Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cristian Păun, despre trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului: Ar trebui înăsprite pedepsele pentru angajatorii care nu vor vira contribuțiile reținute

Cristian Păun

(Foto: captura video)

Economistul Cristian Păun spune că prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat fiecare salariat va conștientiza câți bani plătește statului pentru a obține un anumit salariu net. 

„Eu această măsură o agreez. Pentru că vorbim de o scădere totală a costurilor cu munca, fiscalizarea muncii. Eram pe locul 6 în Europa, invers, ca țară care aplică cele mai mari taxe pe muncă. Deci e bine că scădem impozitarea muncii. Al doilea argument: contribuțiile se referă la angajat. Angajatorul le plătește, e normal, e costul său, dar acea contribuție nu se referă la angajator. Am moștenit asta din comunism”, a declarat marți seara Cristian Păun la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Măsura e foarte bună. Vom vedea mai clar cât dăm pentru ca să primim un anumit salariu în mână. Vom avea mai clar suma pe care o dăm la pensie, cât dăm pentru sănătate. O să vedeți că sunt acolo câteva sute de lei bune, vor deveni vizibile. Acum pe contract sunt vizibile doar contribuțiile mele, nu și ale angajatorului, deci oamenii vor fi mai conștienți cât plătesc ei statului. Asta nu e rău. Așa responsabilizăm”, a explicat Cristian Păun. 

Întrebat despre legea anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, prin care angajatorii privați ar fi obligați să crească brutul angajaților odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, profesorul de economie spune că există riscul ca în privat patronii să nu mărească brutul cu contribuțiile sociale. În acest caz angajații vor primi un salariu net cu 25% mai mic, ceea ce ar duce la migrarea foarte mare a forței de muncă în afara țării. 

În opinia lui Cristian Păun, statul ar trebui să înăsprească pedepsele în cazul în care angajatorul nu va vira contribuțiile pe care ar trebui să le rețină.

„Aici ar trebui înăsprite pedepsele. Faptul că el nu plătește dar semnează un contract cu mine că trebuie să facă acest lucru cred că ar trebui pedepsit. Înșală angajatul, e încălcare de contract. Ar trebui o responsabilitate patrimonială personală. Nu pierzi tot capitalul, ci și casa, pot fi procese în civil, conflicte care vor implica și averea acționarilor dacă lucrurile se duc în extrem. Dar eu rămân la ideea că va fi un fenomen marginal”, a adăugat Păun. 

Hossu: Guvernul s-a răzgândit în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor către angajat

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat săptămâna trecută, la finalul întâlnirii pe care sindicaliştii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii Muncii, Sănătăţii, Finanţelor şi Justiţiei, că Guvernul s-a răzgândit în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor către angajat, astfel că acestea nu se vor mai face complet, ci parţial, potrivit News.ro. Calculele sindicaliştilor arată că măsura va avea impact asupra salariilor nete şi până când nu vor avea un draft de lege nu renunţă la proteste.

„Se doreşte transferarea unor părţi de contribuţii de la angajator la angajat conform celor discutate, care rămân să le vedem efectiv în următoarele zile într-un document oficial. Ceea ce s-a specificat este că fondurile speciale - şomaj, fondul de risc profesional, fondul de garantare al salariilor, concedii medicale, inclusiv obligaţiile angajatorului pentru condiţii de muncă deosebite şi speciale - vor rămâne în continuare în sarcina angajatorului. Deci din totalul obligaţiilor sale vor fi transferate aproximativ numai 20% din cele 22,7 contribuţii pentru condiţii normale sau se adaugă cinci puncte procentuale pentru deosebite şi zece puncte procentuale pentru speciale”, a afirmat Hossu, citat de News.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Acum cativa ani am fost in co in Cipru. La un magazin simplu, cu articole de lenjerie si deodorante, o romanca. Intram cu ea in discutii si ne spune ca are 800 de euro pe luna in mana. O intreb daca are contract cu taxe platite la zi sau este platita la "negru". Raspuns : sigur ca da, altfel patronul face puscarie ! va las pe dvs sa judecati. De ce la altii se poate si la noi, nu !? Numai in constructii cred ca sunt cateva sute de mii de oameni care muncesc la "negru".
  • Like 0
 • dalex check icon
  Nefiind economist nu doresc prea multe explicatii tehnice. Vreau sa mentionez urmatoarele:
  1. Daca am o bancnota de 100 de lei in buzunarul stang ( angajator ) pe care o mut in buzunarul drept ( angajat ) nu castig nimic. Asa ca mai bine ma gandesc la o metoda de a castiga prin munca inca 100 de lei.
  Vad ca economistii cred ca banii pot fi inmultiti prin mutarea dintr-un buzunar in altul.
  Singurul rezultat poate fi doar pierderea banilor mutati in cazul in care buzunarul drept are o gaura. Mai bine sa lasam suta de lei in buzunar si sa ne vedem de munca.
  2. De cate ori aud comentarii facute de economisti am ( poate pe nedrept ) o mare uimire si neincredere.
  Daca eu, ca inginer, construiam o cladire care s-ar fi prabusit peste locatari primeam ani de inchisoare. Economistii din bancile care au produs criza economica au primit bonusuri, continua sa conduca banci ( la fel de prost, din moment ce banii deponentilor primesc dobanda negativa ) si sa dea sfaturi la TV.
  Cum ar fi ca inginerul care a proiectat cladirea daramata sa fie invitat la TV sa-si puna "expertiza" in slujba telespectatorilor ?
  • Like 1
 • Rastan77 check icon
  In articol se vorbeste de sporirea pedepselor pentru nevirarea contributiilor. Ma uitam chiar acum pe TV la un reportaj in care romani cu asigurarea CASS platita la zi nu se puteau programa cu lunile pentru analize RMN sau CT decontate prin casa de asigurari pentru ca nu existau fonduri.
  Pentru aceatsa stare de fapt cui trebuie sa ii fie sporita sau aplicata "pedeapsa" ??
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult