Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ghid fiscal pentru angajatori și angajați în 2017: Modificări în Codul fiscal și obligații suplimentare

TVA a scăzut de la 20% la 19%, taxa pe construcții speciale a fost eliminată, un nou impozit pentru turism și restaurante a fost introdus, acceptarea plății prin card devine obligatorie pentru aproape toți comercianții. Sunt cele mai importante noutăți care se aplică începând cu 1 ianuarie 2017. Vă prezentăm modificările cu mare impact asupra mediului de business:

I. CODUL FISCAL

Legea 227/2015 – care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 - prevede câteva măsuri de mare impact și pentru prima zi a acestui an:

* TVA standard de 19% față de 20%;

* Impozitul pe construcții speciale, „taxa pe stâlp”, a fost eliminat. Acest impozit se calcula în 2016 prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidențiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcțiilor. 

* Plafon maxim la CASS - Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se va calcula în limita plafonului echivalent cu cinci ori câștigul salarial mediau brut pentru venituri din salarii sau cele asimilate salariilor dacă totalul veniturilor obținute lunar va fi mai mare decât acest plafon. Similar, măsura se aplică veniturilor din pensii, veniturilor din activități independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală, veniturilor din chirii, activități agricole și din investiții (dividende, dobânzi etc), toate aceste venituri fiind cumulate, iar CASS aplicându-se până la plafonul maxim stabilit anterior.

* CASS pentru dividende și drepturi de autor - Din 2017, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obține venituri din salarii, pensii sau activități independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câștiguri salariale medii brute.

* Au fost reduse accizele la carburanți (benzină, motorină ) cu echivalentul accizei suplimentare (7 eurocenți/litru) introduse în 2014.

Alte noutăți au intrat în vigoare ca urmare a modificării legii 227/2015 prin OUG 84/2016, astfel:

* Stock option plan: vizează orice persoană juridică ce acordă angajaților, administratorilor și/sau directorilor acesteia, sau ai persoanelor juridice afiliate ei, dreptul de a achiziționa la un preț preferențial, sau de a primi cu titlu gratuit un număr determinat de titluri de participare, emise de entitatea respectivă. Titlurile primite în cadrul acestui program nu sunt considerate venituri de natură salarială și nu se impozitează la momentul acordării acestora. Anterior, facilitatea acordată pentru stock option plan era doar pentru titluri de valoare ale societăților care erau tranzacționate pe o piață reglemenetată;

* Anul fiscal modificat – au fost aduse precizări necesare societăților care deja aplică anul fiscal modificat și care au nevoie să schimbe din nou perioada de raportare;

* S-a eliminat limitarea până la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmând ca această facilitate să fie aplicată nelimitat. Scutirea se va aplica și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fără achiziția dreptului de proprietate asupra softului respectiv, modul de aplicare urmând să fie detaliat prin norme.

* Cheltuielile cu pregătirea teoretică și/sau practică a elevilor în cadrul învățământului profesional și tehnic vor fi deductibile integral, atât la calculul impozitului pe profit, cât și al venitului net anual supus impozitului pe venit, în cazul activităților independente.

* S-a redus limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care microîntreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe profit.  

* Bursele, premiile și alte drepturi sub formă de cazare, masă, transport, echipamente de lucru/protecție și altele asemenea, primite de elevi pe parcursul învățământului profesional și tehnic, vor fi venituri neimpozabile.

* Remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri va fi exceptată de la plata contribuțiilor sociale obligatorii.

* TVA: Dispare Registrul Operatorilor Intracomunitari și se aplică regim special pentru agricultori persoane fizice, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale care efectuează activități/servicii agricole.

* Depunerea declarațiilor informative (cod 392A, 392B și 393) se va suspenda până la 31 decembrie 2019.

* Contribuabilii care își vor recăpăta codul de TVA, după ce le-a fost anulat de ANAF, vor fi repuși în drepturi, putând factura cu TVA către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA.

II. IMPOZITUL SPECIFIC SE APLICĂ DE LA 1 IANUARIE 2017

Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Acest impozit va fi calculat în funcție de câțiva indicatori, cum ar fi suprafața, rangul localității sau sezonalitatea. Va fi datorat de toate societățile care au înscrise în actul constitutiv ca activități principale sau secundare, una sau mai multe activități prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.

II. SE AMÂNĂ OBLIGAȚIILE DE ÎNLOCUIRE A CASELOR DE MARCAT

Prin OUG 98/2016 se amână cu 9 luni termenele pentru utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic. Astfel, casele de marcat cu rolă de hârtie se vor putea achiziționa până la 1 octombrie 2017, iar marii contribuabilii vor fi obligați să le înlocuiască începand cu 1 ianuarie 2018. Contribuabilii mijlocii vor avea această obligație începând cu 1 aprilie 2018, iar ceilalți contribuabili cu 1 iulie 2018.

IV. ACCEPTAREA PLĂȚII PRIN CARD, OBLIGATORIE

Tot din prima zi a acestui an a intrat în vigoare Legea 209/2016. Potrivit acesteia, comercianții trebuie să accepte plățile prin card bancar dacă au cifre de afaceri de peste 10.000 euro, în caz contrar putând fi sanctionați cu amenzi de până la 7.500 lei. Obligații le revin și băncilor care trebuie să pună în funcțiune infrastructura necesară plăților prin card în cel mult 30 de zile de la data solicitării, în caz contrar riscând amenzi de până la 50.000 lei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    stati ! nu va-ngramaditi !
    nu dati ! luati ! da pe rand, sa ajunga la toti !
    fara sa citim textul din monitorul oficial, totul este neoficial !
    • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult