Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cristian Tudor Popescu: Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Dacă face ceea ce a spus că are de gând să facă, asta va fi

Florin Citu - guvern - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Florin Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României, pentru că, spre deosebire de alți premieri, are o meserie pe care o stăpânește. Problema cu funcția de prim-ministru este că el trebuie să fie și politician. Trebuie să balanseze între meserie și politică, iar principala problemă a domnului Cîțu nu este cu partenerii din coaliție, cât cu propriul partid, a spus vineri seara la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Domnul Cîțu poate fi cel mai important premier din istoria post-decembristă a României. Dacă face ceea ce a spus aseară că are de gând să facă, asta va fi. Va fi un premier istoric. De ce spun asta? Pentru că domnul Cîțu și-a propus, are o viziune și un proiect de maximă intensitate și în același timp de maximă necesitate, care așteaptă de 30 de ani”, a spus gazetarul.

„Domnul Cîțu, spre deosebire de destui alți premieri ai României, are o meserie pe care o stăpânește. Dl. Cîțu este finanțist și stăpânește această meserie. Problema cu funcția de premier este că trebuie să fii și politician. Și dl. Cîțu încearcă să fie și politician, în vreme ce ne spune cum trebuie restructurată economia României. Și de aici - l-am văzut și aseară, îl vedem și acum - cum încearcă să dea dovadă de talent în amețirea peștelui din lansetă. Adică e întrebat de eliminarea sporurilor în mod clar, dle, de ce ați putut să dați ordonanță de urgență pentru vouchere și pentru ce-ați mai dat, le-ați blocat, de ce nu dați și pentru sporuri? Și ce răspunde premierul? «Aici nu e vorba de eliminare, e vorba de o reașezare» ”, observă gazetarul.

CTP a explicat că termenul „reașezare” este un cuvânt „salvator”, pe care îl aude de pe vremea lui Ceaușescu. „Nu puteai să spui că tai, nu puteai să spui că desființezi, reașezăm! E un cuvânt pur politic care nu are nicio corespondență în realitate. E o vibrație a aerului. Apoi, nu are logică. Premierul spune: Așteptăm legea salarizării. Așteptăm legea salarizării, că așa a spus domnul Orban, președintele partidului, nu că așa a spus premierul! Domnul Orban a venit cu această zicere: la legea salarizării rezolvăm și cu sporurile. Păi, legea salarizării n-are legătură cu sporurile absurde, nedrepte, grotești”, a subliniat Cristian Tudor Popescu.

„Sigur, sunt sporuri de diverse categorii. Unele sunt corecte și trebuie menținute, categoric, pentru oameni care într-adevăr lucrează în condiții foarte dificile. I-ați văzut pe mineri cum vorbeau? Știți de ce vorbesc așa? De ce au vocea aceea gâjâită? Pentru că au silicoză. În mină, faci silicoză pe la 40 de ani. Plămânii încep să se întărească și la un moment dat ajung să nu te mai poată ajuta să respiri. Da, unor oameni care muncesc în asemenea condiții sigur că e logic să le dai un spor. Însă celelalte sporuri, nedrepte, nu au legătură cu legea salarizării. În legea salarizării probabil vor fi introduse acele sporuri care sunt corecte. Și ele vor fi introduse în salarii, cum e și normal. Dar celelalte trebuie desființate”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

„Să-și asume Curtea Constituțională că păstrează sporul de praf și de calculator”

Guvernanții au motivat că o eventuală ordonanță privind tăierea sporurilor ar putea fi oprită de Curtea Constituțională, dar gazetarul consideră că CCR ar trebui lăsată să-și asume, eventual, un asemenea risc de imagine.

„Eu aș face asta, cu acest risc. Să-și asume Curtea Constituțională că păstrează sporul de praf și de calculator. În văzul întregii națiuni, să facă asta Curtea Constituțională! Aș pune-o în fața acestei situații. Să mențină Curtea Constituțională sporul de confidențialitate. Adică creier pane. Cum adică, spor de confidențialitate? E invers! Când lucrezi cu date secrete, când trebuie să dai dovadă de confidențialitate, atunci trebuie să semnezi un angajament în acest sens, cu sancțiunile corespunzătoare, nu să primești spor! Dacă lucrezi în domeniul acesta, în care nu te obligă nimeni să intri, dimpotrivă, vei fi sancționat, nu premiat, pentru că nu faci comerț cu date secrete. 

Așa aș face, premierul să spună da, domnule, le tăiem și să vină Curtea să ne spună că sunt bune și trebuie menținute. Dar nu face asta, pentru că balansează între meseriaș și politică. Nu are ce face”, a punctat gazetarul la Digi24.

Relația dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban este complicată, consideră Cristian Tudor Popescu. Florin Cîțu a făcut acum câteva zile o „declarație de independență”, ba chiar s-a constituit ca „challenger”, adică emul al domnului Orban, spunând: Vom discuta despre candidatura mea la președinția Partidului Național Liberal la momentul potrivit. Adică, putem să discutăm” - subliniază gazetarul.

„În clipa în care dl. Orban l-a uns pe dl. Cîțu premier, după ce au vorbit toți liderii coaliției, a spus așa: Și acum, domnul premier! Și domnul Cîțu era undeva acolo, ca un șoricel, și a zâmbit. A zâmbit amar atunci dl. Cîțu. Iar eu am spus: Domnule, pare că dl. Cîțu o să fie orice, dar nu premier. Ei, uite că nu e așa! Dl. Cîțu mă contrazice acum, prin două declarații: 1. că ar putea candida la președinția PNL; 2. deciziile care trebuie ascultate de către public sunt ale premierului, nu ale unui ministru sau altul sau ale unui președinte al Camerei Deputaților”, a spus Cristian Tudor Popescu vineri seara la Digi24.

„Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul său partid în clipa de față, nu este cu UDMR sau cu USR”

Întrebat dacă îi vede un viitor politic premierului Cîțu sau chiar dacă îl vede obținând conducerea PNL, gazetarul spune că nu acest aspect este de interes public. „Pe mine nu mă interesează viitorul politic al domnului Cîțu. Mă interesează viitorul executiv, viitorul guvernamental al domnului Cîțu. Ce va face în postura de prim-ministru. Și dacă va fi așa cum a spus, sunt dispus să-mi asum orice riscuri politice, deci să nu mai fie, de exemplu, vicepreședinte al partidului, să nu mai fie ales, ca să nu mai vorbim de candidatura la președinția PNL, să nu-l aleagă distinșii peneliști - între care mulți dintre ei sunt reformiști ai economiei cum sunt eu mitropolit! Principala problemă a dlui Cîțu este cu propriul său partid în clipa de față, nu este cu UDMR sau cu USR. Frânele cele mai puternice în materie de restructurare reală a economiei sunt în PNL. Deci, eu sper să se țină de ce a spus și spuneam că dacă face asta, poate fi cel mai important premier din istoria postdecembristă a României”, a spus gazetarul Cristian Tudor Popescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • PT. Dl. RADU BOGDAN, (AMERICA) D-le, ați vrut probabil să-mi dați o ”replică memorabilă”, în apărarea unei nulități absolute, în persoana lui Cîțu, numit p.m. pt. niște ”interese externe”, și nu unul pro românesc, dar nu ați reușit decât să vă faceți de rîs prin necunoașterea micuțului ale căror ”veleități” noi, românii din RO., le-am testat deja : băiețașul ăla care e bîlbîit și incoerent (cam ca Biden al vostru!), și își acoperă fața ca să nu înțelegem chiar nimic din ce gavarește el acolo, în cîrpa aia inutilă, împrumută bani ,miliarde, de la bănci străine, aproape lunar, bani pe care noi trebuie să-i returnăm, dar de care nu prea știm (deloc!) ce destinații iau, că nu se construiește NIMIC! Dacă avea așa multe facultăți (măcar mintale!), făcea ceva util pt. țara lui, făcea producție, locuri de muncă, nu vindea Portul Constanța, la ordinul UE., își apăra țara de lipitorile alea!.. Sunt multe de spus, dar nu de către cei ce știu ce e în RO din presa mincinoasă și nesimțită, care părtinește cu ăla care le plătește, ca pe centură!!...
  • Like 1
  • @ Mihaela Nedelcu
   check icon
   De rîs vă faceți dvs.
   Habar n-aveți ce și despre ce vorbiți.
   • Like 1
  • @ Mihaela Nedelcu
   Saraca de tine!
   • Like 0
 • Cu parere de rau trebuie sa constat ca se formeaza bugete pe niste bani europeni care ar fi trebuit sa vina de anul trecut daca imi amintesc bine declaratia lui Klaus Iohannis si o sa vina din ianuarie 2021 si suntem in martie cu aplomb muncitoresc de marire ca ce vom face cand vom primi. Reamintesc ca domnul Citu s-a dus la Bruxelle cu cersania ne fiind invitat de nimeni fiind un simplu stingher al unui stat care vrea o portie din placinta. Poate ar fi fost corect fata de romani ceva de genul cel putin declarativ : " am atras avem cu ce am pornit investitiile si lucrul"....ca de VOM FACE VA TREBUI O SA ne-am cam lehamisit cu totii. P.s : ( oricum toate comment-urile mele pe acesta platforma sunt dupa umila mea opinie ne avand nici o intentie de atentare la vreun ciolan de notorietate )
  • Like 2
 • Adeseori, maestrul gazetar ‘CTPul’ aseamana personajele politice romanesti cu diverse animale (in general de talie mica, mai ales rozatoare – soricei finantisti - sau taratoare, ori – in cel mai bun caz - maimute, dar caraghioase). Dvs cu ce animal l-ati asemui pe CTPul? Eu unul m-as referi la eminenta domniei sale, ca la un vultur plesuv sur.

  Gyps fulvus alias CTPul este o pasare ‘rapitoare de zi, de talie mare’ (ma rog..’talie mare’..). Nu stiu ce ar putea rapi CTPul ziua, dar apare seara la Digi24, pretinznad care este un ‘cap limpede”, ceea ce este total adevarat, specimenul fiind chel aproape in intregime.

  Acest vultur plesuv are ciocul puternic, cu varf ascutit si incovoiat peste mandibula inferioara. Iar adevarat ! Nu se poate sa nu fi observant cum si-ar devora personajele din tiradele-i jurnalistice chiar acolo, in direct, in studioul emisiunii TV in care este filmat.

  Acest CTPul vultur plesuv sur cu cioc ascutit, se hraneste mai ales cu hoituri. Tot ce ataca CTPul in direct la diverse emisiuni si in presa scrisa, este ori un hoit uman imoral recunoscut de toata lumea ca fiind in starv puturos, ori un hoit din viitor, al carui viitor miros intens de putresceina, ciocul incovoiat-ascutit al maestrului plesuv, il intuieste cu un nesat hulpav specific vulturilor hoitari in general. O adevarata ‘creatura’ cum ii place domniei dale sa numeasca anumiti oameni de tot rahatul.

  Vulturianul de presa (de altfel competent dar orbit de o furie ridicola) este o specie care a fot crezuta disparuta defintiv de pe teritoriul Romaniei, dar in anii recenti a fost gasit la PRO TV – la departamentul ‘Stiri’, condus de Andreea Esca.
  • Like 2
 • antonia check icon
  Despre ce 'faceri' e vorba ?? Guvernul Citu se imprumuta cum au facut si pesedeii inaintea lui, pentru a putea plati ...desigur: pensii si salarii.
  Domnul Citu va fi important cand va reusi sa NU faca asta.
  Cand va dezvolta economia in mod vizibil - lucru care cere timp de confirmare, nu doua luni , cand va elimina inechitatile sociale pentru TOTI nu doar pentru catei - in sistemul bugetar NU a intrat nimeni fara spaga si sustinere politica - aia cu concursurile de angajare sunt abureli, cand nu salariile si sporurile vor fi in discutie ci COMPETENTA REALA si eficienta sistemului bugetar, nu politica politicienilor care iau decizii in functie de interese personale sau platite, cand va fi eradicata (nu radeti desi glumesc- cel mult diminuata cat de cat ) evaziunea in privat si spaga la stat.
  Stiti ca Romania e printre cele mai corupte state din UE ( pe ultimul loc langa alte 2 ) ? Cand va schimba Romania fie si cu un loc in sus pe lista coruptiei domnul Citu, ma voi inchina.
  In rest, nu contest ca Dl premier Citu e un om bine pregatit profesional.
  • Like 2
 • Ma bucur ca domnul CTP nu îl desființează pe domnul prim ministru Citu de la prima suflare așa cum a procedat cu mai toți miniștrii de ieri și de azi. Cu toate astea Romania a mai avut prim miniștri cu o meserie pe care o stăpâneau, unii dintre ei chiar foarte bine : Mugur Isarescu, Theodor Stolojan, Radu Vasile. As spune ca domnul CTP a lăsat deoparte documentarea pentru opiniile exprimate in favoarea unui mesaj pozitiv de incurajare. Nu este totuși foarte echilibrat acest mesaj tinand seama ca pentru a fi un prim miniștru de succes nu trebuie sa fii un economist bun. Romania are economiști buni , care pot propune reforme. Ce nu are Romania in momentul de fata este o clasa politica responsabila care sa pună la punct un program de guvernare pentru generațiile viitoare de alegători , pentru copiii noștri .
  • Like 1
  • @ Valentin Nicolae
   De 75 de ani unii romani ,cam naivi si nerealisti,tot astepta o “clasa politica” care sa duca Romania pe niste culmi imaginare!Pana si de Cesca prin anii ‘70 s-au facut niste sperante cu Iepoca de aur,iar dupa ‘89 “socialistii” lui Ilici au fost badejdea a 85% din electorat.Pe parcurs la guvernare au ajuns aproape toate curentele (psrtidele) politice emanate de societatea romaneasca,iar nationalustul de opereta VCT a ajuns in turul 2 la prezidentiale.Acum la guvernare a ajuns si “tineretul” corporatist,condescendent si “profesionist”,care declarativ doreste modernizarea si educarea civica a romanilor traitori in tarisoara.Citu are sansa sa faca ceva din ce isi propune anul acesta si poate in ‘22,dupa aia incepe pregatirea pentru alegeri si de aici si cedarile inerente,pe fond realitatea obiectiva e urmatoarea:asta e tot ce poate face Romania din punct de vedere politic,din import nu ne vin decat un neamt si o frantuzoaica si aia nu de cea mai buna calitate din ce se vede,nici un presedinte neamt romanizat nu ne poate face macar polonezi sau cehi in 10 ani!Deci cu zicea “bardul” sa nevtinem de neamuri si sa ne uitam in oglinda,o sa vedem ca “cei mai buni romani” nu suntem noi ci sunt comentatorii din massmedia cu CTP si/sau Tuca in frunte!
   • Like 1
 • Salutări. autorului!
  -Salve-n rest.; grea îi viața în g,,
  Bune cele.
  Narcis-Teofil Purice
  • Like 0
 • Tot respectul pentru d-l citu ,ati taiat vaucherele ,urmeaza si altele ,reasezati legea salarizarii ,dar de faptul ca statul plateste ratele bancare ale unor angajati la stat ,in speta politisti ,angajati penitenciare ,de asta ce ziceti ?este o egemonie in randul acestora de a-si cumpara vile in ultimile luni si statul sa le achite ratele bancare,recunosc nu se cheama spor,ca bate la ochi,i se spune compensatie ,dar tot acolo este., va laudati cu economia facuta cu taierea vaucherelor..1450 lei,dar de miile de lei pe care le iau acesti angajati lunar ca si compensatie pentru ratele bancare ,ce ziceti ?unde este cu adevarat economia de bani ?si daca nu crede cineva aceste lucruri verificati si veti vedea cu adevarat un dezmat din banii publici.
  • Like 1
 • Paul check icon
  PNL este in esența la ora actuala doar marginal mai bun decât jegurile imputite pesediste. Totuși existenta acestui amestec abject de mafioți și cretini numit pesede și care a atins apogeul in ceea ce privește schingiuirea României in epoca dragnea înnobilează PNL-ul.
  PNL are acum o perioada de gratie de 4 ani in care poate sa desprindă hotarat de pesedism și intr-o anumită măsura are și oamenii care sa transpună aceasta desprindere in fapt. O sa vedem ce o sa fie...
  • Like 3
  • @ Paul
   Are oameni de oameni , gen Chirica . Asa-i? Stai ca inca nu si-au infipt ghiarele in ciolan. Nu prea pot de obrazul USR+ inca . INCA.
   • Like 1
 • Așa cum ne-a obișnuit, domnul Cristian Tudor Popescu face o analiză obectivă si pertinentă.
  • Like 1
 • D-le CTP., nu am crezut niciodată că o să ”periați” pe cineva, fie politician de carieră sau doar un diletant ca șeful ”guvernului meu”, pe care îl ridicați
  pe niște înălțimi amețitoare, de se miră și el, dacă nu cumva confundați personajul sau v-a dăunat vaccinul sau aveți nevoie, de unul!.. Personajul în discuție împrumută frecvent miliarde de eur de la bănci străine și noi aflăm asta din vreo ”scăpare” a vreunui politruc, nimic nu face ”la vedere”, decât, pitit după mască, ne repetă ca un disc obosit, că nu are bani pt. copii, pensionari, dezvoltarea RO., și deja sunt amenințați și banii - cota RO., de la UE, cei 80 miliarde, pe care încep unii să le dea niște destinații, dar nu, nu autostrăzi, poduri, modernizarea satului românesc, irigații, etc... Câtă vreme 5 milioane de pensionari trăiesc (se tîrîie!) cu 1000 sau chiar sub sau ff. puțin peste, și alții, au 25.000 lei/lună, peste un milion de copii se culcă flămânzi, orașe întregi stau în frig și fără apă caldă, etc.. afirmația din titlu este un afront direct la bunul simț, o utopie ridicolă, mai ales că în mod sigur, ”guvernul meu” și România fiind noțiuni paralele, distante, nu o să vedem decât noii îmbogățiți versus o țară cu nr. record la accidente , sărăcie și pribegie!.. Și peste 3 ani, un CTP. mai acrit și mai scofleșit, elogiind cine știe ce alte loaze!!...
  • Like 2
  • @ Mihaela Nedelcu
   Doamna draga , astia 5 milioane de pensionari care se taraie la limita supravietuirii si cei 1 milion de copii flamanzi pe care i-ati numarat dumneavoastra au ajuns asa, dupa 30 de ani de guvernari PSD-iste cu premieri hoti sau/si prosti, care au fost votati intr-o veselie de pensionari. Nu din cauza lui Catu .
   Eu am 52 de ani. In America unde traiesc acum, mai am 13 ani pana la pensie , asta daca o sa am indeajuns de multi bani sa ma intretin, ca pensia pe care o s-o primesc de la stat dupa 35 de ani de mers la munca, va fi mai mica decat pensia multor colegi ai mei din Romania dupa cam 15 ani de mers la "servici"...
   Ca sa nu mai zic ca 80% din colegii mei din tara ( 52-54 de ani) sunt deja la pensie ?
   Pe langa asta, cam toti s-au intors la lucru si incaseaza si pensie si salariu ... de la stat desigur.

   "Loaza" asta de Catu are mai multa scoala decat probabil toata familia dumitale la un loc, dar nu conteaza asta, ca in Romania este important sa fii tare in cloanta decat sa fii un profesionist.

   Cand o sa invatati sa faceti diferenta dintre un om cu educatie si cariera solida si un impostor care a facut 5 facultati in 2 ani , probabli ca tara asta nu o sa mai aiba copii sau batrani flamanzi.

   Pana atunci afrontul la bun simt este sa crezi ca un Tudose sau Dancila se poate compara profesional cu Catu. Asta se poate observa de catre oricine care nu este analfabet functional si poate citi un CV.

   • Like 7
  • @ Radu Bogdan
   Am un prieten bun care s-a intors din State in Romania care ,cu pensia de 30 in State,cu venituri bune,i-ar fi scazut standardul de trai la jumate!Aici sigur e altceva,are inca amintiri cum functioneaza institutiile in State,dar material e mult peste ce ii trebuie.Treaba e ca foarte multi romani refuza sa inteleaga cum e cu cotributivitatea si ca statul roman social are venituri modeste de inpartit la prea multi necontributivi!In plus sunt o gramada din cei care au iesit la pensie cu pensii mici care au iesit anticipat cu vechimi de contributie de 15-20 ani ,iar acum se plang de pensie mica,desi chiar atat merita!Sotia mea si cu mine care avem vechime integrala,de 35-47 de ani ,sigur si cu lefuri de manageri,avem venituri exclusiv din pensii, care ne permit un trai decent,fara restrictii si frustrari,ba chiar cu concedii in strainatatea apropiata,deci se poate.Si asta e si situatia majoritatii prietenilor noștri cu parcurs profesional similar.Pana cand acest gen de pensionari nu va redeveni majoritar in Romania,pana atunci statul va fi nevoit sa suplineasca nemunca in dauna dezvoltarii si apoi ne miram de ce ne pleaca copii si nepotii in străinătate!D’aia!
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult