Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Cristian Tudor Popescu: PSD este un Cernobîl al politicii românești

CTP la digi24-

Cristian Tudor Popescu a comparat PSD-ul cu Cernobîl: o structură de cofraj radioactiv, care își transformă liderii în mutanți și ale cărui urmări nu dispar timp îndelungat, pentru că PSD este un partid care nu evoluează. Gazetarul a prognozat la Digi24 că PSD își va reveni - ajutat cumva și de o opoziție sub așteptările electoratului -, iar în toamnă vom asista la același discurs ca pe vremea lui Liviu Dragnea. 

„PSD este un loc. Un loc. Am văzut un serial foarte bun, acum, se numește Cernobîl. Remarcabil, ca acuratețe științifică, încercare de reconstituire cât mai exactă a ceea ce s-a întâmplat acolo, și din punct de vedere științific, politic, uman, ce a fost... Prin urmare, vă spun că PSD este un Cernobîl al politicii românești.

În 1945 în politica românească s-a produs un accident nuclear, ca acela de la Cernobîl. Și, cum știți, urmările nu dispar ani și ani, mii de ani nu dispar urmările unui astfel de accident. Radiația persistă, remanentă, are niveluri foarte înalte în zona de excluziune, aproape de miez. La Cernobîl, dacă intri în zona respectivă, ori mori, ori te transformi într-un mutant monstruos. Același lucru înseamnă PSD. 

Când ajunge un om în zona de radiație a PSD, care poate să fie chiar și în afara PSD, în apropierea lui, chiar în partid - vezi aliații de decenii ai PSD, că a tot avut tovarăși de drum, cum are și azi -, când ajungi în zona de radiație a PSD vei fi cu siguranță transformat. Acolo e un cofraj radioactiv, care te transformă într-un mutant. 

Toți pe cei pe care îi vedeți acolo fac parte din aceeași specie mutantă. Unii sunt mai cu pretenții, se dau mai rafinați, alții sunt mai din topor, unii joacă un rol, alții altul, în esență toți sunt din aceeași specie de mutanți și nu se schimbă sub nicio formă. PSD e un partid care nu evoluează, la fel ca radiația de la Cernobîl. Ea e persistentă, peste ani și ani”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Oricare dintre momentele Năstase sau Ponta ar fi putut să ducă la ceea ce s-a întâmplat în acești doi ani și jumătate sub Dragnea, consideră jurnalistul. 

„Istoria, care are componenta ei haotică, așa cum demonstrează cercetătorii recenți, a făcut ca să nu câștige alegerile prezindențiale Adrian Năstase sau Victor Ponta. Dacă le-ar fi câștigat, am fi văzut, mai devrene cu niște ani, ce am văzut acum. Pentru că asta nu a fost creația lui Dragnea. Nu Dragnea a creat PSD-ul. PSD-ul l-a creat pe Dragnea. Întotdeauna acest partid va produce astfel de mutanți. Cofrajul ăsta care toarnă pe oricine vine acolo. Asta este PSD. Ce se întâmplă acum e absolut normal. Se reface imediat, va reveni, până în toamnă o să auzim discursurile, aproape aceleași ca pe vremea lui Dragnea. Acum e momentul de spoire pe față, încearcă să se camufleze, și-au pus măști în clipa de față, a fost atât de tare lovitura, încât nu putem spune că nu a fost”, a punctat Cristian Tudor Popescu.

„E momentul acesta de derută, de năuceală, nu știu încotro să o ia și atunci aleg soluții de camuflaj, dar pe măsură ce trece timpul, pe măsură ce opoziția se dovedește mult sub așteptările celor ce au votat - de data asta opoziția se dovedește mult sub nivelul oamenilor care au venit la vot pe 26 mai - și pe măsură ce se va desfășura acest joc, pe care l-aș numi capitalism electoral, să-i punem numele ăsta. Nu se întâmplă nimic altceva, decât capitalism electoral. Toate gesturile lui Dăncilă, ale lui Paul Stănescu, ale PSD-ului, ale lui Tăriceanu, ale lui Orban, ale USR-ului, toate gesturile pe care le vedem nu au finalitatea și cu atât mai puțin scopul pe care îl presupun. Toate au același scop - să adune ceva capital electoral.

Președintele Iohannis a propus un acord național, pactul pentru continuarea parcursului european al României. Dl Iohannis crede că așa ceva chiar se va întâmpla? L-a propus ca să se întâmple? Dintr-o vocație pe care si-a găsit-o acum, foarte recent, de papă. Dl Iohannis, probabil influențat de Papa Francisc, a zis dle, vă iau sub pulpana mea, sub aripa mea. Cum a spus papa: cu toții împreună. Dl Iohannis, iluminat de prezența Părintelui Francisc, din preaplin sufletesc, vrea să unească partidele?!. Nu, știe foarte bine că PSD îl va contra, ceea ce a și făcut. PSD a reluat deja, de acum, nu așteptăm până în septembrie, a reluat dublul standard, protocoalele secrete, românii mândri în Europa și imunitatea președintelui. Propune acordul de ce? Pentru a-i pune în dificultate pe PSD-ALDE, care resping, iar asta aduce capital electoral la președinte”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • EU AM CITIT SI CARTE SI ACOLO E TERIBIL CE A INSEMNAT SI NSEAMNA CERNOBAL .ACOLO{IN FILM E DOAR UNA DIN NARATIUNILE DE INCEPUT A ROMANULUI},TOTUL FIIND MARTURII ALE CELOR CARE SI ACUM "LUMINEAZA"ADICA IRADIATII DIN CERNOBIL ,MINSK -BELARUS,UCRAINA .ACOLO IN PAGINILE URMATOARE ALE NARATIUNII DE INCEPUT SE POATE VEDEA CE A INSEMNAT COMUNISMUL ,PARTIDUL COMUNIST ,KGB,IERARHIILE DE PARTID CARE INTR-ADEVAR AU FOST UN ADEVARAT CERNOBAL PENTRU POPRUL RUS ,UCRAINEAN ,BIELORUS SI ALTE POPOARE "ATINSE DE NORUL "RADIOACTIV .ASA ARATA CRIMA COMUNISTILOR ASUPRA UNUI POPOR NEVINOVAT TOTUL DIN INCOMPETENTA ,PROSTIE ,HOTIE DEMAGOGIE ASUPRIRE PSIHICA ,FIZICA ... DACA CITITI CARTEA {PREMIUL NOBEL PTR LITERATURA }VETI PUTEA VEDEA CA INTR-ADEVAR PSD-UL URMAS DEMN AL COMUNISTILOR A FOST SI ESTE "CERNOBILUL "SOCIETATII ROMANESTI!!!!
  • Like 0
 • Deși am participat la toate procesele electorale din ultimii 30 de ani, niciodată nu am avut un sentiment atât de puternic că, acum, pot contribui și eu la dărâmarea comunismului în România. Îmi vine să cred că același sentiment l-au trăit și germanii atunci când, cu toții, au pus mâna la demolarea zidului berlinez !
  • Like 1
 • check icon
  Jos cu mutantii,jos neocomunistii ! Sarcofagul pentru PSD !
  • Like 1
 • Sigur domnul ctp are perfecta dreptate psd trebuie scos in afara legii si nici unui membru psd sa nu fie primit in alt partid.
  • Like 1
 • Comunistii aia rai au avut o chestie buna, aia de au fost la bulau nu mai au ce cauta in functi publice sau de conducere. Oameni rai ! Dl Dragnea este produsul pdl-ului, nu a psd-ului; in structurile de conducere a psd-ului au intrat diferite personaje , nu din dragoste pt ideiile de stanga, ci pt bani si influenta si probabil ca asta se va intampla si cu pnl-ul care va accepta diferiti "re-evaluati".
  Tare cred ca usr si plus au vrut doar sa castige niste locuri in parlamentul european si atat, cat despre intrarea lor la guvernare numai si numai daca ii roaga cineva sa intre si le ofera asta asa, pe tava. Pana o sa se hotarasca ei sa intre o sa fie mult prea tarziu si vor pierde actualul capital electoral si nimeni nu o sa ii mai vada ca o forta politica si o speranta pt Romania.
  • Like 2
 • Stimate CTP, subsemnatul, in calitate de simpatizant PNL, da, sunt de acord cu Dvs! Totusi, unul dintre principiile mele in viata este grija fata de popor! In primul si primul rand! Salarii, ajutoare sociale, pensii, toate au fost marite si SE SIMPT!-in puterea de cumparare reala a romanului! Despre autostrazi (stiu ca este abso;uta nevoie!) mai intrebati-l pe pungasul de Basescu si ministru Transporturi si Presedinte si pe "romanul" traco-geto-dac cu parinti maghiari Ludovic Orban! - tot fost ministru T...(sa va dau detalii?)
  Astept ca urmatoarele alegeri sa aduca un parlament care sa reprezinte vointa romanilor (maghiarii intra si ei, ca orice minoritate, nu neaparat atat de agresiva!). Si sa se continue un programt de dezvoltare sociala (pt popor!) si economic (investitii). Ca fost director in Senat, va spun ca structurile de conducere PSD mi-au facut enorm de mult rau!
  • Like 2
  • @ Cristian Guidea
   raimond check icon
   Da stim, fost director in senat... Care senat?
   • Like 2
  • @ Cristian Guidea
   Eu simt (nu: ”SE SIMPT”!) o ușoară dezinformare, inclusiv gramaticală. Nu este nevoie să strigați! Nu cred că CTP are timp pentru lectura comentariilor...
   Dacă d-voastră credeți că urcarea prețului litrului combustibilului, de exemplu, de la 4,5 lei - în 2013 (psd), la 7 lei - în 2018-2019 (tot psd), este o dovadă a puterii de cumpărare a românului...?!
   Eu, ca plătotor de impozite și taxe, nesalarizat de către bugetul de stat, nu simt nicio creștere, nici în buzunarele românului neprecizat, exceptând o ură nemărginită față de mincină și pisdiști.
   Sigur, și eu mă pot păcăli, dar nu pot accepta ca, manipulănd o parte a cetățenilor - prin cadouri financiare bugetare, pisdiștii să se poată scuza pentru nerealizarea elementelor principale ale fictivului program de guvernare, chiar susținut de creierul condamnat în primă instanță; spitale, nu! autostrăzi, nu!, școală, nu! păi, credeți că mă bucură orizontul multiplicării dăncililor, al hamsterilor, al agramaților - funcționari ai statului, ori nesiguranța serviciilor medicale și de infrastructură? așa, că a vorbit hamsterul, des-des (mesaj subliminal) despre bunăstarea românilor... românii continua să fugă din acestă țară coruptă... inclusiv cu directori care au acum pensii prea mari. Chiar dacă în media statistică amândoi am duce-o bine, în realitate, eu nu am niciun motiv de bucurie. Dimpotrivă! Politizarea fiecărei instituții va duce la implozia acestei națiuni; marea majoritate devine subordonată unei găști care conduce și numește toți reprezentanții instituțiilor statale.
   • Like 5
  • @ Cristian Guidea
   Cristian Guidea, am dat vot pozitiv din greseala, a alunecat mouse-ul. Rog sa fie considerat neavenit.
   La mai mare cu "grija fata de popor".
   Ce-ati pus dvs acolo era cumva "postare sponsorizata"?
   • Like 0
  • @ Cristian Guidea
   Toate SE SIMPT! Blocat si raportat pentru terorism.
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult