Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Cristian Tudor Popescu, despre obținerea primei imagini a unei găuri negre: Avem acum confirmarea a ceea ce poate mintea omenească

gaura neagra - prima imagine - Foto Twitter

Joi, a avut loc o premieră istorică: consorțiul Event Horizon Telescope a făcut publică prima imagine directă a unei găuri negre. Aflată în Galaxia M87, la peste 50 de milioane de ani lumina depărtare, gaura neagră are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru.

Dacă până atunci, cineva l-ar fi întrebat pe scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu ce este o gaură neagră, acesta ar fi răspuns că este un model matematic, a cărui existență nu este confirmată în realitate.

Acesta a citat din Andrei Mihalkov-Koncealovski, regizorul Siberiadei, care  a spus: „Cel talentat e cel care poate să nimerească o țintă foarte mică, mobilă, greu de atins. Geniul este cel care poate să nimerească o țintă pe care nu o vede decât el”.

„În istorie s-au întâmplat lucruri care reprezintă încununarea a tot ce înseamnă om și acel kilogram de materie cenușie”, a explicat jurnalistul la postul Digi24. Și a amintit despre momentul în care Nicolaus Copernic a afirmat pentru prima dată, fără să aibă la dispoziție mijloace care să ateste acest lucru, că nu Soarele se învârtește în jurul Pământului, ci Pământul se învârtește în jurul Soarelui. 

Un eveniment asemănător, a continuat jurnalistul, a a avut loc la jumătatea secolului al 19-lea, când astronomii Urbain Le Verrier și John Couch Adams au descoperit existența planetei Neptun și i-au stabilit poziția. folosind exclusiv calcule matematice bazate pe neregularitățile din orbita planetei vecine, Uranus.

Mai târziu, Albert Einstein a imaginat niște ecuații tensoriale despre spațiu, timp și materie, care admiteau ca soluție existența unei astfel de găuri negre, a explicat jurnalistul amintind că în anul 1916 un alt om de știință. Karl Schwarzschild, a dus mai departe ecuațiile lui Einstein, reușind să calculeze chiar raza unei găurii negre, în funcție de cantitatea de materie care colapsează.

La mai bine de 100 de ani distanță, un ansamblu de opt sisteme de telescoape a reușit să obțină pentru prima dată imaginea unei găuri negre. „Acum avem confirmarea a ceea ce poate mintea omenească. Este cel mai frumos lucru care s-a întâmplat în aceste zile și cel despre care se vorbește cel mai puțin”, a spus jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • antonia check icon
    cand aflu de aceste extreme geniale ale mintii umane ma gandesc cu entuziasm, infiorare si speranta ca mai compenseaza din extremele negative ale omenirii, mai trag in sus media speciei umane ; altfel ...
    • Like 0
  • Intrebarea ramine: cine se invirte in jurul cui (Soarele in jurul Pamintului sau Pamintul in jurul Soarelui)? :D

    https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
    • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Evident tot universul in jurul Pamantului. Care e plat. Si a fost facut acum 6000 de ani. De un zeu care nu exista.
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Gaura neagră este în mintea comunistoizilor ce votează specimene PSD iste.pentru pomeni.
    • Like 0
  • Multumesc pentru altfel de stire si comentariu despre oameni.
    • Like 0
  • Nu e gresit a afirma ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului, si nici ca Pamantul se invarteste in jurul Soarelui, Daca privim de undeva de deasupra planului sistemului solar, ambele se "invartesc" in jurul centrului de masa al sistemului Solar, undeva in Soare, dar nu exact in centrul sau.
    Nu exista nici un sistem de referinta privilegiat...
    • Like 1
    • @ Furati Mai Cu Spor
      https://www.facebook.com/Einstein.Mistake
      • Like 0
    • @ Ovidiu Bidian
      Această pagină nu este disponibilă
      Este posibil ca linkul pe care l-ai accesat să nu fie valid sau ca pagina să fi fost ştearsă.
      • Like 0
    • @ Emilian Serbanescu
      Este disponibila. :D
      Probabil au fost ceva probleme cu facebook-ul sau ati avut probleme cu conexiunea.
      • Like 0
  • Ce telescoape? Ce calcule matematice? Ce minţi de geniu?!

    Uitaţi-vă la PSD! Acolo puteţi vedea ce poate mintea omenească şi puteţi vedea o gaură neagră cu ochiul liber, fără telescop.

    Scuzaţi că mi-a picat din găleata cu politică peste articol, dar nu m-am putut abţine.
    • Like 2
  • mike mike check icon
    "Avem acum confirmarea a ceea ce poate mintea omenească"-- Dupa parerea mea, cel mai fascinant fenomen din intregul Univers este existenta gaurilor negre si formarea acestora. Ce se intampla dincolo de orizontul gaurii negre? Dar cu materia care este atrasa acolo? Pana si lumina este atrasa. Fascinant.
    Cum sa se vorbeasca in Romania despre aceasta descoperire, cand preocuparile noastre sunt cu totul altele? Mai intai ii facem pachet pe cretinii din guvern , ii punem intr-un modul spatial si ii trimitem spre gaura neagra. Insa este posibil sa fie expulzati si de acolo. Gaura neagra are memorie cred.
    • Like 3
    • @ mike
      La fel de fascinant este și fenomenul buzunarelor derbedeilor de la guvern, care sunt niște găuri negre la scară redusă. Cum ajunge materia acolo și cât de mult se condensează? Adică, cam cât pot absorbi aceste găuri negre și cât timp va dura fenomenul? De ce pare imposibil de demonstrat științific, cu toate că în mod empiric e destul de clar? Cu ce mijloace pot fi fotografiate aceste mini-găuri negre? Se va găsi un Albert Einstein de pus la DNA sau ne întoarcem la evul mediu când soarele se învârtea în jurul pământului, după cum dă de înțeles antena 3?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult