Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României, pentru că, spre deosebire de alți premieri, are o meserie pe care o stăpânește. Problema cu funcția de prim-ministru este că el trebuie să fie și politician. Trebuie să balanseze între meserie și politică, iar principala problemă a domnului Cîțu nu este cu partenerii din coaliție, cât cu propriul partid, a spus vineri seara la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.
„Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Dacă face ceea ce a spus aseară că are de gând să facă, asta va fi. Va fi un premier istoric. De ce spun asta? Pentru că domnul Cîțu și-a propus, are o viziune și un proiect de maximă intensitate și în același timp de maximă necesitate, care așteaptă de 30 de ani”, a spus gazetarul.
„Domnul Cîțu, spre deosebire de destui alți premieri ai României, are o meserie pe care o stăpânește. Dl. Cîțu este finanțist și stăpânește această meserie. Problema cu funcția de premier este că trebuie să fii și politician. Și dl. Cîțu încearcă să fie și politician, în vreme ce ne spune cum trebuie restructurată economia României. Și de aici - l-am văzut și aseară, îl vedem și acum - cum încearcă să dea dovadă de talent în amețirea peștelui din lansetă. Adică e întrebat de eliminarea sporurilor în mod clar, dle, de ce ați putut să dați ordonanță de urgență pentru vouchere și pentru ce-ați mai dat, le-ați blocat, de ce nu dați și pentru sporuri? Și ce răspunde premierul? «Aici nu e vorba de eliminare, e vorba de o reașezare» ”, observă gazetarul.
CTP a explicat că termenul „reașezare” este un cuvânt „salvator”, pe care îl aude de pe vremea lui Ceaușescu. „Nu puteai să spui că tai, nu puteai să spui că desființezi, reașezăm! E un cuvânt pur politic care nu are nicio corespondență în realitate. E o vibrație a aerului. Apoi, nu are logică. Premierul spune: Așteptăm legea salarizării. Așteptăm legea salarizării, că așa a spus domnul Orban, președintele partidului, nu că așa a spus premierul! Domnul Orban a venit cu această zicere: la legea salarizării rezolvăm și cu sporurile. Păi, legea salarizării n-are legătură cu sporurile absurde, nedrepte, grotești”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.
„Sigur, sunt sporuri de diverse categorii. Unele sunt corecte și trebuie menținute, categoric, pentru oameni care într-adevăr lucrează în condiții foarte dificile. I-ați văzut pe mineri cum vorbeau? Știți de ce vorbesc așa? De ce au vocea aceea gâjâită? Pentru că au silicoză. În mină, faci silicoză pe la 40 de ani. Plămânii încep să se întărească și la un moment dat ajung să nu te mai poată ajuta să respiri. Da, unor oameni care muncesc în asemenea condiții sigur că e logic să le dai un spor. Însă celelalte sporuri, nedrepte, nu au legătură cu legea salarizării. În legea salarizării probabil vor fi introduse acele sporuri care sunt corecte. Și ele vor fi introduse în salarii, cum e și normal. Dar celelalte trebuie desființate”, a punctat Cristian Tudor Popescu.
„Să-și asume Curtea Constituțională că păstrează sporul de praf și de calculator”
Guvernanții au motivat că o eventuală ordonanță privind tăierea sporurilor ar putea fi oprită de Curtea Constituțională, dar gazetarul consideră că CCR ar trebui lăsată să-și asume, eventual, un asemenea risc de imagine.
„Eu aș face asta, cu acest risc. Să-și asume Curtea Constituțională că păstrează sporul de praf și de calculator. În văzul întregii națiuni, să facă asta Curtea Constituțională! Aș pune-o în fața acestei situații. Să mențină Curtea Constituțională sporul de confidențialitate. Adică creier pane. Cum adică, spor de confidențialitate? E invers! Când lucrezi cu date secrete, când trebuie să dai dovadă de confidențialitate, atunci trebuie să semnezi un angajament în acest sens, cu sancțiunile corespunzătoare, nu să primești spor! Dacă lucrezi în domeniul acesta, în care nu te obligă nimeni să intri, dimpotrivă, vei fi sancționat, nu premiat, pentru că nu faci comerț cu date secrete.
Așa aș face, premierul să spună da, domnule, le tăiem și să vină Curtea să ne spună că sunt bune și trebuie menținute. Dar nu face asta, pentru că balansează între meseriaș și politică. Nu are ce face”, a punctat gazetarul la Digi24.
Relația dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban este complicată, consideră Cristian Tudor Popescu. Florin Cîțu a făcut acum câteva zile o „declarație de independență”, ba chiar s-a constituit ca „challenger”, adică emul al domnului Orban, spunând: Vom discuta despre candidatura mea la președinția Partidului Național Liberal la momentul potrivit. Adică, putem să discutăm” - subliniază gazetarul.
„În clipa în care dl. Orban l-a uns pe dl. Cîțu premier, după ce au vorbit toți liderii coaliției, a spus așa: Și acum, domnul premier! Și domnul Cîțu era undeva acolo, ca un șoricel, și a zâmbit. A zâmbit amar atunci dl. Cîțu. Iar eu am spus: Domnule, pare că dl. Cîțu o să fie orice, dar nu premier. Ei, uite că nu e așa! Dl. Cîțu mă contrazice acum, prin două declarații: 1. că ar putea candida la președinția PNL; 2. deciziile care trebuie ascultate de către public sunt ale premierului, nu ale unui ministru sau altul sau ale unui președinte al Camerei Deputaților”, a spus Cristian Tudor Popescu vineri seara la Digi24.
„Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul său partid în clipa de față, nu este cu UDMR sau cu USR”
Întrebat dacă îi vede un viitor politic premierului Cîțu sau chiar dacă îl vede obținând conducerea PNL, gazetarul spune că nu acest aspect este de interes public. „Pe mine nu mă interesează viitorul politic al domnului Cîțu. Mă interesează viitorul executiv, viitorul guvernamental al domnului Cîțu. Ce va face în postura de prim-ministru. Și dacă va fi așa cum a spus, sunt dispus să-mi asum orice riscuri politice, deci să nu mai fie, de exemplu, vicepreședinte al partidului, să nu mai fie ales, ca să nu mai vorbim de candidatura la președinția PNL, să nu-l aleagă distinșii peneliști - între care mulți dintre ei sunt reformiști ai economiei cum sunt eu mitropolit! Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul său partid în clipa de față, nu este cu UDMR sau cu USR. Frânele cele mai puternice în materie de restructurare reală a economiei sunt în PNL. Deci, eu sper să se țină de ce a spus și spuneam că dacă face asta, poate fi cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Habar n-aveți ce și despre ce vorbiți.
Gyps fulvus alias CTPul este o pasare ‘rapitoare de zi, de talie mare’ (ma rog..’talie mare’..). Nu stiu ce ar putea rapi CTPul ziua, dar apare seara la Digi24, pretinznad care este un ‘cap limpede”, ceea ce este total adevarat, specimenul fiind chel aproape in intregime.
Acest vultur plesuv are ciocul puternic, cu varf ascutit si incovoiat peste mandibula inferioara. Iar adevarat ! Nu se poate sa nu fi observant cum si-ar devora personajele din tiradele-i jurnalistice chiar acolo, in direct, in studioul emisiunii TV in care este filmat.
Acest CTPul vultur plesuv sur cu cioc ascutit, se hraneste mai ales cu hoituri. Tot ce ataca CTPul in direct la diverse emisiuni si in presa scrisa, este ori un hoit uman imoral recunoscut de toata lumea ca fiind in starv puturos, ori un hoit din viitor, al carui viitor miros intens de putresceina, ciocul incovoiat-ascutit al maestrului plesuv, il intuieste cu un nesat hulpav specific vulturilor hoitari in general. O adevarata ‘creatura’ cum ii place domniei dale sa numeasca anumiti oameni de tot rahatul.
Vulturianul de presa (de altfel competent dar orbit de o furie ridicola) este o specie care a fot crezuta disparuta defintiv de pe teritoriul Romaniei, dar in anii recenti a fost gasit la PRO TV – la departamentul ‘Stiri’, condus de Andreea Esca.
Domnul Citu va fi important cand va reusi sa NU faca asta.
Cand va dezvolta economia in mod vizibil - lucru care cere timp de confirmare, nu doua luni , cand va elimina inechitatile sociale pentru TOTI nu doar pentru catei - in sistemul bugetar NU a intrat nimeni fara spaga si sustinere politica - aia cu concursurile de angajare sunt abureli, cand nu salariile si sporurile vor fi in discutie ci COMPETENTA REALA si eficienta sistemului bugetar, nu politica politicienilor care iau decizii in functie de interese personale sau platite, cand va fi eradicata (nu radeti desi glumesc- cel mult diminuata cat de cat ) evaziunea in privat si spaga la stat.
Stiti ca Romania e printre cele mai corupte state din UE ( pe ultimul loc langa alte 2 ) ? Cand va schimba Romania fie si cu un loc in sus pe lista coruptiei domnul Citu, ma voi inchina.
In rest, nu contest ca Dl premier Citu e un om bine pregatit profesional.
-Salve-n rest.; grea îi viața în g,,
Bune cele.
Narcis-Teofil Purice
PNL are acum o perioada de gratie de 4 ani in care poate sa desprindă hotarat de pesedism și intr-o anumită măsura are și oamenii care sa transpună aceasta desprindere in fapt. O sa vedem ce o sa fie...
pe niște înălțimi amețitoare, de se miră și el, dacă nu cumva confundați personajul sau v-a dăunat vaccinul sau aveți nevoie, de unul!.. Personajul în discuție împrumută frecvent miliarde de eur de la bănci străine și noi aflăm asta din vreo ”scăpare” a vreunui politruc, nimic nu face ”la vedere”, decât, pitit după mască, ne repetă ca un disc obosit, că nu are bani pt. copii, pensionari, dezvoltarea RO., și deja sunt amenințați și banii - cota RO., de la UE, cei 80 miliarde, pe care încep unii să le dea niște destinații, dar nu, nu autostrăzi, poduri, modernizarea satului românesc, irigații, etc... Câtă vreme 5 milioane de pensionari trăiesc (se tîrîie!) cu 1000 sau chiar sub sau ff. puțin peste, și alții, au 25.000 lei/lună, peste un milion de copii se culcă flămânzi, orașe întregi stau în frig și fără apă caldă, etc.. afirmația din titlu este un afront direct la bunul simț, o utopie ridicolă, mai ales că în mod sigur, ”guvernul meu” și România fiind noțiuni paralele, distante, nu o să vedem decât noii îmbogățiți versus o țară cu nr. record la accidente , sărăcie și pribegie!.. Și peste 3 ani, un CTP. mai acrit și mai scofleșit, elogiind cine știe ce alte loaze!!...
Eu am 52 de ani. In America unde traiesc acum, mai am 13 ani pana la pensie , asta daca o sa am indeajuns de multi bani sa ma intretin, ca pensia pe care o s-o primesc de la stat dupa 35 de ani de mers la munca, va fi mai mica decat pensia multor colegi ai mei din Romania dupa cam 15 ani de mers la "servici"...
Ca sa nu mai zic ca 80% din colegii mei din tara ( 52-54 de ani) sunt deja la pensie ?
Pe langa asta, cam toti s-au intors la lucru si incaseaza si pensie si salariu ... de la stat desigur.
"Loaza" asta de Catu are mai multa scoala decat probabil toata familia dumitale la un loc, dar nu conteaza asta, ca in Romania este important sa fii tare in cloanta decat sa fii un profesionist.
Cand o sa invatati sa faceti diferenta dintre un om cu educatie si cariera solida si un impostor care a facut 5 facultati in 2 ani , probabli ca tara asta nu o sa mai aiba copii sau batrani flamanzi.
Pana atunci afrontul la bun simt este sa crezi ca un Tudose sau Dancila se poate compara profesional cu Catu. Asta se poate observa de catre oricine care nu este analfabet functional si poate citi un CV.