Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cristian Tudor Popescu, despre obținerea primei imagini a unei găuri negre: Avem acum confirmarea a ceea ce poate mintea omenească

gaura neagra - prima imagine - Foto Twitter

Joi, a avut loc o premieră istorică: consorțiul Event Horizon Telescope a făcut publică prima imagine directă a unei găuri negre. Aflată în Galaxia M87, la peste 50 de milioane de ani lumina depărtare, gaura neagră are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Dacă până atunci, cineva l-ar fi întrebat pe scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu ce este o gaură neagră, acesta ar fi răspuns că este un model matematic, a cărui existență nu este confirmată în realitate.

Acesta a citat din Andrei Mihalkov-Koncealovski, regizorul Siberiadei, care  a spus: „Cel talentat e cel care poate să nimerească o țintă foarte mică, mobilă, greu de atins. Geniul este cel care poate să nimerească o țintă pe care nu o vede decât el”.

„În istorie s-au întâmplat lucruri care reprezintă încununarea a tot ce înseamnă om și acel kilogram de materie cenușie”, a explicat jurnalistul la postul Digi24. Și a amintit despre momentul în care Nicolaus Copernic a afirmat pentru prima dată, fără să aibă la dispoziție mijloace care să ateste acest lucru, că nu Soarele se învârtește în jurul Pământului, ci Pământul se învârtește în jurul Soarelui. 

Un eveniment asemănător, a continuat jurnalistul, a a avut loc la jumătatea secolului al 19-lea, când astronomii Urbain Le Verrier și John Couch Adams au descoperit existența planetei Neptun și i-au stabilit poziția. folosind exclusiv calcule matematice bazate pe neregularitățile din orbita planetei vecine, Uranus.

Mai târziu, Albert Einstein a imaginat niște ecuații tensoriale despre spațiu, timp și materie, care admiteau ca soluție existența unei astfel de găuri negre, a explicat jurnalistul amintind că în anul 1916 un alt om de știință. Karl Schwarzschild, a dus mai departe ecuațiile lui Einstein, reușind să calculeze chiar raza unei găurii negre, în funcție de cantitatea de materie care colapsează.

La mai bine de 100 de ani distanță, un ansamblu de opt sisteme de telescoape a reușit să obțină pentru prima dată imaginea unei găuri negre. „Acum avem confirmarea a ceea ce poate mintea omenească. Este cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în aceste zile și cel despre care se vorbește cel mai puțin”, a spus jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • antonia check icon
  cand aflu de aceste extreme geniale ale mintii umane ma gandesc cu entuziasm, infiorare si speranta ca mai compenseaza din extremele negative ale omenirii, mai trag in sus media speciei umane ; altfel ...
  • Like 0
 • Intrebarea ramine: cine se invirte in jurul cui (Soarele in jurul Pamintului sau Pamintul in jurul Soarelui)? :D

  https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
  • Like 0
  • @ Ovidiu Bidian
   Evident tot universul in jurul Pamantului. Care e plat. Si a fost facut acum 6000 de ani. De un zeu care nu exista.
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Gaura neagră este în mintea comunistoizilor ce votează specimene PSD iste.pentru pomeni.
  • Like 0
 • Multumesc pentru altfel de stire si comentariu despre oameni.
  • Like 0
 • Nu e gresit a afirma ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului, si nici ca Pamantul se invarteste in jurul Soarelui, Daca privim de undeva de deasupra planului sistemului solar, ambele se "invartesc" in jurul centrului de masa al sistemului Solar, undeva in Soare, dar nu exact in centrul sau.
  Nu exista nici un sistem de referinta privilegiat...
  • Like 1
  • @ Furati Mai Cu Spor
   https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
   • Like 0
  • @ Ovidiu Bidian
   Această pagină nu este disponibilă
   Este posibil ca linkul pe care l-ai accesat să nu fie valid sau ca pagina să fi fost ştearsă.
   • Like 0
  • @ Emilian Serbanescu
   Este disponibila. :D
   Probabil au fost ceva probleme cu facebook-ul sau ati avut probleme cu conexiunea.
   • Like 0
 • Ce telescoape? Ce calcule matematice? Ce minţi de geniu?!

  Uitaţi-vă la PSD! Acolo puteţi vedea ce poate mintea omenească şi puteţi vedea o gaură neagră cu ochiul liber, fără telescop.

  Scuzaţi că mi-a picat din găleata cu politică peste articol, dar nu m-am putut abţine.
  • Like 2
 • mike mike check icon
  "Avem acum confirmarea a ceea ce poate mintea omenească"-- Dupa parerea mea, cel mai fascinant fenomen din intregul Univers este existenta gaurilor negre si formarea acestora. Ce se intampla dincolo de orizontul gaurii negre? Dar cu materia care este atrasa acolo? Pana si lumina este atrasa. Fascinant.
  Cum sa se vorbeasca in Romania despre aceasta descoperire, cand preocuparile noastre sunt cu totul altele? Mai intai ii facem pachet pe cretinii din guvern , ii punem intr-un modul spatial si ii trimitem spre gaura neagra. Insa este posibil sa fie expulzati si de acolo. Gaura neagra are memorie cred.
  • Like 3
  • @ mike
   La fel de fascinant este și fenomenul buzunarelor derbedeilor de la guvern, care sunt niște găuri negre la scară redusă. Cum ajunge materia acolo și cât de mult se condensează? Adică, cam cât pot absorbi aceste găuri negre și cât timp va dura fenomenul? De ce pare imposibil de demonstrat științific, cu toate că în mod empiric e destul de clar? Cu ce mijloace pot fi fotografiate aceste mini-găuri negre? Se va găsi un Albert Einstein de pus la DNA sau ne întoarcem la evul mediu când soarele se învârtea în jurul pământului, după cum dă de înțeles antena 3?
   • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult