Vladimir Putin este o mașinărie programată să ucidă, de către KGB, iar în clipa de față președintrele rus este afectat de o boală psihică care se numește „sindromul sfârșitului lumii”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Gazetarul a punctat că ceea ce i s-a părut cel mai teribil a fost faciesul lui Putin, din finalul declarației de joi dimineața, când a afirmat: „Suntem gata pentru orice”.
„Astăzi au fost multe imagini greu de privit, imagini groaznice. Ți se rupe inima gândindu-te la ce se întâmplă cu oamenii de acolo, sub tirul rachetelor, sub amenințarea elicopterelor, avioanelor și a trupelor rusești care sunt la porțile lor, practic, la ușile oamenilor, acum.
Dar, mie mi s-a părut lucrul cel mai teribil, din ce am văzut astăzi, mutra, faciesul lui Vladimir Putin. L-am studiat, am pus imaginea în mod repetat, atunci când a rostit discursul de azi dimineață - cred că am văzut-o de vreo zece ori -, și am tras niște concluzii.
Acest, nu spun om, pentru că nu este om. Vladimir Putin nu este om. Vladimir Putin este o mașinărie programată să ucidă, de către KGB, de unde provine.
Această ființă este în clipa de față afectată de o boală psihică care se numește «sindromul sfârșitului lumii».
Vladimir Putin se află acum, din punct de vedere al existenței sale, se află la sfârșitul virilității și traversat de pulsiunea morții.
Vladimir Putin este un terorist care s-a năpustit acum asupra Europei cu o mitralieră grea în brațe, trăgând în tot ce mișcă. Nu numai ținte militare, nu numai soldați, dar și civili, copii, femei și care pe deasupra poartă pe sub haine o vestă burdușită cu explozibili. Și acești explozibili sunt nucleari.
Și Hitler se găsea exact în această situație psihică în primăvara lui 1945 - «sindromul sfârșitului lumii». Adică, «pier eu, dar să piară cu mine întreaga lume, inclusiv poporul german», pe care Hitler nu-l considera demn de el, atunci. Dar Hitler nu a avut la dispoziție bomba atomică. Exact același sindrom se manifestă la Putin, când a spus «suntem gata pentru orice». Asta înseamnă chiar pentru o confruntare nucleară, în care, eventual poporul rus să fie exterminat într-o proporție pe care nu o pot discuta aici.
Înainte de a ataca Ucraina, Vladimir Putin a ocupat Rusia. Înainte de a teroriza Europa, Vladimir Putin terorizează Rusia. Acolo, și-a pus la punct un mecanism de reprimare, de strivire a oricărei opoziții, a oricăror mișcări civile. De îndată ce încearcă cineva să ridice capul, este arestat, băgat în pușcărie, ucis, otrăvit cu diverse substanțe, după caz.
Același lucru vedem acum. Ies în stradă rușii, în atâtea localități, ca să protesteze împotriva acestui război pe care nu-l vor, vor fi bătuți cu cruzime, omorâți, arestați de poliția politică a lui Putin, demnă de Stalin.
Deci, ceea ce mă îngrozește – v-am spus că mi se pare lucrul cel mai îngrozitor – este că Putin s-a angajat pe drumul fără întoarcere. Nu mai este posibilă, din acest moment, nicio soluție politică.
Evident că Rusia nu se va mai retrage din Ucraina niciodată, că această stare de război mai mult decât rece, război la limită efectiv, cu NATO, nu mai poate să înceteze din acest moment. Este posibil, având în vedere starea psihică a liderului de la Kremlin, este posibilă și atacarea unor țări, teritorii NATO.
Cernobîl este o bombă atomică murdară. Oricând, dacă se sparge, dacă se înlătură căciula aceea de plumb și cadmiu de acolo, reziduurile radioactive, active în continuare, extrem de periculoase, pot să fie răspândite în aer asupra întregii Europe, așa cum s-a și întâmplat atunci, la Cernobîl. Acum ar putea fi și mai grav.
«Suntem gata pentru orice», spune acest om bolnav psihic și eu îl cred!”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
MARS la tac-tu si nu mai posta pe Rebublica!
Mă tem că sunteți parazitat iremediabil de teoriile conspiraționiste, care v-au alterat atât judecata propriu-zisă cât și limbajul în care o ambalați.
Sau, ca să rezum totul la un singur cuvânt:
AIURELI!
1) Putin nu este pe persoană fizică, ci el este (parțial) exponentul unui curent / grup de interese politico-economico-militare care e favorabil imperialismului și nu se dă în lături de la război. Totuși sancțiunile economice și de toate felurile, dacă sunt ferme, au darul de a lovi în ÎNTREAGA gașcă a lui Putin, nu numai în el personal. Deci ar trebui să-și atingă scopul, de a bloca agresivitatea lui Putin și a Rusiei. Repet, dacă sunt ferme. Dacă nu, atunci... ne merităm soarta. Fiindcă unele state europene vor fi pus orbește pe primul plan iluzia propriei lor bunăstări față de susținerea fermă a sancțiunilor economice. Cine nu înțelege că trebuie să mai lase un pic și de la el pentru a opri nebunia rusească chiar își merită soarta.
2) Instituțiile occidentale (în special NATO) la început păreau puternice, însă ”pe timp de pace” s-au lenevit, au slăbit. E ceva oarecum firesc, dar evident că nu e acceptabil. Totuși eu zic că nu e cazul să ne înfricoșăm, fiindcă atunci când apare pericolul real și imediat, instituțiile ”se trezesc la viață” vrând-nevrând.
Cealaltă extremă este a entuziasmului juvenil care ar prefera să păstrăm intacte principiile democrației și înfrățirii, cu orice risc. Chiar dacă în urma înfrățirii pentru război, la finalul acestuia ”nu ar mai rămâne piatră pe piatră”. Nici așa ceva nu se poate accepta. Dacă o țară occidentală ( de regulă membră NATO) ar intra în războiul ruso-ucrainean de partea Ucrainei, asta ar însemna un război Rusia-NATO, adică practic al treilea război mondial. Iar de aici... Dumnezeu cu mila, fiindcă totul va fi scăpat de sub control. De aceea zic că soluția o reprezintă doar sancțiunile economice. Dar să știți că acestea nu sunt o frecție la piciorul de lemn, fiindcă dacă am acționa toți uniți și ferm, cu duritate, sancțiunile pot să fie cele mai eficiente metode de luptă. Fiindcă acum deja lumea e globalizată. A lăsa Rusia ”în fundul gol” în lume din punct de vedere financiar și din toate punctele de vedere înseamnă a o pune parctic cu botul pe labe imediat. N-ar avea ce să facă decât să se potolească, altfel ar putea chiar dispărea ca stat. Nu exagerez. Totul e să fie tot occidentul la fel de ferm, pe aceeași parte a baricadei. Știu că neintrarea în război a occidentului pentru apărarea ”fraților întru democrație” ucraineni vi se pare o trădare a occidentului, dar nu e așa, din motivele de mai sus. Există totuși trădare, dar doar din partea statelor ce nu susțin sancțiunile. Acestea se vor acoperi de rușine în final.
Sunt generații care nu au de ales decât sacrificiul suprem ori jugul dictatorial. Din păcate în aceste zile trăim o reală amenințare a libertăților noastre , Puțin a mințit incontinuu a spus că nu atacă Ucraina iar acum vedem soldați ruși filmați în orașele ucrainene și aceste lucruri nu sunt minciuni. După cum am mai spus democrația europeană nu este perfectă, nici guvernele țărilor care alcătuiesc uniunea europeană nu reprezintă chiar voința comună a cetățenilor ei , dar este a noastră și este deocamdată cea mai bună formă de guvernământ. Avem multe partide cu interese și ideologii diferite și ce frumos este atunci când politicienii reușesc să rezolve probleme sociale , da este și urât când politicienii aleg câștigul personal in fața câștigului comun , dar odată la patru ani putem ca să schimbăm acest aspect sperând la o viață mai bună. Pentru aceste valori merită să trăiești , să lupți și chiar să mori dacă se întâmplă , dar lașitatea supunerea necondiționată este rușinea omenirii atât timp cât agresorul este un dictator. Se poate spune multe despre Europa și uniunea ei, dar că este dictatorială nu. Admir curajul ucrainienilor și sper că atunci când este cazul să pot să mă ridic și eu la nivelul lor și să nu îmi fac țara , naționalitatea și familia de rușine. Sunt un spirit liber și așa doresc să fie și urmașii mei , de aceea atunci când țara mă va chema voi da un exemplu în primul rând familiei mele. Iar țara mea este Uniunea Europeană.
Eu sunt amatoare de sf. Dar cărțile în care același om neevoluat, un troglodit cu mentalitate de om al cavernelor se preumblă prin spațiu mă lasă rece, chiar dacă e opera vreunui autor vestit. Îmi place să cred în evoluția omului. Că acesta va lepăda spiritul belicos fiindu-i clar că duce la stagnare și involuție.
Priviți câte se pot face pe timp de pace: totul. Educație, sănătate, bunăstare, mers înainte.
Nu m-am așteptat să mă afecteze atât. Dar războiul e o oroare. E antagonismul dezvoltării.
Și mă întreb, cum pot unii să mai vrea așa o oroare?
Nu degeaba i se zice Putler. Totuși din analogii cu trecutul am putea întrezări rezolvarea.
Dictatorii au întotdeauna o apărare beton. Nici un atentat n-a reușit să-l înlăture pe un Hitler ori Stalin.
Mă tem că monstrul de la Kremlin va pricinui multă suferință. Sper că se va reuși evitarea unui război atomic. Sper numai că scuturile alea anti-rachetă funcționează. Și mă mai tem că ostaticul de data asta e Cernobîl. Că nu vor ezita să-l " reactiveze " pentru a provoca și mai multe daune. Exact ca spărgătorii de bănci care nu ezită să execute ostatici dacă nu primesc ce vor.
Dacă scăpăm, Rusia ar putea avea soarta Germaniei după WW2.
Mai gândiți-vă cât regresează omenirea în fiecare război. După urmează o fază de refacere și abia apoi vine progresul. Cred că am depășit nevoia șutului în spate. Fără războaie omenirea era departe. Să nu mai amintesc pericolul anihilării nucleare.
(Un meci de fotbal, de exemplu. Sau competiția pentru o resursă deficitară, cum ar fi apa; sau gazul; sau... orice, căci toate vor începe să nu mai ajungă unei populații care crește exponențial.)
Oricât s-ar scandaliza adepții umanismului ortodox, voi îndrăzni să afirm că Războiul este inevitabil. Mai mult chiar, el este necesar.
Chiar dacă, în mod concret, fiecare instanță a lui este mizerabilă.
N-am să consider niciodată un bărbat drept fătălău că nu vrea război. Pacea e neprețuită și condiția evoluției. Nu și atunci când ești atacat.
Însă am să-i consider totdeauna ca pe niște cocoși înfuriați ori cu niște complexe de natură sexuală. Cei care pornesc un război sunt din punctul meu de vedere niște primitivi.
Populațiile civilizate se auto-reglează, o spune și Bill Gates. Nu de război e nevoie ci de civilizație.
Nu ucide direct, dar cultivă și trăiește din atavismele pe care le repudiați.
Războiul este aspectul maximal, extrem, al Competiției.
Tocmai de aceea războiul nu o să dispară.
Poate doar într-o lume utopică, în care indolența este omniprezentă și atotcuprinzătoare. Dar o asemenea societate este neviabilă.
Vă propun să suspendăm aceste discuții teoretice, până la o o nouă perioadă de relativă pace în proximitatea noastră.
Nimeni nu dorește în orice condiții războiul dacă are toate mințile la el. (NU e cazul lui Putin care a dovedit că e nebun). Dar uneori suferința războiului e pusă de unii în balanță cu nevoia stringentă de libertate, sau resurse vitale. Sau în unele cazuri cu lăcomia sau dorința de dominație strategică. Astfel își calcă pe inimă și acceptă suferințele și pierderile războiului. Putin în cazul de față pierde mult și câștigă foarte puțin, deci el rațional nu are de ce să-și dorească un război, dar el face socoteli iraționale fiindcă e nebun. Cred că e clar pentru toată lumea.
Termenul ”umanism ortodox”, deși există consemnat, mi se pare greșit. Dacă ne referim prin ”umanism” la atitudini și acțiuni în beneficiul direct al oamenilor, atunci e parțial corect. Dar de regulă doctrina umanistă este cam opusă creștinismului și chiar religiei în general, fiindcă presupune ”ridicarea pe un piedestal” a oamenilor, în locul lui Dumnezeu. În ultimă instanță deplasarea importanței către creație în locul creatorului, respectiv către profan în locul sacrului.
În legătură cu Războiul, la modul general (nu acesta de acum). Omenirea se deplasează de-a lungul istoriei în mod oarecum ciclic. După o perioadă de dezvoltare, când totul merge bine și economic și social și politic, încep să se insinueze, ușor-ușor premizele Crizei. Inflația crește, resursele par să nu mai ajungă sau să fie scumpe. Pentru oricine, în particular, se poate observa că banii se fac din ce în ce mai greu și îți zboară printre degete din ce în ce mai repede. Apar frământări sociale, idei cretine de tot felul, apare criza morală și în final criza economică și pe toate planurile. Dezvoltarea pare compromisă, tensiunile se întețesc. Acesta se cheamă Butoiul cu Pulbere. El e pregătit ca la apariția unei Scântei să facă BUM. Urmează războiul, distrugerile, suferința. Deci foarte rău pentru toată lumea, chiar dacă unii mai au și de câștigat câte ceva în urma războiului. DAR... în urma distrugerilor apare nevoia de reconstrucție, dezvoltarea din nou a piețelor care fuseseră strangulate pe vremea crizelor antebelice. Se fac din nou ușor banii, Se fac salturi tehnologice importante bazate inclusiv pe acțiunile creatoare (de nevoie), din timpul războiului. Apare boom-ul economic, apare speranța de mai bine, care, pentru un timp se și concretizează. Până la următoarea restricție datorată crizei. Până când generațiile uită suferințele trecutului și încep să se comporte ca și copiii răsfățați, făcând din problemele mici, secundare, unele importante și uitându-le pe cele cu adevărat importante pe care nu le mai percep la adevărata valoare (cum ar fi viața tihnită, libertatea, valorile morale, pacea etc) Din această cauză pare că aveți dreptate când spuneți că Războiul este necesar și inevitabil. Dar eu cred că totuși, de la un punct al istoriei noastre încolo, vom putea lupta cu ciclurile crizelor și altfel, mai pașnic. Nu total benign, dar măcar printr-o luptă / competiție fără victime directe ale violenței. Pot exista atacuri la nivel cibernetic, pot exista lupte de drone, poate apărea un neo-colonialism economic etc. Niciunele dintre astea nu sunt de dorit, dar tot sunt mai acceptabile decât un război clasic, cu victime umane. Și cred că spre așa ceva ne îndreptăm. Nu am evoluat în lăcomia noastră față de preistorie, dar cu siguranță am evoluat ca mijloace de satisfacere a lăcomiei, spre a avea minime pierderi de vieți omenești. De asemenea apariția bombei nucleare a avut și are și rolul de garant al dispariției războaielor mondiale, scăpate de sub control. Mai rămân de evitat / stopat războaiele regionale, cum e și cel de acum, dar pe căi atipice (prin sancțiuni economice) pentru a nu oferi Scânteia pentru Butoiul cu Pulbere pe care stă lumea deocamdată.
În ce mă privește am renunțat de mult la ea, de când am înțeles că realitatea întrece orice închipuire.
Dar mi-ați adus aminte de o carte a unui scriitor american, al cărui nume îmi scapă deși e foarte cunoscut, carte în care omenirea ajunsese la un asemenea grad de evoluție încât exemplarele ei, oamenii acelui viitor închipuit, erau practic numai cap, cu un creier hipertrofiat și niște mici apendice atârnând de el, vestigii ale corpului ancestral
Poate atunci va fi acel „punct al istoriei” de la care considerați că omului îi va veni mintea la cap.
Vă propun și dv să amânăm aceste discuții teoretice pentru vremuri ceva mai nebelicoase.
Din punctul meu de vedere nu există nici o scuză pentru război.
Corect, cu o persoană căreia i se aprind becurile când aude zăngănit de arme nu am ce discuta, nu-i împărtășesc absolut deloc opinia.
Apărarea iese din discuție.
Dar sunt mai multe motive pentru care nu mi-aș fi putut realiza planul, fiecare fiind suficient ca să-l împiedice.
Aș putea încerca să merg în Moldova, fiindcă nu am nicio îndoială că și ea este inclusă în „meniul” lui Putin, așa, ca desert. Soarta Ucrainei îmi este indiferentă, dar nu și a Moldovei. Dar dorința aceasta e irealizabilă, din aceleași motive.
Acum, întorcându-mă spre alegațiile dv vă întreb:
Chiar nu ați înțeles nimic din propunerea de a amâna discuțiile până DUPĂ încetarea conflictului armat?
Dacă nu ați înțeles, și e clar că nu ați înțeles, vă deplâng capacitățile de înțelegere.
Apropo, nici măcar faptul că am menționat clar că ziceam de un scriitor american n-a fost recepționat de dv.
Mi-am adus aminte, azi dimineață, numele lui. Este Kurt Vonnegut.
E cumva un rusnac precursor al Putinismului, înțelepciunea dv?
Povestea slujitoarei ne-a spus, dacă mai era nevoie, cum se poate institui brutal o dictatură. E o avertizare. Altele povestesc despre alte pericole.
Sf nu e deloc despre gângănii extraterestre ori alieni. E despre om și ce poate el deveni, cum poate evolua, ce pericole îl pasc. Autorii de sf nu sunt niște fanteziști ci cumva niște vizionari (nu în sensul de profeți ori visători cu capu-n nori ) ci unii care trasează posibile jaloane.
Se poate să fie și doi cu numele ăsta dar platforma Republica ar trebui să nu permită 2 cu același nick.
Mă gândesc să-mi schimb eu pseudonimul. Dar procedura de înscriere s-a finalizat atât de greoi, de enervant, cel puțin în cazul meu, că mai degrabă aș renunța să mai postez aici decât să mă reînscriu.
Încolo, să știți că, din punctul meu de vedere, le spuneți absolut în regulă, în general. Dar e absolut normal să ne mai și deosebim, din când în când, fiindcă nu suntem absolut identici. Până acum am indentificat două subiecte, în care pozițiile noastre nu se suprapun.
Și încă ceva. O polemică de idei nu este un război (în sensul primar al cuvântului). Consider, deci, că refuzul de a o purta, în virtutea faptului că preopinentul vă contrazice fundamental convingerile, nu se justifică rațional. E doar un abandon prematur, o teamă de înfrângere într-o competiție intelectuală.
Dar, fiecare alege după caracterul și posibilitățile sale.
Cât privește SF-ul, am renunțat la el după ce am intrat la liceu. Sunt basme, mai mult sau mai puțin atrăgătoare, mai mult sau mai puțin realizate. Iar basme n-am mai putut citi încă din clasa a III-a.
Dar să nu deviez. Pe scurt, prin clasa a X-a l-am descoperit pe Dostoievski, cu ale sale „Amintiri din casa morților” și alea nu au fost povești. Apoi și multe altele. Cum aș mai fi putut aprecia SF-ul ca gen?
Dar asta e o discuție separată.