Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Criterii noi pentru contribuabilii mari și mijlocii: Care este impactul?

Contribuabilii mari și mijlocii sunt reîncadrați de la 1 ianuarie 2017 pe baza unor noi criterii de selecție, noutățile vizând grupurile fiscale, grupurile de companii (societatea mamă și afiliații) și firmele care programează investiții de peste 10 milioane euro în 3 ani de la înființare.

Selecția ia în considerare criterii de bază, specifice și de continuitate. Astfel, pe lângă condițiile de bază privind cifra de afaceri, cuantumul obligațiilor fiscale etc utilizate și până acum, apar criterii referitoare la specificul afacerii și la investițiile estimate.

Sunt incluse la mari contribuabili doar primele 1.500 de companii, în funcție de criteriul de bază, în ordine descrescătoare, așadar mai puțin decât acum, iar la contribuabili mijlocii, cele care nu intră în categoria marilor contribuabili, în limita unui număr maxim de 18.478 de companii.

Cum se realizează selecția?

Sunt automat mari contribuabili: Banca Națională a României; societățile bancare; societățile de asigurări; societățile de investiții financiare; Societatea Română de Televiziune; Societatea Română de Radiodifuziune.

Sunt eligibili pentru contribuabili mari sau mijlocii:

 • persoanele juridice române înființate potrivit prevederilor Legii societăților nr. 31/1990, inclusiv entitățile rezultate în urma fuziunii cu alți contribuabili;
 • sucursalele persoanelor juridice străine care își desfășoară activitatea pe teritoriul României;
 • regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile cu capital majoritar sau integral de stat;
 • institutele naționale de cercetare-dezvoltare organizate potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 57/2002

După aplicarea condiției generale, sunt utilizate criterii de selecție:

 • specifice
 • de bază
 • de continuitate

Criteriile specifice vizează

 • activitatea desfășurată - se referă la entitățile care sunt eligibile automat, cum sunt BNR, societățile bancare etc;
 • investițiile-companiile nou-înființate care, la data înființării, se angajează prin declarație pe propria răspundere să realizeze, într-o perioadă de maximum 3 ani consecutivi, investiții de cel puțin 10 milioane euro
 • reprezentarea fiscală-contribuabilii nerezidenți pentru care contribuabilii mari/mijlocii au calitatea de reprezentanți sau reprezentanți fiscali,
 • grupul fiscal unic-reprezentantul fiscal și membrii aparținând grupului fiscal unic definit de Cod Fiscal
 •  participarea directă – persoanele juridice care dețin în mod direct minimum 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare la un mare contribuabil, precum și persoanele juridice la care marii contribuabili dețin în mod direct minimum 50% din valoarea/numărul titlurilor de participare.

Criteriul de bază

Este rezultatul agregării a 3 indicatori cu următoarele proporții: cifră de afaceri - 50%, volumul obligațiilor fiscale declarate - 30%; volumul cheltuielilor cu personalul -- 20%.

Criteriul de continuitate

Odată încadrate la mari contribuabili sau la contribuabili mijlocii, companiile rămân în administrare cel puțin 3 ani. Practic, vor fi re]ncadrate doar companiile care, timp de 3 ani consecutivi, nu mai îndeplinesc criteriul de bază, cu privire la cifra de afaceri, volumul obligațiilor fiscale și cel al cheltuielilor cu personalul.

Totodată contribuabilii mari aflați în administrarea Direcției generale de administrare a marilor contribuabili până la 31 decembrie 2016, care au intrat în procedura insolvenței, în anul fiscal în care se face selecția, rămân în categoria marilor contribuabili.

Reamintim că în anul fiscal 2017, marii contribuabili sunt obligați să aibă pregătit dosarul prețurilor de transfer pentru tranzacțiile efectuate în 2016, până la termenul de depunere a declarației anuale de profit, dacă desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare ce depășește pragurile de semnificație stabilite prin Ordinul 442/2016. Obligația de întocmire a dosarului prețurilor de transfer le revine și celorlalți contribuabili care au avut tranzacții cu afiliații, acesta putând fi solicitat de organul de inspecție fiscală în timpul controlului, însă termenul de întocmire pe care îl primește contribuabilul pentru întocmire este, de cele mai multe ori, extrem de mic, raportat la efortul ce trebuie depus pentru colectarea și analiză informațiilor ce trebuie incluse în acest dosar.

Criteriile referitoare la încadrarea contribuabililor mari și mijlocii sunt prevăzute de ordinele ANAF 3609/2016 și 3610/2016.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult