Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cristian Tudor Popescu: „Florin Cîțu a ajuns la un grad de impopularitate, de antipatie, de ură, comparabil cu Dragnea”

„Anticipatele nici nu pot intra în discuție″, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu, după demiterea guvernului Cîțu prin moţiune de cenzură. Este ultima soluţie, având în vedere situaţia în care se afla România, în acestă iarnă.

Cristian Tudor Popescu a declarat pentru Știrile Pro TV că atât PNL, cât şi USR au pierdut în urma moțiunii de cenzură, în timp ce PSD, care poate susține acum că a retezat capul „balaurului” Cîțu, a ieșit victorios din criza politică.

CTP la Știrile Pro TV

„Marele câştigător este PSD. PSD este cel care a depus moţiunea de cenzură, prin urmare el poate să susţină că l-a dat jos pe monstrul Cîțu. Pentru că Florin Cîțu a ajuns la un grad de impopularitate, de antipatie, de ură, comparabil cu cel al lui Liviu Dragnea din 2019. Iată că acum poate să pozeze în voinicul care a retezat capul balaurului. De asemenea, câştigă AUR, care a avut prim-planul în toată această criză, care poate să susţină şi să se lipească în imagine ca distrugător al Guvernului Cîțu pentru că au iniţiat prima moţiune. Câştigă de asemenea UDMR prin discursul preşedintelui Kelemen Hunor, care a făcut o notă discordantă la congresul, mă rog, la panarama de congres al PNL, prin seriozitate. Capitalizează negativ PNL şi USRPLUS care - nu pot să reproduc exact acea zicală, dar ”şi cu banii luaţi” - şi acum a reuşit performanţa să afirme în fata electoratului său şi în fata ţării “Da, suntem nişte incapabili şi nişte ticăloşi şi am guvernat prin miniştrii noştri împotriva românilor”. Pentru că asta a spus Grindeanu şi asta a spus PSD în moţiune, USR a transmis “Da, domne, asta suntem, cum spune PSD”, este de părere gazetarul.

Potrivit lui, tot ce am văzut până acum, începând cu demiterea lui Stelian Ion, este o secvenţă previzibilă. „Deci, cei care au determinat acel gest, adică preşedintele Iohannis şi cel care l-a făcut, adică Cîțu, cu siguranţă că şi-au făcut socotelile. Faptul că va câştiga la congres Cîțu, era dinainte calculat, previzibil, se ştia. Faptul că moţiunea va trece, şi asta se ştia. Acum rămâne de văzut cum a fost înţelegerea. Dacă înţelegerea este ca Florin Cîțu să fie menţinut prin orice mijloace în fruntea guvernului este una, dacă înţelegerea este să părăsească şefia guvernului şi să primească o compensaţie, atunci Klaus Iohannis va proceda în consecinţă”, mai spune Cristian Tudor Popescu.

„Dacă obiectivul lui Klaus Iohannis a fost înlăturarea lui Ludovic Orban şi numai asta, a realizat, pentru că Ludovic Orban şi-a încheiat cariera politică în acest moment. Dacă acesta a fost obiectivul lui Iohannis şi anume să-l termine pe Orban, e posibil să renunţe atunci la Cîțu şi Cîțu poate să spună “maurul şi-a făcut datoria, maurul poate să plece. Abia aşteaptă USRPLUS după câte a încasat şi câte a primit în figură în afacerea asta, să vină acolo. Dacă nu, dacă domnul Iohannis doreşte să-l menţină cu orice preţ pe Florin Cîțu, atunci vom asista la nişte convulsii, la nişte evoluţii cât se poate de instabile”, crede gazetarul Cristian Tudor Popescu.

„Ţara trebuie condusă ACUM, în aceste luni, peste iarnă. Anticipatele nici nu există, nu pot fi luate în considerare pentru că sunt prea târziu. Trebuie să ai soluţii acum. Anticipatele ce rezolvă? În martie ies urzicile, loboda, ştevia, s-a terminat”, concluzionează Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnul Popescu scrie asa, referindu-se la demiterea lui Stelian Ion;
    „Deci, cei care au determinat acel gest, adică preşedintele Iohannis şi cel care l-a făcut, adică Cîțu, cu siguranţă că şi-au făcut socotelile.".
    Acum, eu nu stiu in ce masura si-au facut socotelile dar nu pot sa nu remarc ca aceste socoteli se rezuma la o lupta politica dusa la rupere, nimic altceva Nu este vorba de guvernare, de programe, de diferente ideologice, este vorba ca Matzu il schimba le Catzu care il bate pe Cutu si tot asa Si noi ne uitam siderati la spectacolul asta in timpul pandemiei, spectacol demarat, cum zice si domnul Popescu, de presedinte si de premier. As adauga eu si faptul ca e un spectacol total inutil.
    • Like 0
  • Citu ar trebui sa aiba o popularitate si mai mica decat acum, daca lumea ar intelege de fapt "realizarile" acestui individ. Pentru ca esecul se masoara relativ la oportunitate. Dar presa in frunte cu CTP a avut foarte mare grija sa-i acopere maretele fapte. Ma intereseaza foarte putin daca "faptele" au fost concepute de el sau numai puse in aplicare , el este prim ministru.
    a) Cea mai grava fapta este dezastrul campaniei de vaccinare pe care a luat-o pe cont propriu. Ironic este ca s-a repezit la acest "cadou otravit" cand a vazut ce bine a inceput . Ce s-o fi gandit martafoiul ? Mi-ar sta bine la butoniera... Tragic este ca nici macar nu a fost capabil, sa continue ceea ce a fost inceput foarte bine.
    b) Cred ca nu este nevoie sa mai explic ca toata criza guvernamentala de azi este "opera" lui si a latrailor PNL din echipa castigatoare. Incapacitate de negociere , nerespectarea angajamentelor luate in programul de guvernare. Efectiv le-au tras palme la USR+ pana i-au obligat sa iasa de la guvernare. Cu UDMR care se opun desfiintarii SIIJ obiectiv de frunte al programului de guvernare vad ca coabiteza excelent, desi UDMR nu s-a miscat un pas de la acest stop. Asat n-a fost o problema dar cand USR+ s-a opus la PNDL 3 , li s-a dat ministrul afara.
    c) PNDL3 este o mita de tipul Dragnea/PDL catre tutarii din partid . Asta dupa ce s-a batut in piept cu meritocratie samd . In fiecare zi , prin presa a aparut o pocnitoare numita politic de PNL/Citu . Numai ca presa de mainstream nu a preluat stirile astea ...
    d) O mita desantata spre trusturile media , ale carei efecte le-am vazut si le vedem si acum
    e) Nu in ultimul rand echipa de specialisti a lui Catu pare sa fie urmatoarea:
    - Rares Bogdan , Dan Valceanu , Alina Gorghiu , Bode (?) - Scuze nu vad nici o diferenta intre echipa asta si alde Grindeanu/Ciolacu
    f) Ca sa nu mai vorbesc de tot ce spun pe la televizor care banuiesc este clocit la partid . Exact ca Dragnea , vorbesc singuri.

    Deci cam asta este.
    • Like 5
    • @ Radu Bogdan
      De cîte ori vă citesc comentariile am impresia ca sunt ale unui propagandist de la AUR. Dar cred că de fapt sunt ale unui ultraș USR.

      Eu, oricum, n-am să vă mai iau în considerare contribuțiile. Nu fiindcă sunteți adeptul unui partid pe care nu-l agreez, ci fiindcă sunt lipsite de obiectivitate.
      • Like 1
    • @ Nelu Mares
      "De cîte ori vă citesc comentariile am impresia ca sunt ale unui propagandist de la AUR"

      De cîte ori vă citesc comentariile am impresia ca sunt ale unui propagandist de la PNL
      • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Poate ca mai bine decat sa ma categorisesti in diferite feluri , ai putea sa-mi spui unde mint , gresesc sau sunt subiectiv.
      Eu nu fac politica si nici nu voi face. Sunt un roman care traiesc de peste 25 de ani intr-o societate mai normala , dar departe de casa si as vrea sa ma intorc acasa. Dezamagirea mea vine din faptul ca mi s-a parut ca acum a existat o oportunitate excelenta de guvernare care ar fi putut pune tara asta pe un fagas de normalitate , normalitate care sa nu fie deraiata de un Dragnea sau ceva de genul asta.
      Exasperarea mea vine din faptul ca fiind departe si in alta lume , m-am obisnuit sa nu ma uit la ce spune omul, ci la ce face omul.
      Sincer am facut greseala sa votez PNL in loc de USR pentru ca am crezut in necesitatea unui partid mare care sa miste lucrurile. De Iohannis nici nu mai vorbesc , am mai facut si coada pentru el.
      Acum cand vad rezultatul ma enervez foarte tare si regret votul meu.
      In rest sa fii sanatos , numai bine si daca-mi spui cu ce am gresit , promit sa comentez fara rautate .
      Dar te rog nu-mi spune ce crezi dumneata , spune-mi exact unde este neadevarul in cele spuse de mine.

      • Like 2
    • @ Florin Popa
      Nu sunt membrul vreunui partid și nici propagandistul vreunuia.
      La ultimele alegeri nu am votat și nici de acum încolo nu voi mai vota. Din mai multe motive dar pe principalul nu-l pot menționa acum fără să provoc o furtună de reacții adverse.

      Prin faptul că partidul „providențialilor” (de USR zic) mi-a provocat o senzație de repulsie încă de la început, confirmată de activitatea lor ulterioară, și mai ales de propaganda deșănțată pe care o fac atît ei cît și ultrașii lor, e normal să fiu perceput ca un „propagandist de la PNL” de admiratorii USR-iști.

      Da, am fost votant PNL fiindcă nu puteam vota cu PSD. Dar după ce a înglobat PD, prin dizolvare, au căzut în dizgrația mea.

      Dar de ce nu agreez USR-ul? Fiindcă este un partid mesianic.
      Partidele care înglobează în acronimul lor pe R sunt partide mesianice.
      Și ce poate fi mai mesianic decît un partid care ține morțiș să Salveze România?
      S-o salveze de cine? Nici ei nu știu, dar țin neapărat să ne treacă strada pe toți, fie că vrem fie că nu vrem. Fiindcă, nu-i așa, au luat toată România în locație de gestiune iluminații ăștia.

      Funciar mă feresc din răsputeri de cei care vor să-mi impună binele cu forța. Am scăpat de comunism ca să dăm peste alți „Salvatore de la Patria”? De dracu' ca să dăm de tac'su?

      Las' că nici AUR nu e mai breaz. Tot mesianic, burdușit și el cu „providențiali” dar el măcar e mai grosolan în exprimare și deci mai ușor de citit.

      Ați observat că doar partidele mesianice au ultrași?
      Au acaparat netul și mai ales feisbucul cu fanatismul lor.

      Dacă țin acum partea PNL-ului, o fac pentru că încerc să echilibrez, atît cît pot, ofensiva demolatoare a ultrașilor „providențialilor”.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      O să vă tot enervați și de acum încolo, indiferent pe cine veți pune ștampila. Fiindcă problema nu este Cîțu sau Iohannis, ci însuși sistemul politic bazat pe partide.

      Ar fi mult de explicat și nu doresc să o fac acum.
      Vă spun doar atît. Eu nu m-aș abandona în brațele unei sirene, oricât de seducător ar fi cîntecul ei. În cazul dv de USR zic.
      • Like 1
    • @ Radu Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Scuze că mă bag, încerc.
      Credeți în USR și nu puteți accepta că nu-s așa de formidabili pe cât vă imaginați. Dacă ați admite că greșiți ați scădea în propriii ochi. Regret, cam așa gândesc și conspiraționiștii. Nu cred până n-o pățesc și poate nici atunci. Nu-i o jignire, așa-i natura umană.
      Ați ținut cu ei de la bun început și când a început scandalul ați perceput doar că ei sunt cei loviți. Că cineva le face o mare nedreptate. Fiindcă erați convins apriori că sunt buni și fără pată și oricine le stă împotrivă sunt ăia răi. Reacția partidului și fanilor lui de imediat după demiterea dlui SI a fost explozivă, de natură de a anihila orice intenție de a descoperi adevărul. Nu și pentru cei care îi țineau mai demult sub observație, ca mine.
      Am pornit de la ideea că-i puțin probabil ca cei 2, Cîțu și Iohannis să facă o astfel de ilegalitate la drumul mare. Din păcate nu mai există presă independentă unde să aflu exact care a fost cauza reală. Ceva însă am găsit. Suficient ca să-mi dau seama că cei 2 nu au mers mai departe cu rea voință ci crezând că au dreptate.
      Restul au fost presupuneri propagate ca adevăruri: PNDL3, numirea procurorilor, etc. Aș putea și eu să presupun multe, poate chiar mai plauzibile, numai că nu-i aici locul.

      România e supra-saturată de stânga și gândire de, genul să-mi dea statul, să mă ducă de mână, etc. Stânga dă drepturi, ajutoare, pensii, salarii, asta face ea. Dacă are de unde. România a tot dat, a venit și criza covid când a trebuit să dea însă nu s-a văzut. Se găsește în punctul în care trebuie de urgență să se îndrepte spre investiții și producție. Altfel va tot da până va fi înglodată în datorii și lumea va aștepta să li se tot dea, pierzând și ultima urmă de inițiativă. Astea sunt ciclurile istoriei. Și de aia cred că acum soluția e dreapta.
      USR putea fi peste 3 ani soluția dacă se va fi maturizat. Se pare că și-au pierdut răbdarea și vor acum tot. Nu se poate. Nimeni nu te angajează direct manager.

      Problema e că nu-mi dau seama ce vor. Cum n-au putut lucra cu Cîțu, pe Orban nu l-au vrut, mă tem că nu vor putea lucra cu nimeni. Îmi pare o perpetuă fugă de răspundere.

      În toată panarama am văzut doar că s-au bucurat să scape de Cîțu. Bine, și mai departe? Nu văd un plan, ci doar fire-ai al dracu, te-am dat jos. Valul delta? Facturile? Bleah, nu contează. Țara nu contează. Am votat pentru circ? Toți dau vina unii pe alții și toți au dreptate. Și soluția? Foarte previzibil, nici una. Când se vor fi epuizat, psd culege roadele.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      "presupuneri propagate ca adevăruri: PNDL3, numirea procurorilor, etc"
      Nostim. Interesant e cum presupunerile au la baza diverse izbucniri ale lui Iohannis sau ale lui Citu. Ba unul, ba altul, au iesit public cu acuzatii impotriva lui SI iar cand SI a declarat de ce activitatea lui nu a produs nimic, totul a fost redus la "presupuneri", desi bat la ochi. Doamna, aveti abilitatea de exprimare, dar nu si de gandire. Sunteti o adevarata manipulatoare! Fara suparare. Idea sustinerii USR nu are in spate nu stiu ce impresi de formidabilitate ci intentii de corectare a traiectoriei tarii. Evident, inainte sa alegi pe cineva ai doar intentii. Nu a spus nimeni ca va fi simplu, sau ca vor resusi urgent. La vot s-au prezentat cu 700 mii de votanti USR mai putin decat la europarlamentare ceea ce le-a redus potentialul. Poate acei 700 mii sunt cei la care faceti referire, dar ei nu sunt acum in comentarii, sau alt spatiu public, ca sustinatorii. Restul de 1.3 mil suntem. Nu pt. imaginatii ci pt. ca acele intentii sunt pt. noi si daca nu-i sustinem avem ce? Stagnare? Regresie? Sau ceea ce exhiba op, are o hiba cu o litera, ca e R si nu N, iar din acest motiv el nu-si mai exercita dreptul de vot. O fac altii in locul lui si mereu el va fi cel ce maraie ca nu-i convine. Este exact ca declaratia unei iesence tinere ce a votat USR apoi AUR. Noi, cei 1.3 mil nu vom face asa, vom vota USR pana ne convingem din faptele lor si asta se va intampla cand vor avea sustinere suficienta, si nu din faptele unui ficus de Cotroceni sau izmenar cu pelerina deepfaked, ca asa ii place lui sa fie fake. Multumesc, dar nu!
      • Like 0
  • Eu cred că „pensionarea” lui Orban era un obiectiv colateral.
    • Like 0
    • @ Nelu Mares
      Stai linistit ca Orban nu a plecat nicaieri. Are sustinerea a 41 de parlamentari din 93. Si dupa esecul lui Cutzu-cutzu cu toata opozitia ce nu-l mai vrea ca PM, tot Orban va fi cap de serie PNL.
      • Like 0
    • @ Pascal Dena
      Vom vedea, nu peste mult timp.
      Dacă va fi așa cum spuneți dv, o să-mi recunosc incapacitatea de „analist politic” amator, o să vă felicit pentru competența dv și am să mă retrag din această „meserie”.
      Sunteți dispusă să procedați la fel?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult