vremea cand ocupau functii "inate" in stat nu au facut nimic bun? Doar au distrus economia tarii. Nici legile nu le permit sa intervina. Doar la bisnitarii de duzina. In rest, toata activitatea lor, este "un foc de paie". Asf - una dintre multele institutii parazitare dintr-un stat, de mult, falimentar. Avem un stat tributar interlopilor.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult